Постанова
від 18.04.2013 по справі 2а-9522/12/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-9522/12/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Савченко А.І.

Суддя-доповідач: Ганечко О.М.

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 квітня 2013 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Ганечко О.М.,

суддів: Коротких А.Ю., Хрімлі О.Г.,

при секретарі: Біднячук Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.11.2012 року у справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22 ОСОБА_23, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, ОСОБА_35, ОСОБА_36, ОСОБА_37, ОСОБА_38, ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_42, ОСОБА_43, ОСОБА_44 ОСОБА_45 до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації треті особи: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», ОСОБА_47, ОСОБА_2, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58 про визнання протиправними та скасування записів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися з позовом до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації, треті особи: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», ОСОБА_47, ОСОБА_2, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58 про визнання протиправними та скасування записів.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.11.2012 року позов задоволено частково.

Визнано дії Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису щодо державної реєстрації змін до установчих документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня» протиправними.

Скасовано запис, внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису щодо державної реєстрації змін до установчих документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», від З травня 2012 року за реєстраційним номером 10661050009008267.

Визнано дії Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису щодо змін відомостей про Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про зміну керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори протиправними.

Скасовано запис, внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо змін відомостей про Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про зміну керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори від 3 травня 2012 року за реєстраційним номером 10661070008008267.

В задоволенні позову ОСОБА_14. ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_43, ОСОБА_44 відмовити.

В задоволенні позовних вимог третіх осіб, які заявляються самостійні вимоги на предмет спору Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», ОСОБА_47, ОСОБА_2, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51. ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58 відмовити повністю.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду, ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою задовольнити позов в повному обсязі, посилаючись на незаконність, необ'єктивність, необґрунтованість рішення, порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Представник апелянта підтримав апеляційну скаргу в повному обсязі, просив суд задовольнити апеляційну скаргу, постанову суду першої інстанції скасувати та задовольнити його позовну заяву в повному обсязі.

Апелянт, позивачі, відповідач та третя особи в судове засідання не з'явилися будучи належним чином повідомленим, що не перешкоджає слуханню спірного питання відповідно до вимог ч. 4 ст. 196 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, представника апелянта, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. ст. 198 ч. 1 п. 3, 202 ч. 1 п. 4 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та ухвалює нове рішення, якщо визнає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Як вбачається з матеріалів справи, 22 червня 2011 року на підставі рішення установчих зборів, оформленого у відповідному протоколі від 26 травня 2011 року, Державним реєстратором Деснянської РДА в м. Києві проведено державну реєстрації ОСББ «Лісова пісня» та його статуту.

За наслідками проведення 15 лютого 2012 року загальних зборів членів ОСББ «Лісова пісня» та на підставі поданих документів, 18 квітня 2012 року Державним реєстратором проведено внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, а саме про зміну керівника.

Також, у зв'язку з проведенням 27 квітня 2012 року загальних зборів ОСББ «Лісова пісня», на яких прийнято рішення, зокрема, про затвердження нової редакції статуту та переобрання керівних органів, до відповідача 28 квітня 2012 року були подані документи для проведення реєстраційної дії -«внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах», а 03 травня 2012 року подані документи для проведення реєстраційної дії -«державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», за наслідками розгляду яких, 03 травня 2012 року Державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено відповідні записи.

Так, відповідно до статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема: перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці; перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації; внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

Зміни до установчих документів юридичної особи також підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Так, документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою. Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами. Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів повинен бути засвідчений відповідною посадовою особою в установленому порядку.

Установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження.

Внесення змін до установчих документів юридичної особи оформляється окремим додатком або викладенням установчих документів у новій редакції. На титульній сторінці додатка до установчих документів юридичної особи робиться відмітка про те, що зазначені документи є невід'ємною частиною відповідних установчих документів.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», відомості про юридичну особу включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну зазначених осіб та/або примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їх призначення.

Відповідно до положень частини 2 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань), благодійних організацій, політичних партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

19 березня 2012 року до відповідача було подано документи для проведення державної реєстрації зміни керівника юридичної особи -ОСББ «Лісова пісня», а саме: реєстраційну картку форми 4, протокол засідання правління від 14 березня 2012 року та протокол загальних зборів членів ОСББ «Лісова пісня» від 15 лютого 2012 року.

Проте, за наслідками перевірки поданих документів, відповідачем 21 березня 2012 року прийнято рішення про залишення їх без розгляду в зв'язку з тим, що документи подані особою, що не має на це повноважень.

На реалізацію наведеної правової норми, 18 квітня 2012 року відповідачу повторно подано увесь необхідний обсяг документів для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, до яких, окрім наданих раніше, додано: протокол засідання правління від 24 лютого 2012 року про розгляд заяви голови правління ОСОБА_21 щодо звільнення з посади та призначення головою правління ОСОБА_59; заяву ОСОБА_21 про звільнення від 24 лютого 2012 року; додаток №2 до протоколу загальних зборів від 15 лютого 2012 року з поіменним голосуванням та списки, складені за результатами реєстрації власників приміщень в житловому комплексі будинку АДРЕСА_1, які прибули на загальні збори ОСББ «Лісова пісня» 15 лютого 2012 року.

Після вивчення відповідного пакету документів, 18 квітня 2012 року відповідачем проведено внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язаних із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, а саме у якості керівника ОСББ «Лісова пісня» зазначено ОСОБА_60

Враховуючи викладене вище, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що зазначені дії вчинені відповідачем на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Однак, колегія суддів не може погодитись з судом першої інстанції, що список членів об'єднання слід вважати документом, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів, оскільки нормами ст. 19 та 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», не передбачено такого документу для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Вказані списки необхідні при проведенні установчих зборів, як то передбачено Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», а не при проведені загальних зборів.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, якщо вони не передбачені частинами першою - третьою цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 29 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів;

оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, якщо інше не встановлено цим Законом.

Відповідно до ч. 7 ст. 29 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

З аналізу вищевикладених норм, вбачається, що для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа не повинна подавати списки, якими підтверджується кількістю членів ОСББ, що брали участь у загальних зборах та голосували за відповідне рішення, і як наслідок, неподання цих документів не може бути підставною для скасування відповідного запису.

А тому, в цій частині колегія суддів вважає висновок суду першої інстанції є помилковим, а дії відповідача стосовно внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язаних із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, вчинені 03 травня 2012 року за реєстраційним номером 10661070008008267 є правомірними та такими що відповідають вимогам чинного законодавства.

Крім того, колегія суддів зазначає, що суд, при вирішенні вказаного спору, повинен був встановити правомірність або неправомірність дій відповідача по внесенню спірних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а не встановлювати повноважність загальних зборів, що було зроблено судом першої інстанції.

Питання правомірності загальних зборів, визнання недійсним їх рішень не є предметом розгляду даної справи.

Будь-яких належних доказів на підтвердження такої правомочності, як-то рішень судів, які набрали законної сили, сторонами, суду не надано.

Таким чином, перевіривши мотивування судового рішення та доводи апеляційної скарги, відповідно до вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо справедливого судового розгляду, врахувавши ст. 8 КАС України, відповідно до якої суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини, судова колегія вважає, що постанова суду першої інстанції підлягає частковому скасуванню.

Інші доводи апеляційної скарги не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи, та не є підставами для скасування рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 160, 167, 195,196,197,198,202,205,207,212,254 КАС України, суд-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - задовольнити.

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.11.2012 року - скасувати в частині задоволення позову ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22 ОСОБА_23, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, ОСОБА_35, ОСОБА_36, ОСОБА_37, ОСОБА_38, ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_42, ОСОБА_43, ОСОБА_44 ОСОБА_45 до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації треті особи: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», ОСОБА_47, ОСОБА_2, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58 про визнання протиправними та скасування записів по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо державної реєстрації змін до установчих документів від 03 травня 2012 року та прийняти нову, якою відмовити в задоволені позову ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_61, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, ОСОБА_35, ОСОБА_36, ОСОБА_62, ОСОБА_38, ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_44, ОСОБА_63 до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації треті особи: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісова пісня», ОСОБА_47, ОСОБА_2, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58 про визнання протиправними та скасування записів по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису щодо державної реєстрації змін до установчих документів від 03 травня 2012 року -відмовити.

В іншій частині постанову залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядок і строки, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий суддя: О.М.Ганечко

Судді: А.Ю.Коротких

О.Г. Хрімлі

Головуючий суддя Ганечко О.М.

Судді: Коротких А. Ю.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено30.04.2013
Номер документу31010938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9522/12/2670

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

Постанова від 18.04.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

Ухвала від 20.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

Постанова від 12.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Савченко А.І.

Ухвала від 12.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Савченко А.І.

Ухвала від 17.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Савченко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні