Ухвала
від 11.04.2013 по справі 8/203-04
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

11 квітня 2013 року м. Київ В/800/1413/13

Вищий адміністративний суд України в складі колегії суддів:

Бутенка В.І (доповідач), Гаманка О.І., Головчук С.В.,

Ємельянової В.І., Стародуба О.П.,

розглянувши заяву Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 травня 2011 року у справі за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Відкритого акціонерного товариства «Укрнафта» про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и л а :

Рішенням Господарського суду Сумської області від 28 липня 2005 року у задоволенні даного позову відмовлено.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2010 року, яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 12 травня 2011 року (справа №К-31188/10), рішення суду першої інстанції скасовано та прийнято нове рішення про задоволення позовних вимог.

У заяві про перегляд Верховним Судом України цієї ухвали суду касаційної інстанції від 12 травня 2011 року Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» посилається на неоднакове застосування Вищим адміністративним судом України, як судом касаційної інстанції, одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень.

Зокрема, заявник посилається на ухвалу Вищого адміністративного суду України також від 12 травня 2011 року у іншій справі №К-19620/10, якою суд касаційної інстанції залишив без змін постанову Харківського окружного адміністративного суду від 2 липня 2009 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2010 року про відмову у задоволенні аналогічних позовних вимог.

Водночас, заявник просить поновити строк звернення до суду із вказаною заявою, посилаючись, що пропущено цей строк з поважних причин.

В якості таких причин заявник зазначає, що в судовому рішенні, про перегляд якого йде мова, було допущено описку, яка суттєво впливала на суть рішення, і на виправлення цієї описки витрачено тривалий час.

Колегія суддів вважає, що є підстави для поновлення строку на подання заяви про перегляд судового рішення, оскільки визнає причини, наведені заявником, поважними.

Вивчивши заяву Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» та додані до неї матеріали, колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що у даному випадку наявні підстави для допуску справи до провадження Верховного Суду України.

Відповідно до статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України, підставами для перегляду можуть бути виключно:

неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах;

встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення з боку України міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.

Як вбачається з тексту ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 травня 2011 року, про перегляд якої просить заявник, суд касаційної інстанції погодився з висновками суду апеляційної інстанції про задоволення позовних вимог, зазначивши, що відповідач в порушення вимог ст.ст. 18,19,20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» не здійснив передбачених чинним законодавством заходів щодо створення умов для працевлаштування інвалідів та заходів щодо інформування про наявну можливість працевлаштування інвалідів на підприємстві.

Разом з тим, ухвалою Вищого адміністративного суду України від 12 травня 2011 року у іншій справі, на яку посилається заявник як на підставу перегляду справи з мотивів неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, спір також вирішено по суті, але відмовлено у задоволенні аналогічних позовних вимог.

Таким чином, суди касаційної інстанції у зазначених рішеннях на підставі застосування одних й тих самих норм матеріального права, а саме ст.ст. 18,19,20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», дійшли протилежних висновків.

В зв'язку з наведеним, колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що справа за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Відкритого акціонерного товариства «Укрнафта» про стягнення заборгованості має бути допущена до перегляду Верховним Судом України, оскільки наявні підстави, передбачені пунктом 1 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 235-240 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,

у х в а л и л а :

Заяву Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про поновлення строку задовольнити і поновити строк на звернення із заявою про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 травня 2011 року.

Допустити до провадження Верховного Суду України справу за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Відкритого акціонерного товариства «Укрнафта» про стягнення заборгованості.

Ухвала оскарженню не підлягає.

С у д д і : (підписи) Бутенко В.І

Гаманко О.І.

Головчук С.В.

Ємельянова В.І.

Стародуб О.П.

З оригіналом згідно.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення11.04.2013
Оприлюднено07.05.2013
Номер документу31054668
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8/203-04

Ухвала від 10.12.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 16.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Весельська Т.Ф.

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 11.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бутенко В.І.

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні