Рішення
від 03.06.2013 по справі 904/2699/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.06.13р. Справа № 904/2699/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кільчень", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Профіт Трейд",

м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості у розмірі 23351 грн. 52 коп.

Суддя Ярошенко В.І.

Представники:

від позивача: Гриненко Т.В. - представник за дов. від 14.01.2013

від відповідача: не з'явились

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кільчень» звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Профіт Трейд» про стягнення основного боргу у розмірі 23 3514 грн. 52 коп. та 3% річних у розмірі 186 грн. 17 коп.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором постачання №53 від 30.12.2010 в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою господарського суду від 08.04.2013 порушено провадження у справі та розгляд справи призначено на 22.04.2013. Ухвалою від 22.04.2013 розгляд справи відкладено на 20.05.2013 та ухвалою від 20.05.2013 на 03.06.2013 відповідно.

Відповідач явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив, відзив на позовну заяву та інші витребуванні судом документи не надав, про причини неявки суд не повідомив. Про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, оскільки поштові конверти (арк. с. 87, 89) з ухвалами суду, які направлялись на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві, повернулися до суду з відміткою поштового відділення : повернення за закінченням терміну зберігання.

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справі розглядається за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні 03.06.2013 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

30.12.2010 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Кільчень» (далі - позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Профіт Трейд» (далі - відповідач, покупець) був укладений договір постачання № 53 (далі - договір). Відповідно до п. 1.1. якого постачальник зобов'язується виготовити та передати у власність товар, а саме гофрокартон та тару з гофрокартону, а покупець на умовах згідно цього договору зобов'язується оплатити постачальнику його вартість та прийняти товар з правом подальшого використання.

Асортимент , кількість та ціни на товар визначаються згідно видаткових накладних, які є невід'ємною частиною цього договору (п. 1.2. договору).

Згідно з п. 1.3. договору сума цього договору визначається сумою всіх накладних на постачання товару.

Відповідно до п. 4.1. договору оплата товару згідно виставленого продавцем рахунку, виконується шляхом перерахування визначеної суми грошей за партію товару на розрахунковий рахунок продавця не пізніше 14 календарних днів з моменту переходу товару у власність покупця.

Товар переходить у власність покупця з моменту підписання покупцем або його уповноваженим представником, видаткової накладної на відповідальну партію товару (п. 5.3. договору).

На виконання умов договору позивач з 15.08.2012 по 11.12.2012 поставив відповідачу товар та виставив рахунки, а відповідач прийняв товар, на загальну суму 85 643 грн. 92 коп., що підтверджується видатковими накладними, підписаними обома сторонами, та довіреностями на отримання товару (арк. с. 12-30, 83).

Відповідачем була частково сплачена позивачу заборгованість за поставлений товар у розмірі 61 872 грн. 40 коп . , що підтверджується виписками по особовому рахунку та актом звірки взаєморозрахунків станом на 31.12.2012, підписаного обома сторонами (арк. с. 31-38).

Отже, сума основної заборгованості відповідача перед позивачем складає 23 771 грн. 52 коп., про що сторони дійшли згоди, підписавши акт звірки взаєморозрахунків від 02.11.2011 (арк. с. 10).

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України), господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 265 ГК України встановлено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст. 712 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно з приписами ст. 193 Господарського кодексу України (далі - ГК України) та ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) цивільні та господарські зобов'язання мають бути виконані належним чином відповідно до закону та договору. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

На час розгляду спору у господарському суді, відповідачем не заперечено факт отримання товару за представленими накладними та не надано доказів повної оплати або повернення переданого товару на суму 23 351 грн. 52 коп. , а відтак, позовна вимога про стягнення з відповідача суми основного боргу підлягає задоволенню в розмірі 23 351 грн. 52 коп.

За порушення відповідачем виконання грошового зобов'язання позивачем нараховані 3% річних у сумі 186 грн. 17 коп. за період з 25.12.2012 по 31.03.2013.

Відповідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошових зобов'язань на вимогу кредитора, зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 відсотка річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з рахуванням процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть якого полягає в отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Тобто, у разі неналежного виконання боржником грошового зобов'язання виникають нові додаткові зобов'язання, які тягнуть за собою втрату матеріального характеру.

За своїми ознаками 3% річних є платою за користування чужими коштами в цей період прострочки виконання відповідачем його договірного зобов'язання, і за своєю правовою природою є самостійним способом захисту цивільних прав і забезпечення виконання цивільних зобов'язань.

Відповідно до ст. 55 Господарського процесуального кодексу України, суд, перевіривши правильність нарахування 3% річних, задовольняє їх у сумі 186 грн. 17 коп., заявленою позивачем за прострочення платежу на 97 днів.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, підтверджуються належними та допустимими доказами, а тому підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 720 грн. 50 коп., відповідно до ст. 49 ГПК України, стягуються з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 22, 44, 49, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Профіт Трейд" (49000, м. Дніпропетровськ, пров. Ялицевий, 3, к. 87, код ЄДРПОУ 36294893) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кільчень" (49024, м. Дніпропетровськ, вул. Г. Камінського, 2, код ЄДРПОУ 13441792) суму основного боргу у розмірі 23 351 грн. 52 коп. (двадцять три тисячі триста п'ятдесят одна грн. 52 коп.), 3% річних у розмірі 186 грн. 17 коп. (сто вісімдесят шість грн. 17 коп.) та 1 720 грн. 50 коп. (одна тисяча сімсот двадцять грн. 50 коп.) витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя В.І. Ярошенко Повне рішення складено 06.06.13р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31648424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2699/13

Ухвала від 06.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Татьков В.І.

Постанова від 15.10.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 20.09.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Рішення від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні