Рішення
від 18.07.2013 по справі 925/961/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2013 року Справа № 925/961/13

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Буднік А.М., розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду справу за позовом Уманської міської ради, м. Умань, пл. Леніна, 1

до приватного підприємства фірма «Оскар», м. Умань, вул. Шмідта, 1

про внесення змін до договору оренди землі та стягнення 5 497,14 грн. заборгованості,

за участю представників сторін:

від позивача: Цуркан В.М. - за довіреністю;

від відповідача: повторно не з'явився.

Позивач Уманська міська рада звернулася в господарський суд Черкаської області з позовом до ПП фірма «Оскар» про стягнення 5497,14 грн. боргу по оренді землі та про спонукання до внесення змін до договору оренди землі, а також відшкодування судових витрат.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, представника у судове засідання не направив, витребувані документи не надав, про причини неявки суду не повідомив. Ухвалу суду від про порушення провадження у справі вручено уповноваженому представнику відповідача, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Відповідачем подано відзив на позовну заяву, вимоги заперечено повністю. Нез'явлення представника відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи судом по суті за наявними доказами відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлені такі взаємовідносини сторін.

11.01.2005р. між сторонами: Уманська міська рада (як власник землі та орендодавець), та ПП фірма «Оскар» (як користувач та орендар земельної ділянки) - укладено договір оренди земельної ділянки по вул. Шмідта, 1 у м. Умань. Площа орендованої ділянки 2474 кв.м. Договір зареєстровано в державному реєстрі за №040577900005 (а.с. 10-15).

Ділянка передана міською радою в користування відповідачу для обслуговування будівлі хімчистки (п. 1 договору).

Відповідно п. 6 договору він укладений на 5 років. Орендар ПП «Оскар» має переважне право поновлення на новий строк.

П. 7 договору визначено розмір річної орендної плати - 1832 грн. з урахуванням індексів інфляції.

Після закінчення строку дії договору земельна ділянка власнику - міській раді орендарем - ПП «Оскар» не повернута та використовується останнім.

Уманською міською радою прийнято рішення №3.2-32/5 від 10.06.2008р. «Про внесення змін до рішення міської ради від 25.01.2006р. №3.5-57/4 «Про затвердження грошової оцінки земель міста Умань», яким встановлено розмір річної орендної плати за землю у відсотках до грошової оцінки в залежності від їх функціонального використання (а.с. 26). Рішення міської ради як органу місцевого самоврядування чинне та обов'язкове до застосування для всіх учасників земельних відносин в адмінмежах м. Умань.

Неодноразові письмові звернення власника землі до орендаря про внесення змін до договору оренди землі в частині розміру орендної плати результату не досягли.

Відповідач письмово повідомив Уманську міську раду, що договір закінчився 18 січня 2010р., а дії міської ради є шахрайством чи здирництвом (а.с. 23). Земельна ділянка власнику не повернута.

Заборгованість по оплаті користування земельною ділянкою не погашається. Ухилення відповідача від внесення змін в договір оренди землі, неповернення земельної ділянки власнику, непогашення заборгованості стали причиною звернення позивача - як власника спірної земельної ділянки - до суду за захистом свого порушеного права.

У відзиві на позов відповідач вимоги заперечив повністю з мотивів, що у нього виникло право на сплату земельного податку за користування спірною ділянкою після оформлення права власності на споруду, розташовану на цій ділянці.

Також вказує на неправомірність дій позивача при повторному зверненні з позовом, оскільки 04.03.2013р. було припинено провадження у справі за позовом між цими ж сторонами про стягнення 8138,99 грн. згідно договору оренди землі від 11.01.2005р.

Інших доказів та документів не подано.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення, з огляду на таке.

Згідно положень Пленуму ВГСУ від 23.03.2012р. №6 «Про судове рішення» при прийнятті рішення суд має врахувати майнові інтереси сторін, не надаючи переваги одному учаснику над іншим. Рішення має ґрунтуватися на повній та всебічній оцінці доказів у конкретній справі.

Сторони є самостійними юридичними особами та суб'єктами господарювання на ринку земельних відносин.

Відносини між сторонами слід розцінювати як відносини з оренди земельних ділянок, що врегульовано вимогами гл. 58 ЦК України, ЗУ «Про оренду землі», положеннями Земельного кодексу України, положеннями Податкового кодексу України в частині внесення орендної плати за землю. Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору оренди від 11.01.2005р.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. ст. 13, 18 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

В статті 25 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Статтею 206 Земельного кодексу України передбачено, що використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Згідно ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані:

а) забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки;

б) додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля;

в) своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату;

г) не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів;

ґ) підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі;

д) своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом;

е) дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон;

є) зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Відповідно до п. 7 Договору орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі у розмірі 1832 грн. 38 коп. в рік, в такі строки: щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати не пізніше 30 числа наступного за звітним місяця. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Суд враховує, що відповідач не надавав орендодавцю листа-повідомлення про відмову від продовження оренди земельної ділянки, не повертав земельної ділянки та не пропонував міській раді вилучити у нього з користування спірну земельну ділянку. Тому у відповідності з приписами ст. 33 ЗУ «Про оренду землі» спірний договір оренди земельної ділянки від 11.01.2005р. вважається продовженим на той же строк і на тих же умовах. Міська рада вважає цей договір оренди землі продовженим на той же строк.

Міська рада не заявляла про припинення договору оренди спірної земельної ділянки з мотивів невиконання орендарем умов договору, закінчення строку оренди тощо.

Відповідач не довів належними та допустимими доказами оформлення права власності на спірну ділянку чи оформлення права постійного користування даною ділянкою по вул. Шмідта, 1 в м. Умань.

При проведенні перевірки в червні 2012р. виконання надходжень коштів від оренди землі до бюджету м. Умань - фінансовою інспекцією було встановлено наявність заборгованості відповідача в сумі 17530,83 грн. перед орендодавцем.

Позивач вказує, що відповідач припинив сплату орендної плати за договором оренди з січня 2010р. Позивач нараховує відповідачу заборгованість по оренді землі за договором:

- з червня по грудень включно 2010р. - 1068,89 грн.;

- за 2011р. - 1832 грн. 38 коп.;

- за 2012р. - 1832 грн. 38 коп.;

- з січня по травень включно 2013р. - 763,49 грн., а всього 5497,14 грн., що є предметом спору.

Суд не приймає до уваги ухвалу суду у справі №06/5026/1890/2012р. про припинення провадження, оскільки в ній судом розглядався інший предмет спору та сума стягнення.

Відповідач доводів позивача не спростував. Доказів сплати орендної плати не надав. Суд вважає доведеним порушення прав позивача як власника землі на отримання орендної плати за землю, яка постійно використовується відповідачем, та дійсність його вимог про стягнення 5497,14 грн. орендної плати за користування відповідачем земельною ділянкою по вул. Шмідта, 1 у м. Умань.

Сплата відповідачем земельного податку за користування спірною земельною ділянкою не звільняє відповідача від сплати орендної плати за умовами договору. Сплата останнім земельного податку може бути врахована державними виконавцями при виконанні судового рішення через органи ДВС. Належить стягнути з відповідача на користь позивача 5497,14 грн. орендної плати за період з червня 2010р. по червень (виключно) 2013р.

Суд враховує положення п. 36 договору (а.с. 13) про зміну умов договору лише у письмовій формі за згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку. Суд вважає, що позивач належно скористався правом на звернення до господарського суду для відновлення свого порушеного права відповідно приписів ст.ст. 1, 12 ГПК України. Позивач направив відповідачу письмові пропозиції про внесення змін до істотних умов договору:

Пункт 3 «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1254070,60 грн.».

Пункт 7 «Річна орендна плата за земельну ділянку (2474 кв.м.) вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 87784,94 грн. на рахунок: виконавчий комітет Уманської міської ради, пл. Леніна, 1, м. Умань, ГУДКСУ в Черкаській області, МФО 854018, рахунок №35413037002297, код ЄДРПОУ 04061613».

Доказів підписання відповідачем змін до договору сторонами не подано.

Оскільки відповідно пункту 36 договору (а.с. 13) зміна умов договору здійснюється у письмовій формі, а при недосягненні згоди щодо зміни умов спір розв'язується у судовому порядку, власник землі - Уманська міська рада - правомірно та обґрунтовано звернулась до господарського суду з вимогою внесення змін до умов договору у судовому порядку від імені держави, оскільки порушуються права ради на використання ділянки, на наповнення бюджету тощо.

Суд враховує положення ст. 1 ЗУ «Про оренду землі», яким визначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності, та положення ст. 30 названого закону про внесення змін до договору оренди землі.

Суд також враховує дії відповідача, який не відмовився від використання земельної ділянки, не повернув її власнику, та тривалий час не вносить плату за користування спірною ділянкою. Відповідач не надав суду доказів сплати податку за землю у встановленому порядку та розмірі.

Суд не вбачає підстав для застосування розділу ХІІІ «Плата за землю» Податкового кодексу України до відповідача, оскільки відповідач не є власником спірної земельної ділянки і належним чином не переоформив перехід права на землю при переході права на об'єкт нерухомості по вул. Шмідта, 1 у м. Умань.

Суд не враховує та не приймає як доказ заперечення відповідача про дії міської ради як здирництво та шахрайство, адже міська рада діє в межах своїх повноважень відповідно до положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Одним із джерел наповнення місцевого бюджету є отримання плати за використання земель комунальної власності. Відповідач не подав доказів оскарження до суду дій органу місцевого самоврядування в цій частині.

Оскільки юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини в суспільстві відповідно до положень ст. 124 Конституції України, суд вважає за необхідне внести зміни до договору оренди від 11 січня 2005р. в наступній редакції:

П. 3 договору

«Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1254070,60».

П. 7 договору

«Річна орендна плата за земельну ділянку (2474 кв.м.) вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 87784,94 грн. на рахунок:

Виконавчий комітет Уманської міської ради, пл. Леніна, 1 в м. Умань, ГУДКСУ в Черкаській області, МФО 854018, рахунок №35413037002297, ЄДРПОУ 04061613.

Дана угода набирає чинності з 04 липня 2013р. і є невід'ємною частиною договору».

В решті договору - без змін.

Суд дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на відповідача та стягнути на користь позивача 1147 грн. судового збору за немайновою вимогою та 1720,50 грн. за майновою вимогою.

Керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства фірма «Оскар» м. Умань, вул. Шмідта, 1, код ЄДРПОУ 21358192, номер рахунку в банку невідомий

на користь Уманської міської ради, м. Умань, пл. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 04061613, номер рахунку в банку невідомий

5497,14 грн. заборгованості по орендній платі, 1147 грн. судового збору за немайновою вимогою та 1720,50 грн. за майновою вимогою.

Внести зміни до договору оренди від 11 січня 2005р., що укладений між орендодавцем: Уманська міська рада, м. Умань, пл. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 04061613

та орендарем: приватне підприємство фірма «Оскар» м. Умань, вул. Шмідта, 1, код ЄДРПОУ 21358192

в наступній редакції:

П. 3 договору

«Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1254070,60».

П. 7 договору

«Річна орендна плата за земельну ділянку (2474 кв.м.) вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 87784,94 грн. на рахунок:

Виконавчий комітет Уманської міської ради, пл. Леніна, 1 в м. Умань, ГУДКСУ в Черкаській області, МФО 854018, рахунок №35413037002297, ЄДРПОУ 04061613.

Дана угода набирає чинності з 04 липня 2013р. і є невід'ємною частиною договору».

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 22.07.2013р.

Суддя Г.М. Скиба

Дата ухвалення рішення18.07.2013
Оприлюднено25.07.2013
Номер документу32584533
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до договору оренди землі та стягнення 5 497,14 грн. заборгованості

Судовий реєстр по справі —925/961/13

Ухвала від 08.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 05.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 04.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Федорчук Р.В.

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Федорчук Р.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Рішення від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні