Постанова
від 26.02.2013 по справі 2а-1097/12/1070
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-1097/12/1070 Головуючий у 1-й інстанції: Харченко С.В.

Суддя-доповідач: Безименна Н.В.

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 лютого 2013 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого судді: Безименної Н.В.,

суддів: Ісаєнко Ю.А. та Кучми А.Ю.,

при секретарі Проценко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка та ОСОБА_2 на постанову Київського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2012 року у справі за позовом Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка, ОСОБА_2 до державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича, третя особа: Державна реєстраційна служба України про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

У березні 2012 року Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка та ОСОБА_2 звернулися в Київський окружний адміністративний суд з позовом до державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича, в якому просили визнати неправомірними дії державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича щодо державної реєстрації припинення юридичної особи КСП ім.. Т.Г. Шевченка код ЄДРПОУ 03753421 в грудні 2011 року; зобов'язати державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича скасувати державну реєстрацію припинення юридичної особи КСП ім. Т.Г. Шевченка код ЄДРПОУ 03753421; зобов'язати державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області включити до ЄДР КСП ім.. Т.Г. Шевченка з ідентифікаційним кодом 03753421, оформити та видати Виписку з ЄДР.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2012 року у задоволенні позову відмовлено. Рішення суду вмотивовано тим, оскільки для посадової особи, яка уповноважена від імені держави вчиняти визначені Законом України № 755-IV реєстраційні дії, постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 02.09.2010 в адміністративній справі № 2324/10/1070, якою встановлено відсутність у діях Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області порушень закону під час перереєстрації Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка в Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка, є обов`язковою до виконання, дії відповідача щодо скасування реєстраційних записів, вчинених 03.03.2011р. в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців на підставі постанови суду першої інстанції, що скасована за наслідками її апеляційного перегляду, є цілком правомірними та такими, що направлені на відображення у реєстрі достовірних відомостей про юридичну особу.

Не погоджуючись із судовим рішенням, позивачі подали апеляційну скаргу, в якій просять постанову суду першої інстанції скасувати та постановити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі. В обґрунтування вимог апеляційної скарги апелянти посилаються на те, що висновки суду першої інстанції не відповідають матеріалам справи та зібраним по справі доказам, зокрема, не враховано, що будь-яких підстав скасування державної реєстрації припинення юридичної особи КСП ім.. Т.Г. Шевченка (код ЄДРПОУ 03753421) в грудні 2011 року не існувало.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу задовольнити, постанову скасувати та постановити нову постанову, якою позовні вимоги задовольнити, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

У відповідності до п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 202 КАС України суд апеляційної інстанції скасовує рішення суду першої інстанції та ухвалює нове якщо встановить невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції дійшов до висновку, що позов задоволенню не підлягає, у зв'язку із його необгрунтованістю.

Колегія суддів не погоджується із вказаним висновком, виходячи з наступного.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон) обов`язки, що пов`язані із засвідченням факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру, покладено на державного реєстратора - посадову особу, яка відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи -підприємця.

Статтею 11 вказаного закону передбачено, що реєстраційна справа має реєстраційний номер, який присвоюється при внесенні запису про проведення державної реєстрації до Єдиного державного реєстру. У реєстраційній справі юридичної особи зберігаються: документи, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, зокрема, один екземпляр оригіналів установчих документів; документи, що подаються для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, зокрема, один екземпляр оригіналів змін до установчих документів та/або один екземпляр установчих документів у новій редакції; документи, що подаються для внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи; документи, що подаються для заміни свідоцтва про державну реєстрацію; документи, що подаються для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи; документи, що подаються для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи; судові рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; документи, що подаються для внесення до Єдиного державного реєстру судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи; копії повідомлень, зокрема про відмову у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів; документи про зміну місцезнаходження реєстраційної справи; копії виписок з Єдиного державного реєстру; судові рішення, що стали підставою для внесення до Єдиного державного реєстру запису щодо припинення юридичної особи; заяви, запити про доступ до документів з реєстраційної справи; постанови про виїмку документів з реєстраційної справи, примірники протоколів виїмки та копії описів документів, які вилучені; судові рішення про витребування документів з реєстраційної справи, супровідні листи або документи, якими суд уповноважив осіб на їх одержання, копії описів документів, які вилучені.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Крім того, статтею 6 Закону встановлено, що державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці вносить до Єдиного державного реєстру відомості про державну реєстрацію особи на підставі рішення суду.

Статей 16, 18 Закону передбачено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

З матеріалів справи вбачається, що 15.07.1994 Переяслав-Хмельницькою районною державною адміністрацією Київської області проведено перереєстрацію колгоспу ім. Т.Г. Шевченка у Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка та присвоєно йому ідентифікаційний код 03753421.

09.03.2000 року вказане підприємство перереєстроване у приватно - орендне сільськогосподарське підприємство ім.. Т.Г. Шевченка, якому присвоєно ідентифікаційний код 03753421.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року позов членів Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка задоволено, а саме: визнано незаконними реєстраційні дії від 09.03.2000 року Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області по наданню створеному Приватно-орендному сільськогосподарському підприємству ім. Шевченка ідентифікаційного коду 03753421, присвоєного Колективному сільськогосподарському підприємству ім. Т.Г. Шевченка; визнано незаконними дії Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області щодо вчинення реєстраційного запису про перереєстрацію Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г.Шевченка, код ЄДРПОУ 03753421, в Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка; скасовано Розпорядження Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області № 140 від 09.03.2000 року «Про державну перереєстрацію колективного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка в приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка»; скасовано реєстраційний запис про перереєстрацію Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка, код ЄДРПОУ 03753421, в Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка; скасовано п. 1.1 Розпорядження Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області № 169 від 04.04.2003 року «Про правонаступника по зберіганню документів з особового складу приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка, с. Циблі та сільськогосподарського виробничого кооперативу «Переяслав», м. Переяслав-Хмельницький», в частині визначення правонаступником по зберіганню документів з особового складу Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка, с. Циблі Відкрите акціонерне товариство «Славутич» та повернути особові справи до Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка; зобов'язано Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області внести запис про скасування змін, внесених 09.03.2000 року Переяслав-Хмельницькою районною державною адміністрацією Київської області до реєстраційної картки Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка; зобов'язано Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області внести до «Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» відомості про Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка згідно присвоєного ідентифікаційного коду 03753421, оформити та видати свідоцтво про державну реєстрацію; зобов'язано Головне управління статистики в Київській області включити до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка під ідентифікаційним кодом 03753421.

3 березня 2011 року вказане судове рішення було виконане державним реєстратором Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 2 вересня 2010 року апеляційні скарги Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області, ОСОБА_5 задоволено, постанову Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року скасовано та винесено нову, якою в задоволенні позову відмовлено.

На виконання зазначеної постанови суду 22.12.2011 року державним реєстратором вчинено реєстраційну дію «Скасування реєстраційної дії за судовим рішенням»

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 9 жовтня 2012 року касаційну скаргу ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 задоволено, постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 2 вересня 2010 року скасовано, залишено в силі постанову Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Згідно з ч. 5 ст. 254 КАС України постанова або ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції за наслідками перегляду, постанова Верховного Суду України набирають законної сили з моменту проголошення, а якщо їх було прийнято за наслідками розгляду у письмовому провадженні, - через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 255 КАС України постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України. Обставини, які були встановлені постановою, що набрала законної сили, в одній адміністративній справі не можуть оспорюватися в іншій судовій справі за участю тих самих сторін.

Враховуючи, що на сьогодні судовими рішеннями, які набрали законної сили, а саме: постановою Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року, яка залишена без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 9 жовтня 2012 року, визнано незаконними реєстраційні дії від 09.03.2000 року Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області по наданню створеному Приватно-орендному сільськогосподарському підприємству ім. Шевченка ідентифікаційного коду 03753421, присвоєного Колективному сільськогосподарському підприємству ім. Т.Г. Шевченка; визнано незаконними дії Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області щодо вчинення реєстраційного запису про перереєстрацію Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г.Шевченка, код ЄДРПОУ 03753421, в Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка; скасовано реєстраційний запис про перереєстрацію Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка, код ЄДРПОУ 03753421, в Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка, колегія суддів дійшла до висновку про обґрунтованість позовних вимог, в зв'язку з чим, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суду скасуванню з постановленням нової про задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 195, 196, 198, 202, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка та ОСОБА_2 - задовольнити.

Постанову Київського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2012 року - скасувати та постановити нову, якою позов Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка, ОСОБА_2 до державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича - задовольнити.

Визнати неправомірними дії державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича щодо державної реєстрації припинення юридичної особи КСП ім.. Т.Г. Шевченка код ЄДРПОУ 03753421 в грудні 2011 року.

Зобов'язати державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Свиридова Ігоря Петровича скасувати державну реєстрацію припинення юридичної особи КСП ім. Т.Г. Шевченка код ЄДРПОУ 03753421.

Зобов'язати державного реєстратора Переяслав - Хмельницької районної державної адміністрації Київської області включити до ЄДР КСП ім.. Т.Г. Шевченка з ідентифікаційним кодом 03753421, оформити та видати Виписку з ЄДР.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Повний текст постанови виготовлено 4 березня 2013 року.

Головуючий: Н.В. Безименна

Судді: Ю.А. Ісаєнко

А.Ю. Кучма

Головуючий суддя Безименна Н.В.

Судді: Ісаєнко Ю.А.

Кучма А.Ю.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2013
Оприлюднено11.03.2013
Номер документу29825691
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1097/12/1070

Постанова від 26.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Постанова від 23.08.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 30.03.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 06.03.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні