Ухвала
від 02.03.2009 по справі 20/276
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

20/276

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

УХВАЛА

 №  20/276

02.03.09

За cкаргою Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне”

до                 Відділу Державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві  

Стягувач    Приватне підприємство “ОЛІВ ЛАЙН”            

про          визнання незаконною та скасування постанови Відділу Державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві

                                                                                Суддя  Гумега О.В.

Представники:

від скаржника (боржника):  не з‘явилися.

від ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві: не з‘явилися.  

від стягувача: не з‘явилися.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Поляне” (боржник) звернулося до суду із скаргою на постанову Відділу Державної виконавчої служби Оболонського РУЮ у м. Києві, якою просить визнати незаконною та скасувати постанову Відділу Державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві ВП № 10995865 від 23.01.2009р. про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва, виданого 05.12.2008р. № 20/276.

Свої вимоги скаржник обґрунтовує тим, що постанова Відділу Державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві від 23.01.2009р. про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва, виданого 05.12.2008р. № 20/276, винесена з порушенням вимог діючого законодавства.

Ухвалою суду від 18.02.2009р. розгляд скарги було призначено на 02.03.2009р. о 16:50 год.

Представники скаржника (боржника), стягувача та ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві в судове засідання не з‘явилися, представники стягувача та ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві письмові пояснення щодо обставин, викладених у скарзі, не надали.  

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд

ВСТАНОВИВ:

13.08.2008 року Господарським судом м. Києва  прийнято рішення у справі № 20/276 (суддя Палій В.В.), яким позовні вимоги Приватного підприємства “ОЛІВ ЛАЙН” задоволено повністю: стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне” на користь Приватного підприємства “ОЛІВ ЛАЙН” суму основного боргу в розмірі 9562,50 грн., пені в розмірі 608,86 грн., трьох відсотків річних в розмірі 86,06 грн., збитків від інфляції в розмірі 828,97 грн., а також державне мито в розмірі 110,86 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118,00 грн.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.09.2008р. рішення Господарського суду м. Києва від 13.08.2008р. у справі № 20/276 залишено без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне” –без задоволення.

Ухвалою вищого господарського суду України від 26.11.2008р. касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне” на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.09.2008р. у справі Господарського суду м. Києва № 20/276 повернуто заявникові.  

05.12.2008р. на виконання рішення Господарського суду м. Києва від 13.08.2008р. у справі № 20/276 видано наказ про примусове виконання рішення.

23.01.2009р. державним виконавцем ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 10995865, якою було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню наказу № 20/276 від 05.12.2008р. Господарського суду м. Києва про стягнення з ТОВ “Поляне” на користь ПП “ОЛІВ ЛАЙН” боргу в сумі 11315,25 грн., та якою, зокрема, було зобов‘язано боржника добровільно виконати наказ суду в строк до 30.01.2009р. та було зазначено, що при невиконанні рішення в наданий для добровільного виконання строк воно буде виконано в примусовому порядку зі стягненням з боржника виконавчого збору та витрат, пов‘язаних з провадженням виконавчих дій.

Відповідно до Закону України “Про виконавче провадження” (ст.1) виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

Відповідно до ст. 115 ГПК України, рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов‘язковими на всій території України і виконуються у порядку встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Стаття 5 Закону України «Про виконавче провадження»  встановлює, що державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання   рішень,   встановлених   цим   Законом,  неупереджено, своєчасно, повно вчиняти виконавчі дії.

Державний виконавець:

здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб і порядок, визначені виконавчим документом;

надає сторонам виконавчого провадження та їх представникам можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження;

розглядає заяви сторін та інших учасників виконавчого провадження та їх клопотання;

заявляє в установленому порядку про самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Законом;

роз'яснює сторонам їх права і обов'язки;

проводить оцінку (переоцінку) майна в порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність.

Державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права у точній відповідності із законом і  не  допускати  у  своїй діяльності порушення  прав та  законних  інтересів  громадян  і юридичних осіб.

На підставі ст. 18 Закону України “Про виконавче провадження” державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа: 1) за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення, зазначеного в статті 3 цього Закону; 2) за заявою прокурора у випадках представництва інтересів громадянина або держави в суді; 3) в інших передбачених законом випадках.

У відповідності до ч. 1 ст. 24 Закону України “Про виконавче провадження” державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, та пред'явлений до виконання до органу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішення. Постанова про відкриття виконавчого провадження може бути оскаржена сторонами начальнику відповідного органу державної виконавчої служби або до відповідного суду у 10-денний строк (ч. 7 ст. 24 Закону).

Державний виконавець у 3-денний строк з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. В постанові державний виконавець встановлює строк для добровільного виконання рішення, який не може перевищувати семи днів, а рішень про примусове виселення - п'ятнадцяти днів, та попереджає боржника про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з нього виконавчого збору і витрат, пов'язаних з провадженням виконавчих дій, передбачених цим Законом (ч. 2 ст. 24 Закону).

Відповідно до Інструкції “Про проведення виконавчих дій” державний виконавець у 3-денний строк з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження (додаток 7). У постанові державний виконавець установлює строк для добровільного виконання рішення, який не може перевищувати 7 днів, а рішень про примусове виселення - 15 днів, та попереджає боржника про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з нього виконавчого збору і витрат, пов'язаних з провадженням виконавчих дій. При цьому вказується дата виконання. Копія постанови про відкриття виконавчого провадження не пізніше наступного дня надсилається стягувачу, боржнику та органу (посадовій особі), який видав виконавчий документ (п. 3.6.2.).

Пунктом 5.9.2. зазначеної Інструкції встановлено, що отримавши виконавчий документ про присудження стягувачеві предметів, державний виконавець у встановлений строк виносить постанову про відкриття виконавчого провадження (додаток 7) і встановлює боржнику строк для добровільного виконання рішення. Одночасно в постанові вказуються час та місце примусового виконання рішення про передачу стягувачеві присуджених предметів, якщо рішення не буде виконано добровільно, а також попередження стягувачеві про повернення йому виконавчого документа, якщо він протягом двох разів не з'явиться на виконання без поважних причин.

У разі невиконання рішення у строк, установлений для добровільного його виконання, з боржника постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків від фактично стягненої суми або вартості майна боржника, яке передане стягувачу за виконавчим документом, а в разі невиконання рішення немайнового характеру в строк, встановлений для добровільного його виконання, з боржника після повного виконання рішення в тому ж порядку стягується виконавчий збір у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - громадянина і в розмірі п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - з боржника - юридичної особи (ст. 46 Закону України “Про виконавче провадження”).

Згідно ч. 6 ст. 30 Закону України “Про виконавче провадження” якщо боржник у встановлений строк добровільно не виконав рішення, державний виконавець невідкладно розпочинає його примусове виконання.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що дії державного виконавця ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві вчинені відповідно до вимог чинного законодавства України та є правомірними, постанова ВП № 10995865 від 23.01.2009р. про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва, виданого 05.12.2008р. № 20/276, прийнята з дотриманням вимог чинного законодавства.

Судом також враховано, що відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, а виконавче провадження в розумінні ст. 1 Закону України “Про виконавче провадження” по суті є завершальною стадією судового провадження.   

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень. Скаржник (боржник) не надав суду доказів того, що державний виконавець Відділу Державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві прийняв постанову ВП № 10995865 від 23.01.2009р. про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва, виданого 05.12.2008р. № 20/276, з порушенням вимог чинного законодавства.

У п. 7 роз‘яснень президії Вищого господарського  суду України від 28.03.02 р.  № 04-5/365 “Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України” зазначено, що за результатами розгляду скарги господарський суд залежно від змісту доводів заявника може визнати доводи скаржника неправомірними і відхилити скаргу.

Враховуючи ту обставину, що скаржником не надано доказів, що підтверджують  вимоги скаржника, а також враховуючи те, що скаржником не надано доказів порушення державним виконавцем вимог чинного законодавства, скарга Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне” є безпідставною, не підлягає задоволенню та відхиляється судом.

Керуючись  ст.ст. 86, 121-2  ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

Відхилити скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю “Поляне” на постанову Відділу Державної виконавчої служби Оболонського РУЮ у м. Києві ВП № 10995865 від 23.01.2009р. про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду м. Києва, виданого 05.12.2008р. № 20/276.

Суддя                                               Гумега О.В.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.03.2009
Оприлюднено18.03.2009
Номер документу3139567
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/276

Постанова від 19.01.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Тетяна Геннадіївна

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Судовий наказ від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Судовий наказ від 29.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Постанова від 22.04.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Л.О.

Ухвала від 02.03.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 05.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні