Постанова
від 12.09.2013 по справі 909/412/13
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" вересня 2013 р. Справа № 909/412/13

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Малех І. Б.

суддів Желіка М. Б.

Кузя В. Л.

при секретарі судового засідання М. Кришталь

за участю представників:

від позивача (за первісним позовом) - Якуб'як Я.М.,

від відповідача (за первісним позовом) - Стефанишин О.Д., Шутка Я.С.,

розглянувши апеляційну скаргу Загайпільської сільської ради, м. Загайпіль

на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 03.06.2013 року

у справі № 909/412/13

за первісним позовом: Загайпільської сільської ради, м. Загайпіль

до відповідача: Коломийської районної спілки споживчих товариств, м. Коломия

про: визнання нерухомого майна безхазяйним.

за зустрічним позовом: Коломийської районної спілки споживчих товариств

до: Загайпільської сільської ради, м. Загайпіль

про: визнання права власності на нерухоме майно.

ВСТАНОВИВ:

рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 03.06.2013 року у справі № 909/412/13 відмовлено в задоволенні первісного позову Загайпільської сільської ради до відповідача, Коломийської районної спілки споживчих товариств про визнання нерухомого майна безхазяйним. Задоволено зустрічний позов Коломийської районної спілки споживчих товариств до Загайпільської сільської ради про визнання права власності на будинок-магазин загальною площею129,4кв.м. Визнано за Коломийською районною спілкою споживчих товариств (вул. Грушевського, 56, м. Коломия; вул.Дружби, 16, с.Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, код 01753109) право власності на будинок-магазин заг.площею 129,4кв.м. , що знаходиться по вул.Довбуша 1-а, в с.Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області за набувальною давністю.

Не погоджуючись з даним рішенням, позивач за первісним позовом, Загайпільська сільська рада, подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення господарського суду Івано-Франківської області від 03.06.2013 року у справі № 909/412/13 скасувати та прийняти нове рішення, яким визнати нерухому річ, нежитловий будинок площею 109, 7 кв. м. зареєстрований як безхазяйний, який знаходиться по вул. Довбуша, 1а в с. Назірна Коломийського району, Івано-Франківської області безхазяйним. При цьому апелянт вказує, що Коломийська райспоживспілка самовільно без на то правових підстав, як це передбачено законом, заволоділа громадським майном, яке знаходиться по вул. Довбуша, 1а в с. Назірна Коломийського району, Івано-Франківської області не надавши документи про добросовісність заволодіння громадським майном. Окрім того, апелянт вказує, що з 2003 року будинком відповідач не користується, здає його в оренду і незаконним шляхом отримує доходи з чужого майна.

У свою чергу Коломийська районна спілка споживчих товариств подала відзив на апеляційну скаргу, в якому заперечила доводи апелянта, вказала, що судом першої інстанції всебічно, повно встановлені всі обставини у справі, наявні докази оцінено в їх сукупності та надано їм вірну оцінку. Відтак, просила апеляційну скаргу Загайпільської сільської ради залишити без задоволення, рішення Івано-Франківської області від 03.06.2013 року у справі № 909/412/13 року без змін.

Представник позивача за первісним позовом в судовому засіданні навів доводи, аналогічні викладеним в своїй апеляційній скарзі, просив рішення суду першої інстанції скасувати, апеляційну скаргу задоволити. Представник відповідача за первісним позовом в судовому засіданні заперечив доводи апелянта, вказавши, що на його думку, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, а відтак просив рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Розглянувши наявні в справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі та заслухавши представників сторін, колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційну скаргу Загайпільської сільської ради частково задоволити, а рішення господарського суду першої інстанції слід частково скасувати з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів будівлю по вул. Довбуша, 1-а в с.Назірна було споруджено 1932 році, що підтверджується даними з Коломийського МБТІ.

З 1947 року, нежитлові приміщення вказаної будівлі передані під магазин Корницькому СТ Коломийського Рай СТ.

Згідно реєстраційної картки, крамниця №14 Коломийською райспоживспілкою передана на баланс кооперативної організації - Корницькому споживчому товариству, а в 1976 році передано Коломийському районному торговому об'єднанню промисловими товариствами Коломийського Рай СТ.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про споживчу кооперацію", споживче товариство являє собою самостійну, демократичну організацію громадян, які на основі добровільності членства і взаємодопомоги за місцем проживання або роботи об'єднуються для спільного господарювання, з метою поліпшення свого економічного і соціального стану.

Споживче товариство визнається юридичною особою, вважається створеним і може здійснювати господарську та іншу діяльність з дня його державної реєстрації.

Після створення Гвіздецького споживчого товариства Коломийського Рай СТ, йому була передана спірна будівля для використання під магазин.

З метою оформлення права власності, Гвіздецьке СТ, звернулось до Коломийського МБТІ з заявою про виготовлення технічного паспорту на будівлю в с.Назірна по вул. Довбуша, 1а Коломийського району, загальною площею, 129,4 кв.м. 27.11.2003р., технічний паспорт на громадську будівлю в с.Назірна був виготовлений та переданий Гвіздецькому СТ. Після ліквідації Гвіздецького СТ, будівля використовується за цивільним призначенням Коломийською районною спілкою споживчих товариств, що являється правонаступником останнього.

Однак, як встановлено судом першої інстанції Загайпільська сільська рада перешкоджає здійсненню господарської діяльності товариства, самовільно, без обґрунтування своєї правової позиції вилучає спірну будівлю та визнає її як безхазяйне майно.

Як вбачається з матеріалів справи Коломийська Рай ССТ неодноразово зверталось до Загайпільської сільської ради, з проханням оформлення за товариством права власності на магазин, який знаходиться в с.Назірна.

Чергове таке звернення відбулось 12.09.2011р., однак, Загайпільська сільська рада категорично відмовила товариству у наданні такого рішення, без належного пояснення причин, чим фактично порушила права товариства.

Відповідно до ст.344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно набувається за рішенням суду.

Відповідно до приписів Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України, цей Кодекс набуває чинності з 1 січня 2004р., а правила ст.344 ЦК України про набувальну давність поширюється також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом.

Згідно вказаних правових норм, право власності за набувальною давністю у Коломийської районної спілки споживчих товариств виникло з 01 січня 2011 року.

Однак, спірна будівля перебуває у добросовісному користуванні системи споживчих товариств, починаючи з 1947 року, і на даний час відкрито використовується з 2001 року Коломийською районною спілкою споживчих товариств, як магазин.

Враховуючи, що будівля була збудована понад 70 років тому назад, Коломийська рай ССТ неодноразово проводила поточні ремонти нежитлових приміщень, а також провело їх газифікації і надалі утримує за власні кошти в належному стані.

Загайпільська сільська рада проти зустрічного позову заперечує, вважає спірну будівлю як безхазяйне майно, оскільки його державна реєстрація не була проведена. В зв"язку з цим, у своєму відзиві на позов просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог.

Правове регулювання процедури взяття на облік безхазяйного нерухомого майна та визнання на нього права власності здійснюється на підставі відповідних норм цивільного законодавства України.

Зокрема, відповідно до ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Цією ж статтею закону передбачено, що безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

В такому контексті поняття "не має власника" та "власник невідомий" об'єднує одна спільна категорія - відсутня особа, яка б могла оспорити право власності на нерухоме майно.

Законодавець визначив саме такий порядок за для того щоб встановити власника або іншу особу, яка має право вимагати повернення такої речі, або ж заявити про свої права на вказану річ.

Як вбачається із змісту позовної заяви, будинок №1а по вул. Довбуша в с.Назірна Коломийського району збудований у 1935 році за кошти територіальної громади і використовувався під сільський клуб, молочарню і магазин. Однак, невідомим залишається факт, хто саме збудував вказаний будинок та був на той час його власником.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що спірна будівля, розташована в с.Назірна по вул. Довбуша, 1а не мала власника, тобто відсутня будь-яка документація щодо нього та інформація про його власника.

Однак, починаючи з 1947 року і на даний час, спірна будівля використовується як магазин системою споживчої кооперації.

Відповідно до ст.344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, набуває право власності на це майно.

Положення наведені у вказаній статті є новими в порівнянні з положеннями Цивільного Кодексу УРСР (1963р.), ними введено до законодавства новий інститут - набуття права власності за давністю володіння. Цим самим, Цивільний Кодекс України, усунув необґрунтовані переваги для державної власності до якої переходило безхазяйне майно.

Оскільки, Коломийська районна спілка споживчих товариств заявила своє право на спірне нерухоме майно, а саме будівлю в с.Назірна по вул. Довбуша, 1а, в порядку набувальної давності, то вказане майно не може вважатись безхазяйною річчю, в розумінні ст. 335 ЦК України.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права чи інтересу.

Цією ж статтею закону визначені способи захисту цивільних прав та інтересів.

З врахуванням викладених обставин та наведених вище норм закону, колегія Львівського апеляційного господарського суду погоджується з висновком суду першої інстанції та вважає, що позов Загайпільської сільської ради до Відповідача, Коломийської районної спілки споживчих товариств про визнання безхазяйним нежитлового будинку загальною площею 109,7 кв.м., який знаходиться по вул. Довбуша, 1-а в с.Назірна, Коломийського району Івано-Франківської області не підлягає задоволенню, а отже в первісному позові слід відмовити з наступних підстав.

Щодо зустрічного позову Коломийської районної спілки споживчих товариств до Загайпільської сільської ради про визнання права власності за товариством на будинок-магазин, загальною площею 129,4 кв.м., який знаходиться по вул. Довбуша, 1-а в с. Назірна, Коломийського району Івано-Франківської області, колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду не може погодитись з висновком суду першої інстанції.

Суд в своєму рішенні вказав, що Коломийська районна спілка споживчих товариств добросовісно заволоділа спірним майном, про що свідчать матеріали справи. Володіння відбулось відкрито починаючи з 1968 року, тобто з часу використання цього майна Корницьким споживчим товариством, яке входило в систему споживчої кооперації - Коломийської райспоживспілки. Вказаний факт підтверджується Регістраційною карточкою на підприємство торгівлі споживчої кооперації, складеної 28.11.1968р. та підписаною посадовими особами Корницького СТ та Коломйської райспоживспілки.

Однак, судом першої інстанції не надано оцінки ч.1 ст.344 ЦК України, - особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Доказів щодо здійснення такої реєстрації, позивачем за зустрічним позовом суду надано не було.

Судом першої інстанції не взято до уваги дану норму ЦК України, а відтак суд першої інстанції дійшов невірного висновку щодо задоволення зустрічного позову.

Відповідно до ст. 105 ГПК України за наслідками розгляду апеляційної скарги апеляційний господарський суд приймає постанову. У постанові мають бути зазначені новий розподіл судових витрат у разі скасування чи зміни рішення.

Відповідно до п. 2.15 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року N 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України » у разі коли в апеляційному або в касаційному порядку оскаржується судове рішення, яке прийнято за наслідками розгляду первісного і зустрічного позовів, то якщо скаржник не згоден з таким рішенням у частині розгляду вимог за обома зазначеними позовами, судовий збір має сплачуватися ним так само з урахуванням результатів розгляду як первісного, так і зустрічного позовів.

Тобто в даному випадку при поданні апеляційної скарги, апелянт повинен сплатити судовий збір, як за зустрічний так і за первісний позов. Оскільки апеляційна скарга задоволена частково, то з Коломийської районної спілки споживчих товариств слід стягнути на користь Державного бюджету України 861,25 грн. судового збору за розгляд апеляційної скарги. Окрім того, скаржником сплачено 861, 00 грн. судового збору за подання апеляційної скарги, в той час, як сплаті підлягало 861, 25 грн.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 104, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Загайпільської сільської ради - задоволити частково.

2. Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 03.06.2013 року у справі № 909/412/13 скасувати в частині зустрічного позову Коломийської районної спілки споживчих товариств, в цій частині прийняти нове рішення яким в зустрічному позові Коломийської районної спілки споживчих товариств до Загайпільської сільської ради про визнання за Коломийською районною спілкою споживчих товариств (вул. Грушевського, 56, м. Коломия; вул.Дружби, 16, с.Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, код 01753109) права власності на будинок-магазин загальною площею129,4кв.м., що знаходиться по вул.Довбуша 1-а, в с.Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області за набувальною давністю - відмовити.

3. В решті залишити рішення господарського суду Івано-Франківської області від 03.06.2013 року у справі № 909/412/13 без змін.

4. Стягнути з Загайпільської сільської ради (вул. Українська, 44а, с. Загайпіль, коломийський район, Івано-Франківська область ЄДРПОУ 420483, р/р 31422016230907, МФО ГУДКСУ 836014) на користь Державного бюджету України ( отримувач - УДКСУ у Личаківському районі м.Львова ; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38007620; банк отримувача - ГУДКСУ у Львівській області; код банку отримувача (МФО) - 825014; рахунок отримувача - 31216206782006 ) 0, 25 грн. в повернення судового збору за подання апеляційної скарги.

5. Стягнути з Коломийської районної спілки споживчих товариств (вул. Грушевського, 56, м. Коломия; вул.Дружби, 16, с.Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, код 01753109) на користь Державного бюджету України ( отримувач - УДКСУ у Личаківському районі м.Львова ; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38007620; банк отримувача - ГУДКСУ у Львівській області; код банку отримувача (МФО) - 825014; рахунок отримувача - 31216206782006 ) 861, 25 грн. судового збору за перегляд рішення в апеляційному порядку.

6. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

7. Матеріали справи направити на адресу місцевого господарського суду.

Повний текст постанови виготовлений 17.09.2013 року

Головуючий суддя Малех І. Б.

Суддя Желік М. Б.

Суддя Кузь В. Л.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.09.2013
Оприлюднено23.09.2013
Номер документу33599612
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/412/13

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 25.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Постанова від 12.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Рішення від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні