Рішення
від 16.09.2013 по справі 2/442/268/12
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/442/268/12

2/195/7/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.09.2013 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Тетеревятникова А.П., при секретарі Мартиновій Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомого майна, до яких відносяться: склади літ. «Ж», заправка літ. «З», навіс літ. «К», «К-1», «К-2», навіс літ. «Л», прохідна літ. «Н», вагова літ. «О», заправка літ. «П», склад літ. «Р», склад літ. «С», склад літ. «Т», склад літ. «Т-1», склад літ. «Т-2», склад літ. «Т-3», склад літ. «Т-4», склад літ. «У», навіс літ. «У-1», склад літ. «Ф», навіс літ. «Ф-1», склад літ. «Х», склад літ. «Ц», газогенераторна літ. «Ч», склад з прибудовою літ. «Щ, Щ-1», склад літ. «Ю», склад літ. «Я», що розташовані по АДРЕСА_1

Свої позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтувала тим, що на протязі тривалого періоду часу з 2002 року і по 2011 рік, за власний кошт її чоловік ОСОБА_2 здійснював будівництво окремих будівель під загальною назвою комплекс, розташований в АДРЕСА_1 з метою їх послідуючого використання для потреб фермерського господарства, що очолював з 1993 року.

За відсутності грошових коштів для будівництва усіх будівель комплексу одночасно, будівництво кожного об'єкту нерухомості велось поступово, на протязі майже 10- річного періоду часу за рахунок особистих коштів та господарським способом.

Збудовані об'єкти нерухомості використовуються для виробничих потреб фермерського господарства.

Технічний паспорт КП «Томаківське бюро технічної інвентаризації» ДОР на зведені об'єкти нерухомості дає їх опис, а саме: склади літ. «Ж» площею 862.80 кв.метра, заправка літ. «З» площею 313.5 кв.метра, навіс літ. «К, К-1, К-2» площею 3801 кв.метра, навіс літ. «Л» площею 1224.90 кв.метра, прохідна літ. «Н» площею 7.05 кв.метра, вагова літ. «О» площею 304.9 кв.метра, заправка літ. «П» площею 114.24 кв.метра, склад літ. «Р» площею 3836.6 кв.метра, склад літ. «С» площею 2342.5 кв.метра, склад літ. «Т» площею 1324.9 кв.метра, склад літ. «Т-1» площею 1220.8 кв.метра, склад «Т-2» площею 1288.7 кв.метра, склад літ.»Т-3» площею 1341.4 кв.метра, склад літ. «Т-4» площею 1834.6 кв.метра, склад літ. «У» площею 1484.0 кв.метра, навіс літ. «У-1» площею 569.8 кв.метра, склад літ. «Ф» площею 1400 кв.метра, навіс літ «Ф-1» площею 1370.85 кв.метра, склад літ. «Х» площею 1411.50 кв.метра, склад літ. «Ц» площею 1407.9 кв.метра, газогенераторна літ. «Ч» площею 8.20 кв.метра, склад з прибудовою літ. «Щ, Щ-1» площею 816.14 кв.метра, склад літ. «Ю» площею 1584.0 кв.метра, склад літ. «Я» площею 1584 кв.метра.

Ринкова вартість вказаних вище об'єктів нерухомості відповідно до висновку суб'єкта оціночної діяльності ТОВ «Югпрофексперт» складає 32837796 гривень.

Після закінчення будівництва вказаних вище об'єктів нерухомості, виникла необхідність звернення з відповідним клопотанням до виконкому Томаківської селищної ради Дніпропетровської області про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом споруд та видачі свідоцтва про право власності на об'єкти нерухомості.

Однак, в зв'язку з тим, що будівництво об'єктів нерухомості здійснювалось без отримання будівельного паспорту та належно затвердженого проекту, тобто самочинно, виконком селищної ради відмовив у видачі свідоцтва про право власності на вже збудовані об'єкти нерухомості.

Будівельний паспорт та належно затверджений проект своєчасно не був отриманий з причини необізнаності про юридичні наслідки самочинного будівництва. Тому відсутня можливість реалізації прав власника нерухомого майна без відповідного свідоцтва про право власності на зведені об'єкти нерухомості.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Право власності вважається набутим правомірно , якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Зазначеною статтею закріплюється презумпція правомірності набуття права власності, бо незаконність набуття права власності має бути встановлена рішенням суду.

Поняття самочинного будівництва, а також правові підстави та умови визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно визначені у статті 376 ЦК України, яка є спеціальною нормою в регулюванні спірних відносин, оскільки регулює відносини, що виникають у тих випадках, коли вимоги закону та інших правових актів при створенні нової речі - самочинному будівництві були порушені.

Тому існують усі підстави вважати, що будівництво будівель та споруд відповідає нормам чинного цивільного законодавства щодо можливості легалізації самочинно збудованого нерухомого майна шляхом визнання права власності на нього в судовому порядку. Будівництво здійснювалось відповідно до чинних будівельних норм та правил, а всі основні несучі конструкції знаходяться в нормальному та задовільному стані і придатні для подальшої експлуатації, що вбачається із відповідних технічних висновків складених інститутом «Дніпроагропроект», який має відповідну державну ліцензію Міністерства регіонального розвитку та будівництва України серії АВ в„–555185 від 31.08.2010 року.

Відповідно до висновків інституту «Дніпроагропроект» самочинно збудовані об'єкти нерухомості знаходяться в нормальному технічному стані, відповідають чинним будівельним нормам та правилам, правилам пожежної безпеки та санітарному законодавству і подальша експлуатація цих об'єктів за їх функціональним призначенням є можливою.

Відповідно до частини першої статті 376 ЦК України будівлі, споруди, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом у разі його здійснення, в тому числі, і без належного дозволу чи належно затвердженого проекту. Неотримання перед початком будівництва будівельного паспорту і є тією обставиною, що відносить збудовані споруди до об'єктів самочинного будівництва.

Однак, при умові одержання у постійне користування земельної ділянки після закінчення будівництва та відповідності уже збудованих об'єктів нерухомості чинним будівельним нормам та правилам, в судовому порядку можливо визнати право власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомості.

При здійсненні будівництва права інших осіб порушені не були, але за відсутності відповідних дозвільних документів на будівництво, не надано можливості отримати свідоцтво про право власності на збудовані об'єкти нерухомості в позасудовому порядку.

Приймаючи до уваги, що об'єкти нерухомості збудовані на земельній ділянці, яка надана в постійне користування, за відсутності будь-яких доказів порушення прав інших осіб при здійсненні будівництва, а також враховуючи відповідність самочинно зведених будівель чинним будівельним нормам і правилам, є достатні правові підстави для визнання в судовому порядку права власності на самочинно зведені будівлі та споруди.

Згідно із п.10 Постанови Кабінету Міністрів України № 461 від 13.04.2011 року, якою затверджено «Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», у разі, коли на самочинно збудоване нерухоме майно визнано право власності за рішенням суду, воно приймається в експлуатацію згідно із порядком передбаченим цією постановою .

Тобто чинним законодавством передбачена можливість в подальшому прийняття в експлуатацію у встановленому законом порядку нерухомого майна та подальша його експлуатація, право власності на яке визнано судом.

16.09.2013 року позивачка змінила позовні вимоги в частині предмету позову і просить визнати за нею право власності без вводу в експлуатацію на комплекс тракторної бригади та гаражів, розташований по АДРЕСА_1 який складається із: склади літ. «Ж», заправка літ. «З», навіс літ. «К», «К-1», «К-2», навіс літ. «Л», прохідна літ. «Н», вагова літ. «О», заправка літ. «П», склад літ. «Р», склад літ. «С», склад літ. «Т», склад літ. «Т-1», склад літ. «Т-2», склад літ. «Т-3», склад літ. «Т-4», склад літ. «У», навіс літ. «У-1», склад літ. «Ф», навіс літ. «Ф-1», склад літ. «Х», склад літ. «Ц», газогенераторна літ. «Ч», склад з прибудовою літ. «Щ, Щ-1», склад літ. «Ю», склад літ. «Я».

У своїй письмовій заяві позивач просить розглянути справу за своєї відсутності у судовому засіданні, про що підтримує позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач, Томаківська селищна рада Томаківського району Дніпропетровської області, у письмовій заяві просить суд розглянути справу за відсутності свого представника у судовому засіданні, про що не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін у судовому засіданні, які надали відповідні письмові заяви згідно ч. 2 ст. 158 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів, які є достатніми для подальшого ухвалення рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 376 ЦК України будівля, споруда або інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Згідно ч. 5 вказаної норми Закону на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

При визнанні права власності на самочинне будівництво необхідним є чітке визначення ознак самочинного будівництва і встановлення підстав визнання права власності на нього відповідно до названих положень Закону.

Зазначеною статтею закріплюється презумпція правомірності набуття права власності, бо незаконність набуття права власності має бути встановлена рішенням суду.

Аналіз положень ст. 376 ЦК України свідчить про те, що можливість визнання права власності на самочинне будівництво перш за все пов'язана з наявністю права власності чи права користування земельною ділянкою, відведення її з метою забудови, наявності згоди власника (користувача) на визнання цього права.

Першочергово з позовом до суду про визнання права власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомого майна, до яких відносяться: склади літ. «Ж», заправка літ. «З», навіс літ. «К», «К-1», «К-2», навіс літ. «Л», прохідна літ. «Н», вагова літ. «О», заправка літ. «П», склад літ. «Р», склад літ. «С», склад літ. «Т», склад літ. «Т-1», склад літ. «Т-2», склад літ. «Т-3», склад літ. «Т-4», склад літ. «У», навіс літ. «У-1», склад літ. «Ф», навіс літ. «Ф-1», склад літ. «Х», склад літ. «Ц», газогенераторна літ. «Ч», склад з прибудовою літ. «Щ, Щ-1», склад літ. «Ю», склад літ. «Я», що розташовані по АДРЕСА_1 звернувся ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, про що складено відповідний актовий запис №128.

Ухвалою суду від 10.07.2013 року ОСОБА_1 залучено до участі у цивільній справі у якості правонаступника позивача.

Крім того, ОСОБА_1 надала свідоцтво про право на спадщину за законом від 20.06.2013року, витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, що свідчить про її вступ у права та обов'язки спадкодавця ОСОБА_2

Договір суборенди земельної ділянки від 23.07.2013 року укладений між ОСОБА_1 та СФГ «ОСОБА_2.», зареєстрований 05.08.2013 року у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно підтверджує, що земельна ділянка загальною площею 9,8675 гектарів, кадастровий номер 1225455100:02:005:0443, розташована під зазначеними господарськими будівлями і спорудами, перебуває у користуванні позивачки та відведена з метою забудови.

Ринкова вартість вказаних об'єктів нерухомості відповідно до висновку суб'єкта оціночної діяльності ТОВ «Югпрофексперт» складає 32837796 гривень.

Рішенням Томаківської селищної ради за №80 від 18.07.2012 року ОСОБА_2 відмовлено в узаконенні самочинного будівництва об'єктів нерухомого майна, у зв'язку з відсутністю дозвільних документів щодо початку будівництва.

З наявних у справі матеріалів технічних висновків складених інститутом «Дніпроагропроект» вбачається, що самочинно збудовані позивачем будівлі об'єктів нерухомості знаходяться в нормальному та задовільному стані. Будівництво об'єктів нерухомості здійснювалось відповідно до чинних будівельних норм та правил, а всі основні несучі конструкції знаходяться в нормальному та задовільному стані і придатні для подальшої експлуатації.

До того, інститут «Дніпроагропроект» має відповідну державну ліцензію Міністерства регіонального розвитку та будівництва України серії АВ № 555185 від 31.08.2010 року.

Відповідно до висновків інституту «Дніпроагропроект» самочинно збудовані об'єкти нерухомості знаходяться в нормальному технічному стані, відповідають чинним будівельним нормам та правилам, правилам пожежної безпеки та санітарному законодавству і подальша експлуатація цих об'єктів за їх функціональним призначенням є можливою.

Приймаючи до уваги, що об'єкти нерухомості збудовані на земельній ділянці, яка перебуває у користуванні позивача, за відсутності будь-яких доказів порушення прав інших осіб, а також враховуючи відповідність самовільно зведених будівель чинним будівельним нормам і правилам, є достатні правові підстави для визнання за нею права власності на самочинно зведені будівлі та споруди.

Відповідно рішення Томаківської селищної ради Дніпропетровської області №65 від 13.06.2012 року всі самочинно збудовані об'єкти нерухомості є невідокремленими об'єктами нерухомості, а комплексом тракторної бригади та гаражів, а виходячи з того, що відносно кожного з них в наявності є технічні висновки інституту «Дніпроагропроект» щодо відповідності об'єктів нерухомого майна вимогам будівельних норм та правил, нормативних актів пожарної безпеки і санітарного законодавства та можливість подальшої їх експлуатації за функціональним призначенням, то можливо визнати право власності без наступного вводу їх в експлуатацію.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 року N1952-IV (зі змінами від 11.02.2010 року) обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 11, 209, 212, 213, 214-215 ЦПК України, ст.ст. 328, 376 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області про визнання права власності на самочинно збудовані об'єкти нерухомого майна задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності без вводу в експлуатацію на комплекс тракторної бригади та гаражів, розташований по АДРЕСА_1 який складається із: склади літ. «Ж», заправка літ. «З», навіс літ. «К», «К-1», «К-2», навіс літ. «Л», прохідна літ. «Н», вагова літ. «О», заправка літ. «П», склад літ. «Р», склад літ. «С», склад літ. «Т», склад літ. «Т-1», склад літ. «Т-2», склад літ. «Т-3», склад літ. «Т-4», склад літ. «У», навіс літ. «У-1», склад літ. «Ф», навіс літ. «Ф-1», склад літ. «Х», склад літ. «Ц», газогенераторна літ. «Ч», склад з прибудовою літ. «Щ, Щ-1», склад літ. «Ю», склад літ. «Я».

Зобов'язати ОСОБА_1 зареєструвати зазначені об'єкти нерухомого майна на своє ім'я.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: А. П. Тетеревятников

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.09.2013
Оприлюднено16.10.2013
Номер документу34003047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2/442/268/12

Ухвала від 01.07.2013

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Ухвала від 10.07.2013

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Ухвала від 06.03.2014

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

Ухвала від 06.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Ухвала від 23.05.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Ухвала від 23.05.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Романюк М. М.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 27.10.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні