Рішення
від 12.06.2013 по справі 924/179/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" червня 2013 р.Справа № 924/179/13-г

Господарський суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді Субботіної Л.О., суддів Заверухи С.В., Смаровоза М.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Прокурора Новоушицького району смт. Нова Ушиця в інтересах держави в особі Івашковецької сільської ради с.Івашківці Новоушицького району Хмельницької області

до Приватного підприємства "Агрофірма Новоушицька" с.Куча Новоушицького району Хмельницької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Новоушицької районної державної адміністрації смт Нова Ушиця Хмельницької області

про стягнення 8 404,30 грн. заборгованості та 16 808,60 грн. штрафу по угоді про соціальне партнерство

Представники сторін:

позивач: не з'явився

відповідач: Никифоренко В.І. - представник за довіреністю від 19.02.2013р.

третя особа: не з'явився

прокуратура: Рибачук О.Г. - старший прокурор відділу прокуратури міста Хмельницького, посвідчення №009284

В судовому засіданні відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору: прокурор Новоушицького району смт. Нова Ушиця в інтересах держави в особі Івашковецької сільської ради звернувся до суду з позовом до приватного підприємства "Агрофірма Новоушицька" про стягнення 8 404,30 грн. заборгованості та 16 808,60 грн. штрафу по угоді про соціальне партнерство. В обґрунтування позову зазначає, що 01.04.2012 року між Новоушицькою районною державною адміністрацією, Івашковецькою сільською радою та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" було укладено угоду про соціальне партнерство, згідно якої сторони зобов'язувалися шляхом об'єднання зусиль спільно діяти в сфері розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради для досягнення покращення добробуту та інфраструктури. Згідно п.2.1 угоди ПП "Агрофірма Новоушицька" зобов'язувалася інвестувати в сферу соціального розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради кошти в сумі 4059,3 гривень з розрахунку 15 гривень за 1 га орендованих земель, а також земельні ділянки під господарськими будівлями та дворами площею 2210 кв.м., які використовуються агрофірмою для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з розрахунку 4345 гривень. Кошти повинні були направлятися на рахунок сільської ради до 01.12 поточного року.

Станом на 01.02.2013 року відповідачем зобов'язання по договору не виконано, кошти на рахунок сільської ради не сплачено, у зв'язку з чим виникла заборгованість у розмірі 8404,30 грн.

Також внаслідок невиконанням відповідачем своїх зобов'язань, позивач відповідно до п. 3.2 угоди нарахував відповідачу 16808,60 грн. штрафу.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Позивач в письмових поясненнях зазначає, що кошти, які повинні були надійти від ПП "Агрофірма "Новоушицька" не включались до жодної статті доходів та видатків місцевого бюджету, оскільки відносяться до позабюджетних коштів. Положення про порядок використання коштів не розроблялось та не затверджувалось сесією сільської ради, оскільки підприємство не виконувало угоду та не перерахувало кошти. В 2011 році Івашковецькою сільською радою укладалась угода про соціальне партнерство на загальну суму 6368,92 грн. Угода виконана в повному обсязі, що підтверджується відповідною випискою з рахунку. Враховуючи, що відповідач фактично використовував земельні ділянки більшою площею, угоду в 2012 році укладено на суму 8 404,30 грн. Вказує, що справжність угоди, наданої позивачем, підтверджується тим фактом, що типові угоди такого змісту і з такими штрафними санкціями в 2012 році розроблені Новоушицькою райдержадміністрацією та укладались з усіма підприємствами-орендарями в районі. Примірник угоди, поданої відповідачем, на думку позивача, не можна визнати належним доказом, оскільки угода не містить істотних умов договору, зокрема, в угоді відсутня ціна договору. Таким чином, вказаний договір не міг бути укладений, оскільки він не тягне за собою жодних юридичних наслідків.

Представник відповідача проти позову заперечує, у зв'язку з відсутністю господарських правовідносин, які покладено в основу позовних вимог. У письмових запереченнях вказує, що подана в матеріали справи угода про соціальне партнерство від 01.04.2012р. за своїм змістом відрізняється від угоди про соціальне партнерство, що укладалась відповідачем та знаходиться у нього, зокрема, не містить розміру грошового зобов'язання в сумі 4059,30 грн. та 4345,00 грн., а також штрафної санкції в розмірі 200 % від грошового зобов'язання. Звертає увагу, що для проведення перевірки прокуратурі Новоушицького району була також надана угода про соціальне партнерство, яка за змістом відрізняється від поданої позивачем, що випливає із подання про усунення порушень вимог чинного законодавства. Зазначає, що подана позивачем угода не може бути допустимим доказом, оскільки сторінки 1 та 2 угоди не підписані і не завірені печаткою, а в цілому листи угоди не прошиті, не пронумеровані та не скріплені печаткою. Відомості, викладені в угоді стосовно земельних ділянок, що перебувають в оренді відповідача, не відповідають дійсності. Тому вказані обставини, на думку відповідача, можуть свідчити про можливу фальсифікацію поданої позивачем угоди про соціальне партнерство від 01.04.2012р. Додатково зазначає, що подані позивачем в матеріали справи пояснення директора відповідача були помилково написані, тому не можуть бути доказом обґрунтованості позовних вимог.

У додаткових запереченнях на позов відповідач вказує, що позивачем не розроблялось Положення про порядок використання коштів, отриманих за угодою про соціальне партнерство, як це передбачено п. 2.3.2 угоди від 01.04.2012р., поданої позивачем, що додатково підтверджує правомірність примірника угоди відповідача.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився. У письмових поясненнях позовні вимоги прокурора району підтримує та просить розглянути справу без присутності представника адміністрації.

Судом при розгляді матеріалів справи встановлено наступне.

01.04.2012р. між Новоушицькою районною державною адміністрацією (далі - Райдержадміністрація), Івашковецькою сільською радою (далі - сільська рада) та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" (далі - Агрофірма) була укладена угода про соціальне партнерство, предметом якої згідно п. 1 є розвиток інфраструктури та об'єктів соціальної сфери населених пунктів сільської ради.

У відповідності до п. 1.2 угоди сторони за цією Угодою зобов'язуються шляхом об'єднання зусиль спільно діяти в сфері розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради для досягнення покращення добробуту та інфраструктури.

Пунктом 2.1 угоди визначено, що агрофірма, яка здійснює реалізацію на території Івашковецької сільської ради власного проекту товарного виробництва сільськогосподарської продукції, використовуючи 270,62 га земель (оренда земельних часток (паїв) договору, які складено з громадянами, не витребувані паї, землі державної та комунальної власності) зобов'язується здійснювати інвестування в сферу соціального розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради.

Агрофірма зобов'язується інвестувати кошти в сумі 4059,3 грн. з розрахунку 15 гривень за 1 га орендованих земель, зареєстрованих станом на 18.05.2011р. в Новоушицькому центрі державного кадастру, а також земельні ділянки під господарськими будівлями та дворами площею 2210 кв.м., які використовуються агрофірмою для ведення товарного с/г виробництва з розрахунку: 2210х13107,20 (нормативно-грошова оцінка)х5%х3=4345 грн.

Кошти направляються на рахунок сільської ради до 01.12 поточного року.

Згідно п. 3.2 угоди у разі невиконання чи неналежного виконання агрофірмою зобов'язань, передбачених п. 2.1 цієї угоди агрофірма зобов'язана сплатити на рахунок сільської ради штраф у розмірі 200% від загальної суми коштів, яка визначена даною Угодою.

Угода набирає чинності з моменту її підписання і діє до "31"грудня 2012року або повного виконання (п. 5.1 угоди).

Угода підписана представниками сторін та скріплена їх печатками.

В зв'язку з невиконанням відповідачем своїх зобов'язань за угодою про соціальне партнерство від 01.04.2012р., позивач звернувся до прокурора Новоушицького району з відповідним листом № 697 від 26.12.2012р.

На підставі вищевказаної заяви, 09.01.2013р. прокурором Новоушицького району винесено постанову про проведення перевірки в порядку прокурорського нагляду за додержанням та застосуванням законів в діяльності посадових осіб ПП "АФ Новоушицька" в частині додержання останніми вимог Закону України "Про благоустрій населенних пунктів" щодо своєчасності перерахування грошових коштів на користь Івашковецької сільської ради для фінансування заходів з розвитку інфраструктури та благоустрою. Згідно пояснень директора ПП "Агрофірма Новоушицька" від 09.01.2013р., що надавались прокурору Новоушицького району, кошти в сумі 4059 грн., сплата яких передбачена угодою про соціальне партнерство, не були перераховані на користь сільської ради, в зв'язку з важкими погодніми умовами. Дані кошти будуть перераховані до кінця січня 2013р.

За результатами проведеної перевірки на адресу директора ПП "АФ Новоушицька" внесено подання про усунення порушень вимог чинного законодавства з вимогою невідкладно перерахувати в межах дії угоди про соціальне партнерство від 01.04.2012р. на користь місцевого бюджету Івашковецької сільської ради грошові кошти у розмірі 4059,00 грн.

В зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості за угодою про соціальне партнерство, прокурор Новоушицького району в інтересах держави в особі Івашковецької сільської ради звернувся до суду з даним позовом про стягнення з ПП "Агрофірма Новоушицька" 25212,90 грн., з яких 8404,3 грн. заборгованість по договору, 16808,60 грн. штраф.

Відповідач подав в матеріали справи свій примірник угоди про соціальне партнерство від 01.04.2012р., укладеної між Новоушицькою районною державною адміністрацією (далі - Райдержадміністрація), Івашковецькою сільською радою (далі - сільська рада) та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" (далі - Агрофірма), предметом якої згідно п. 1 є розвиток інфраструктури та об'єктів соціальної сфери населених пунктів сільської ради, сприяння в реалізації на території Івашковецької сільської ради Агрофірмою власного проекту товарного виробництва сільськогосподарської продукції, використовуючи землі сільськогосподарського призначення на території сільської ради (оренда не витребуваних паїв, земель державної та комунальної власності).

У відповідності до п. 1.2 вищевказаної угоди сторони за цією Угодою зобов'язуються шляхом об'єднання зусиль спільно діяти в сфері розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради для досягнення покращення добробуту та інфраструктури, в сприянні в реалізації на території Івашковецької сільської ради Агрофірмою власного проекту товарного виробництва сільськогосподарської продукції, використовуючи землі сільськогосподарського призначення на території та поза межами сільської ради (оренда не витребуваних паїв, земель державної та комунальної власності).

Пунктом 2.2 угоди, поданої відповідачем, визначено, що агрофірма, яка здійснює реалізацію на території Івашковецької сільської ради власного проекту товарного виробництва сільськогосподарської продукції, використовуючи землі сільськогосподарського призначення на території та поза межами сільської ради (оренда не витребуваних паїв, земель державної та комунальної власності) зобов'язується здійснювати інвестування коштів в сферу соціального розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради.

Агрофірма зобов'язується інвестувати кошти з розрахунку 15 гривень за 1 га орендованих земель сільськогосподарського призначення (оренда не витребуваних паїв, земель державної та комунальної власності) за договорами оренди землі, які будуть складено після 01.04.2012 року з Райдержадміністрацією та сільською радою та зареєстровано в Новоушицькому центрі державного кадастру.

Кошти направляються на рахунок сільської ради до 01.12 поточного року.

Угода набирає чинності з моменту її підписання і діє до "31"грудня 2012року або повного виконання (п. 5.1 угоди).

Угода підписана представниками сторін та скріплена їх печатками.

Копії угод про соціальне партнерство від 01.04.2012р., що подані в матеріали справи позивачем та відповідачем, відповідають оригіналам даних документів, які оглядались в судових засіданнях. Згідно пояснень Новоушицької районної державної адміністрації № 15-12/727/2013 від 22.03.2013р. примірник оригіналу угоди про соціальне партнерство від 01.04.2012р., що укладався між Новоушицькою районною державною адміністрацією, Івашковецькою сільською радою та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька", у райдержадміністрації відсутній.

Згідно листа головного управління Держземагенства у Хмельницькій області № 12-01-02/695 від 15.04.2013р., приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" орендуються земельні ділянки на території Івашковецької сільської ради площею 155,09 га на підставі 107 договорів, укладених із громадянами-власниками земельних ділянок (паїв). Дата реєстрації договорів 12.08.2010р. та 17.12.2010р. Термін оренди 5 років. Земельних ділянок під господарськими будівлями та дворами, переданих у власність чи користування Приватному підприємству "Агрофірма Новоушицька", зареєстрованих немає.

На підтвердження обґрунтованості позовних вимог в матеріали справи подано примірники угод про соціальне партнерство, що укладались в 2012 році з іншими суб'єктами підприємницької діяльності, які містять аналогічні положення щодо зобов'язань підприємств інвестувати кошти в сферу соціального розвитку та щодо відповідальності за невиконання зобов'язань у вигляді сплати штрафу у розмірі 200 % від загальної суми коштів, визначених угодою. Також подано угоду про соціальне партнерство від 01.08.2011р., яка укладалась між Новоушицькою районною державною адміністрацією, Івашковецькою сільською радою та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" в 2011 році та докази її виконання з боку відповідача.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом приймається до уваги наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: 1) договори та інші правочини; 2) створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності; 3) завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; 4) інші юридичні факти.

Статтею 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності до положень ст.ст. 6, 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд (ч. 3 ст. 6 ЦК України).

Як вбачається з матеріалів справи, 01.04.2012р. між Новоушицькою районною державною адміністрацією, Івашковецькою сільською радою та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" була укладена угода про соціальне партнерство, предметом якої є розвиток інфраструктури та об'єктів соціальної сфери населених пунктів сільської ради. Сторони за цією угодою зобов'язувалися шляхом об'єднання зусиль спільно діяти в сфері розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради для досягнення покращення добробуту та інфраструктури (п.1.2 угоди).

Згідно положень ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За умовами п. 2.1. угоди відповідач зобов'язувався інвестувати в сферу соціального розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради кошти в сумі 4059,3 грн. з розрахунку 15 гривень за 1 га орендованих земель, зареєстрованих станом на 18.05.2011р. в Новоушицькому центрі державного кадастру, а також земельні ділянки під господарськими будівлями та дворами площею 2210 кв.м., які використовуються агрофірмою для ведення товарного с/г виробництва з розрахунку: 2210х13107,20 (нормативно-грошова оцінка) х 5% х 3 = 4345 грн. Кошти повинні направлятися на рахунок сільської ради до 01.12. поточного року.

Із змісту даного пункту угоди вбачається, що відповідач взяв на себе зобов'язання сплатити позивачу кошти в сумі 4059,30 грн. в строк до 01.12.2012р., що було встановлено також під час проведення прокурорської перевірки (постанова про проведення перевірки від 09.01.2013р., подання про усунення порушень вимог чинного законодавства від 09.01.2013р.) та підтверджується поясненнями директора відповідача від 09.01.2013р.

Доводи відповідача з приводу відсутності зареєстрованих за ним на праві оренди 270,62 га земель (4059,30/15) не можуть слугувати підставою для відмови в задоволенні позовних вимог, оскільки зважаючи на приписи ст.ст. 6, 204, 627 ЦК України та зміст угоди від 01.04.2012р. сторонами було погоджено розмір коштів, які відповідач зобов'язаний інвестувати в сферу соціального розвитку населених пунктів Івашковецької сільської ради, шляхом визначення конкретної суми - 4059,3 грн. Крім того, угода від 01.04.2012р. є угодою про соціальне партнерство, а не договором оренди землі, тому визначення розміру коштів, які відповідач зобов'язаний інвестувати в сферу соціального розвитку, не може ставитись в залежність від площі земель, що перебувають в оренді у відповідача згідно даних Новоушицького центру державного кадастру.

Згідно зі ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов'язання.

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідачем не подано в матеріали справи доказів на підтвердження сплати позивачу коштів в сумі 4059,30 грн. Тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги в цій частині заявлені обґрунтовано та підлягають задоволенню.

В той же час у задоволенні позовних вимог про стягнення 4345,00 грн. заборгованості слід відмовити, оскільки із змісту п.2.1 угоди не вбачається обов'язку відповідача сплатити позивачу кошти в сумі 4345,00 грн. При цьому судом приймається до уваги, що згідно листа головного управління Держземагенства у Хмельницькій області № 12-01-02/695 від 15.04.2013р., у приватного підприємства «Агрофірма Новоушицька» відсутні зареєстровані за ним на праві власності чи праві користування земельні ділянки під господарськими будівлями та дворами.

За умовами ч. 2 ст. 193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальнообов'язкового інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Нормами статті 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, в тому числі сплата неустойки.

Згідно з ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 230 ГК України, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).

Частиною 4 ст. 231 ГК України передбачено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Сторонами в п.3.2 угоди визначено, що у разі невиконання чи неналежного виконання агрофірмою зобов'язань, передбачених п. 2.1. цієї угоди агрофірма зобов'язана сплатити на рахунок сільської ради штраф у розмірі 200% від загальної суми коштів, яка визначена даною Угодою.

Оскільки відповідач допустив порушення своїх договірних зобов'язань та не сплатив позивачу кошти в сумі 4059,30 грн., то розмір штрафу, що підлягає стягненню з відповідача на користь позивача у відповідності до п. 3.2 угоди становить 8 118,60 грн. (4059,30 грн. * 200%).

Доводи відповідача з приводу можливої фальсифікації примірника угоди позивача та з приводу укладення даної угоди в редакції, наданій відповідачем, судом до уваги не приймаються з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, позовна заява прокурора Новоушицького району смт. Нова Ушиця в інтересах держави в особі Івашковецької сільської ради була пред'явлена на підставі угоди про соціальне партнерство від 01.04.2012р., зміст якої відповідає примірнику угоди позивача, оригінал якого оглядався в судовому засіданні. Дана угода підписана уповноваженими представниками сторін та скріплена їх печатками.

Відповідно до частини першої статті 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відповідачем не подано в матеріали справи доказів на підтвердження факту підроблення даної угоди чи будь-яких доказів, які б вказували на її недійсність. Також відповідачем не подано доказів на підтвердження факту звернення останнього до правоохоронних органів у передбачений законом спосіб для вирішення питання про притягнення винних осіб до відповідальності.

Крім того, судом враховується, що в 2011 році між між Новоушицькою районною державною адміністрацією, Івашковецькою сільською радою та приватним підприємством "Агрофірма Новоушицька" була укладена угода про соціальне партнерство, яка визначала зобов'язання відповідача щодо інвестування коштів та його відповідальність за невиконання зобов'язань, що за змістом є ідентичною із угодою 2012р. Також положення аналогічного змісту містяться в угодах про соціальне партнерство, що укладались Новоушицькою районною державною адміністрацією в 2012 році з іншими суб'єктами господарювання.

Судом також звертається увага, що відсутність підписів і печаток сторін на першій і другій сторінках угоди про соціальне партнерство, оформлення угоди без нумерації сторінок, їх прошиття та скріплення печаткою, не свідчить про нікчемність даної угоди та не є підставою для визнання її недійсною. Крім того, примірник угоди, поданий в матеріали справи відповідачем, також є непрошитим та непронумерованим, а підписи і печатки сторін розміщені лише на останній сторінці.

За таких обставин суд приходить до висновку, що обидва примірники угоди, подані сторонами, є правомірними, оскільки фактичні обставини, які свідчили б про їх недійсність, відсутні. Наявні в матеріалах справи примірники угоди по суті є різними договорами, які укладались між сторонами, що випливає із різного характеру зобов'язань за ними.

Також судом не приймаються до уваги доводи відповідача щодо відсутності Положення про порядок використання коштів, отриманих за угодою про соціальне партнерство, яке позивач згідно п. 2.3.2 угоди зобов'язаний був розробити, оскільки вони стосуються питання належного виконання позивачем своїх зобов'язань за угодою та жодним чином не спростовують позовних вимог. У випадку неналежного виконання позивачем своїх договірних зобов'язань та порушення прав відповідача, останній не позбавлений можливості звернутися до суду за захистом своїх інтересів.

В судовому засіданні 12.06.2013р. відповідачем було заявлено письмові клопотання про витребування у позивача Положення про порядок використання коштів, що фактично надійшли від відповідача в 2011 році, яке затверджене відповідним рішенням сесії в 2011 році, та копій затверджених аналогічних Положень про порядок використання коштів за іншими публічними договорами - угодами про соціальне партнерство, які було укладено з іншими підприємцями, та дані про використання спеціального фонду бюджету на 2012 рік за цими угодами. Також відповідач заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи для надання можливості подати в матеріали справи примірник угоди про соціальне партнерство за 2011 рік, який знаходиться у відповідача.

При розгляді вищевказаних клопотань судом враховується, що згідно ст. 38 ГПК України сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, що перешкоджають його наданню; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; 4) обставини, які може підтвердити цей доказ.

Подані позивачем клопотання про витребування доказів не відповідають вимогам ст. 38 ГПК України, зокрема, у клопотанні чітко не зазначено обставини, які можуть підтвердити вказані відповідачем докази, та обставини, що перешкоджають їх наданню.

Крім того, судом враховується, що предметом спору є стягнення заборгованості та штрафу по угоді про соціальне партнерство від 01.04.2012р. Дослідження змісту угоди 2011 року, обставин її виконання, а також угод, укладених в 2012 році , які укладались з іншими суб'єктами не стосується предмету спору по даній справі, тому вказані докази не можуть спростувати чи підтвердити позовні вимоги.

Крім того, відповідач не був позбавлений можливості надати в матеріали справи власний примірник угоди 2011 року в судовому засіданні 12.06.2013р.

За таких обставин та враховуючи закінчення строку вирішення спору, передбаченого ст. 69 ГПК України, суд приходить до висновку, що заявлені відповідачем клопотання про витребування доказів та відкладення розгляду справи не підлягають задоволенню.

При розподілі судового збору між сторонами судом враховується наступне.

В силу вимог п. 11 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" органи прокуратури звільняються від сплати судового збору при здійсненні своїх повноважень.

Згідно ч. 3 ст. 49 ГПК України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Приписами ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011р. № 3674-VI визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до п. 2.2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 2 % ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальної заробітної плати.

Статтею 8 Закону України „Про державний бюджет України на 2013рік" встановлено мінімальну заробітну плату з 01 січня 2013р. у місячному розмірі 1147,00 грн.

Таким чином, розмір судового збору, що підлягав сплаті за подання позовної заяви по даній справі становив 1720,50 грн.

У відповідності до п. 4.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" приймаючи рішення зі справи, провадження в якій порушено за заявою прокурора, господарський суд у разі повного або часткового задоволення позову (скарги) стягує судовий збір з відповідача (повністю або пропорційно задоволеним вимогам), якщо він не звільнений від сплати судового збору; у разі ж повної або часткової відмови в позові судовий збір стягується з визначеного прокурором позивача (так само повністю або пропорційно задоволеним вимогам), за винятком випадків, коли останнього звільнено від сплати судового збору, та коли позивачем у справі є сам прокурор. Стягнення відповідних сум судового збору здійснюється в доход державного бюджету України.

Враховуючи вищевикладене та часткове задоволення позовних вимог, судовий збір стягується з позивача та відповідача в дохід державного бюджету пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 12, 44, 49, 82-84, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Новоушицького району смт. Нова Ушиця в інтересах держави в особі Івашковецької сільської ради с.Івашківці Новоушицького району Хмельницької області до Приватного підприємства "Агрофірма Новоушицька" с.Куча Новоушицького району Хмельницької області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Новоушицької районної державної адміністрації смт Нова Ушиця Хмельницької області, про стягнення 8 404,30 грн. заборгованості та 16 808,60 грн. штрафу по угоді про соціальне партнерство задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "Агрофірма Новоушицька" (Хмельницька обл., Новоушицький район, с.Куча, вул. Леніна, 1, код 35604995) на користь Івашковецької сільської ради (Хмельницька обл., Новоушицький район, с.Івашківці, вул. Будівельна, 5, код 04404680) 4059,30 (чотири тисячі п'ятдесят дев'ять гривень 30 коп.) заборгованості, 8118,60 грн. (вісім тисяч сто вісімнадцять гривень 60 коп.) штрафу.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства "Агрофірма Новоушицька" (Хмельницька обл., Новоушицький район, с.Куча, вул. Леніна, 1, код 35604995) в дохід державного бюджету України (по коду класифікації доходів бюджету 22030001, рахунок отримувача 31218206783002, отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ЄДРПОУ отримувача 38045529, банк отримувача ГУДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128, пункт ставок судового збору") судовий збір в розмірі 831,00 грн. (вісімсот тридцять одна гривня 00 коп.).

Видати наказ.

Стягнути з Івашковецької сільської ради (Хмельницька обл., Новоушицький район, с.Івашківці, вул. Будівельна, 5, код 04404680) в дохід державного бюджету України (по коду класифікації доходів бюджету 22030001, рахунок отримувача 31218206783002, отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ЄДРПОУ отримувача 38045529, банк отримувача ГУДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128, пункт ставок судового збору") судовий збір в розмірі 889,50 грн. (вісімсот вісімдесят дев'ять гривень 50 коп.).

Видати наказ.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Повне рішення складено 14.06.2013р.

Головуючий суддя Л.О. Субботіна

Суддя С.В.Заверуха

Суддя М.В.Смаровоз

Віддрук. 6 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу (32623,Хмельницька обл., Новоушицький р-н, с. Івашківці, вул. Будівельна, 5) - рекомендованим;

3 - відповідачу (32645, Хмельницька обл., Новоушицький р-н, с. Куча, вул. Леніна, 1);

4 - третій особі (32600, Хмельницька обл., Новоушицький р-н, смт. Нова Ушиця, вул. Подільська, 17) - рекомендованим;

5 - в прокуратуру міста Хмельницького (29000, м.Хмельницький, вул. Пилипчука, 28);

6 - в прокуратуру Новоушицького району (32600, смт. Нова Ушиця, вул. Українська, 19а).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.06.2013
Оприлюднено17.06.2013
Номер документу31843195
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/179/13-г

Ухвала від 04.07.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Ухвала від 17.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 20.02.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Рішення від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні