Ухвала
від 21.08.2013 по справі 911/1985/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

У Х В А Л А

"21" серпня 2013 р. Справа № 911/1985/13

за позовом Садівничого товариства «Дубки» науково-виробничого об'єднання «Сатурн», Київська область, Макарівський район, с. Наливайківка

до Громадської організації «Дубки-Електро», Київська область, Макарівський район, с. Наливайківка

про визнання договору недійсним та усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Д.Г. Заєць

В засіданні суду приймали участь:

від позивача: Безугла Л.В. (довідка АА №282428 від 27 січня 2010 року);

Шкарівська І.М. (довіреність №219 від 20 лютого 2013 року);

Приймак О.Ю. (довіреність №295 від 23 квітня 2013 року).

від відповідача: Клапчук Ф.П. (довіреність б/н від 17 липня 2013 року);

Берегун В.В. (довіреність б/н від 17 липня 2013 року);

Юрх Л.А. (довіреність б/н від 17 липня 2013 року).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

В провадженні господарського суду Київської області знаходиться справа №911/1985/13 за позовом Садівничого товариства «Дубки» науково-виробничого об'єднання «Сатурн» до Громадської організації «Дубки-Електро» про визнання договору недійсним та усунення перешкод у користуванні майном.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що укладений між позивачем та відповідачем договір про співробітництво від 21 березня 2010 року, не відповідає вимогам чинного законодавства України, а тому є недійсним. Крім того, позивач просить суд зобов'язати відповідача усунути перешкоди у користуванні майном (стовповими опорами лінії електропередач ПЛ 10 кВ та 0,4 кВ), шляхом зобов'язання відповідача демонтувати лінії електропередач та трансформаторну підстанцію КТП №785 із стовпових опор.

В якості підтвердження своїх вимог, позивач до суду надає докази, що підтверджують знаходження майна відповідача, а саме, трансформаторної підстанції КТП №785 на земельній ділянці позивача. Зокрема, такими доказами є: генеральний план СТ «Дубки», акт прийому-передачі виконаних робіт №392 від 20 серпня 2010 року, акт державної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкта в експлуатацію від 20 серпня 2010 року та лист ВАТ «Київсільелектро» від 23 березня 2011 року за №03/1.

Відповідач, в свою чергу, зазначає, що трансформаторна підстанція КТП №785 знаходиться за межами СТ «Дубки» на території Наливайківської сільської ради Макарівського району Київської області, що підтверджується довідкою управління держземагенства у Макарівському районі Київської області за №01-10/04 від 19 серпня 2013 року.

Отже, в матеріалах справи наявні докази, які однозначно не можуть підтвердити місце розташування трансформаторної підстанції КТП №785 відносно земельної ділянки, яка, за твердженнями позивача, перебуває у його користуванні, оскільки, зазначені докази суперечать один одному.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що для з'ясування обставин, що мають істотне значення для вирішення спору, необхідним є застосування спеціальних знань. З урахуванням поданих до суду документів та складності спору у справі №911/1985/13 суд призначає судову комплексну (будівельно-технічну та земельно-технічну) експертизу.

Відповідно до пункту 1.2.10 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 листопада 1998 року за №705/3145 комплексною є експертиза, що проводиться із застосуванням спеціальних знань різних галузей науки, техніки або інших спеціальних знань (різних напрямів у межах однієї галузі знань) для вирішення одного спільного (інтеграційного) завдання (питання). До проведення таких експертиз у разі потреби залучаються як експерти експертних установ, так і фахівці установ та служб (підрозділів) інших центральних органів виконавчої влади або інші фахівці, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах.

Відповідно до ст. 41 Господарського процесуального кодексу України для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо спеціалістам, які володіють необхідними для цього знаннями. Особа, яка проводить судову експертизу (далі - судовий експерт) користується правами і несе обов'язки, зазначені у статті 31 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 42 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що висновок судового експерта повинен містити докладний опис проведених досліджень, зроблені в результаті їх висновки і обґрунтовані відповіді на поставлені господарським судом питання. Висновок подається господарському суду в письмовій формі, і копія його надсилається сторонам.

На підставі ст. 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках, зокрема, призначення господарським судом судової експертизи.

З метою недопущення затягування розгляду справи у відповідності до Закону України «Про судову експертизу» та ст. 41 Господарського процесуального кодексу України проведення судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи суд доручає Київському науково-дослідному інституту судових експертиз (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

Відповідно до п. 2.2.4 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 зі змінами та доповненнями: якщо під час проведення судової експертизи будуть встановлені обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, з приводу яких судовому експерту не були поставлені питання, зазначені обставини та міркування експертів щодо цих обставин можуть бути викладені у висновку.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 41, п. 1 ч. 2 ст. 79, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Призначити у справі №911/1985/13 судову комплексну (будівельно-технічну та земельно-технічну) експертизу.

2. Провадження у справі №911/1985/13 зупинити на час проведення судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи.

3. Проведення судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

4. Винести на розгляд судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи наступні питання:

До якого виду робіт (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт тощо) належать фактично виконані будівельні роботи на об'єкті електрифікації території СТ «Дубки» НВО «Сатурн» в 2010 року, а саме, ПЛ-10кВ, ПЛ-04кВ та КТП №785?

Чи можливо збудувати повітряну лінію електропередачі (ПЛ) без будівництва лінії стовпових опор, якою технічною документацією ці роботи регламентуються?

Який технічний стан (ступінь фізичного зношення) об'єкта нерухомого майна, а саме, ПЛ-10кВ, ПЛ-04кВ та КТП №785 на об'єкті електрифікації - СТ «Дубки» НВО «Сатурн»?

Чи одночасно були встановлені стовпові опори, бетонні блоки під КТП, виготовлено фундамент під КТП з прокладенням лінії електрокабелю ПЛ-10кВ, ПЛ-04кВ та встановленням КТП №785 для електрифікації СТ «Дубки» НВО «Сатурн», чи виконані дані роботи на протязі одного року?

Чи встановлена КТП №785 на бетонних блоках та бетонній площадці?

Чи відповідає фактичне розташування об'єктів електромережі, а саме, ПЛ-10 кВ, ПЛ-0,4кВ та КТП №785 відносно меж земельної ділянки СТ «Дубки» НВО «Сатурн» відповідно до меж Державного акту на право користування землею серії Б№026673 та технічній документації із землеустрою та землекористування на цю земельну ділянку? Якщо ні, то в чому полягають невідповідності, які з об'єктів ПЛ-10 кВ, ПЛ-0,4кВ та КТП №785 знаходяться за межами зазначеної земельної ділянки?

5. Витрати по проведенню експертизи покласти на Садівниче товариство «Дубки» науково-виробничого об'єднання «Сатурн», у зв'язку з чим запропонувати Садівничому товариству «Дубки» науково-виробничому об'єднанню «Сатурн» укласти відповідний договір на проведення судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи та сплатити попередньо витрати, пов'язані з проведенням експертизи.

6. Попередити сторони про майнову відповідальність за невиконання вимог ухвали господарського суду.

7. Попередити експертів про відповідальність, передбачену статтями 384 і 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку.

8. На час проведення судової комплексної (будівельно-технічної та земельно-технічної) експертизи матеріали справи №911/1985/13 надіслати до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6)

9. По закінченню експертизи висновки експерта, матеріали справи №911/1985/13, а також документи, що підтверджують витрати, пов'язані з проведенням експертизи, надіслати до господарського суду Київської області.

10. Ухвалу направити сторонам та до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (03680, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

Суддя Заєць Д.Г.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.08.2013
Оприлюднено29.08.2013
Номер документу33158352
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1985/13

Ухвала від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Постанова від 23.09.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 17.07.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 18.06.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 21.08.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні