Ухвала
від 15.05.2013 по справі 32/112
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 32/112 15.05.13

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О. розглянув матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк"

про заміну сторін виконавчого провадження у справі № 32/112

за позовом Заступника прокурора Голосіївського району міста Києва в інтересах

держави в особі:

1.Національного банку України

2.Товариства з обмеженою відповідальністю "Український промисловий

банк"

до першого відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтобудсервіс"

до другого відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Петрол"

до третього відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю"АНП-ХХІ Століття"

до четвертого відповідача: Філії № 5 "Запорізька"товариства з обмеженою

відповідальністю "НК Альфа-Нафта"

до п'ятого відповідача: Філії № 15 "Сумська"товариства з обмеженою

відповідальністю "НК Альфа-Нафта"

про стягнення 149 402 195,73 грн.

від прокуратури: Пилипенко Т.А. - прокурор

від першого стягувача: Завалій О.В. - юрисконсульт

від другого стягувача (заявника): Демченко О.В. - юрисконсульт

від боржників: не з'явились

від Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа Нафта" - Утулов В.В.

СУТЬ ПИТАННЯ: Стягувач у справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" звернувся до Господарського суду міста Києва із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 32/112, згідно статті 25 ГПК України, зокрема:

· замінити боржника з Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" на Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта".

Розглянувши матеріали справи, заяву, з'ясувавши підстави звернення з нею стягувача, вислухавши пояснення присутніх в судовому засіданні, суд встановив:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.05.10р. по справі № 32/112, позов Заступника прокурора Голосіївського району міста Києва в інтересах держави в особі Національного банку України, Товариства з обмеженою відповідальністю "Український Промисловий банк" до відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтобудсервіс", Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Петрол", Товариства з обмеженою відповідальністю,"АНП-ХХІ Століття" Філії № 5 "Запорізька"товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта", Філії № 15 "Сумська"товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" про стягнення 149 402 195,73 грн. було задоволено повністю та стягнуто солідарно з відповідачів суму боргу заявлену в позові.

На виконання вищезазначеного рішення у справі № 32/112 судом було видано відповідні накази від 16.07.10р.

Заява мотивована тими обставинами, що Постановою державного виконавця відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України Хомишиним Ю.Б. від 13.02.13р. відмовлено у відкритті виконавчого провадження відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про виконавче провадження", оскільки згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості щодо філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" відсутні.

У зв'язку з тим, що філії та представництва не є юридичними особами, а лише наділяються майном юридичної особи, що їх створила стягувач, з посиланням на ст. 25 ГПК України намагається замінити боржника з Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" на Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта".

Так, відповідно до п. 2 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Одночасно ст. 1, 21 ГПК визначає, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, про що і зазначає державний виконавець у постанові про відмову у відкритті виконавчого провадження від 13.02.2013р.

Стаття 25 ГПК України передбачає, що у разі вибуття однієї із сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні внаслідок реорганізації підприємства чи організації господарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в рішенні або в ухвалі. Правонаступництво можливе на будь-якій стадії судового процесу.

Вирішуючи питання про правонаступництво, потрібно мати на увазі, що запис в установчих документах про правонаступництво має істотне значення.

Відповідно до вимог статті 59 ГК України визначено, що реорганізація може проводитися шляхом

- злиття;

- приєднання;

- поділу;

- перетворення.

Фактичні обставини справи та докази на їх підтвердження свідчать, що реорганізація підприємства боржника - Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" не відбулася, тобто відсутні організаційно - економічних перетворення за приписами ст. 59 ГК не відбулося та відповідно відсутня реорганізація підприємства стягувача та їх реєстрація відповідно до ст. 17 Закону України " Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"

За такими обставинами, стягувач не довів доказами у справі факт настання правонаступництва Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта", а тому слід відмовити у задоволенні заяви стягувача у справі - Товариства з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" про заміну боржника з Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" на Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта".

На підставі викладеного, керуючись ст. 129 Конституції України, ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", ст. ст. 1, 21, 25, 86, ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні заяви - Товариства з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" про заміну боржника з Філії № 5 "Запорізька" Товариства з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" на Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Альфа-Нафта" - відмовити.

Суддя Ю.О. Підченко

Дата ухвалення рішення15.05.2013
Оприлюднено20.05.2013
Номер документу31278756
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/112

Ухвала від 27.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 27.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Ухвала від 21.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні