Рішення
від 14.02.2013 по справі 2-4008/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 2-4008/12

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

14 лютого 2013 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Козлова Р.Ю.,

при секретарі - Марченко Я. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Київенерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію, -

В С Т А Н О В И В :

ПАТ «Київенерго» звернулось до суду із зазначеними вимогами, в обґрунтування заявлених вимог зазначає, що відповідачка є споживачем електричної енергії, яку постачає позивач. Посилаючись на те, що відповідачка кошти за спожиту електроенергію не сплачує, просив суд задовольнити заявлені вимоги.

У судове засідання представник позивача та відповідачка не з'явились, про день, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином. Представник позивача направила суду заяву, у якій просить суд проводити судове засідання у її відсутність, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Суд визнав можливим проводити судове засідання у відсутність представника позивача та відповідача у заочному порядку, оскільки представник позивача не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що на ім'я відповідачки відкрито особовий рахунок одержувача електроенергії № НОМЕР_1. Постачальником електроенергії є ПАТ "Київенерго".

Згідно даних особового рахунку, відповідач має заборгованість перед позивачем за спожиту електроенергію в розмірі 949, 31 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про електроенергетику", відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357 затверджено Правила користування електричною енергією для населення.

Відповідно до п. 1 Правил користування електричною енергією для населення, ці Правила регулюють відносини між громадянами та енергопостачальниками. Правила обов'язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

Згідно п. 19 Правил, розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюються за діючими тарифами (цінами) для населення на підставі показань приладів обліку.

Відповідно до п. 20 Правил, розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Згідно п. 48 Правил, споживач несе відповідальність за: прострочення внесення платежів за електричну енергію; порушення правил користування електричною енергією; ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень і приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку; розукомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів.

Так, відповідно до особового рахунку, за відповідачкою станом на 01.11.2012 року числиться несплаченою заборгованість за спожиту електроенергію в розмірі 949, 31 грн. про що позивачем відповідачці було направлено попередження про припинення постачання електроенергії.

У зв'язку із несплатою заборгованості за спожиту електроенергію, відповідачка неодноразово відключалася від електричної мережі, про що свідчать акти про відключення споживача від електричної мережі та наряди-допуски.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за спожиту електричну енергію в розмірі 949,31 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що відповідачка прострочила виконання зобов'язання щодо своєчасної сплати за спожиту електроенергію, позовні вимоги щодо стягнення трьох процентів річних в розмірі 83,70 грн. та індексу інфляції в розмірі 214,01 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Оскільки суд задовольняє позов в повному обсязі, то згідно із вищезазначеною статтею, з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню 214,60 грн. у відшкодування судового збору.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 625 Цивільного кодексу України, ст. 3 Закону України "Про електроенергетику", пунктами 11, 19, 20, 27, 35, 48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357, ст.ст. 3, 4, 8, 10, 11, 15, 60, 88, 209, 212-215, 223, 224-228 Цивільного процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов Публічного акціонерного товариства «Київенерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" заборгованість за спожиту електроенергію в розмірі 949,31 грн., три проценти річних в розмірі 83,70 грн. та інфляційну складову боргу в розмірі 214,01 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" 214 грн. 60 коп. у відшкодування судового збору.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом десяти днів з дня отримання його копії до Печерського районного суду міста Києва.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва.

Суддя

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.02.2013
Оприлюднено19.02.2013
Номер документу29417108
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4008/12

Ухвала від 06.12.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 06.12.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Рішення від 25.07.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Слюсарчук Н. Ф.

Рішення від 25.07.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Слюсарчук Н. Ф.

Рішення від 14.02.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 18.12.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Рішення від 14.11.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 10.10.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні