Ухвала
від 11.02.2009 по справі 3/111
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/111

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 33023 , м. Рівне,  вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

"11" лютого 2009 р.                                                                            Справа  № 3/111

За позовом  Комунального закладу «Клеванська загальноосвітня санаторна школа»

до відповідача  Проектно-виробничого приватного підприємства фірми «Конквест-проект»

про розірвання договору

                                                                                                                 Суддя Мамченко Ю.А.

Представники:

від позивача:  представник Делідон І.М. (довіреність б/н від 25.06.2008 року)

від відповідача :  директор Удяк Л.-Б.

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 811 ГПК України.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 10.02.2009 до 11.02.2009 року.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальний заклад «Клеванська загальноосвітня санаторна школа» звернувся до господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Проектно-виробничого приватного підприємства фірми «Конквест-проект»про розірвання Угоди №329/1 від 07.02.2007 року на виготовлення робочого проекту реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи–інтернату в смт.Клевань-1 по вул. Б.Хмельницького, буд.47. Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що відповідачем неналежним чином  виконувались умови вищевказаного договору, підготовлений ним робочий проект суперечить вимогам ДБН, оскільки виконаний без врахування вихідних даних, що свідчить про грубе порушення Проектно-виробничим приватним підприємством фірмою «Конвест-Проект»вимог нормативно-правових актів та умов Угоди. Позивач стверджує, що  договірні зобов'язання відповідач не виконав, у зв'язку з чим, позивач не може розраховувати на той результат, який сподівався отримати у випадку належного і вчасного виконання відповідачем взятих на себе договірних зобов'язань. На день звернення до суду у зв'язку з тривалим невиконанням зі сторони Проектно-виробничого приватного підприємства фірми «Конвест-проект»Угоди №330/1 від 07.02.2007 року Клеванська санаторна школа-інтернат значною мірою позбавилась того, на що розраховувала на час укладення даного договору, а відтак, не зацікавлена у продовженні договірних стосунків, відтак просить суд розірвати Угоду №329/1 від 07.02.2007 року на виготовлення робочого проекту реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи–інтернату в смт.Клевань-1 по вул. Б.Хмельницького, буд.47

Відповідач письмового відзиву на позовну заяву не надав, в судовому засіданні заперечив проти позовних вимог, позов не визнав,  вказавши на належне виконання своїх зобов‘язань за укладеною угодою.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представників сторін,  вивчивши подані ними письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

07 лютого 2007 року між Проектно-виробничим приватним підприємством фірмою «Конвест-проект»(далі - Виконавець) та Клеванською санаторною школою-інтернат І-ІІІ ступенів для дітей із захворюванням серцево-судинної системи (Замовник) укладено Угоду № 329/1  (далі –Угода), згідно з умовами якої Замовник доручив, а Виконавець взяв на себе обов'язки по виготовленню робочого проекту реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт. Клевань-1 по вул. Б. Хмельницького, буд.47 (п.1.1. Угоди).

Відповідно до п.1.2. Угоди замовник зобов'язався надати Виконавцю необхідні для виконання робіт вихідні дані, технічні та графічні матеріали.  Результатом виконаних робіт є робочий проект (п.1.3. Угоди).

Пунктом 3.1. Угоди обумовлено, що закінчені роботи та окремі етапи, якщо передбачено поетапне виконання робіт, передаються Виконавцем Замовнику, згідно акту здачі-приймання робіт.

Відповідно до п. 4.1. Угоди Замовник може пред'явити Виконавцю претензії з якості виконаних робіт, в письмовому вигляді в терміни, передбачені діючим законодавством.

Вартість проведення розробки робочого проекту обумовлено п.2.2. Угоди та Кошторисом №1 (додаток до Угоди №330/1).

Як встановлено п.1.2. Угоди № 329/1, Замовник зобов'язується надати Виконавцю необхідні для виконання робіт вихідні дані, технічні та графічні матеріали.

Позивачем виконані  Виконавцем роботи оплачено в розмірі 14000 грн. 00 коп., що підтверджується наявними у матеріалах справи платіжними дорученнями №114 від 07.03.2007 року на суму 4200 грн. та №837 від 27.12.2007 року на суму 9800 грн.00 коп..

Відповідачем на виконання умов договору виконано Одностадійний проект реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б.Хмельницького, 47.

Відповідно до Акту здачі і приймання виконаних робіт від 24.12.2007 року Виконавцем здано Замовнику проект реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б.Хмельницького, 47.

Однак, у зв'язку з невідповідністю виконаних проектних робіт вимогам чинного законодавства, а також відсутності погодження проекту реконструкції з відповідними службами, Замовником було повернуто Виконавцю проект реконструкції лазні Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б.Хмельницького,47, що стверджується актом прийому-передачі № 407 від 17.10.2007 року.

Згідно з гарантійним листом №413 від 24.12.2007 року, направленим Проектно-виробничим приватним підприємство фірмою «Конвест-Проект»на адресу Клеванської школи-інтернату, Виконавець зобов'язався врахувати зауваження та доповнення до проектної документації «Реконструкція лазні під майстерню»Клеванської санаторної школи-інтернат, а також погодити проектну документацію з відповідними службами до 01.02.2008 року.

Згідно ст.  837 Цивільного  кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Відповідно до ч.1 ст.324 ГК України, ч.1 ст.887 ЦК України за договором підряду на проведення проектних і досліджуваних робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну документацію або виконати обумовлені договором проектні роботи, а також виконати досліджувані роботи, а замовник зобов'язується прийняти і оплати їх. До договору підряду на проведення проектних і пошукових робіт застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з ч.1 ст.888 ЦК України за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт замовник зобов'язаний передати підрядникові завдання та проектування, а також інші вихідні дані, необхідні для складання проектно-кошторисної документації.

Згідно ст. 24 «Закону про забудову»особи , які мають намір розпочати будівництво на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи користування, зобов'язані отримати дозвіл на будівництво. На основі такого дозволу замовники мають право на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт, отримання дозволу на виконання будівельних робіт тощо.

Дозвіл на будівництво надають виконавчі органи місцевих рад. Після отримання дозволу на будівництво необхідно розробити проект об'єкту будівництва. Згідно зі ст. 5 Закону про архітектуру, розроблення такого проекту, а також передпроектні роботи здійснюються на підставі вихідних даних на проектування, до яких належать:

-          архітектурно-планувальне завдання;

-          технічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури;

-          завдання на проектування.

Процедура розроблення і надання замовникам архітектурно-планувального завдання встановлена «Порядком надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури і визначення розміру плати за їх видачу»(надалі Порядок) затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 20.12.1999р. №2328.

Архітектурно-планувальне завдання - документ, який містить комплекс містобудівних та архітектурних вимог і особливих умов проектування і будівництва об'єкта архітектури, що випливають з положень затвердженої містобудівної документації, державних будівельних норм, місцевих правил забудови населених пунктів, відповідних рішень органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, включаючи вимоги і умови щодо охорони законних прав і інтересів фізичних та юридичних осіб при розташуванні об'єкта архітектури на конкретній земельній ділянці. Архітектурно-планувальне завдання надається на проектування об'єктів архітектури для нового будівництва, розширення, реконструкції.

Орган, що надає архітектурно-планувальне завдання для населених пунктів і територій - відділ містобудування та архітектури райдержадміністрації. Порядок надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури регламентується Постановою КМУ від 20.12.1999 року №2328.

Цим Порядком встановлюється єдина процедура розроблення і надання замовником архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури, склад вихідних даних на проектування, зміст, визначення розміру плати за їх видачу.

Архітектурно-планувальне   завдання   і   технічні   умови   є   складовими частинами вихідних даних.

Видача вихідних даних замовникам у повному обсязі забезпечується місцевими органами містобудування та архітектури.

Архітектурно-планувальне завдання та технічні умови розробляються і надаються замовнику:

якщо він є власником (користувачем) земельної ділянки - в разі надання місцевою держадміністрацією або виконавчим органом місцевої ради дозволу на виконання проектно-вишукувальних робіт на зазначеній ділянці за умови, що наміри замовника не суперечать затвердженій містобудівній документації, місцевим правилам забудови. До цього дозволу додається ви копіювання з генерального або ситуаційного плану відповідної території та план земельної ділянки;

якщо він не є власником (користувачем) земельної ділянки - в разі прийняття місцевою радою рішення про попереднє рішення погодження місця розташування об'єкта архітектури на зазначеній ділянці, яке є одночасним дозволом на виконання проектно-вишукувальних робіт, До цього рішення додається схематичний план місця розташування об'єкта архітектури.

Архітектурно-планувальне завдання розробляється за типовою формою

згідно з додатком №1 до «Порядку надання архітектурно-планувального завдання».          

Технічні умови - це комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об'єкта архітектури, які мають відповідати його розрахунковим параметрам, у тому числі водопостачання, каналізації, тепло-, енерго-, газопостачання, радіофікації, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод, телефонізації, диспетчеризації, пожежної безпеки, а також особливим умовам. Перелік технічних умов щодо інженерного забезпечення конкретного об'єкта архітектури визначається в архітектурно-планувальному завданні. Виконання технічних умов є обов'язковим для всіх замовників, проектувальників та будівельників.

За наданням технічних умов замовник звертається до тих же органів, що і при отриманні архітектурно-планувального завдання, хоча і сам замовник може безпосередньо звернутися за отриманням технічних умов до відповідних організацій.

Завдання на проектування - це документ, який містить вимоги замовника до планувальних, архітектурних, інженерних і технологічних вирішень і властивостей об'єкта архітектури, його основних параметрів, вартості і організації будівництва та складається відповідно до архітектурно-планувального завдання і технічних умов. (ст. 1 Закону про архітектуру). Завдання на проектування адресується проектувальнику і може складатися замовником самостійно або з допомогою сторонніх осіб.

Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації на нове будівництво та реконструкцію об'єктів встановлюється держаними будівельними нормами ДБН А.2.2-3-2004. Вимоги цих норм є обов'язковими для застосування суб'єктами господарської діяльності у галузі будівництва незалежно від форм власності. Проектна документація для будівництва має відповідати положенням законодавства, регіональних та місцевих правил забудови, а також вимогам нормативів та нормативних документів.

Відповідно до п.2.2 ДБН А.2.2-3-2004 проектування об'єктів здійснюється з дотриманням законодавства України на підставі вихідних даних. Вихідні дані для виконання проектних робіт замовник зобов'язаний надати до початку виконання проектно-вишукувальних робіт. До складу вихідних даних належать:

-          архітектурно-планувальне завдання (АПЗ);

-          технічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта (ТУ);

-          завдання на проектування;

-          інші вихідні дані.

Завдання на проектування замовник складає сам або доручає проектувальнику за окрему плату.

Проектувальники при розробленні проектної документації згідно п. 2.7 ДБН А.2.2-3-2004 несуть відповідальність та забезпечують :

-          відповідність   архітектурним   та  містобудівним   вимогам   та   високу

архітектурно-художню      якість   та   відповідність   вимогам   чинних

нормативних документів;

-          захист навколишнього природного середовища, екологічну безпеку і

раціональне використання природних ресурсів згідно з ДБН А.2.2-1;

-          відповідність вимогам з енергозбереження;

-          експлуатаційну надійність;

-          ефективність інвестицій;

-          патентну   чистоту   прийнятих   технічних   рішень   та   застосованого

обладнання;

-          відповідність   проектних   рішень   вихідним   даним   та   дозвільним

документам

Згідно п. 6.1 ДБН А.2.2-3-2004 робочий проект розробляється на підставі завдання на проектування та вихідних даних. Відповідно п.6.2 ДБН А.2.2-3-2004 робочий проект є інтегруючою стадією проектування і складається з двох частин - затверджувальної та робочих креслень. Затверджувальна частина складається з пояснювальної записки, виконаної у скороченому відносно проекту обсязі, визначеному залежно від виду будівництва і функціонального призначення об'єкта, кошторисної документації, розділу організації будівництва та креслень.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 16.09.2008 року по справі №3/111 призначено судову будівельно-технічну експертизу, при цьому на вирішення експерта поставлено питання: чи відповідає робочий реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б. Хмельницького, 47, виконаний ПВПП «Конвест-проект»на виконання угоди №330/1 від 07.02.2007 року, вимогам ДБН та інших державних стандартів з питань будівництва?

Висновком Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз №0536 від 29.12.2008 року встановлено наступне: робочий проект «Реконструкція лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б.Хмельницького, 47», розроблений відповідно рішення Клеванської селищної ради від 13.02.2007 року про надання дозволу на виготовлення технічної документації дирекції Клеванської санаторної школи-інтернату на реконструкцію приміщення старої лазні під навчальну майстерню школи-інтернату», архітектурно-планувальне завдання на проектування реконструкції лазні не надавалось, відсутнє також завдання на проектування в порушення вимог ст. 5 Закону України «Про архітектурну діяльність»від 20.05.1999 року №687-ХІV. В матеріалах справи (а.c.31) наявна копія технічних умов щодо забезпечення пожежної безпеки, виданих Рівненським РВ ГУ МНС в Рівненській області за №921/1 від 26.10.2007року Клеванській школі-інтернату. В розділі 1 «Вихідні дані»робочого проекту «Реконструкція лазні під навчальну майстерню»дані технічні умови відсутні.

Клеванська санаторна школа-інтернат в відділ містобудування та архітектури Рівненської райдержадміністрації з замовленням про надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо інженерного забезпечення об'єкта проектування не зверталась.

Робочий проект «Реконструкція лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт.Клевань-1 по вул.Б.Хмельницького, 47»виготовлений згідно угоди №329/1 від 07.02.2007 року, заключеної між ПВПП «Конвест-проект»та Клеванською санаторною школою інтернатом І-ІІІ ступенів.

При дослідженні встановлено, що розроблений ПВПП «Конверс-проект»робочий проект «Реконструкція лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт. Клевань-1 по вул. Б. Хмельницького, 47»складається з пояснювальної записки з кресленнями та специфікаціями та кошторисної документації. Відсутні розділи організації будівництва і ОВНС, а також рішення та основні показники по генеральному плану. Крім того відсутній надпис завірений печаткою та підписом головного інженера проекту про те, що робочий проект розроблений у відповідності з діючими нормами і правилами.

Кошторисна документація з визначення вартості реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи інтернату в смт. Клевань-1 по вул. б. Хмельницького, 47 складена відповідно до вимог державних будівельних норм ДБН Д. 1.1-1-2000, які встановлюють основні правила визначення вартості будівництва.

В результаті проведення вищевказаної експертизи судовим експертом встановлено,  Робочий проект на реконструкцію лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи-інтернату в смт. Клевань-1 по вул. Б. Хмельницького, 47, ророблений ПВПП «Ковест-Проект»на виконання угоди №329/1 від 07.02.2007 року з порушенням вимог ст. 5 Закону України „Про архітектурну діяльність" від 20.05.1999 року №687-ХГУ та державних будівельних норм і правил, а саме пп. 2.2., 2.7 та 6.1 ДБН А.2.2-3-2004 «Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва», згідно яких проектування об'єктів здійснюється з дотриманням законодавства України на підставі вихідних даних та завдання на проектування. Робочий проект розроблений за відсутності завдання на проектування, архітектурно-планувального завдання т а технічних умов.

При дослідженні складу та змісту даного робочого проекту встановлено, що він в цілому не відповідає вимогам п. 6.2 ДБН А.2.2-3-2004 та додатку Ж.

Відповідно до п.3.2. Угоди, якщо в процесі виконання робіт виявиться неможливість їх проведення, Виконавець зобов'язаний у 10-ти денний строк довести до відома про це Замовника. Сторони зобов'язані у 30-ти денний строк розглянути питання про доцільність проведення робіт.   

У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України та ст.174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

Згідно з приписами ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношенням, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а інша сторона має право вимагати виконання такого обов'язку.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, згідно із умовами договору та вимогами Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай ставляться.

Аналогічна норма міститься в Господарському кодексі України. Так, в ч. 1 ст.193 ГК України зазначає, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Позивачем 27.06.2008 року надіслано відповідачу пропозицію про розірвання Угоди №329/1 від 07.02.2007 року, що стверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.15).     

Крім того, гарантійним листом №413 від 24.12.2007 року, направленим Проектно-виробничим приватним підприємство фірмою «Конвест-Проект»на адресу Клеванської школи-інтернату, Виконавець зобов'язався врахувати зауваження та доповнення до проектної документації «Реконструкція лазні під майстерню» Клеванської санаторної школи-інтернат, а також погодити проектну документацію з відповідними службами до 01.02.2008 року.

У відповідності до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст.612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст.654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

За аналогією закону, застосування якої передбачено ст.8 ЦК України, укладення господарських договорів, як і їх зміна та розірвання, допускається у спрощеній спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо (ст.181 ГК України).

Відтак, Відповідачем встановлено строк належного виконання зобов'язання згідно з Угодою № 329/1 від 07.02.2007 року, а саме: до 01.02.2008 року.

На момент прийняття рішення договірні зобов'язання Відповідача, як Виконавця, належними чином не виконані, що суперечить умовам Угоди № 329/1 від 07.02.2007 року та вимогам чинного законодавства України.

Відповідно до статті 847 Цивільного кодексу України, підрядник зобов'язаний своєчасно попередити замовника: 1) про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника; 2) про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; 3) про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності результату роботи.

В матеріалах справи відсутні докази звернення відповідача до позивача з вимого надання завдання на проектування, архітектурно-планувального завдання та технічних умов.

Відповідно до ч.2 ст.651 ЦК України договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до с. 612 Цивільного кодексу України, якщо внаслідок прострочення боржника зобов'язання втратило інтерес, він може відмовитись від прийняття виконання і вимагати відшкодування  збитків.

Відповідно до ст.188 Господарського кодексу України, зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

Відповідно до ч.3 ст.849 Цивільного кодексу України, Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а в разі невиконання підрядником цієї вимоги - відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особі за рахунок підрядника.

Відповідно до ч.2 ст.852 Цивільного кодексу України за наявності у роботі істотних відступів від умов договору підряду або інших істотних недоліків замовник має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Згідно ч.2 ст. 651 Цивільного кодексу  України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У зв'язку з тривалим невиконанням зі сторони Проектно-виробничого приватного підприємства фірми «Конвест-проект»Угоди №329/1 від 07.02.2007 року Клеванська санаторна школа-інтернат значною мірою позбавилась того, на що розраховувала на час укладення даного договору

Матеріалами справи стверджується, що відповідачем договірні зобов'язання передбачені Угодою №329/1 від 07.02.2007 року на виготовлення робочого проекту реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи–інтернату в смт.Клевань-1 по вул. Б.Хмельницького, буд.47 виконано неналежним чином, тому позивач позбавився результату на який він розраховував при укладенні угоди, що є підставою для розірвання вищевказаної Угоди.  З огляду на вищевказане позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.44 ГПК України судові витрати складаються з державного мита, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката, витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.5 ст.49 ГПК України суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються:  при задоволенні позову - на відповідача;  при відмові в позові - на позивача;  при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.49, 82-85 ГПК України, суд , -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задоволити

2. Розірвати Угоду №329/1 від 07.02.2007 року на виготовлення робочого проекту реконструкції лазні під навчальну майстерню Клеванської санаторної школи–інтернату в смт.Клевань-1 по вул. Б.Хмельницького, буд.47, укладену між Комунальним закладом «Клеванська загальноосвітня санаторна школа-інтерант І-ІІІ ступенів Рівненського району Рівненської обласної ради»(Рівненська область, Рівненський район, смт.Клевань, вул.Б.Хмельницького, буд.47, код ЄДРПОУ 04590808) та Проектно-виробничим приватним підприємством фірмою»«Конверс-проект»(33000, м.Рівне, вул. 16 Липня, буд.38, код ЄДРПОУ 24172906).

3. Стягнути з Проектно-виробничого приватного підприємства фірми «Конверс-проект»(33000, м.Рівне, вул.16 Липня, буд.38, код ЄДРПОУ 24172906) на користь Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз (р/р 35229001000266, код ЄДРПОУ 23272864, банк одержувач: ГУДКУ у Львівській області, МФО 825014, код 23949066)  939 грн. 12 коп. вартості проведення експертизи.  

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

  Суддя                                                               Мамченко Ю.А.

Повний текст рішення суддею підписано «16» лютого 2009 року

           

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3041407
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/111

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Судовий наказ від 31.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Постанова від 24.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 06.12.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні