Ухвала
від 11.06.2013 по справі 2а-5893/11/1070
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" червня 2013 р. м. Київ К/9991/54858/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючої судді - Васильченко Н.В.

суддів : Розваляєвої Т.С., Черпіцької Л.Т.

при секретарі Крушеніцькому В.М.

з участю представника позивача Шевченко В.І.

розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу Садівницького товариства «Дружба» на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 9 серпня 2012 р. по справі № 2а-5893\11\1070 за позовом Громадської організації «Садове товариство «Дружба» до Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа Садівницьке товариство «Дружба» про визнання протиправними дій та скасування рішення -

в с т а н о в и л а:

У грудні 2011 р. до Київського окружного адміністративного суду звернулась Громадська організація « Садове товариство "Дружба" з адміністративним позовом до Державного реєстратора Миронівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа Садівницьке товариство "Дружба" с. Ходорів", про визнання протиправними дій та скасування рішень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач допустив незаконну реєстрацію третьої особи всупереч вимог чинного законодавства та всупереч рішенню суду, чим було порушено право позивача на вільне користування своєю назвою, оскільки відповідач допустив реєстрацію особи, чия назва подібна до назви позивача.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 26 березня 2012 р. в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 9 серпня 2012 р. постанова суду першої інстанції скасована та ухвалене нове рішення, яким позов задоволений.

Дії державного реєстратора Миронівської райдержадміністрації Київської області визнані неправомірними. Визнано недійсним та скасовано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи «Садівницьке товариство «Дружба» с. Ходорів» .

Зобов»язано Державного реєстратора виключити із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців відомості про державну реєстрацію юридичної особи «Садівницьке товариство «Дружба» с. Ходорів». В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із постановою суду апеляційної інстанції, Садівницьке товариство «Дружба» подало касаційну скаргу, в якій просить цю постанову скасувати, залишити в силі постанову суду першої інстанції. Скарга обґрунтована невірним застосуванням судом норм матеріального права.

Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи на предмет повноти та всебічності дослідження їх судом та обґрунтованість застосування норм матеріального права до вирішення спірних правовідносин, вивчивши доводи касаційної скарги, колегія суддів підстав до її задоволення не знаходить.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції послався на те, що громадська організація Садівницьке товариство «Дружба» виникла та набула правоздатності як юридична особа з 23 квітня 1984 р. Однак, зважаючи на те, що до ЄДРПОУ вона вносилась вперше, то щодо неї відповідачем правомірно було застосовано первинну реєстрацію.

Скасовуючи постанову суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції зазначив наступне.

Відповідно до Закону України «Про об»єднання громадян» від 16 червня 1992 р. на підставі розпорядження Миронівської районної державної адміністрації Київської області № 170 від 4 липня 1996 р. Садівницьке товариство «Дружба» пройшло реєстрацію і отримало свідоцтво № 1 від 4 липня 1996 р. про реєстрацію об»єднання громадян.

Громадська організація Садівницьке товариство «Дружба» статусу юридичної особи не отримувала, обов»язкового коду ЄДРПОУ не мала, в органах статистики зареєстрована не була і на обліку в податкових органах, Пенсійному фонді і обов»язкових соціальних фондах не була зареєстрована на не перебувала на обліку.

Будь-які докази та документи, що могли б свідчити про існування та діяльність цієї організації як юридичної особи, відсутні.

Проте, відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців було зазначено дату державної реєстрації Садівницького товариства «Дружба», с. Ходорів як юридичної особи 4 липня 1996 р., тобто свідоцтво про легалізацію протиправно прийняте як свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи.

Таким чином, відповідачем було проведено фактично заміну свідоцтва про державну реєстрацію з одночасним внесенням відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» встановлено, що Державний реєстратор протягом 2004 - 2005 р. при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної картки, відповідно до вимог ст. 19 цього Закону, зобов»язаний провести заміну раніше виданих їм свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка. При цьому реєстраційний збір за заміну свідоцтва про державну реєстрацію не стягується.

Проте, ст. 19 Закону передбачено, що зміни відомостей про юридичну особу вносяться тільки тоді, коли підприємства містяться в ЄДРПОУ.

Незважаючи на це, державний реєстратор здійснив заміну свідоцтва старого зразка на новий з одночасним внесенням відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Вказані встановлені обставини в їх сукупності, обґрунтовано дали підстави суду апеляційної інстанції дійти висновку, що у відповідача не було підстав для заміни свідоцтва, оскільки у свідоцтві старого зразка був відсутній код ЄДРПОУ, а також була відсутня та не велася реєстраційна справа.

Оцінку вказаним обставинам вже було дано постановою Господарського суду Київської області від 27 серпня 2008 р. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 25 серпня 2010 р. (справа № К-52227\09) це рішення залишено без змін і набрало законної сили, а тому є обов»язковим до виконання.

Зокрема в цій ухвалі ВАСУ від 25 серпня 2010 р. зазначено, що документи для заміни свідоцтва і вчинення реєстраційних дій були подані особою без повноважень, оскільки 22 серпня 2007 р. в ЄДРПОУ була відсутня інформація про Садівницьке товариство «Дружба», що підтверджується листами Миронівського районного управління юстиції, Управління Пенсійного Фонду України в Миронівському районі та інших органів, в яких зазначено про відсутність реєстрації Садівницького товариства «Дружба», як обслуговуючого кооперативу чи громадської організації і, відповідно, була відсутня інформація про керівника неіснуючої організації, але державний реєстратор - відповідач по справі прийняв їх до розгляду.

На момент повторної реєстрації третьої особи відповідачем 19 травня 2011 р. вказані обставини не змінились, а тому суд апеляційної інстанції обґрунтовано дійшов висновку про відсутність повноважень ОСОБА_2 на представництво Садівницького товариства «Дружба» при заміні свідоцтва.

Відповідно до ст. 29 Закону державний реєстратор зобов»язаний залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо, зокрема, документи подані особою, яка не має на це повноважень.

Суд апеляційної інстанції, проаналізувавши вказані обставини в їх сукупності, дав належну юридичну оцінку цим обставинам, обґрунтовано дійшовши висновку про під ставність позовних вимог.

Колегія суддів дійшла думки, що суд апеляційної інстанції повно та всебічно дослідив обставини справи, вірно встановив характер спірних правовідносин та обґрунтовано застосував норми матеріального права до їх вирішення. Порушень норм процесуального закону, які б потягли за собою ухвалення незаконного рішення, не вбачається.

Доводи касаційної скарги зазначений висновок суду не спростовують.

Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо суди першої та апеляційної інстанції не допустили порушень норм матеріального чи процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 220, 221, 224, 230, 231 КАС України, колегія суддів -

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу Садівницького товариства «Дружба» залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 9 серпня 2012 р. по справі № 2а-5893\11\1070 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, але може бути переглянута Верховним судом України з підстав, в порядку та у строки, визначені ст.ст. 236 - 239-1 КАС України.

Судді : підписи

З оригіналом згідно: суддя Н.Васильченко

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення11.06.2013
Оприлюднено27.06.2013
Номер документу32053607
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5893/11/1070

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 27.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 11.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 08.02.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 23.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 27.01.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 09.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Постанова від 26.03.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні