Постанова
від 01.10.2013 по справі 916/713/13
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" жовтня 2013 р.Справа № 916/713/13 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого Мацюри П.Ф.

суддів : Лисенко В.А., Ліпчанської Н.В.

При секретарі судового засідання: Стеблиненко В.С.

За участю представників сторін:

від Міністерства інфраструктури України - Кульшик К.В., за довіреністю;

від ДП "Одеський морський торговельний порт" - Кульшик К.В., за довіреністю;

від ДП "Одеський морський торговельний порт" - Степаненко Г.О., за довіреністю;

від ПП "Ролада" - Хайнацька І.О., за довіреністю;

від КП "Ланжерон" - Шепітко Г.І., за довіреністю.

Представник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області та представник Одеської міської ради в судове засідання не з'явились, про час, дату та місце його проведення повідомлені належним чином.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного підприємства "Ролада"

на ухвалу господарського суду Одеської області від 07 серпня 2013 року

у справі №916/713/13

за позовом Міністерства інфраструктури України

до відповідачів:

1. Одеської міської ради

2. Комунального підприємства "Ланжерон"

3. Приватного підприємства "Ролада"

3-тя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт"

3-тя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області

про визнання недійсною угоди

ВСТАНОВИВ:

В березні 2013р. Міністерство інфраструктури України звернулося до господарського суду Одеської області з позовом до відповідачів Одеської міської ради та Комунального підприємства "Ланжерон" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт" про визнання недійсною угоди.

Приватне підприємство "Ролада", ухвалою суду від 27.05.2013р. залучено до участі у справі в якості відповідача.

При розгляді справи, враховуючи, що рішення у справі може вплинути на права та обов'язки Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, ухвалою суду від 27.05.2013р. останнього було залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Позивача.

07.08.2013р. Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт" звернулося до суду з клопотанням про призначення судово-будівельної експертизи об'єкту "Пасажирський павільйон у парку ім. Т.Г. Шевченка", що розташований за адресою м. Одеса, пляж "Ланжерон".

В обґрунтування свого клопотання Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт" посилається на те, що Пасажирський павільйон в ЦПКВ ім. Шевченка 1960р. побудови, балансоутримувачем якого є Одеський порт, включений до Єдиного реєстру об'єктів державної власності, що підтверджується, зокрема, листом №10-15-7403 від 14.06.2013р. Фонду державного майна України, та відноситься до сфери управління Міністерства інфраструктури України як органу управління майном відповідно до норм чинного законодавства України, зокрема, Закону України "Про управління об'єктами державної власності", Господарського кодексу України, Конституції України, чинного статуту Одеського порту.

Ухвалою від 07.08.2013 господарський суд Одеської області задовольнив клопотання Державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" та призначив у справі №916/713/13 судову будівельно-технічну експертизу і зупинив провадження по справі.

Ухвала суду першої інстанції обґрунтована необхідністю встановлення року побудови майна розташованого за адресою м. Одеса, пляж "Ланжерон" на земельній ділянці площею 340кв.м. та факту визначення, чи є приміщення кафе "Аттіка" приміщенням пасажирського павільйону та чи є приміщення кафе "Аттіка" новоствореним майном.

Не погоджуючись з даною ухвалою, ПП "Ролада" звернулося до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою і просить її скасувати як прийняту з порушенням норм матеріального та процесуального права, оскільки питання, що поставлені на розгляд експертизи були встановлені в ході судового розгляду справи № 4/257-07-6517, рішення по якій було постановлено 22.08.2007 року Господарським судом Одеської області, як вказано у вищевказаному рішенні Господарського суду Одеської області при здійснені реконструкції орендованого майна було знищено пасажирський павільйон, про що був складений відповідний акт та відшкодовано збитки завдані майну КП "Ланжерон". На місці зруйнованого пасажирського павільйону, який згідно технічної документації складався з приміщення розміром 12,7кв.м. було побудоване нове приміщення, а саме кафе "Аттіка", площею 88,6кв.м. на яке згідно рішення господарського суду Одеської області за Приватним підприємством "Ролада" визнано право власності.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, апеляційний господарський суд встановив наступне.

У 2000 році між ДП "ОМТП" та Жовтневою районною адміністрацією м. Одеса була укладена "Угода про передавання-приймання будівель та споруд портопункта "Ланжерон", які знаходяться на балансі Одеського порту на баланс Жовтневої райадміністрації м. Одеси, згідно з якою безоплатній передачі Жовтневій райадміністрації передано пасажирській павільйон в ЦПКВ ім. Шевченка, побудови 1960 року, площею забудови 114 кв.м, ділянкою 340 кв.м, балансовою вартістю 26871,77грн, залишковою вартістю на 01.04.2000 року 9572,35грн. та пристань "Ланжерон", побудови 1960 року, довжиною 115м, балансовою вартістю 68298,58грн, залишковою вартістю на 01.04.2000 року 9572,35грн.

КП "Ланжерон" зазначає, що на правах розпорядника здав пасажирський павільйон в оренду Приватному підприємству "Ролада".

Приватне підприємство "Ролада" посилається на те, що при здійснені реконструкції орендованого майна було знищено пасажирський павільйон, про що був складений відповідний акт та відшкодовано збитки завдані майну КП "Ланжерон".

Приватне підприємство "Ролада" зазначає, що на місці зруйнованого пасажирського павільйону, який згідно технічної документації складався з приміщення розміром 12,7кв.м. було побудоване нове приміщення, а саме кафе "Аттіка", площею 88,6кв.м. на яке згідно рішення господарського суду Одеської області за Приватним підприємством "Ролада" визнано право власності.

Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт" заперечує проти тверджень ПП „Ролада" та наполягає на тому, що кафе "Аттіка" не є новозбудованим майном , а розташоване саме в приміщенні пасажирського павільйону.

Частиною першою ст. 41 Господарського процесуального кодексу України для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.

Проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу (судовий експерт), користується правами і несе обов'язки, зазначені у ст. 31 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках призначення господарським судом судової експертизи.

Апелянтом не наведено підстав скасування ухвали, передбачених ст. 104 ГПК України.

З огляду на зазначене, ухвала господарського суду Одеської області від 07.08.2013р. року у справі №916/713/13 є законною і не підлягає скасуванню.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 11 вересня 2013р. зобов'язано Приватне підприємство "Ролада" надати до судового засідання оригінал квитанції про сплату судового збору за подання апеляційної скарги, оскільки до апеляційної скарги додано копію квитанції 4346.377.1 про сплату судового збору, та клопотання в якому вказано, що 14.08.2013 року на ухвалу від 07.08.2013 року було подано апеляційну скаргу. Судовий збір було оплачено, однак у розгляді апеляційної скарги було відмовлено у зв'язку з тим, що ухвала про проведення експертизи не оскаржується окремо від судового рішення, однак ухвалою від 7.08.2013 року було також; зупинено слухання справи. Згідно зі ст. 106 ГПК України сторона може оскаржити ухвалу про зупинення слухання у справі. Оскільки судовий збір за розгляд апеляційної скарги було оплачено, але апеляційного розгляду не відбулося, та клопоче про приєднання квитанції про сплату судового збору від 14.08.2013 року, яка знаходиться у матеріалах справи № 916/713/13 до апеляційної скарги від 30.08.2013 року.

Апеляційний господарський суд дане клопотання не задовольняє, оскільки відповідно до п.4 ч.1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду. А отже за подання іншої апеляційної скарги скаржник повинен сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги у відповідності до закону.

З огляду на наведене судова колегія приходить до висновку про необхідність стягнення з Приватного підприємства "Ролада" судовий збір за подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду в розмірі 753.50грн.

Керуючись ст. ст. 101; 103 - 106 ГПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Ролада" залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду Одеської області від 07 серпня 2013 року у справі №916/713/13 без змін.

Стягнути з Приватного підприємства "Ролада" (65023, м. Одеса, пляж "Ланжерон", код ЄДРПОУ 32750961) судовий збір за подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду (отримувач коштів: ГУ ДКСУ в Одеській області , код ЄДРПОУ отримувача: 37607526 , банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області , МФО 828011 № рахунку: 31217206782002 код бюджетної класифікації 22030001 "Судовий збір (Державна судова адміністрація України,050), символ звітності 206, код ЄДРПОУ суду 26016990 ) в розмірі 753.50грн.

Господарському суду Одеської області видати відповідний наказ.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя П.Ф. Мацюра

Суддя Н.В.Ліпчанська

Суддя В.А. Лисенко

Дата ухвалення рішення01.10.2013
Оприлюднено08.10.2013
Номер документу33966160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/713/13

Постанова від 02.11.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 27.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 27.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 03.06.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Рішення від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 26.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 02.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні