Ухвала
від 12.02.2013 по справі 922/238/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

підготовче засідання

"12" лютого 2013 р. Справа № 922/238/13-г

вх. № 238/13

Суддя Господарського суду Усатий В.О.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

За участю:

ФОП ОСОБА_1

представника боржника - Яковець І.Ю., дов. від 01.02.2013 р.

арбітражного керуючого - Камінська А.А. ліцензія НОМЕР_2 від 11.01.2013 р.,

Розглянувши справу за заявою ФОП ОСОБА_1, м. Світловодськ

до ТОВ "Авантаж-ЛТД", м. Харків, код ЄДРПОУ 24123730, адреса вул. 17 Партз"їзду 21,61075,

банківські реквізити: банк - КФС "Експобанк" 2-а філія у м. Х-ві, МФО 351964, р/р 26009700048101

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Кредитор - ФОП ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання ТОВ "Авантаж-ЛТД" банкрутом на тій підставі, що протягом більш ніж трьох місяців боржник не виконує грошові зобов'язання в загальній сумі 376000,00 грн., яка підтверджується простим векселем, протестом про неоплату векселя, виконавчим написом, постановою про відкриття виконавчого провадження від 08.06.2012 р.

В судовому засіданні 12.12.2012 р. представник ініціюючого кредитора підтримав свою заяву та пояснив, що на сьогоднішній день заборгованість боржника перед кредитором не погашена, а також надав клопотання про призначення розпорядником майна арбітражного керуючого Камінську Анну Анатоліївну.

Присутній в даному судовому засіданні представник боржника надав відзив на заяву кредитора та повідомив, що зазначену заборгованість перед кредитором визнає в повному обсязі, однак, зважаючи на тяжкий фінансовий стан підприємства.

Присутня в даному судовому засіданні арбітражний керуючий Камінська А.А. надала заяву на участь у даній справі в якості розпорядника майна та сповістила суд, що порушень законодавства при виконанні обов'язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов'язків вона не має, що вона не є особою, яка згідно з Законом є заінтересованою, раніше не здійснювала управління боржником, не є особою, якій заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади, не має судимості за вчинення корисливих злочинів.

Розглянувши в судовому засіданні 12.02.2013 р. матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення учасників процесу, суд встановив наступне.

08.01.2011 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Авантаж-ЛТД" (далі - Замовник) та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (далі - Виконавець) було укладено Договір про надання юридичних послуг та виконання юридичних робіт б/н (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору Виконавець здійснює на платній основі юридичне обслуговування Замовника, надає йому юридичні послуги та виконує юридичні роботи у порядку та на умовах зазначених у Договорі. Вартість наданих юридичних послуг та виконаних юридичних робіт визначається Сторонами на підставі підписаних Актів здачі-приймання виконаних робіт та наданих юридичних послуг, виходячи із розрахунку витраченого Виконавцем часу роботи згідно тарифікації години роботи установленої Виконавцем. Періодичність підписання Актів виконаних робіт визначається за домовленістю Сторін. На момент підписання даного Договору вартість години роботи Виконавця становить 400,00 грн. за одну відпрацьовану годину. Зміна вартості години роботи визначається на підставі додаткової угоди до Договору (п.3.1. Договору).

Згідно до п. 3.5.3. Договору, Сторони домовились, що для проведення розрахунків за цим Договором Замовник може передати Виконавцю простий вексель. Оплата по векселю здійснюється в порядку передбаченому законодавством.

Відповідно до Актів здачі-приймання виконаних робіт і наданих юридичних послуг (Акт здачі-приймання виконаних робіт і наданих юридичних послуг № 1 від 11.06.2011 р. та Акт здачі-приймання виконаних робіт і наданих юридичних послуг №2 від 27.12.2011 р.), які були підписані Сторонами протягом строку дії Договору - загальна вартість виконаних робіт та наданих послуг за Договором складає -376000,00 грн.

22.05.2012 р. на підставі Акту приймання-передачі векселя, Замовник передав, а Виконавець прийняв простий вексель серії АА № 1231333 від 22.05.12 р. на суму 376000,00 грн., строком платежу - за пред'явленням (далі по тексту - вексель).

25.05.12 р. приватним нотаріусом ХМНО ОСОБА_4 вчинено виконавчий напис (реєстровий № 360), відповідно до якого задоволено вимоги стягувача (Виконавця) щодо стягнення з Боржника (Замовника) грошових коштів в сумі 376000,00 грн., який було передано до виконання в Орджонікідзевський ВДВС ХМУЮ з Харківській області.

Постанова про відкриття виконавчого провадження, по виконанню виконавчого напису № 360, вчиненого приватним нотаріусом ХМНО ОСОБА_4 була винесена 08.06.2012 р.

Отже, заборгованість залишилася боржником непогашеною.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора до боржника складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

В п.32 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року «Про судову практику в справах про банкрутство» зазначено, що за змістом приписів частини восьмої та десятої статті 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитор має у цей тримісячний строк здійснити заходи щодо стягнення боргу шляхом пред'явлення виконавчого документа до виконання відповідно до вимог Закону України "Про виконавче провадження", що і було зроблено ініціюючим кредитором.

Відповідно до абз. 8 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви кредитора додаються відповідні документи: рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

Ініціюючим кредитором в підтвердження його заяви надано усі необхідні документи, що підтверджують безспірність його вимог до боржника, як того вимагає ч. 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, як свідчать матеріали справи, вимоги ініціюючого кредитора до боржника в сумі 376000,00 грн. є безспірними, перевищують триста мінімальних розмірів заробітних плат (станом на дату порушення справи розмір мінімальної заробітної плати становить 1147 грн., 300 мінімальних заробітних плат становить 344100,00 грн.) та не задовольняються протягом більш трьох місяців після встановленого для їх погашення строку в порядку примусового стягнення, що відповідає положенням ст. 1, 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім того, судом встановлено, що у боржника відсутні активи та залишок коштів на рахунку боржника складає 23,98 грн.

У підготовчому засіданні суд має перевірити наявність ознак неплатоспроможності боржника, розмір вимог кредитора (кредиторів), який ініціював порушення справи про банкрутство, та безспірність цих вимог (позиція Верховного Суду України, постанова №3/157 від 17.10.2006 р.).

Згідно з абз. 2 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" неплатоспроможність - це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення платоспроможності.

При цьому суд зазначає, що в пункті 26 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року «Про судову практику в справах про банкрутство» зазначено, що відповідно до визначення терміна «неплатоспроможність», що міститься в абзаці другому статті 1 Закону, для порушення справи про банкрутство боржника не вимагається встановлення даних про перевищення сумарного розміру його заборгованості над вартістю всіх майнових активів боржника за даними бухгалтерського обліку чи фінансової звітності.

Боржником не надано доказів погашення заборгованості перед ініціюючим кредитором.

Таким чином, суд вважає, що ТОВ "Авантаж-ЛТД" відповідає законодавчому визначенню боржника, який неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати не інакше, як через застосування відповідних судових процедур банкрутства до боржника.

Оцінивши представлені докази, суд, з метою виявлення всіх кредиторів і осіб які можуть взяти участь у санації боржника, вважає необхідним ввести процедуру розпорядження майном, призначити розпорядником майна арбітражного керуючого Камінську Анну Анатоліївну (ліцензія НОМЕР_2 від 11.01.2013 р., ідентифікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_1) та зобов'язати ініціюючого кредитора подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство боржника.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1, 6, 7, 11, 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Зобов'язати ініціюючого кредитора - ФОП ОСОБА_1 в десятиденний строк з дня прийняття даної ухвали опублікувати в офіційному друкованому органі України (газеті "Голос України" або "Урядовий Кур'єр") оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - ТОВ "Авантаж-ЛТД", м. Харків (код 24123730) із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номеру справи, відомостей про розпорядника майна.

Докази опублікування оголошення надати суду в триденний строк після його публікації.

Встановити, що розмір безспірних вимог ініціюючого кредитора - ФОП ОСОБА_1 до боржника складає 376000,00 грн.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

Призначити розпорядником майна арбітражного керуючого Камінську Анну Анатоліївну (ліцензія НОМЕР_2 від 11.01.2013 р., ідентифікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_1).

Розпоряднику майна разом з керівником боржника розглянути в місячний строк з моменту публікації оголошення вимоги кредиторів, скласти реєстр вимог кредиторів і не пізніше ніж на п'ятий день після витікання строку для подачі вимог кредиторів, надати складений і підписаний керівником підприємства і головним бухгалтером підприємства реєстр вимог кредиторів з посиланням на загальний розмір визнаних вимог кредиторів. Остаточна дата подання розпорядником майна реєстру вимог кредиторів до господарського суду - 22.04.2012 р.

Зобов'язати розпорядника майна виконати всі обов'язки, передбачені п. 9 ст.13, п.5 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", надати у попереднє засідання суду аналіз фінансової, господарської і інвестиційної діяльності боржника, його положення на товарних ринках на час проведення попереднього засідання суду.

Зобов'язати керівника боржника разом з розпорядником майна боржника здійснити інвентаризацію всіх активів боржника, копії актів інвентаризації надати до суду.

Попереднє засідання господарського суду призначити на 23.04.2013 р. о 10:00 год. у приміщенні господарського суду, к.104.

Розпоряднику майна боржника письмово повідомити кредиторів про час і місце проведення попереднього засідання суду, докази направлення повідомлення надати суду.

Розпоряднику майна боржника письмово повідомити кредиторів про проведення зборів кредиторів, які відбудуться не пізніше 22.05.2012 р.

Засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи прийнята постанова про визнання його банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура, чи припинено провадження у справі про банкрутство буде призначено у попередньому судовому засіданні.

Визнати явку кредитора, боржника, розпорядника майна в судове засідання обов'язковим.

Ухвалу направити ініціюючому кредитору, боржнику, Державному органу з питань банкрутства, розпоряднику майна, ВДВС головного управління юстиції в Харківській області, державному реєстратору.

Суддя Усатий В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29533476
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/238/13-г

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 28.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 13.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.01.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні