Ухвала
від 29.05.2013 по справі 2а-6371/11/1470
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2013 р.Справа № 2а-6371/11/1470

Категорія: 10.1 Головуючий в 1 інстанції: Желєзний І. В.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Зуєвої Л.Є.,

суддів Шевчук О.А. та Лук'янчук О.В.

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Одесі апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 06.11.2012 року по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Миколаївської області до Відкритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2011 року Управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Миколаївської області звернулось до суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

В обґрунтування позову зазначалося, що Управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Миколаївської області виплачується пільгова пенсія колишньому працівнику відповідача - ОСОБА_1 Але, в порушення приписів пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (надалі - Закон № 1058), відповідачем витрати на виплату та доставку пенсії за січень-березень 2011 року не відшкодовано, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 06.11.2012 року позов задоволено. Стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" на користь Управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Миколаївської області 1801 гривню 42 копійки.

Не погоджуючись з постановленим по справі судовим рішенням, Відкрите акціонерне товариство "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" в апеляційній скарзі зазначає про невідповідність висновків суду обставинам справи. При цьому апелянт вважає, що судом допущено порушення матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи по суті. У зв'язку з чим в апеляційній скарзі ставиться питання про скасування постанови суду першої інстанції і винесення нової постанови із відмовою в задоволенні позову.

Оскільки сторони були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення почтових відправлень, однак в судове засідання вони не з'явилися, поважність своєї неявки суду не повідомили, тому апеляційний розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження відповідно до вимог ст.197 КАС України за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для її задоволення.

Відповідач зареєстрований в Управління Пенсійного фонду України в Миколаївському районі Миколаївської області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Колишньому працівнику відповідача - ОСОБА_1, який працював на роботах із шкідливими та важкими умовами праці за списком № 2, що підтверджується довідкою, яка уточнює особливий характер роботи чи умов праці необхідні для призначення пільгової пенсії була призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до пункту "б" "з" статті 13 Закону України від 05.11.1991 року №1788-XII "Про пенсійне забезпечення".

ОСОБА_1 працював на державній комунальній спеціалізованій пересувній механізованій колоні №1 (СПМК-1) електрогазозварником з 09.04.1987 р. по 21.08.1992 р., яка згідно наказу регіонального відділення Фонду державного майна України №311-ІV від 24 квітня 1997 р. була перетворена у відкрите акціонерне товариство.

Закон України «Про пенсійне забезпечення» №1788-12 від 05.11.1991 р. був введений в дію з 01.01.1992 р.

Відповідно до п. 1 ч. 1 цього Закону, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Статтею 2 наведеного вище Закону, передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього ж Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Так, відповідно до п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003 року пільгове обчислення страхового стажу провадиться на підставі трудової книжки, або письмового трудового договору, або довідки, в яких зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, та користування пільгами, передбаченими вищезазначеними нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. У ч. 4 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зазначено, що контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення і якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах та в організаціях, підготовка пропозицій щодо вдосконалення цих списків покладаються на органи Державної експертизи умов праці. Положення про органи Державної експертизи умов праці та порядок проведення атестації робочих місць затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18.11.2005 для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93р. № 637.

Статтею 2 Закону України № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне страхування"' зазначено, що об'єктом оподаткування для платників збору є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "а" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який вступив в законну силу з 01.01.2004 року та Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" №21-1 від 19.12.2003 року роз'яснено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій. Суми фактичних витрат на виплату пільгових пенсій покриваються підприємствами пропорційно стажу роботи на даному підприємстві.

З урахуванням цього, борг підприємства по відшкодуванню пільгових пенсій перед управлінням Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Миколаєва (правонаступником позивача) складає 1801,42 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України своєчасно направлялись розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а"- "з"ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" для сплати у встановлені законом строки. Проте, у добровільному порядку підприємство не відшкодувало фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за зазначений період.

З огляду на викладене апеляційний суд не приймає до уваги доводи апелянта, оскільки доводи апеляційної скарги не спростовують висновків, зазначених у рішенні суду першої інстанції.

На підставі викладеного колегія суддів апеляційного суду приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення вимог апелянта.

Оскільки судом першої інстанції повно встановлено обставини справи та ухвалено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, суд апеляційної інстанції, відповідно до ст. 200 КАС України, залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову місцевого суду - без змін.

Керуючись ст. ст. 195,197,198, 200, 205, 206, 254 КАС України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №1" залишити без задоволення, а постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 06.11.2012 року - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили в порядку, встановленому частиною 5 статті 254 КАС України, і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого Адміністративного Суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий: суддя Зуєва Л.Є.

суддя Шевчук О.А.

суддя Лук'янчук О.В.

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31664919
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6371/11/1470

Ухвала від 13.02.2018

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 05.02.2018

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 22.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 22.11.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Брагар В. С.

Ухвала від 19.11.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Брагар В. С.

Ухвала від 29.05.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Зуєва Л.Є.

Ухвала від 07.12.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Зуєва Л.Є.

Постанова від 06.11.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Желєзний І. В.

Ухвала від 04.10.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мавродієва М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні