Постанова
від 25.02.2009 по справі 5/361/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5/361/08

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 25 лютого 2009 р.                                                                                    № 5/361/08  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г., –головуючий,

Катеринчук Л.Й. (доповідач),

Яценко О.В.

розглянувши касаційну скаргувідкритого акціонерного товариства «Банк «Фінанси та кредит»в особі філії «Південне регіональне управління»

на ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 13.11.2008

у справігосподарського суду№ 5/361/08Миколаївської області

про визнання банкрутомтовариства з обмеженою відповідальністю «Промислово-інвестиційна компанія «Мегагруп»

ліквідатор Тимофєєва Л.Б.

в судовому засіданні взяли участь  представники :

від заявника касаційної скаргиГусак О.М. (дов. від 02.09.2008)

від боржникане з'явились

В С Т А Н О В И В  :

                    В провадженні господарського суду Миколаївської області знаходиться справа №5/361/08 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Промислово-інвестиційна компанія «Мегагруп»(далі –боржника).

Постановою господарського суду Миколаївської області від 08.07.2008 року боржника визнано банкрутом з урахуванням особливостей, передбачених статтею 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Тимофєєву Л.Б.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, відкрите акціонерне товариство «Банк «Фінанси та кредит»в особі філії «Південне регіональне управління»(далі –банк) звернулось з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати зазначену постанову суду першої інстанції.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 13.11.2008 року банку відмовлено в задоволенні клопотання про поновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги, апеляційну скаргу повернуто скаржнику.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою, банк звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просив скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції, аргументуючи порушенням норм процесуального права, зокрема, статей 53, 93 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку ухвалу суду апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, про відсутність правових підстав для задоволення касаційної скарги, виходячи з такого.

За приписами статті 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Як вбачається із матеріалів справи, постанову суду першої інстанції було прийнято 08.07.2008 року, а направлено сторонам 10.07.2008 року, що підтверджується відміткою на зворотньому боці останнього аркушу оскаржуваної постанови (т.1 а.с. 50). Отже, перебіг десятиденного строку для подання апеляційної скарги закінчився 19.07.2008 року. Апеляційну скаргу кредитором було подано 24.10.2008 року, тобто після закінчення строку, встановленого на подання апеляційної скарги та по закінченню трьохмісячного строку протягом якого можливе відновлення перебігу пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Частина друга статті 93 Господарського процесуального кодексу України містить обмеження строку, протягом якого може бути відновлено пропущений процесуальний строк на стадії перегляду судових рішень в апеляційному порядку. Зокрема, відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги сторонами та внесення апеляційного подання прокурором можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом. За змістом частини другої статті 93 Господарського процесуального кодексу України подання апеляційної скарги (апеляційного подання) після закінчення установленого нею тримісячного строку виключає перегляд судових рішень місцевого господарського суду в апеляційному порядку, оскільки такий строк є пересічним. У такому випадку суд апеляційної інстанції повинен відмовити у прийнятті апеляційної скарги (з такими висновками погодився Верховний Суд України в постанові від 17.04.2007 №07/124).

Тобто, відмовляючи у задоволенні клопотання скаржника про відновлення пропущеного строку, встановленого для подання апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції фактично відмовив у прийнятті апеляційної скарги.  

З огляду на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України, діючи в межах повноважень суду касаційної інстанції згідно приписів статей 111-5, 111-7 Господарського процесуального кодексу України, погоджується з висновками суду апеляційної інстанції та не вбачає підстав для скасування ухвали Одеського апеляційного господарського суду від 13.11.2008 року у справі. Разом з тим, колегія суддів зазначає, що скаржник вправі подати касаційну скаргу на судовий акт першої інстанції, який не може бути переглянутим в апеляційному порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1115,,1117,1119,11111 ГПК України Вищий господарський суд України –

П О С Т А Н О В И В :

1.          Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства «Банк «Фінанси та кредит»в особі філії «Південне регіональне управління»залишити без задоволення.

2.          Ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 13.11.2008 залишити без змін.

Головуючий                                                                             Н. Ткаченко

Судді                                                                                                Л. Катеринчук

               О. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.02.2009
Оприлюднено08.04.2009
Номер документу3298723
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/361/08

Ухвала від 21.07.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 17.07.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 10.06.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Юхименко О.В.

Ухвала від 15.08.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 25.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 09.12.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 08.12.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 13.11.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 16.09.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Цвєткова П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні