Ухвала
від 03.04.2013 по справі 2-3502/12
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

У Х В А Л А

Справа № 2-3502/12

Провадження № 2/712/313/13

03 квітня 2013 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Мельник І.О.

при секретарі Бондар Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні власністю та відшкодування матеріальної і моральної шкоди та встановлення сервітуту, за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні, володінні та розпорядженні власністю, встановлення сервітуту та відшкодування майнової і моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до суду з позовом до ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні власністю та відшкодування матеріальної і моральної шкоди та встановлення сервітуту, за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні, володінні та розпорядженні власністю, встановлення сервітуту та відшкодування майнової і моральної шкоди.

ОСОБА_3 звернувся до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні, володінні та розпорядженні власністю, встановлення сервітуту та відшкодування майнової і моральної шкоди.

В судовому засіданні сторони надали укладену та підписану мирову угоду з метою врегулювання спору, на основі взаємних поступок та просили її визнати.

За умовами мирової угоди:

- ОСОБА_3 зобов’язується у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: безоплатно передати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 по одному примірнику ключів від замків встановлених ним вхідних дверей та ролет з боку вул. Котовського до коридору, позначеного римською цифрою I на Плані будинку у Технічному паспорті житлового будинку, розташованого за адресою: м.Черкаси, вул.Котовського, 144. Факт передачі ключів засвідчується розпискою. Витрати на утримання, освітлення та ремонт приміщення, парадних дверей, ролет та східців до зазначеного коридору розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно з правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного використання мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- ОСОБА_1 зобов’язується у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: безоплатно передати ОСОБА_3 один примірник ключів від замків встановлених ним воріт і хвіртки в огорожі, позначеної як «№1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 та один примірник ключів від замків погреба, позначеного як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 Факт передачі ключів засвідчується розпискою. Витрати на утримання та ремонт зазначених хвіртки і воріт розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного використання мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- ОСОБА_1 та ОСОБА_2, у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: зобов’язуються безоплатно надати дозвіл та не перешкоджати ОСОБА_3 та членам його сім’ї на постійній та безоплатній основі здійснювати прохід через хвіртку та проїзд через ворота в огорожі №1 на власному легковому автомобілі до місця, межі та облаштування якого визначаються виключно за погодженням сторін згідно з Додатком №2 до цієї угоди.

- Сторони погодились та зобов’язуються у строк, що не перевищує тридцяти днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: здійснити рівноцінний та однаковий за площею обмін належними їм частками у земельних ділянках приватної і спільної сумісної власності за адресою: м. Черкаси, вул. Котовського, 144, шляхом передачі цих часток одне одному у безоплатне постійне користування; перенести прохід по частині земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності ОСОБА_3 з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0020) та розташований паралельно до західної стіни належної ОСОБА_2 і ОСОБА_1 частини житлового будинку (позначеного як «А-1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3Й.), на узгоджену сторонами відстань, визначену ними згідно цієї угоди.

- Обмін частинами ділянок та перенесення проходів по них здійснюється сторонами такими способами, що забезпечують раціональне використання земельних ділянок та створюють якнайменше незручностей кожній із сторін. План змін у розподілі земельних ділянок, заштрихованих на затвердженому і підписаному сторонами Додатку 2 до цієї угоди, підлягає виконанню сторонами на місцевості у строк не пізніше тридцяти днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м.Черкаси. Реалізація цього плану на місцевості та правове оформлення змін у земельних ділянках здійснюватиметься сторонами спільно, із залученням землевпорядної організації та відповідно до вимог чинного законодавства наступним чином:

- Для забезпечення раціонального використання прибудинкової території ОСОБА_3 зобов’язується передати у безоплатне постійне користування ОСОБА_1 і ОСОБА_2 частину його земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019), що має форму прямокутного трикутника з вершинами у поворотних точках 11 та 48 на відповідному кадастровому плані, а також симетричну їй частину у ділянці спільної сумісної власності, та демонтувати відповідні ділянки огорожі (за виключенням елементів, що виконують функцію поворотних точок меж, визначених згідно державних актів).

- ОСОБА_3 зобов’язується за власний рахунок демонтувати наявну хвіртку, встановлену між стовпами огорожі з боку південної стіни його частини житлового будинку, заповнити її місце суцільною огорожею та перемістити раніше встановлений стовп початку огорожі, що примикає до спільної з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 західної стіни житлового будинку, на 38 см згідно кадастрового плану. Водночас, ОСОБА_1 і ОСОБА_2 спільно з ОСОБА_3 визначають нові точки огорожі, що забезпечують раціональне використання земельних ділянок, роблять можливими необхідні добудови приміщень до будинку, дозволяють рівноцінний обмін ділянками та створюють якнайменше незручностей кожній із сторін.

- ОСОБА_1 і ОСОБА_2 зобов’язуються надати ОСОБА_3 у безоплатне постійне користування частину належної їм земельної ділянки, яка матиме форму прямокутника з розмірами сторін, що будуть мінімально достатніми для стоянки одного власного легкового автомобіля ОСОБА_3 без права зводити будь-які спорудження. Місце для такої стоянки визначено в Додатку 2 до цієї угоди.

- Для забезпечення ОСОБА_3 проходу від місця стоянки його автомобіля до його земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) та для надання ОСОБА_1 і ОСОБА_2 можливості добудови/прибудови приміщень і споруд до тих частин житлового будинку, що їм належать, сторони домовились перенести існуючий прохід по тій частині земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності ОСОБА_3 з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0020) та проходить паралельно до західної стіни належної ОСОБА_2 і ОСОБА_1 частини житлового будинку (позначеного як «А-1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3Й.). Місце для такого проходу позначено на плані в Додатку 2 до цієї угоди.

- Ширина новоутвореного проходу залишається без змін, тобто такою, якою вона була на попередньому місці проходу. Нова західна межа частини земельної ділянки, що переноситься, являє собою лінію, яка співпадає зі стороною вищевказаного прямокутного трикутника і проходить крізь точку 11 на кадастровому плані земельної ділянки ОСОБА_3 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) до крайньої східної точки погреба, позначеного як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 На відрізку своєї земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) від її південної до її північної межі ОСОБА_3 має право встановити хвіртку та/або суцільну огорожу або неогороджений прохід чи арку, що дозволяють йому безперешкодно проходити до земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019).

- Перелічені вище зміни на земельних ділянках здійснюються сторонами в натурі шляхом рівноцінного та максимально точного перенесення і закріплення на місцевості відповідних поворотних точок на відстанях, що є достатніми для безперешкодного і безпечного проходу власників та членів їхніх сімей до належних їм приміщень і споруд через відповідні ворота, хвіртки і двері.

- Сторони домовились спільно здійснювати і у рівних частках оплачувати вартість робіт і матеріалів по проектуванню, спорудженню та утриманню комунікацій, що прокладатимуться по належних їм та іншим земельним ділянкам з метою підключення належних їм частин житлового будинку «А-1» (Додаток 1 до цієї угоди) до централізованої системи водопостачання та водовідведення м. Черкаси.

- Після підключення належних їм частин житлового будинку А-1 до централізованої системи водопостачання та водовідведення м. Черкаси сторони в подальшому укладають окрему угоду що зменшує або збільшує частки їхньої власності у водоколонці, позначеній як «№3» (Додаток 1 до цієї Угоди). До укладення такої угоди витрати на експлуатацію та ремонт водоколонки розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного користування, що визначається річним обсягом води, яка споживається мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- З моменту ухвалення цієї мирової угоди Соснівським районним судом м.Черкаси: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зобов’язуються визначити в натурі частку ОСОБА_3, що належить йому для володіння, розпорядження і використання згідно правовстановлюючих документів у погребі, позначеному як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3

- Витрати на експлуатацію та ремонт погреба розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного користування, що визначається річним обсягом продукції, яка зберігається мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- У випадку, якщо зазначений погреб перешкоджатиме одній із сторін цієї угоди в реалізації нею прав володіння, розпорядження та користування належною їй власністю, в тому числі її продажу, добудові/прибудові/надбудові приміщень до житлового будинку або будівництву споруд на належних їм земельних ділянках, така сторона має право демонтувати цей погреб за власний рахунок з дотриманням будівельних і санітарних норм.

- Про свої наміри така сторона зобов’язана письмово повідомити іншим сторонам не пізніше, ніж за один місяць до вчинення таких дій та, на вимогу сторін, сплатити їм матеріальну компенсацію їхніх часток, що в сумі дорівнюватиме оціночній вартості погреба, яка визначатиметься БТІ м. Черкаси за один місяць до вчинення цих дій.

- У випадку, якщо зазначений погреб перебуватиме в аварійному стані чи створюватиме антисанітарні умови, сторони зобов’язуються за власний рахунок демонтувати його та збудувати рівноцінний за можливостями погреб у погодженому ними місці з дотриманням будівельних і санітарних норм. Якщо при цьому одна із сторін відмовляється від участі в такому будівництві, вона втрачає право на свою частку в погребі та право на відповідну матеріальну компенсацію.

Сторони домовилися, що витрати, пов'язані з розглядом справи № 2-3502/12, а саме, сплата судового збору, кожна сторона покладає на себе.

Вислухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що мирова угода не суперечить чинному законодавству, не порушує законні права та інтереси сторін, а тому може бути визнана судом. Провадження у справі підлягає закриттю. Наслідки закриття провадження у справі сторонам роз"яснені та зрозумілі.

Керуючись ст. 175, п.4 ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 206 , ст.ст. 209,210 ЦПК України ,-

У Х В А Л И В:

Визнати мирову угоду від 03 квітня 2013 року, укладену між ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, на умовах:

- ОСОБА_3 зобов’язується у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: безоплатно передати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 по одному примірнику ключів від замків встановлених ним вхідних дверей та ролет з боку вул. Котовського до коридору, позначеного римською цифрою I на Плані будинку у Технічному паспорті житлового будинку, розташованого за адресою: м.Черкаси, вул.Котовського, 144. Факт передачі ключів засвідчується розпискою. Витрати на утримання, освітлення та ремонт приміщення, парадних дверей, ролет та східців до зазначеного коридору розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного використання мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- ОСОБА_1 зобов’язується у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: безоплатно передати ОСОБА_3 один примірник ключів від замків встановлених ним воріт і хвіртки в огорожі, позначеної як «№1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 та один примірник ключів від замків погреба, позначеного як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 Факт передачі ключів засвідчується розпискою. Витрати на утримання та ремонт зазначених хвіртки і воріт розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного використання мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- ОСОБА_1 та ОСОБА_2, у строк, що не перевищує семи днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: зобов’язуються безоплатно надати дозвіл та не перешкоджати ОСОБА_3 та членам його сім’ї на постійній та безоплатній основі здійснювати прохід через хвіртку та проїзд через ворота в огорожі №1 на власному легковому автомобілі до місця, межі та облаштування якого визначаються виключно за погодженням сторін згідно Додатку №2 до цієї угоди.

- Сторони погодились та зобов’язуються у строк, що не перевищує тридцяти днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м. Черкаси: здійснити рівноцінний та однаковий за площею обмін належними їм частками у земельних ділянках приватної і спільної сумісної власності за адресою: м. Черкаси, вул. Котовського, 144, шляхом передачі цих часток одне одному у безоплатне постійне користування; перенести прохід по частині земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності ОСОБА_3 з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0020) та розташований паралельно до західної стіни належної ОСОБА_2 і ОСОБА_1 частини житлового будинку (позначеного як «А-1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3Й.), на узгоджену сторонами відстань, визначену ними згідно цієї угоди.

- Обмін частинами ділянок та перенесення проходів по них здійснюється сторонами такими способами, що забезпечують раціональне використання земельних ділянок та створюють якнайменше незручностей кожній із сторін. План змін у розподілі земельних ділянок, заштрихованих на затвердженому і підписаному сторонами Додатку 2 до цієї угоди, підлягає виконанню сторонами на місцевості у строк не пізніше тридцяти днів після визнання цієї мирової угоди Соснівським районним судом м.Черкаси. Реалізація цього плану на місцевості та правове оформлення змін у земельних ділянках здійснюватиметься сторонами спільно, із залученням землевпорядної організації та відповідно до вимог чинного законодавства наступним чином:

- Для забезпечення раціонального використання прибудинкової території ОСОБА_3 зобов’язується передати у безоплатне постійне користування ОСОБА_1 і ОСОБА_2 частину його земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019), що має форму прямокутного трикутника з вершинами у поворотних точках 11 та 48 на відповідному кадастровому плані, а також симетричну їй частину у ділянці спільної сумісної власності, та демонтувати відповідні ділянки огорожі (за виключенням елементів, що виконують функцію поворотних точок меж, визначених згідно державних актів).

- ОСОБА_3 зобов’язується за власний рахунок демонтувати наявну хвіртку, встановлену між стовпами огорожі з боку південної стіни його частини житлового будинку, заповнити її місце суцільною огорожею та перемістити раніше встановлений стовп початку огорожі, що примикає до спільної з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 західної стіни житлового будинку, на 38 см згідно кадастрового плану. Водночас, ОСОБА_1 і ОСОБА_2 спільно з ОСОБА_3 визначають нові точки огорожі, що забезпечують раціональне використання земельних ділянок, роблять можливими необхідні добудови приміщень до будинку, дозволяють рівноцінний обмін ділянками та створюють якнайменше незручностей кожній із сторін.

- ОСОБА_1 і ОСОБА_2 зобов’язуються надати ОСОБА_3 у безоплатне постійне користування частину належної їм земельної ділянки, яка матиме форму прямокутника з розмірами сторін, що будуть мінімально достатніми для стоянки одного власного легкового автомобіля ОСОБА_3 без права зводити будь-які спорудження. Місце для такої стоянки визначено в Додатку 2 до цієї угоди.

- Для забезпечення ОСОБА_3 проходу від місця стоянки його автомобіля до його земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) та для надання ОСОБА_1 і ОСОБА_2 можливості добудови/прибудови приміщень і споруд до тих частин житлового будинку, що їм належать, сторони домовились перенести існуючий прохід по тій частині земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності ОСОБА_3 з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0020) та проходить паралельно до західної стіни належної ОСОБА_2 і ОСОБА_1 частини житлового будинку (позначеного як «А-1» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3Й.). Місце для такого проходу позначено на плані в Додатку 2 до цієї угоди.

- Ширина новоутвореного проходу залишається без змін, тобто такою, якою вона була на попередньому місці проходу. Нова західна межа частини земельної ділянки, що переноситься, являє собою лінію, яка співпадає зі стороною вищевказаного прямокутного трикутника і проходить крізь точку 11 на кадастровому плані земельної ділянки ОСОБА_3 (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) до крайньої східної точки погреба, позначеного як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3 На відрізку своєї земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019) від її південної до її північної межі ОСОБА_3 має право встановити хвіртку та/або суцільну огорожу або неогороджений прохід чи арку, що дозволяють йому безперешкодно проходити до земельної ділянки (кадастровий номер 7110136700-04-036-0019).

- Перелічені вище зміни на земельних ділянках здійснюються сторонами в натурі шляхом рівноцінного та максимально точного перенесення і закріплення на місцевості відповідних поворотних точок на відстанях, що є достатніми для безперешкодного і безпечного проходу власників та членів їхніх сімей до належних їм приміщень і споруд через відповідні ворота, хвіртки і двері.

- Сторони домовились спільно здійснювати і у рівних частках оплачувати вартість робіт і матеріалів по проектуванню, спорудженню та утриманню комунікацій, що прокладатимуться по належних їм та іншим земельним ділянкам з метою підключення належних їм частин житлового будинку «А-1» (Додаток 1 до цієї угоди) до централізованої системи водопостачання та водовідведення м. Черкаси.

- Після підключення належних їм частин житлового будинку А-1 до централізованої системи водопостачання та водовідведення м. Черкаси сторони в подальшому укладають окрему угоду що зменшує або збільшує частки їхньої власності у водоколонці, позначеній як «№3» (Додаток 1 до цієї Угоди). До укладення такої угоди витрати на експлуатацію та ремонт водоколонки розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного користування, що визначається річним обсягом води, яка споживається мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- З моменту ухвалення цієї мирової угоди Соснівським районним судом м.Черкаси: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зобов’язуються визначити в натурі частку ОСОБА_3, що належить йому для володіння, розпорядження і використання згідно правовстановлюючих документів у погребі, позначеному як «Г» на Плані земельної ділянки у Технічному паспорті ОСОБА_3

- Витрати на експлуатацію та ремонт погреба розподіляються сторонами відповідно до належних їм часток згідно правовстановлюючих документів та з урахуванням фактичного користування, що визначається річним обсягом продукції, яка зберігається мешканцями належних сторонам приміщень житлового будинку.

- У випадку, якщо зазначений погреб перешкоджатиме одній із сторін цієї угоди в реалізації нею прав володіння, розпорядження та користування належною їй власністю, в тому числі її продажу, добудові/прибудові/надбудові приміщень до житлового будинку або будівництву споруд на належних їм земельних ділянках, така сторона має право демонтувати цей погреб за власний рахунок з дотриманням будівельних і санітарних норм.

- Про свої наміри така сторона зобов’язана письмово повідомити іншим сторонам не пізніше, ніж за один місяць до вчинення таких дій та, на вимогу сторін, сплатити їм матеріальну компенсацію їхніх часток, що в сумі дорівнюватиме оціночній вартості погреба, яка визначатиметься БТІ м. Черкаси за один місяць до вчинення цих дій.

- У випадку, якщо зазначений погреб перебуватиме в аварійному стані чи створюватиме антисанітарні умови, сторони зобов’язуються за власний рахунок демонтувати його та збудувати рівноцінний за можливостями погреб у погодженому ними місці з дотриманням будівельних і санітарних норм. Якщо при цьому одна із сторін відмовляється від участі в такому будівництві, вона втрачає право на свою частку в погребі та право на відповідну матеріальну компенсацію.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні власністю та відшкодування матеріальної і моральної шкоди та встановлення сервітуту, за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні, володінні та розпорядженні власністю, встановлення сервітуту та відшкодування майнової і моральної шкоди - закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 5 днів з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Головуючий:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення03.04.2013
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу30859049
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3502/12

Ухвала від 16.03.2017

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 16.03.2017

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 10.03.2017

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 07.03.2017

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 03.01.2014

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Горкава В. Ю.

Ухвала від 29.10.2014

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Горкава В. Ю.

Ухвала від 20.06.2014

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Горкава В. Ю.

Ухвала від 13.06.2014

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Горкава В. Ю.

Ухвала від 08.10.2012

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 08.01.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Семенюк Тетяна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні