Ухвала
від 20.03.2013 по справі 5017/3427/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про призначення судової експертизи та зупинення провадження у справі

"20" березня 2013 р.Справа № 5017/3427/2012

За позовом: державного підприємства „Керченський комбінат хлібопродуктів" Державного

агентства резерву України

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно"

про зобов'язання повернути майно та стягнення 16 474,00 грн.

В судовому засіданні приймали участь представники сторін:

Від позивача: Стьопкін Д.Є. за довіреністю №3 від 18.12.12 року ; Соболєва О.К. за довіреністю №2 від 18.12.12 року

Від відповідача: Осокіна Н.В. за довіреністю № 8 від 09.01.2013 року; Єлисеєва С.Є. за довіреністю №24 від 18.01.2013 року; Літвінова Г.В. за довіреністю № 113 від 18.03.2012р.

В провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа № 5017 / 3427 / 2012 за позовом державного підприємства „Керченський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України (далі по тексту - ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів") до товариства з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно" (далі по тексту - ТОВ „Котовське зерно") про зобов'язання повернути із зберігання зерно пшениці 4 класу в кількості 61 380 тон та стягнення штрафу в сумі 16 474,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем прийнятих на себе зобов'язань за договором складського зберігання зерна № 26/10 від 21.03.2011р. щодо забезпечення повернення позивачу як новому власнику зерна, первісно прийнятого на зберігання від Аграрного фонду України.

В свою чергу, відповідач, заперечуючи проти позову, наголошував на наступному. Згідно із подвійним складським свідоцтвом серії АБ № 043517 ТОВ „Котовське зерно" прийняло на зберігання від ТОВ „Чубівське зерно" на підставі договору складського зберігання від 11.07.2008р. № 6/08 пшеницю м'яку, четвертого класу, врожаю 2008 року, загальною та заліковою вагою 3 602 154 кг із наступними показниками якості: вологість 14.5%, сміттєва домішка 4.0%, зернова домішка 10.0%; клейковина 18.0%, білок 11.0%. Строк зберігання зерна - до пред'явлення відповідної вимоги про його повернення. У складському свідоцтві визначено, що індосатом, тобто особою, до якої переходить право поклажодавця за складським свідоцтвом, є Аграрний фонд України.

16.03.2011р. між Аграрним фондом (Продавець) та ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" (Покупець) було укладено біржовий контракт аграрної біржі № 132 АБ/95, у відповідності до умов якого Продавець продав, а Покупець купив товар - пшеницю м'яку 4 класу, ОДЦР - пшениця, згідно ДСТУ-3768:2004, врожаю 2008р. Кількість - 1 200 тон. Продавець забезпечує наявність товару на базисі поставки: EXW ТОВ „Котовське зерно", Одеська область. Після здійснення Покупцем попередньої оплати, Продавець протягом 3х робочих днів надає Покупцю: дозвіл на переоформлення товару; довіреність на переоформлення товару; складський документ; картку аналізу зерна або посвідчення. Протягом 5-ти днів після здійснення попередньої оплати, Покупець надає Продавцю підписаний трьохсторонній акт приймання-передачі товару.

В той же час, після придбання позивачем у Аграрного фонду України вищезазначеного зерна, між ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" (Поклажодавець) та ТОВ „Котовське зерно" (Зерновий склад) було укладено договір складського зберігання № 26/10 від 21.03.2011р., у відповідності до умов якого предметом договору є послуги по прийманню, очищенню, сушінню, зберіганню та відвантажуванню зернових, зернобобових та олійних культур (зерно), що доставляються до зернового складу на ім'я Поклажодавця. Зерно, що доставляється на зберігання Зерновому складу згідно із цим договором, є власність Поклажодавця або знаходиться в його управлінні (розпорядженні).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до складської квитанції на зерно № 64 від 23.03.2011р. відповідач як зерновий склад прийняв на зберігання від позивача зерно пшениці 4 класу, врожаю 2008 року, фізичною та заліковою вагою 1 200 000 кг, із наступними показниками якості: вологість 14.5 %, зернова домішка 10.0%, сміттєва домішка 4.0%, білок 11.0%.

За поясненнями представників відповідача, прийняття зерна від позивача на зберігання відбулось без фактичного вилучення зерна, виключно шляхом переоформлення права власності на нього від Аграрного фонду до ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів". В той же час, представники ТОВ „Котовське зерно" наголошували, що за домовленістю із позивачем, при переоформленні документів на нового поклажодавця - позивача, у складській квитанції на зерно № 64 від 23.03.2011р. було відображено ті ж самі показники ваги та якості зерна, що й при первісній його передачі на зберігання у 2008 році.

В той же час, як свідчать матеріали справи та визнається сторонами, відповідач повернув позивачу із зберігання зерно пшениці загальною кількістю 1 138,620 тон, тобто на 61, 380 тон менше, ніж це зазначено у документах, якими посвідчувався факт прийняття зерна на зберігання, що й зумовило пред'явлення позивачем даного позову.

Відповідач наголошує, що зменшення ваги зерна на 61,380 тон відбулось внаслідок виконання ТОВ „Котовське зерно" операцій із доробки зерна, внаслідок чого істотно змінились його кількісні та якісні показники та фактично в розпорядження ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" було передано зерно пшениці із кращими якісними показниками порівняно із показниками при первісному прийнятті зерна на зберігання у 2008 році.

Згідно з положеннями ст. 1 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" від 04 липня 2002 року N 37-IV (з наступними змінами та доповненнями; далі по тексту - Закон України „Про зерно та ринок зерна в Україні") зберіганням зерна є комплекс заходів, які включають приймання, доробку, зберігання та відвантаження зерна. Зерновим складом є юридична особа, що має на праві власності зерносховище та сертифікат на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки.

Відповідно до п. 1.3 Інструкції про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики України від 13.10.2008р. № 661 (в подальшому по тексту договору - Інструкція) кількісно-якісний облік зерна ведеться для визначення закономірності змін маси даної партії зерна, її залежності при зберіганні від зміни вологості, вмісту смітної домішки і втрат при зберіганні з відображенням руху зерна, операцій з доробки та переоформлення. Положеннями п. 1.3 розділу ІІІ „Оформлення зберігання зерна" названої інструкції передбачено, що основними операціями із доробки зерна в елеваторах (складах) є його очищення, сушіння, вентилювання, знезараження. Послідовність проведення доробки визначається можливостями технологічної схеми.

Положеннями п.п. 1.4, 1.5 розділу ІІІ „Оформлення зберігання зерна" Інструкції передбачено, що проведення операцій з доробки здійснюється на підставі розпорядження до акта форми N 34, яке підписується керівником підприємства та начальником ВТЛ. Акти доробки на очищення і сушку зерна за формою N 34 складаються у міру проведення робіт, але не рідше одного разу на місяць. Акти підписуються матеріально відповідальною особою, начальником ВТЛ, перевіряються бухгалтером і затверджуються керівником підприємства. При очищенні зерна від смітної домішки утворюються побічні продукти і відходи. Класифікація продуктів, які отримують при очищенні, переробці зерна і калібруванні кукурудзи на підприємствах галузі хлібопродуктів, наведена в додатку 3.

Приписами п.п. 2.1, 2.6 розділу ІІІ „Оформлення зберігання зерна" Інструкції передбачено, що в акті доробки (форма N 34) зазначаються маса та якість зерна до і після доробки, фактична маса та якість одержаних побічних продуктів і відходів. Одержані при очищенні зерна побічні продукти і відходи I та II категорій передаються в цех (склад) відходів за фактичною масою та якістю, визначеними окремо для кожної доробленої партії зерна, списуються з рахунку основної культури і оприбутковуються за місцем зберігання. Відходи III категорії (некормові) у міру накопичення зважуються і вивозяться з території підприємства (знищуються) в присутності комісії, призначеної керівником підприємства. До складу комісії повинні входити: матеріально відповідальна особа, начальник ВТЛ, начальник охорони підприємства.

В силу положень п.п. 3.1, 3.2 розділу ІІІ „Оформлення зберігання зерна" Інструкції для оперативного контролю за роботою зерносушарки старший майстер зерносушіння веде журнал обліку роботи зерносушарки за формою N 122. За наявності відповідного вагового обладнання ведуться вагові журнали зважування сирого і просушеного зерна. Убуток маси зерна від зменшення вологості при сушінні розраховується за формулою, наведеною у п. 3.2.

Підсумовуючи наведені положення законодавства, суд зазначає, що операції із зберігання зерна представляють собою комплекс заходів, які включають в себе зокрема процедуру доробки зерна зокрема шляхом його сушіння та очистку. В результаті таких операцій змінюються як кількісні, так і якісні характеристики зерна порівняно із характеристиками, що були наявні на момент передачі зерна на зберігання.

Приймаючи до уваги, що зерно, недостача якого заявлена до витребування в межах даної справи, зберігалось у ТОВ „Котовське зерно", яке є зерновим складом, протягом періоду з 2008 по 2011р. і наявні у матеріалах справи документи свідчать, що відповідач здійснював операції по доробці цього зерна, господарський суд дійшов висновку, що правильне вирішення даного спору потребує дослідження питання кількісного зменшення ваги зерна, належного позивачу, в результаті проведених ТОВ „Котовське зерно" операцій із його доробки.

Проте, дослідження цього питання потребує спеціальних знань у галузі економіки та бухгалтерії, оскільки пов'язане із детальним та ретельним вивченням первинних документів, які складались відповідачем в процесі доробки зерна.

Відповідно до ст. 41 ГПК України, для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу. При цьому, учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз'яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі . В свою чергу, проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо спеціалістам, які володіють необхідними для цього знаннями.

Підсумовуючи викладене, приймаючи до уваги ті обставини, що вирішення господарського спору, який виник між сторонами по справі № 5017 / 3427 / 2012, пов'язане із дослідженням первинних бухгалтерських документів з метою встановлення кількісного зменшення ваги зерна, належного позивачу, в результаті проведених ТОВ „Котовське зерно" операцій із його доробки, а також враховуючи, що дослідження зазначених питань потребує спеціальних знань у галузі економіки та бухгалтерії, на підставі ст.ст. 41, 43 ГПК України суд дійшов висновку про необхідність призначення по даній справі судової економічної експертизи.

За змістом приписів ст. 41 ГПК України, остаточне коло питань, які ставляться на вирішення судової експертизи, визначається господарським судом. Враховуючи вищевикладені обставини, які свідчать про необхідність проведення судової економічної експертизи по даній справі з метою встановлення кількісного зменшення ваги зерна, належного позивачу, в результаті проведених ТОВ „Котовське зерно" операцій із його доробки, господарському суду вбачається за необхідне поставити на вирішення судової економічної експертизи наступні питання:

1) На яку кількість повинна була зменшитись вага зерна, належного ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" яке перебувало на зберіганні у ТОВ „Котовське зерно", при виконанні останнім операцій із його доробки за весь час зберігання (із 2008 року по 2011 рік) за умови дотримання ТОВ „Котовське зерно" Інструкції про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики України від 13.10.2008р. № 661 (з наступними змінами та доповненнями);

2) Чи підтверджується документально зменшення ваги зерна, належного ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" із 1 200 тон до 1 138,620 тон в результаті здійснених ТОВ „Котовське зерно" дій по доробці зерна за весь час його зберігання (із 2008 року по 2011 рік).

При цьому, суд зазначає, що питання, запропоновані сторонами для вирішення судової експертизи, судом відхиляються відповідно до ст. 41 ГПК України внаслідок їх необґрунтованості та відсутності правових підстав для дослідження даних питань в процесі розгляду даної справи.

Вирішуючи питання про визначення особи, якій буде доручено проведення названої судової економічної експертизи, господарський суд виходить з наступного. Згідно з ч. 3 ст. 41 ГПК України проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу (далі - судовий експерт) користується правами і несе обов'язки, зазначені у статті 31 цього Кодексу.

Проведення призначеної по даній справі судової економічної експертизи слід доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Витрати, пов'язані із здійсненням експертного дослідження суд покладає у рівних частинах на ДП „Керченський комбінат хлібопродуктів" та ТОВ „Котовське зерно".

Крім того, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 79 ГПК України, господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадку призначення господарським судом судової експертизи.

За таких обставин, враховуючи призначення по даній справі судової економічної експертизи, господарський суд на підставі п. 1 ч. 2 ст. 79 ГПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі на час проведення названої судової експертизи.

Керуючись ст.ст. 41, п. 1 ч. 2 ст. 79, ст. 86 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Призначити про справі № 5017 / 34279 / 2012 судову економічну експертизу, на вирішення якої покласти наступні питання:

- На яку кількість повинна була зменшитись вага зерна, належного державному підприємству „Керченський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України, яке перебувало на зберіганні у товариства з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно", при виконанні останнім операцій із його доробки за весь час зберігання (із 2008 року по 2011 рік) за умови дотримання товариством з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно" Інструкції про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики України від 13.10.2008р. № 661 (з наступними змінами та доповненнями);

- Чи підтверджується документально зменшення ваги зерна, належного державному підприємству „Керченський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України, із 1 200 тон до 1 138,620 тон в результаті здійснених товариством з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно" дій по доробці зерна за весь час його зберігання (із 2008 року по 2011 рік).

2. Проведення судової економічної експертизи доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз.

3. Розрахунки за проведення експертизи покласти в рівним частинах на державне підприємство „Керченський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України /98302, АР Крим, м. Керч, Вокзальне шосе, 32, код ЄДРПОУ 00951994/ та товариство з обмеженою відповідальністю „Котовське зерно" /66322, Одеська область, Котовський район, с. Дибрівка, код ЄДРПОУ 30909978/.

4. Попередити судового експерта, яким буде здійснено призначене експертне дослідження, про відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

5. Матеріали справи № 5017 / 3427 / 2012 надіслати на адресу Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз.

6. Провадження у справі № 5017 / 3427 / 2012 - зупинити.

Головуючий суддя С.П. Желєзна

Суддя Т.Г. Д'яченко

Суддя О.В. Цісельський

Дата ухвалення рішення20.03.2013
Оприлюднено09.04.2013
Номер документу30516691
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання повернути майно та стягнення 16 474,00 грн. В судовому засіданні приймали участь

Судовий реєстр по справі —5017/3427/2012

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Рішення від 30.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 08.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 13.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 13.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні