Ухвала
від 05.03.2013 по справі 815/956/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/956/13-а

У Х В А Л А

05 березня 2013 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Тарасишиної О.М.,

за участю секретаря Таратунської О.В.,

представника позивача Левицької І.Д.,

представника відповідача Дімова В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Баскор-1» до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправним, скасування наказу від 17.04.2012 року № 263, визнання протиправними дії та висновки, зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Баскор-1» до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправним, скасування наказу від 17.04.2012 року № 263, визнання протиправними дії та висновки, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвалою від 05 лютого 2013 року відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні 05.03.2013 року представник відповідача надав суду клопотання про закриття провадження у справі, згідно якого, на думку представника відповідача, адміністративний позов позивачем було подано без дотримання строків звернення до суду, оскільки, спірний наказ про проведення перевірки та акт перевірки були складені ще в квітні 2012 року, тобто у Позивача було право на звернення до суду протягом шістьох місяців з дати, коли він дізнався про наказ та акт перевірки, отже, враховуючи те, що позивач звернувся до Одеського окружного адміністративного суду лютому місяці 2013 року, ним було пропущено строки звернення до суду.

Також представник відповідача зазначив, що позовні вимоги про заборону відповідачу розповсюджувати відомості про позивача шляхом викладення змісту акту перевірки, або його частин у будь-яких письмових документах, що адресовані платникам податків, в тому числі, але не виключно, в актах перевірок, запитах, відповідях, зверненнях, а також позовні вимоги про визнання протиправними висновків відповідача щодо відсутності об'єктів оподаткування по господарських операціях з ТОВ «Таверс» не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Представник позивача проти задоволення клопотання про закриття провадження у справі заперечував.

Згідно ст. 157 КАС України суд закриває провадження у справі: якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства; якщо позивач відмовився від адміністративного позову і відмову прийнято судом; якщо сторони досягли примирення; якщо є такі, що набрали законної сили, постанова чи ухвала суду з того самого спору і між тими самими сторонами; у разі смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва, або ліквідації підприємства, установи, організації, які були стороною у справі.

Згідно ч.3 ст.2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації.

З аналізу вказаної правової норми випливає, що рішення, дії чи бездіяльність суб'єкта владних повноважень повинні бути прийняті чи здійснені в межах компетенції відповідного органу та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, не порушувати інтересів держави, прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), відповідати вимогам діючого законодавства.

Встановлення невідповідності діяльності суб'єкта владних повноважень хоча б одному із зазначених критеріїв для оцінювання його рішень, дій та бездіяльності може бути підставою для задоволення адміністративного позову, однак лише за умови, що встановлено порушення прав, свобод та інтересів позивача.

Враховуючи, що відповідачем були встановлені порушення позивачем норм законодавства зазначених у висновках акту перевірки, що призводить до сумнівів у надійності позивача з боку контрагентів то у разі визнання судом висновків такого акту протиправними та необґрунтованими буде відновлено порушене право позивача. При цьому відсутність податкових повідомлень-рішень позбавляє позивача іншим способом довести помилковість висновків акту перевірки.

Відтак, позовні вимоги про заборону відповідачу розповсюджувати відомості про позивача шляхом викладення змісту акту перевірки, або його частин у будь-яких письмових документах, що адресовані платникам податків, в тому числі, але не виключно, в актах перевірок, запитах, відповідях, зверненнях, а також позовні вимоги про визнання протиправними висновків відповідача щодо відсутності об'єктів оподаткування по господарських операціях з ТОВ «Таверс» підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про те, що представнику відповідача слід відмовити в задоволені клопотання про закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 157, 160, 165 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ :

У задоволені клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Баскор-1» до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправним, скасування наказу від 17.04.2012 року № 263, визнання протиправними дії та висновки, зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.М. Тарасишина

-інше.

У задоволені клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Баскор-1» до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання протиправним, скасування наказу від 17.04.2012 року № 263, визнання протиправними дії та висновки, зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Дата ухвалення рішення05.03.2013
Оприлюднено12.03.2013
Номер документу29841535
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/956/13-а

Ухвала від 13.02.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 27.02.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 03.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Блажівська Н.Є.

Постанова від 16.05.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Ухвала від 21.03.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Ухвала від 05.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Постанова від 11.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 05.02.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні