Рішення
від 05.04.2013 по справі 925/189/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2013 року Справа № 925/189/13-г

За первісним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс"

до Державної виконавчої служби України

до приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство юстиція"

до публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона"

до дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма"

до реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Бараненко Ірини Корніївни

про визнання прилюдних торгів недійсними, визнання недійсним свідоцтва про право власності на майно та про зобов'язання вчинити дії

за зустрічним позовом публічного акціонерного товариства "Альфа - Банк"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс"

до дочірнього підприємства "Черкаси - Фарма"

про визнання недійсним договору оренди нежитлових приміщень від 01.06.2011р. №96-О/2011

Суддя Дорошенко М.В.

Секретар судового засідання Сиволовська О.І.

Представники сторін:

від товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс": Кураса С.А. - за довіреністю від 22.03.2013р.;

від Державної виконавчої служби України: Пустовар А.В. - за довіреністю від 20.12.2012р.;

від приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство юстиція": Кондратенко А.А. - за довіреністю від 01.02.2013р.;

від публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк": Корецький І.Г. - за довіреністю від 30.05.2012р.;

від товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона": Синюк В.М. - за довіреністю від 07.02.2013р.;

від дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма": Коханій О.В. - за довіреністю від 16.11.2012р.;

від реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області: Шуляк-Гончаренко С.В. - за довіреністю.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" звернулося до господарського суду Черкаської області із первісним позовом до Державної виконавчої служби України, приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство юстиція", публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк", товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона", дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" з такими вимогами:

про визнання недійсними оформлених протоколом від 04.07.2011р. №1-040/11 та актом реалізації від 11.07.2011р. №128/5 прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна у складі нежитлових будівель: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30;

про визнання недійсним свідоцтва про право власності на майно у складі нежитлових будівель: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30, виданого приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І.К. 22 грудня 2011р. на ім'я товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона";

про зобов'язання реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області скасувати державну реєстрацію права власності за товариством з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона" на нежитлові будівлі: будівлю 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30.

В обґрунтування первісного позову позивач вказав на порушення передбаченого ч. 2 ст. 777 Цивільного кодексу України переважного права товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" на придбання орендованих ним за договором оренди від 01.06.2011р. №96-О/2011р. приміщень у проданих на спірних прилюдних торгах нежитлових будівлях, що проявилося у ненадходженні позивачу від відповідачів пропозицій щодо здійснення викупу орендованих ним приміщень і неповідомленні його про проведення спірних прилюдних торгів.

Ухвалою від 11.02.2013р. господарський суд Черкаської області прийняв первісний позов товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" до розгляду, порушив провадження у даній справі і з ініціативи позивача залучив до участі у справі як третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: реєстраційну службу Черкаського міського управління юстиції Черкаської області та приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І.К.

13 березня 2013 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" звернулося до господарського суду Черкаської області з письмовим клопотанням про залучення до участі у справі як інших відповідачів реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області та приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І. К., а також про доповнення вказаних у позовній заяві позовних вимог новою вимогою про визнання за товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" переважного права на придбання у власність нежитлових будівель: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30.

Ухвалою від 13.03.2013р. господарський суд Черкаської області клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" про залучення до участі у справі як іншого відповідача за первісним позовом реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області задовольнив, клопотання про залучення до участі у справі як іншого відповідача за первісним позовом приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І. К. залишив без задоволення, а клопотання про доповнення позову новою позовною вимогою повернув без розгляду.

Державна виконавча служба України, публічне акціонерне товариство "Альфа-Банк" і товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона" у поданих до господарського суду відзивах на позов проти первісного позову заперечили, оскільки вважають, що у позивача не виникло переважного права на придбання вказаних у позові приміщень через нікчемність договору оренди від 01.06.2011р. №96-О/2011р, на який він вказує як на підставу виникнення у нього такого переважного права. За твердженням вказаних відповідачів при проведенні спірних прилюдних торгів ні вимоги чинного законодавства ні права товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" не були порушені.

Від інших відповідачів за первісним позовом відзиви на позов до господарського суду не надійшли.

До початку розгляду господарським судом справи за первісним позовом по суті публічне акціонерне товариства "Альфа-Банк" подало зустрічний позов до товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" та до дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" про визнання недійсним укладеного між останніми договору оренди нежитлових приміщень від 01.06.2011р. №96-О/2011р.

В обґрунтування зустрічного позову позивач вказав на невідповідність спірного договору вимогам ч. 3 ст. 9, ст. 12 Закону України "Про іпотеку" та п. 4.4.6 укладеного між закритим акціонерним товариством "Альфа-Банк", яке в подальшому змінило найменування на публічне акціонерне товариство "Альфа-Банк", та дочірнім підприємством "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія", правонаступником якого є дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма", договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 через непогодження питання укладення спірного договору оренди нежитлових приміщень з публічним акціонерним товариством "Альфа-Банк", як з іпотекодержателем.

Ухвалою від 13.03.2013р. господарський суд Черкаської області прийняв зустрічний позов публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" для спільного його розгляду з первісним позовом у даній справі.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" у поданому до господарського суду відзиві на зустрічний позов заперечило проти останнього, оскільки вважає, що ч. 3 ст. 9, ст. 12 Закону України "Про іпотеку" та п. 4.4.6 договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 не поширюються на спірний договір оренди нежитлових приміщень через те, що він був укладений в рамках генеральної угоди оренди приміщень від 01.12.2006р., укладення якої передувало укладенню договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07. Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" вказало на неотримання ним від публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" вимог чи претензій з приводу оренди частини предмету іпотеки та на недоведеність порушення спірним договором оренди нежитлових приміщень прав та інтересів публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк".

Дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма" відзиву на зустрічний позов до господарського суду не подало.

У засіданні суду представник товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" підтримав первісний позов і заперечення проти зустрічного позову, а представники Державної виконавчої служби України, приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство юстиція", публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк", товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона" і реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області підтримали заперечення проти первісного позову і підтримали зустрічний позов.

Представник дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" у судовому засіданні визнав первісний позов і підтримав заперечення товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" проти зустрічного позову.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - приватний нотаріус Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І. К. у поданому до господарського суду письмовому поясненні вказала на відсутність законних підстав для відмови нею у видачі товариству з обмеженою відповідальністю "Нова охорона" свідоцтва про право власності на придбане ним з прилюдних торгів майно і заявила клопотання про розгляд справи за її відсутності. Господарський суд задовольнив це клопотання третьої особи.

З 04.04.2013р. по 05.04.2013р. в засіданні суду оголошувалась перерва.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення учасників судового процесу, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

1 грудня 2006р. дочірнє підприємство "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія", як орендодавець, і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс", як орендар, уклали генеральну угоду оренди приміщень, предметом якої визначили урегулювання взаємовідносин між сторонами щодо оренди орендарем у орендодавця нежитлових приміщень, розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 122/30, на підставі укладених в майбутньому в рамках цієї генеральної угоди конкретних договорів оренди, які мають передбачати конкретний об'єкт оренди, його площу, строк оренди, форму та розмір орендної плати.

У генеральній угоді оренди приміщень від 01.12.2006р. її сторони встановили, що укладення договору оренди здійснюється підписанням сторонами додаткової угоди до генеральної угоди, яка є її невід'ємною частиною, а сам договір оренди є невід'ємною частиною генеральної угоди.

Листом від 15.03.2007р. №12 дочірнє підприємство "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія" повідомило закрите акціонерне товариство "Альфа-Банк" про те, що станом на 12.03.2007р. майно підприємства, а саме будівля цеху з виробництва медпрепаратів та віварій, що розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 122/30, а також обладнання для виготовлення медпрепаратів в оренду не надавалися.

1 квітня 2007р. дочірнє підприємство "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія", як орендодавець, і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс", як орендар, уклали додаткову угоду №1 до генеральної угоди оренди приміщень від 01.12.2006р., згідно з якою сторони уклали договір оренди нежитлових приміщень від 01.04.2007р. №94-О/2007. Згідно з цим договором оренди орендодавець зобов'язався надати орендарю, а орендар - прийняти в оренду строком на 16 місяців до 01.07.2008р. розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 122/30 нежитлові приміщення загальною площею 533 кв. м. у складі офісного приміщення на першому поверсі площею 35 кв. м. і окремих складських приміщень на першому поверсі загальною площею 498 кв. м. з орендною платою 4 грн. за 1 кв. м. у місяць.

Того ж дня - 01.04.2007р. дочірнє підприємство "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія" і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" підписали акт приймання-передачі об'єкта оренди за договором оренди нежитлових приміщень від 01.04.2007р. №94-О/2007 від орендодавця до орендаря.

22 червня 2007р. дочірнє підприємство "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія", як іпотекодавець, і закрите акціонерне товариство "Альфа-Банк", як іпотекодержатель, уклали договір іпотеки №367/07, згідно з яким іпотекодавець передав іпотекодержателю в іпотеку нежитлові будівлі у складі: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварій літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, буд. 122/30, для забезпечення виконання зобов'язань дочірнього підприємства "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія" перед закритим акціонерним товариством "Альфа-Банк" за укладеним між ними договором про відкриття кредитної лінії від 22.06.2007р. №190-МВ/07.

У пп. "д" п. 1.4 договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 іпотекодавець запевнив і гарантував, що на момент укладення цього договору предмет іпотеки належить іпотекодавцю на праві власності та не відчужений і не обтяжений жодним чином, зокрема, не є об'єктом речових прав будь-якої третьої особи, не переданий у користування (найм, оренду, лізинг, позичку), у іпотеку, у довірчу власність (в управління) або до статутного фонду третьої особи, не знаходиться у податковій заставі, не підлягає притриманню, не внесений у спільну діяльність, на нього не накладений арешт або заборона відчуження, він не є предметом спору, відсутні жодні інші права та вимоги третіх осіб на предмет іпотеки.

Пунктом 4.4.6 договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 його сторони передбачили зобов'язання іпотекодавця без попередньої письмової згоди іпотекодержателя, що міститиметься у змінах чи доповненнях до цього договору, жодним чином не відчужувати, не обтяжувати та не передавати предмет іпотеки третім особам, зокрема, не продавати його, не передавати у користування (найм, оренду, лізинг, позичку), у іпотеку, у довірчу власність, (в управління), до статутного фонду третьої особи, не вносити його у спільну діяльність, не продовжувати строк дії договорів найму (оренди, лізингу, позички) предмета іпотеки, що будуть укладені протягом строку дії цього договору.

Того ж дня - 22.06.2007р. приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Савельєв А.Ю. посвідчив договір іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 і наклав заборону на відчуження предмету іпотеки до припинення іпотечного договору, яка 22.06.2007р. була зареєстрована у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

1 червня 2008р. дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма", яке є правонаступником "ЧПК-Фарма" товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаська продовольча компанія", як орендодавець, і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс", як орендар, уклали додаткову угоду №2 до генеральної угоди оренди приміщень від 01.12.2006р., згідно з якою сторони уклали договір оренди нежитлових приміщень від 01.06.2008р. №95-О/2008. Згідно з цим договором оренди орендодавець зобов'язався надати орендарю, а орендар - прийняти в оренду строком на 35 місяців до 01.06.2011р. розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 122/30 нежитлові приміщення загальною площею 323 кв. м. у складі офісного приміщення на першому поверсі площею 35 кв. м. і окремих складських приміщень на першому поверсі загальною площею 288 кв. м. з орендною платою 5 грн. за 1 кв. м. у місяць.

Того ж дня - 01.06.2008р. дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма" і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" підписали акт приймання-передачі об'єкта оренди за договором оренди нежитлових приміщень від 01.06.2008р. №95-О/2008 від орендодавця до орендаря.

18 березня 2009р. приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Войтовський В.С. вчинив виконавчий напис, яким запропонував звернути стягнення на належні дочірньому підприємству "Черкаси-Фарма" на праві власності і передані ним в іпотеку за договором іпотеки від 22.06.2007р. №367/07 закритому акціонерному товариству "Альфа-Банк" нежитлові будівлі у складі: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30, задля задоволення за рахунок виручених коштів від реалізації цього майна коштів вимог закритого акціонерного товариства "Альфа-Банк" у розмірі 1865892, 78 доларів США.

20.07.2009р. на підставі виконавчого напису нотаріуса від 18.03.2009р. головний державний виконавець відділу примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Вольф О.Л. прийняв постанову про відкриття виконавчого провадження.

30 листопада 2009 р. державний виконавець підрозділу примусового виконання рішень головного управління юстиції у Черкаській області Коркішко О.В. на виконання виконавчого напису нотаріуса від 18.03.2009р. у присутності представників дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" описав і наклав арешт на належні цьому дочірньому підприємству на праві власності нежитлові будівлі у складі: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30.

1 червня 2011р. дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма", як орендодавець, і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс", як орендар, уклали додаткову угоду №3 до генеральної угоди оренди приміщень від 01.12.2006р., згідно з якою сторони уклали договір оренди нежитлових приміщень від 01.06.2011р. №96-О/2011. Згідно з цим договором оренди орендодавець зобов'язався надати орендарю, а орендар - прийняти в оренду строком на 31 місяць до 31.12.2013р. розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 122/30 нежитлові приміщення загальною площею 533 кв. м. у складі офісного приміщення на першому поверсі площею 35 кв. м. і окремих складських приміщень на першому поверсі загальною площею 498 кв. м.

Того ж дня - 01.06.2011р. дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма" і товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" підписали акт приймання-передачі об'єкта оренди за договором оренди нежитлових приміщень від 01.06.2011р. №96-О/2011 від орендодавця до орендаря.

На підставі укладеного між департаментом державної виконавчої служби Міністерства юстиції України і приватним підприємством "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" договору від 06.06.2011р. №040/11 про надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна (предмет іпотеки) та заявки державного виконавця відділу примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Роєнка Р.В. від 06.06.2011р. №Г-19147/20-128/3 на реалізацію арештованого майна, що є предметом іпотеки, приватне підприємство "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" на відповідному веб-сайті в Інтернеті та у двох газетах загальнодержавної сфери розповсюдження "Експрес - об'ява" №11-112 за 13.06.2011р. і "Аviso Plus" №45 за 14.06.2011р. опублікувало оголошення про проведення ним о 12 годині 04.07.2011р. за адресою м. Черкаси, вул. Ільїна, 55, оф. 101 публічних торгів з продажу арештованого майна - нежитлових будівель іпотекодавця дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" у складі: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30.

Згідно з ч. 3 ст. 43 Закону України "Про іпотеку" організатор прилюдних торгів не пізніше ніж за 15 днів до дня початку прилюдних торгів публікує за місцезнаходженням предмета іпотеки принаймні в двох місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про проведення прилюдних торгів. У повідомленні зазначається інформація про день, час, місце проведення прилюдних торгів, опис предмета іпотеки, що підлягає продажу, місце, де можна отримати додаткову інформацію про умови проведення прилюдних торгів та іншу необхідну інформацію.

Газети "Експрес - об'ява" і "Аviso Plus" згідно з свідоцтвами про їх державну реєстрацію є газетами загальнодержавної сфери розповсюдження, а не місцевими друкованими засобами масової інформації, тому опублікування приватним підприємством "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" саме у цих газетах оголошення про проведення прилюдних торгів з продажу арештованого майна - нежитлових будівель дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" не порушило прав товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" на отримання інформації про проведення спірних прилюдних торгів, оскільки сфера розповсюдження цих газет є більшою ніж сфера розповсюдження місцевих друкованих засобів масової інформації і поширюється на м. Черкаси і Черкаську область.

Невідповідності змісту вказаних публікацій вимогам ч. 3 ст. 43 Закону України "Про іпотеку" господарський суд не встановив.

Про проведення вказаних вище прилюдних торгів приватне підприємство "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" письмово повідомило також департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, дочірнє підприємство "Черкаси-Фарма" і закрите акціонерне товариство "Альфа-Банк".

О 12 годині 04.07.2011р. за адресою м. Черкаси, вул. Ільїна, 55, оф. 101 відбулися прилюдні торги з реалізації нежитлових будівель у складі: будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30, за результатами яких був складений протокол від 04.07.2011р. №1-040/11 та акт про реалізацію предмета іпотеки від 15.07.2011р. №128/5, згідно з якими переможцем торгів стало товариство з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона".

22 грудня 2011р. приватний нотаріус Черкаського міського нотаріального округу Бараненко І.К. на підставі акта про реалізацію предмета іпотеки від 15.07.2011р. №128/5 видала товариству з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона" свідоцтво про приналежність йому на право власності нежитлових будівель у складі будівлі 105 корпусу з переходом (цех виробництва медичних препаратів) літ. Ш-5, Ш-2 та віварію літ. К-2 загальною площею 7639,9 кв. м., розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, б. 122/30.

За твердженням товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" ненадання йому учасниками виконавчого провадження пропозицій щодо викупу орендованих ним і проданих з прилюдних торгів нежилих приміщень дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" та неповідомлення його про проведення спірних прилюдних торгів позбавило товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" можливості скористатися передбаченим ч. 2 ст. 777 Цивільного кодексу України переважним правом на придбання цих нежитлових приміщень і тим самим спричинило даний спір.

Частина 2 ст. 777 Цивільного кодексу України передбачає, що наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

Тобто для виникнення у товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" переважного права на придбання проданого зі спірних прилюдних торгів нерухомого майна дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" це товариство має бути наймачем (орендарем) цього майна на день його продажу і належно виконувати свої обов'язки за договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Стаття 284 Господарського кодексу України істотними умовами договору оренди визначає: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України "Про іпотеку" іпотекодавець має право виключно на підставі згоди іпотекодержателя передавати предмет іпотеки в спільну діяльність, лізинг, оренду, користування.

Частиною 3 ст. 12 Закону України "Про іпотеку" встановлено, що правочин щодо відчуження іпотекодавцем переданого в іпотеку майна або його передачі в наступну іпотеку, спільну діяльність, лізинг, оренду чи користування без згоди іпотекодержателя є недійсним.

Частина 2 ст. 215 Цивільного кодексу України передбачає, що недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Оцінивши надані товариством з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" на підтвердження приведених ним у первісному позові доводів такі докази як: генеральну угоду оренди приміщень від 01.12.2006р., додаткові угоди до цієї генеральної угоди від 01.04.2007р. №1, від 01.06.2008р. №2, від 01.06.2011р. № 3 та вказані у цих додаткових угодах договори оренди нежитлових приміщень від 01.04.2007р. №94-О/2007, від 01.06.2008р. №95-О/2008 і від 01.06.2011р. № 96-О/2011, господарський суд прийшов до висновку, що ці докази не підтверджують того, що товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" було наймачем (орендарем) проданого зі спірних прилюдних торгів нерухомого майна дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма".

Генеральна угода оренди приміщень від 01.12.2006р. сама по собі не є договором найму (оренди) нежитлових приміщень із-за відсутності у ній таких істотних умов договору як об'єкту оренди; строку, на який укладається договір оренди, орендної плати.

Додаткові угоди до цієї генеральної угоди від 01.06.2008р. №2, від 01.06.2011р. № 3 та вказані у цих додаткових угодах договори оренди нежитлових приміщень від 01.06.2008р. №95-О/2008 і від 01.06.2011р. № 96-О/2011, які містять вказані вище істотні умови договору оренди, укладалися під час дії договору іпотеки від 22.06.2007р. №367/07, тому в силу вимог п. 4.4.6 цього договору і ч. 3 ст. 9 Закону України "Про іпотеку" мали укладатися лише за наявності письмово згоди іпотекодержателя - закритого акціонерного товариства "Альфа-Банк". Останній такої письмової згоди іпотекодавцю - дочірньому підприємству "Черкаси-Фарма" не надавав.

Отже, договори оренди нежитлових приміщень від 01.06.2008р. №95-О/2008 і від 01.06.2011р. № 96-О/2011 в силу ч. 3 ст. 12 Закону України "Про іпотеку" є недійсними. При цьому згідно з ч. 2 ст. 215 Цивільного кодексу України визнання таких договорів недійсними судом не вимагається, тому відповідно зустрічний позов задоволенню не підлягає.

Відтак позивач за первісним позовом не доказав наявності у нього переважного права на придбання проданого зі спірних прилюдних торгів майна дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма", тому первісний позов з вказаних у ньому підстав задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82-84 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні первісного позову товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" до Державної виконавчої служби України, до приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство юстиція", до публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк", до товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Охорона", до дочірнього підприємства "Черкаси-Фарма" та до реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції Черкаської області відмовити повністю.

У задоволенні зустрічного позову публічного акціонерного товариства "Альфа - Банк" до товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасим'ясоагропромсервіс" та до дочірнього підприємства "Черкаси - Фарма" відмовити повністю.

Це рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені розділом ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено і підписано 08.04.2013р.

СУДДЯ М.В. Дорошенко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.04.2013
Оприлюднено09.04.2013
Номер документу30485485
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/189/13-г

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Постанова від 10.06.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Рішення від 05.04.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні