Рішення
від 14.06.2013 по справі 16/70
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.06.2013 Справа № 16/70

за позовом Національної всеукраїнської музичної спілки, м. Київ

до відповідача Закарпатської обласної ради, м. Ужгород

третя особа комунальне підприємство „Бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості у м. Ужгород", м. Ужгород

третя особа, яка не

заявляє самостійних

вимог на предмет спору

на стороні позивача Закарпатський виробничий комбінат Всеукраїнської музичної спілки, м. Ужгород

третя особа, яка не

заявляє самостійних

вимог на предмет спору

на стороні відповідача Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, м. Ужгород

про визнання права власності на нерухоме майно

Суддя О.В. Васьковський

Представники:

від позивача - Рябінкіна Н.В. (дов. від 10.06.13)

від відповідача - Маник Т.М. (дов. від 05.11.12 №01-17/728)

від третіх осіб - не з'явилися

СУТЬ СПОРУ: Національна Всеукраїнська музична спілка, м. Київ (далі - позивач) звернулася з позовом до Закарпатської обласної ради, м. Ужгород (далі - відповідача) за участю третьої особи - комунального підприємства „Бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості у м. Ужгород", м. Ужгород, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Закарпатського виробничого комбінату Всеукраїнської музичної спілки та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, м. Ужгород (далі - треті особи) про визнання права власності на нерухоме майно - майновий комплекс, що розташований у м. Ужгороді по вул. Стрільничній, 34.

Позивач просить позов задоволити, оскільки вважає, що відповідач порушив його право власності на цілісний майновий комплекс, що розташований в м. Ужгород, вул. Стрільнича, 34/36. У підтвердження своїх вимог посилається на обставини придбання спірного приміщення та рішення господарського суду м. Київ від 31.08.04 у справі №38/137, яким задоволено позов Національної Всеукраїнської музичної спілки до Закарпатської обласної ради про визнання недійсним рішення дев'ятнадцятої сесії Закарпатської обласної ради ІІІ скликання від 20.03.02 .№406 „Про внесення до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад, сул, селищ, міст області".

Відповідач позов не визнає. В обгрунтування своїх заперечень вказує, що позивачем не надано доказів про перерахування оплати Закарпатським міжобласним виробничим комбінатом спірних приміщень, позивачем не надані докази про право власності на цей об'єкт, рішення органів влади і управління на які посилається позивач носять дозвільний характер і не тягнуть за собою наслідків щодо набуття позивачем права власності. Стверджує, що оскільки спірне приміщення тривалий час не використовувалася, було безхазяйним, обласна рада в межах своєї компетенції без порушення норм чинного законодавства прийняла рішення №406 від 20.03.02. Права та інтереси позивача при цьому порушені не були, поза як він не був і не є власником цього майнового комплексу.

Третя особа (Управління Служби безпеки України в Закарпатській області) підтримує доводи відповідача щодо невизнання позову з тих самих підстав.

Третя особа (КП „Бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості у м.Ужгород") письмових пояснень по суті спірного питання не надала.

Третя особа (Закарпатський виробничий комбінат Всеукраїнської музичної спілки) представника у судове засідання не направила письмових пояснень по суті позовних вимог не надала.

Заслухавши пояснення представників сторін та третіх осіб, розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Як встановлено в рішенні господарського суду м. Києва від 31.08.04 у справі №38/137, 11.01.1968р. Радою Міністрів Української РСР була прийнята постанова №17 „Про затвердження Статуту Музично-хорового товариства Української РСР", якою був затверджений статут Музично-хорового товариства Української РСР, прийнятий Установчим республіканським з'їздом товариства. 29.12.1969р. з метою подальшого розвитку виробничої діяльності всіх обласних відділень музично-хорового товариства Української РСР, Секретаріатом правління Музично-хорового товариства Української РСР було прийнято рішення №76 „Про організацію при Музично-хоровому товаристві міжобласних виробничих комбінатів". Вказаним рішенням Секретаріат правління Музично-хорового товариства Української РСР постановив з 01.01.1970р. створити, в тому числі, Закарпатський міжобласний виробничий комбінат Музично-хорового товариства Української РСР, до складу якого входять: Закарпатське, Івано-Франківське, Львівське, Чернівецьке обласні відділення. 12.11.1975р. Радою Міністрів Української РСР була прийнята постанова №504 „Про затвердження Статуту Музичного товариства Української РСР, п.1 якої був затверджений статут Музичного товариства Української РСР, прийнятий ІІ з'їздом товариства.

20.03.1974р. виконавчим комітетом Ужгородської міської Ради депутатів трудящих було прийнято рішення №136 „Про передачу приміщень виробничого комбінату хорового товариства та медвитверезнику", у відповідності з яким вирішено передати за оплату по балансовій вартості міжобласному виробничому комбінату хорового товариства, приміщення кахельного цеху по вул. Стрільничій, що належали фабриці „Художпром".

У відповідності до рішення від 18.06.1974 р. „Про придбання приміщення для Закарпатського міжобласного виробничого комбінату" прийнятого Секретаріатом Правління Музично-хорового товариства Української РСР, міжобласному виробничому комбінату дозволено придбати за оплату по балансовій вартості 50335 карбованців приміщення кахельного цеху по вул. Стрільничій, яке належить фабриці „Художпром", для розміщення в ньому виробничих цехів і управління комбінату, а також апарату правління Закарпатського обласного відділення товариства.

02.07.1974р. рішенням Секретаріату Правління товариства №70 „Про дозвіл Закарпатському міжобласному виробничому комбінату на зменшення відрахування Республіканському правлінню" дозволено придбати кахельний цех Ужгородської фабрики „Художпром" та необхідністю провести відповідний ремонт цього приміщення. Для покриття витрат, пов'язаних з придбанням та ремонтом колишнього кахельного цеху, Закарпатському міжобласному виробничому комбінату було дозволено зменшити відрахування від прибутків Республіканському правлінню на суму 39,4 тис.крб. за 1973р. та на 25 тис. крб. за 1974р.

27.11.1990р. на V з'їзді Музичного товариства української РСР було прийнято рішення створити Всеукраїнську музичну спілку, яку вважати правонаступником Музичного товариства УРСР.

20.03.2002р. Закарпатською обласною радою прийнято рішення №406 „Про внесення до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області" (п.1), яким внесено у перелік об'єктів комунальної власності області, затверджений рішенням одинадцятої сесії обласної Ради народних депутатів XXI скликання від 23.12.1992р. „Про комунальну власність області та програму її приватизації", про внесення до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад цілісного майнового комплексу Закарпатського виробничого комбінату Всеукраїнської музичної спілки загальною площею 856,9 м.кв. по вул. Стрільничій, 34/46 в м. Ужгород, що належав Закарпатському виробничому комбінату Всеукраїнської музичної спілки. У зв'язку з цим, виконавчим комітетом Ужгородської міської ради, відповідачу видано свідоцтво на право власності на нерухоме майно від 20.05.2004р.за адресою Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Стрільнича, буд. 34/46.

Рішенням господарського суду м. Київ від 31.08.04 у справі №38/137 за позовом Національної Всеукраїнської музичної спілки до Закарпатської обласної ради про визнання недійсним акту, позов задоволено повністю. Вказаним рішенням встановлено, що рішенням від 20.03.02 №406 „Про внесення до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області" цілісний майновий комплекс в м. Ужгород, по вул. Стрільничій, 34 внесений до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Разом з тим судом встановлено, що цілісний майновий комплекс в м.Ужгород по вул. Стрільничій, 34 належить позивачу (Національна Всеукраїнська музична спілка), який є правонаступником Музично-хорового товариства Української РСР та Музичного товариства Української РСР.

У відповідності до статуту Закарпатського виробничого комбінату Всеукраїнської музичної спілки зареєстрованого розпорядженням Ужгородського міського голови від 09.03.2000р., підприємство є юридичною особою і використовує закріплене у його оперативному управлінні майно. (п.п.1.1,. 1.6.).

Рішенням господарського суду Закарпатської області від 03.11.04 у справі №4/206 припинено державну реєстрацію юридичної особи Закарпатського виробничого комбінату Всеукраїнської музичної спілки.

У відповідності до умов статуту Закарпатського виробничого комбінату, майно після ліквідації належить Національній всеукраїнській спілці. 24.12.04 Секретаріат Національної Всеукраїнської музичної спілки прийняв рішення №58 „Про передачу на баланс будівлі та обладнання цілісного майнового комплексу Закарпатського виробничого комбінату в м.Ужгород по вул. Стрільничій 34, де вказано про передачу майна і обладнання Закарпатського виробничого комбінату Національної Всеукраїнської музичної спілки, згідно акту прийому-передачі. Такий акт був складений 24.12.2004 р.

У відповідності до ч.ч.1,2 ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Поданими доказами позивач належним чином обґрунтував та довів, у відповідності до ст.ст.33,34 ГПК України, передачу приміщення кафельного цеху фабрики „Художпром" Закарпатському міжобласному виробничому комбінату, що є головною умовою встановлення факту виникнення у нього право власності на спірний об'єкт нерухомості та наявність правовідносин власності на даний момент. Інші матеріали справи, в тому числі рішення обласної ради №406 від 20.03.2002р. свідчать, що перебування спірного об'єкту, у Закарпатського виробничого комбінату Всеукраїнської музичної спілки, що свідчить про фактичне володіння ним цим суб'єктом, було очевидним і не було спірним.

У відповідності до ч.1 ст.147 Господарського кодексу України встановлено, що майнові права суб'єктів господарювання захищаються законом.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.16 Цивільного Кодексу України визнання права власності на майно є одним з способів захисту права власності. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Доводи відповідача не спростовують висновків суду щодо виникнення правовідносин власності на спірний об'єкт нерухомості. Твердження відповідача, що рішення органів влади та управління, на які посилається позивач, мають дозвільний характер і не тягнуть за собою правових наслідків є помилковим, оскільки за своїм характером ці документи свідчать про волевиявлення сторін у ході придбання та передачі спірного об'єкту нерухомості, а відтак і виникнення цивільних прав і обов'язків. Той факт, що спірна будівля не була зареєстрована за жодним власником і відсутні договір або свідоцтво про право власності, свідчать лише про необхідність встановлення факту виникнення права власності спираючись на інші належні та допустимі докази.

Відтак позов слід задоволити повністю та визнати за позивачем право власності на об'єкт нерухомого майна - майновий комплекс, що розташований у м. Ужгород по вул. Стрільничій, 34.

Згідно з ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума 321,00 грн. у відшкодування судових витрат, сплачених позивачем при подані позову (державне мито - 85 грн. та 236 грн. - ІТЗ). Також, з відповідача в доход державного бюджету підлягають стягненню судові витрати у сумі 2972,12 грн. судового збору (спір майнового характеру), ставки якого встановлені Законом України „Про судовий збір", виходячи із вартості спірного майна (152856 грн.) та сплаченої позивачем суми державного мита у сумі 85 грн. (3057,12 грн. (2 % х 152856 грн.) - 85,00 грн. = 2972,12 грн.), а також відшкодування, що міститься в матеріалах справи .

Керуючись ст. ст. 1, 15, ч.3 ст.16, ст. ст. 32, 33, 34, 43, 49, ч.4 ст.69, ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

позов задоволити повністю.

Визнати за Національною всеукраїнською музичною спілкою (м. Київ, вул. Пушкінська, 32, код 00021156) право власності на нерухоме майно - майновий комплекс, що розташований у м. Ужгороді по вул. Стрільничній, 34.

Стягнути з Закарпатської обласної ради (Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, код 25435963) на користь Національної всеукраїнської музичної спілки (м. Київ, вул. Пушкінська, 32, код 00021156) суму 321,00 грн . у відшкодування судових витрат.

Стягнути з Закарпатської обласної ради (Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, код 25435963) в доход державного бюджету (отримувач коштів - Управління державної казначейської служби України у м. Ужгороді Закарпатської області, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38015610, банк отримувача - ГУДКСУ у Закарпатській області, код банку отримувача (МФО) - 812016, рахунок отримувача - №31211206783002, код класифікації доходів бюджету - 22030001, найменування суду - господарський суд Закарпатської області) суму 2972,12 грн. судового збору.

Видати накази.

Рішення суду набирає законної сили і підлягає обов'язковому виконанню на території України в порядку ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 21.06.13.

Суддя О.В. Васьковський

Дата ухвалення рішення14.06.2013
Оприлюднено21.06.2013
Номер документу31959265
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —16/70

Ухвала від 17.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Рішення від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 18.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні