Ухвала
від 27.06.2013 по справі 14/5007/1313-б/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "27" червня 2013 р. Справа № 14/5007/1313-Б/12

За заявою Управління Пенсійного фонду України в Черняхівському районі (смт.Черняхів, Житомирська область)

До боржника Приватного сільськогосподарського підприємства "Черняхівський прометей-2005" (с.Новопіль, Черняхівський район, Житомирська область)

про визнання банкрутом

Суддя Костриця О.О.

В засіданні суду прийняли участь:

від заявника: Буката О.В. дов. №403/01 від 21.01.2013р.

від боржника: Ярмола О.Ю. - ліквідатор

В провадженні господарського суду Житомирської області перебуває справа №14/5007/1313-Б/12 про банкрутство Приватного сільськогосподарського підприємства "Черняхівський прометей-2005" (с.Новопіль, Черняхівський район, Житомирська область), порушена за правилами ст. 6, 7, 12 та 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду від 29.04.2013р. було визнано банкрутом Приватне сільськогосподарське підприємство "Черняхівський прометей-2005" (с.Новопіль, Черняхівський район, Житомирська область), відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 29 квітня 2014р. включно, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Ярмолу Ольгу Юліївну та призначено засідання суду для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута на "27" червня 2013р.

20.06.2013р. до господарського суду Житомирської області надійшла заява Черняхівського районного центру зайнятості за №322 від 17.06.2013р. про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 329,46 грн.

Ухвалою суду від 21.06.2013р. було прийнято до розгляду вищезазначену заяву кредитора Черняхівського районного центру зайнятості.

25.06.2013р. до господарського суду Житомирської області надійшла заява Житомирського обласного відділення ФССзТВП №07-07-1251 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 308,88 грн.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає за необхідне прийняти вищезазначену заяву кредитора Житомирського обласного відділення ФССзТВП до розгляду в засіданні господарського суду та вжити заходи з підготовки її до розгляду згідно ст. 65 ГПК України.

З 19.01.2013 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року № 4212-VI.

Відповідно до п. 1-1 Прикінцевих та перехідних положень вищезазначеного Закону, положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Абзацом третім п.1-1 вищезазначених положень передбачено, що положення цього закону, які регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Слід зазначити, що до тексту нової редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не увійшла норма, яка в попередній редакції була закріплена в ст. 52, а саме щодо спрощеної процедури банкрутства відсутнього боржника та можливості звернутися до суду із заявою у разі, якщо вимоги до боржника менші ніж встановлено загальними правилами.

Разом з тим, з огляду на те, що провадження у даній справі було порушено до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011р. №4212-VI, та зважуючи на те, що нова редакція Закону не передбачає провадження справи про банкрутство відсутнього боржника в порядку статті 52, при вирішення судом даної справи застосовуються положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року за № 2343-XII в редакції, яка була чинною до 18.01.2013 року включно.

Окрім того, відповідно до абз. 6 п.40 Інформаційного листа ВГСУ №01-06/606/2013р. від 28.03.2013р. "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (у редакції Закону України від 22.12.2011р. №4212VI)", норми нової редакції Закону у справах про банкрутство відсутнього боржника не застосовуються, оскільки процедура банкрутства такого боржника цією редакцією Закону не передбачена. Тому заява (заяви) про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника, подана (подані) до 19.01.2013р. розглядаються за правилами попередньої редакції Закону.

В силу ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України.

На підставі положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у справі про банкрутство спір не вирішується по суті, а лише встановлюються грошові вимоги кредиторів на підставі поданих документів.

Згідно ч.1 ст.5 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

За загальним правилом, визначеним ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона належними засобами доказування повинна довести підстави своїх вимог.

Незважаючи на визнання боржником грошових вимог кредитора, суд самостійно розглядає кожну заявлену грошову вимогу, перевіряє її відповідність чинному законодавству та за результатами такого розгляду визнає або відхиляє частково чи повністю грошові вимоги кредитора.

Отже, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства, заявлені у справі про банкрутство грошові вимоги можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт, тощо), що свідчать про цивільно-правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

В судовому засіданні розглядається заява Черняхівського РЦЗ №322 від 17.06.2013р. про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 329,46 грн.

Представник Черняхівського РЦЗ в засідання суду не з'явився.

Ліквідатор банкрута в засіданні суду визнала кредиторські вимоги центру в повному обсязі.

Дослідивши вищезазначену заяву Черняхівського РЦЗ, заслухавши ліквідатора, господарський суд вважає за необхідне задовольнити вказану заяву, виходячи з наступного.

Кредиторські вимоги Черняхівського РЦЗ у сумі 329,46 грн. заборгованості грунтуються та підтверджуються розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 1 півріччя 2007р. (а.с.144).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає що вимоги Черняхівського РЦЗ підтверджені належними доказами, тому підлягають визнанню в повному обсязі та включенню 329,46 грн. основного боргу до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника. У зв'язку із звільненням кредитора - Черняхівського РЦЗ від сплати судового збору за подачу заяви до господарського суду, підлягає сплаті боржником 1147,00 грн. в дохід Державного бюджету України, які включити до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

Ліквідатор боржника в засіданні суду надала проміжний звіт, з підтверджуючими документами.

В своєму звіті ліквідатор зокрема, зазначила, що було опубліковано в офіційному друкованому органі газеті "Голос України" №93 від 22.05.2012р. оголошення про визнання боржника банкрутом.

Також, з метою виявлення доказів про наявність/відсутність у боржника майна було направлено запит до Новопільської сільської ради та проводиться робота щодо закриття рахунків.

Разом з тим, ліквідатор боржника вимоги ухвали суду від 21.06.2013р. виконала частково.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 77, 86 ГПК України, ст.ст. 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти заяву кредитора Житомирського обласного відділення ФССзТВП №07-07-1251 про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 308,88 грн. до розгляду в засіданні господарського суду.

2. Визнати вимоги кредитора - Черняхівського РЦЗ на суму 329,46грн. заборгованості, строк сплати якої не настав, які віднести до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника. У зв'язку із звільненням кредитора - Черняхівського РЦЗ від сплати судового збору за подачу заяви до господарського суду, підлягає сплаті боржником 1147,00 грн. в дохід Державного бюджету України, які включити до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

3. Проміжний звіт ліквідатора взяти до відома.

4. Відкласти розгляд справи.

5. Призначити наступне засідання суду на "24" вересня 2013 р. о 11:00 в приміщенні господарського суду житомирської області, каб. №407.

6. Зобов'язати ліквідатора Ярмолу О.Ю.:

- виявити додаткові докази про наявність/відсутність у банкрута майна на праві власності/користування;

- здійснити інвентаризацію майнових активів та заборгованості банкрута, в тому числі, перед найманими працівниками;

- надати докази припинення трудових відносини підприємства-банкрута з найманими працівниками відповідно до законодавства України про працю;

- виявити документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню;

- надати докази користування печаткою та штампом банкрута;

- надати акт приймання-передачі бухгалтерської та іншої документації банкрута, печатки і штампів, матеріальних та інших цінностей;

- надати відомості про стан та рух коштів на рахунках боржника в установах банків, що його обслуговують;

- докази закриття рахунків боржника в банківських установах;

- надати відомості з державного реєстру підприємств, установ та організацій про участь боржника, як засновника (учасника) у статутних фондах інших господарюючих суб'єктів;

- надати свідоцтво про право на зайняття діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора);

- надати відповіді про направлені запити;

- надати господарському суду проміжний звіт про хід ліквідаційної процедури банкрута;

- за результатами проведеної роботи, згідно зі ст. 32 зазначеного Закону, подати ліквідаційний баланс, звіт про проведену роботу та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків (докази, що свідчать про відсутність ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з зазначенням сум, які є неможливими до погашення; пояснювальну записку ліквідатора до ліквідаційного балансу).

7. Зобов'язати Житомирське обласне відділення ФССзТВП:

- надати суду оригінали документів, поданих в копіях, для огляду в засіданні суду.

В судове засідання викликати уповноважених представників кредиторів та ліквідатора боржника.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в установленому законом порядку.

Суддя Костриця О.О.

1 - у справу,

2 - ініціююч. кредитору

3 - ліквідатору Ярмолі О.Ю.

4 - Черняхівський РЦЗ (реком. )

5-Житомирське обласне відділення ФССзТВП (реком. з повід.)

Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено08.07.2013
Номер документу32224098
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/5007/1313-б/12

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Постанова від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні