Рішення
від 02.03.2009 по справі 9/58-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/58-09

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.03.09           Справа № 9/58-09.

За позовом : Тернівського радгоспробкоопа, смт. Терни Недригайлівського району Сумської області  

до відповідача:Виконавчого комітету  Тернівської селищної ради, смт. Терни Недригайлівського району Сумської області.

про  визнання права власності

                                                                              СУДДЯ        Лущик М.С.

За участю секретаря с/з Сидорук А.І.

За участю представників сторін:

позивача:        Положій Н.І., Мануха О.В.

відповідача:    Бобошко Л.М.  

          

СУТЬ СПОРУ: позивача просить суд визнати за Тернівським Радгоспробкоопом право власності на нежиле  приміщення магазину ( площею 98,0) (літ А-1), розташоване за адресою: Сумська область, Недригайлівський район, смт. Терни, вул. Погранична, 65

Відповідач відповідно до відзиву на позовну заяву зазначає, що проти заявлених позовних вимог не заперечує.           

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази по справі, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Відповідно до Статуту позивач – Тернівським радгосп робкооп – це організація громадян, які проживаюсь або працюють в Недригайлівському районі Сумської області та на основі добровільності членства і взаємодопомоги об'єдналися для спільного господарювання з метою поліпшення свого економічного й соціального стану.   

Згідно  п. 44 Статуту  позивачеві належить на праві власності, як юридичній особі, майно, яке  необхідне для  здійснення статутних завдань.

Об'єктами права власності є майнові комплекси, будівлі , споруди, машини, устаткування, транспорті засоби, сировина і матеріали, грошові кошти, цінні папери та інше майно  виробничого, споживчого, культурного призначення, продукти інтелектуальної і творчої праці.   

Відповідно до  п. 48 Статут споживче  товариство володіє, користується і розпоряджається належним йому  майном та реалізує права власника через свої органи управління.

Як вбачається з матеріалів справи, за позивачем з 1973 року  рахується приміщення магазину площею 98,0 кв.м.,що знаходиться за адресою: Сумська область, Недригайлівський район, смт. Терни, вул. Погранична, 65.

Позивач зазначає, що протягом більш як 35 років він, як єдиний фактичний власник, відкрито, безперешкодно користувався цим майном.

Зазначене вище нежиле приміщення магазину рахується на балансі Тернівського радгоспробкоопу, що підтверджується записами в книзі обліку основних засобів. Вказане приміщення експлуатується позивачем, використовуються для ведення господарської діяльності, в приміщенні періодично проводиться ремонт.

Згідно з довідкою від 12.01.2009 року № 7 балансова вартість нежилого приміщення магазину ( площею 98,0 кв.м.) споживчого товариства станом на 12 січня 2009 року    складає 1200 грн.

Звернувшись до Комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» з заявою про реєстрацію права власності на нежитлове приміщення магазину площею 98,0 кв.м.  споживче товариство отримало відмову.

Конституція України гарантує захист права власності. Відповідно до ч. 4 ст. 13 Конституції України держава забезпечує, зокрема, захист прав усіх суб'єктів

права власності і господарювання та рівність їх перед законом. Конституція прямо

встановлює заборону протиправного позбавлення власника права власності.

Непорушність цього права означає передусім невтручання будь-кого у здійснення

власником своїх прав щодо володіння, користування та розпорядження майном,

заборону будь-яких порушень прав власника щодо його майна всупереч інтересам

власника та його волі.

Принцип недоторканості власності кооперативних організацій, закріплений у положеннях ч. 4 ст. 37 Закону України «Про кооперацію», п. 1 ст. 10 Закону України «Про споживчу кооперацію», згідно з якими власність споживчої кооперації перебуває під захистом держави, охороняється законом нарівні з іншими формами власності.

Статтею 1 Закону України «Про споживчу кооперацію» встановлено, що споживча кооперація в Україні - це добровільне об'єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану.

Згідно з ч. 1 статті 111 Господарського кодексу України споживча кооперація є системою самоврядних організацій, громадян (споживчих товариств, їх спілок, об'єднань), а також підприємств та установ цих організацій, самостійною формою кооперативного руху.

Відповідно до пунктів 2, 3 статті 9 Закону України «Про споживчу кооперацію» власність споживчих товариств утворюється з внесків їх членів, прибутків, одержуваних від реалізації товарів, продукції, послуг, цінних паперів та іншої діяльності, не забороненої чинним законодавством. Крім того, до майна споживчої кооперації можуть належати будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, машини, товари, кошти та інше майно.

Здійснення права власності, тобто володіння, користування та розпорядження майном споживчої кооперації, покладено на її органи відповідно до установчих документів (статутів) підприємств споживчої кооперації, споживчих товариств, їх спілок (об'єднань).

Ст. 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 1 ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно  ч. 1 ст. 320 ЦК України власнику надане право використовувати своє майно для  здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦК України власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

В той же час, відповідно до п.10 Переліку право встановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, який є додатком №1 до пункту 2.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності а нерухоме майно, визначено, що одним із право встановлювальних документів є рішення суду, третейського суду про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна.

Крім того, право власності на приміщення, розташоване за адресою: Сумська обл., смт. Терни, вул. Погранична, 65, загальною площею 98,0 кв.м. визнається за позивачем за набувальною давністю відповідно до ст. 344 Цивільного кодексу України, якою встановлено, що особа, яка добровільно заволоділа чужим майном  і продовжує  відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває права власності на це майно (набувальна давність)

Оскільки, ЦК України закріплює принципи свободи власника у здійсненні права власності, то відповідно він має право також на використання свого майна в підприємницькій діяльності, не забороненій законом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Тобто власник має право на захист права власності від порушень, хоча б вони і не були пов'язані з позбавленням володіння.

Статтею 392 ЦК України встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 78 Господарського процесуального кодексу України у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Враховуючи вищевикладене суд вважає вимоги позивача, правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

 Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд –

В И Р І Ш И В :

1.           Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати за  Тернівським Радгоспробкоопом ( Сумська область, Недригайлівський район, смт. Терни, вул. Радянська, 16, код 01765325) право власності на нежиле  приміщення магазину (площею 98,0 кв.м.) (літ А-1),  розташоване за адресою: Сумська область, Недригайлівський район, смт. Терни, вул. Погранична, 65  

СУДДЯ                                                                      М.С. Лущик

Повний текс рішення підписано 06.03.2009 року.

Дата ухвалення рішення02.03.2009
Оприлюднено20.03.2009
Номер документу3162222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/58-09

Рішення від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 02.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Рішення від 24.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

Ухвала від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 07.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 21.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобед І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні