Рішення
від 22.07.2013 по справі 908/1753/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 17/46/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.07.2013 Справа № 908/1753/13

за позовною заявою: Запорізького міжрайонного екологічного прокурора Дніпровської екологічної прокуратури, 69037, м. Запоріжжя, вул. Миру, буд. 5

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах:

позивача 1: Запорізької міської ради, 69105, м. Запоріжжя, пр. Леніна, буд. 206

позивача 2: комунального підприємства "Водоканал", 69002, м. Запоріжжя, вул. Артема, 61

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс", 69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29а

про стягнення плати у розмірі 27 696,37 грн. за скид наднормативних забруднень

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача 1: не з'явився

від позивача 2: Рушинець А.О., довіреність від 21.01.13 № 12

від відповідача: не з'явився

від прокуратури: Борін А.Б., посвідчення від 24.10.12 № 011303

СУТЬ СПОРУ:

22.05.13 до господарського суду Запорізької області звернувся Запорізький міжрайонний екологічний прокурор Дніпровської екологічної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах Запорізької міської ради (позивач 1) та комунального підприємства "Водоканал" (позивач 2) до товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс" (далі ТОВ НВП "Інтехсервіс") про стягнення з відповідача заборгованості із додаткової плати за скид понаднормативних забруднень у систему каналізації комунального підприємства "Водоканал" (КП "Водоканал") в сумі 27 696,37 грн.

22.05.13 автоматизованою системою документообігу господарського суду здійснено розподіл справ між суддями та визначено позовну заяву Запорізького міжрайонного екологічного прокурора Дніпровської екологічної прокуратури від 21.05.13 № 60-833вих-13 до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 22.05.13 судом порушено провадження у справі № 908/1753/13, справі присвоєно номер провадження 17/46/13. Судове засідання призначено на 10.07.13. У сторін та прокурора витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи.

Ухвалою від 10.07.13 розгляд справи № 908/1753/13 у зв'язку з неявкою в судове засідання уповноважених представників позивача 1 та відповідача судом відкладено на 22.07.13.

За заявою прокурора та представника позивача 2 розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 22.07.13, на підставі ст.ст. 82 1 , 85 ГПК України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Представнику позивача 2 та прокурору роз'яснено про час виготовлення рішення у повному обсязі.

Позивачами 1, 2 та прокурором заявлені вимоги обґрунтовані ст.ст. 16 Конституції України, ст.ст. 33, 35, 39, 42, 44, 70 Водного кодексу України та умовами договору про надання послуг з питного водопостачання та приймання стічних вод у системи каналізації від 01.12.06 № 7055, зазначали наступне. 14.01.13 лабораторією стічних вод КП "Водоканал" проведено контрольний відбір проб стічних вод відповідача, що надходять до міської каналізації для проведення аналізу їх якості та перевірки дотримання допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах, про що оформлено акт відбору проб стічних вод від 14.01.13. За наслідками проведеного основного хімічного аналізу лабораторією КП "Водоканал" було виявлено перевищення рівня вмісту забруднюючих речовин в стічних водах підприємства. Про факт перевищення рівня забруднюючих речовин було проінформовано відповідача телефонограмою. Також, позивачем складено Протокол аналізу стічних вод від 16.01.13, який підписано начальником лабораторії стічних вод КП "Водоканал" Рябицею Л.Ю. На підставі акту відбору проб стічних вод від 14.01.13, протоколу аналізу стічних вод від 16.01.13 та договором від 01.12.06, позивачем розрахована додаткова плата за перевищення вмісту забруднюючих речовин у стічних водах відповідача на загальну суму 27 696,37 грн. У подальшому позивачем направлено на адресу відповідача претензію від 12.02.13 № 1510 про сплату у місячний термін заборгованості. Разом з тим, як стверджує прокурор та позивачі 1, 2, направлена на адресу відповідача претензія залишена останнім без задоволення. На підставі викладеного, керуючись ст. 121 Конституції України, Закону України "Про прокуратуру", просять суд позов задовольнити та стягнути з відповідача 27 696,37 грн. заборгованості зі плати за скид понаднормативних забруднень у систему каналізації.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судове засідання за викликом жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про дату, час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 64 ГПК України, суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше 3 днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про дату, час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Як вбачається із Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 21.05.13, тобто станом на час порушення провадження у справі № 908/1753/13, місцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс" є: 69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29а, що співпадає з адресою, зазначеною у позові.

Таким чином, відповідні процесуальні документи надіслані судом згідно з поштовими реквізитами учасників процесу. Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі заходи щодо належного повідомлення відповідача про дату, місце і час розгляду справи.

Згідно із ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача 2 та прокурора, суд

ВСТАНОВИВ:

01.12.06 між комунальним підприємством "Водоканал" (Водоканал) і товариством з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс" (Абонент) укладено договір № 7055 про надання послуг з питного водопостачання та приймання стічних вод у системи каналізації з додатковими угодами до нього, за умовами якого (п. 1.1.) Водоканал забезпечує Абоненту подачу води на господарсько-питні, побутові і технічні потреби, а також приймання стічних вод по майданчикам м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, 29а. В свою чергу, Абонент зобов'язався (п. 3.2.1 договору) своєчасно оплачувати надані йому послуги з водопостачання та водовідведення, експлуатувати водопровідні та каналізаційні мережі, прилади і пристрої на них у встановленому порядку у відповідності з цим договором та нормативними документами, вказаними в п. 1.1. цього договору.

Згідно із п. 3.2.8. договору, Абонент зобов'язався при перевищенні складу забруднюючих речовин в стічних водах Абонента, які скидаються в систему каналізації, в порівнянні з ДК, вносити плату за скид наднормативних забруднень Водоканалу, у відповідності з Правилами приймання стічних вод підприємств в комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затвердженими наказом Держбуду України від 19.02.02 № 37, Правилами приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя, затверджених рішенням виконавчого комітету міської ради від 29.05.03 № 167, Інструкцією про встановлення та стягнення плати за скидання промислових та інших стічних вод в системи каналізації населених пунктів, зареєстрованого Міністерстві юстиції України від 26.04.02 № 402/6690.

Пунктом 3.2.9. договору встановлено, що відповідальними особами (особами їх заміщаючими) за водопостачання Абонента, зберігання пломб на водолічильних вузлах, вводах та водопровідних мережах Абонента, забезпечення безпечних умов праці (…), підписання усіх видів актів, виконання приписів представників Водоканалу, Абонент призначає генерального директора Джамбова С.В., головного енергетика Кобзарь О.В. та інженера енергетика Коріновського А.А.

Відповідно до п. 3.2.8. в редакції додаткової угоди від 01.09.11 до спірного договору, відбір проб стічних вод Водоканалом здійснюється у будь-який час доби без попередження Абонента.

При перевищенні складу забруднюючих речовин та температурного показника в стічних водах Абонента, які скидаються в систему каналізації, в порівнянні з ДК, Абонент вносить плату за скид понаднормативних забруднень Водоканалу, у відповідності з "Правилами приймання…", "Правилами приймання … м. Запоріжжя", "Інструкцією …".

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містить Господарський кодекс України, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Як вбачається матеріалів справи, 14.01.13 представниками КП "Водоканал" у присутності головного енергетика ТОВ НВП "Інтехсервіс" Кобзаря О.В. у відповідності до Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя, затверджених рішенням виконавчого комітету міської ради від 29.05.03 № 167, було здійснено відбір проб для проведення основного та арбітражного аналізів, про що складено акт відбору проб стічних вод від 14.01.13.

Із змісту вказаного вище акт відбору проб стічних вод слідує, що останній був підписаний як представниками КП "Водоканал", так і уповноваженим представником відповідача - Кобзарь О.В.

Відповідно до приписів п. 7.9.13. Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя, у випадку виявлення порушення норм скиду забруднюючих речовин у міську каналізацію за результатами вимірювань заповнюється "Протокол якості скиду стічних вод" у трьох примірниках за підписом завідуючою лабораторією для подальшого оформлення документів за формою відповідно Додатку № 4 до Правил.

Встановлено, що за результатами проведеного хімічного аналізу лабораторією КП "Водоканал" було виявлено перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах ТОВ НВП "Інтехсервіс". У зв'язку з викладеним, лабораторією стічних вод КП "Водоканал" було заповнено протокол аналізу стічних вод від 16.01.13, який підписаний завідуючою лабораторією Рябицею Л.Ю.

Згідно з письмовими поясненнями начальника лабораторії стічних вод КП "Водоканал" Рябиця Л.Ю., наданими вказаним начальником лабораторії на вимогу суду, останньою у вищенаведеному протоколі було допущено механічну описку в графі "дата відбору", а саме не повністю зазначено рік відбору. Отже, як пояснює начальника лабораторії, датою відбору проби є 14.01.13.

Положеннями п. 7.9.15. Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя передбачено, що у випадку виявлення перевищення допустимих концентрацій результати основного аналізу, що проводиться Водоканалом, доводяться підприємству телефонограмою в 15-денний термін. Першим вважається день, наступний після закінчення основного аналізу.

Матеріали цієї справи свідчать, що КП "Водоканал", на виконання п. 7.9.15. Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя, було повідомлено відповідача телефонограмою про факт виявленого перевищення допущених концентрацій. Докази вказаного повідомлення 16.01.13 відповідача (в особі енергетика Кобзарь О.В.) знаходяться в матеріалах цієї справи.

Умовами п. 5.2.2. договору від 01.12.06 сторони узгодили, що за скид стоків з перевищенням ДК Абонент зобов'язаний сплатити Водоканалу на підставі претензій за скид наднормативних забруднень в систему каналізації м. Запоріжжя, складених у відповідності з "Правилами приймання…", "Правилами приймання … м. Запоріжжя" та "Інструкцією …". Сплата за скид стоків, перевищуючих нормативні забруднення (ДК) вказаних у цьому договорі, здійснюється на підставі претензій та актів відбору проб стічних вод, протоколів якості скиду стічних вод, згідно рахунків виставлених Водоканалом.

Вбачається, що КП "Водоканал" на підставі договору від 01.12.06 № 7055, акту відбору пломб стічних вод від 14.01.13 та протоколу аналізу стічних вод здійснено розрахунок додаткової плати за скид понаднормативних забруднень у систему каналізації м. Запоріжжя за період з листопада 2012 року по січень 2013 року в сумі 27 696,37 грн.

Крім того, 19.02.13 КП "Водоканал" направлено на адресу відповідача акт-рахунок від 12.02.13 № 7055 та претензію про сплату у місячний термін з моменту отримання претензій суми заборгованості в розмірі 27 696,37 грн.

Статтею 16 Конституції України унормовано, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави.

Згідно із ст. 33 Водного кодексу України (ВК України), стандартизація і нормування в галузі використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів здійснюються з метою забезпечення екологічної і санітарно-гігієнічної безпеки вод шляхом встановлення комплексу взаємопов'язаних нормативних документів, які визначають взаємопогоджені вимоги до об'єктів, що підлягають стандартизації і нормуванню.

За приписами ст. 35 ВК України, (…) у галузі використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів встановлюються такі нормативи: 1) нормативи екологічної безпеки водокористування; 2) екологічний норматив якості води водних об'єктів; 3) нормативи гранично допустимого скидання забруднюючих речовин; 4) галузеві технологічні нормативи утворення речовин, що скидаються у водні об'єкти; 5) технологічні нормативи використання води.

Відповідно до ст. 39 ВК України, для оцінки екологічної безпеки виробництва встановлюються галузеві технологічні нормативи утворення речовин, що скидаються у водні об'єкти та тих, що подаються на очисні споруди, тобто нормативи гранично допустимих концентрацій речовин у стічних водах, що утворюються в процесі виробництва одного виду продукції при використанні однієї і тієї ж сировини.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 44 ВК України передбачено, що водокористувачі зобов'язані дотримувати встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та ін. вимог щодо впорядкування своєї території.

За змістом ч. 1 ст. 70 ВК України, скидання стічних вод у водні об'єкти допускається лише за умови наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

Приписами п. 6.3. Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя визначено, що приймання стічних вод підприємств в систему міської каналізації здійснюється відповідно до договору, розробленого Водоканалом.

У відповідності до положень п. 9.2. вказаних вище Правил, при перевищенні рівня вмісту забруднюючих речовин в стічних водах підприємств, що скидаються у систему каналізації, порівняно з встановленими Правилами ДК, підприємства зобов'язані провести оплату за скид понаднормативних забруднень Водоканалу, яка нараховується за нормативом плати за очищення 1 м 3 стічних вод із вмістом забруднень у межах допустимих концентрацій (Нn), об'ємом скинутих понад нормативно забруднених стічних вод та коефіцієнтом кратності.

Пунктом 9.6. Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізування м. Запоріжжя передбачено, що період, за який стягується плата за скид підприємством стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій, встановлених разовим аналізом, складає не більше 3-х календарних місяців (поточного місяця та двох попередніх місяців ). Підвищена плата стягується за весь об'єм стічних вод, скинених Підприємством за цей період з даного об'єкту.

Встановлено, що відповідач вимог, викладених КП "Водоканал" в зазначеній вище претензії не виконав. Станом на час розгляду судом справи № 908/1753/13 по суті спору доказів правомірності своїх дій щодо не сплати суми заборгованості суду не надав.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що вимоги Запорізького міжрайонного екологічного прокурора Дніпровської екологічної прокуратури в інтересах Запорізької міської ради (позивач 1) та комунального підприємства "Водоканал" (позивач 2) про стягнення з ТОВ НВП "Інтехсервіс" заборгованості в розмірі 27 696,37 грн. є документально підтвердженими та нормативно обґрунтованими. У зв'язку з чим, задовольняються судом.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір в розмірі 1 720,50 грн. покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2 1 , 4 2 , 4 3 , 4 5 , 22, 29, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 82 1 , 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс" (69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29а, код ЄДРПОУ 31189892, р/р 26004020048980 в ФКБ «Фінанси та кредит» м. Запоріжжя, МФО 313731) на користь комунального підприємство "Водоканал" (69002, м. Запоріжжя, вул. Артема, 61, код ЄДРПОУ 03327121, р/р 26002045720001 в АКБ "Індустріалбанк", МФО 313849) - 27 696 (двадцять сім тисяч шістсот дев'яносто шість) грн. 37 коп. заборгованості з додаткової плати за скид понаднормативних забруднень у систему каналізації. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробниче підприємство "Інтехсервіс" (69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29а, код ЄДРПОУ 31189892, р/р 26004020048980 в ФКБ «Фінанси та кредит» м. Запоріжжя, МФО 313731) в доход Державного бюджету України (код ЄДРПОУ 38025409, одержувач: УДКСУ у м. Запоріжжя (Орджонікідзевський район), 22030001, Банк одержувача: УДКСУ у м. Запоріжжя (Орджонікідзевський район), № рахунку 31215206783007, символ звітності 206, з використанням параметру RR - 83) - 1 720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 26.07.13.

Суддя В.Л. Корсун

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення22.07.2013
Оприлюднено30.07.2013
Номер документу32670575
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1753/13

Ухвала від 05.08.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 29.10.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 04.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 14.02.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Постанова від 12.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 07.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні