Рішення
від 17.01.2008 по справі 28/4
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 28/4 17.01.08

за позовом державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва

до товариства з обмеженою відповідальністю «Соляріс»

про припинення юридичної особи

Суддя Копитова О.С.

За участю представників сторін:

від позивача: Білецький В.В., гол. держ. под. інсп., № 2382/9/110 від 09.07.07р.

від відповідача: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач, державна податкова інспекція у Дніпровському районі м. Києва (надалі ДПІ у Дніпровському районі м. Києва) звернувся з позовом про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Соляріс».

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на той факт, що відповідачем не виконуються обов'язки передбачені п. 2 ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" щодо подання до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів). Зазначених звітів відповідач не подає з 2005 року.

Частина 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" від 15.05.03 року № 755-ІУ передбачає, що однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Своє право на звернення з відповідним позовом позивач обґрунтовує п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", в якому зазначено, що органам державної податкової служби надано право звертатися до господарського суду з заявою ( позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, так як останній не звітує та не сплачує обов'язкові платежі до бюджету.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 11.12.07 року було порушення провадження в справі № 28/4 та призначено справу до розгляду на 10.01.08 року.

Призначений розгляд справи на 10.01.08 р. не відбувся та перенесений на 17.01.08 р.

17.01.08 року відповідач в судове засідання не з'явився, причини своєї неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не заявляв.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи документи, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Соляріс»зареєстроване 10.01.2003 року Дніпровською районною у місті Києві державною адміністрація як суб'єкт підприємницької діяльності -юридична особа, місцезнаходження: 02083, м. Київ, вул. Луначарського, 24, ідентифікаційний код 32204900.

Відповідач, як платник податків перебуває на обліку в ДПІ у Дніпровському районі м. Києва.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. При цьому статті 67, 68 Конституції України встановлюють, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом (ст. 67), кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності (ст. 68).

Статтею 9 Закону України "Про систему оподаткування" передбачено обов'язок платників податків і зборів (обов'язкових платежів) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

В ході судового розгляду встановлено, що відповідач не виконує покладені на нього обов'язки і не подає до органів державної податкової служби звіти про фінансово-господарську діяльність з 2005 року. Відповідно до відомостей поданих позивачем відповідач заборгованостей перед бюджетом не має.

Пункт 2 ст. 38 зазначеного Закону встановлює підстави для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, а саме визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Враховуючи викладені обставини господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Державне мито і судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 46, 49 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування", ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу -товариство з обмеженою відповідальністю «Соляріс»зареєстроване 10.01.2003 року Дніпровською районною у м. Києві державною адміністрацією, місцезнаходження: 02083, м. Київ, вул. Луначарського, 24, ідентифікаційний код 32204900.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Соляріс»(02083, м. Київ, вул. Луначарського, 24, ідентифікаційний код 32204900) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, в доход державного бюджету України 85 (вісімдесят п'ять) гривень державного мита.

Стягнути з товариство з обмеженою відповідальністю «Соляріс»(02083, м. Київ, вул. Луначарського, 24, ідентифікаційний код 32204900) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, в доход державного бюджету України 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази.

Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення, провести державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи відповідно до чинного законодавства та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи щодо якої постановлено судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Після набрання рішенням законної сили надіслати його державному реєстратору Дніпровського району міста Києва для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення та для здійснення заходів по припиненню підприємницької діяльності - фізичної особи у встановленому законом порядку.

Суддя О.С. Копитова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.01.2008
Оприлюднено13.03.2013
Номер документу29872178
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/4

Ухвала від 09.08.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Скакун О.А.

Ухвала від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кавлак І. П.

Рішення від 17.01.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Рішення від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кавлак І. П.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Марченко О.А.

Рішення від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Судовий наказ від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Рішення від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Марченко О.А.

Ухвала від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Марченко О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні