Рішення
від 04.11.2013 по справі 914/3312/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.11.2013 р. Справа № 914/3312/13

За позовом: Заступника прокурора міста Львова в інтересах держави в особі Львівської міської ради, м. Львів;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ІПК Партнер", м. Львів

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, м. Львів

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Богачик Роман Андрійович, м. Дрогобич Львівської області

про витребування майна з чужого незаконного володіння та визнання права власності.

Суддя П. Манюк

при секретарі І. Альховській

за участю представників:

від прокурора: Лука Г.В.

від позивача: Шмотолоха О.П. - представник

від відповідача : не з'явився

від третьої особи: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

Зміст ст. 22 ГПК України прокурору та представнику позивача роз'яснено.

Розглядається справа за позовом Заступника прокурора міста Львова в інтересах держави в особі Львівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІПК Партнер", з участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та з участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Богачика Романа Андрійовича про витребування нежитлових приміщень площею 54, 1 кв.м, які знаходяться на вул. Городоцькій, 89 у м. Львові з чужого незаконного володіння та визнання на них права власності.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 28.08.2013 року порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 09.09.2013 року.

Ухвалою суду від 09.09.2013 р. до участі у справі залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Богачика Романа Андрійовича.

Ухвалою суду від 23.09.2013 р. накладено арешт на нежитлові приміщення, що знаходяться в м. Львові по вул. Городоцькій, 89, загальною площею 54, 1 кв.м. та загальною вартістю 78 053, 00 грн.

Розгляд справи відкладався з підстав наведених у відповідних ухвалах суду.

17.10.2013 р. суд зобов'язав приватного нотаріуса Стефанюк Оксану Ігорівну надати господарському суду в термін до 24.10.2013 р. належно завірені копії матеріалів, що засвідчують перехід права власності на нежитлові приміщення по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові від Богачика Р.А. до ТзОВ "ІПК Партнер" згідно договору купівлі-продажу від 18.12.2012 р. Р. № 4963. 24.10.2013 р. приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Стефанюк Оксаною Ігорівною надіслано на адресу суду витребувані ухвалою суду від 17.10.2013 р. копії матеріалів, що засвідчують перехід права власності на спірні нежитлові приміщення по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові.

В судових засіданнях прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали, просили їх задоволити з підстав викладених у позовній заяві та усних поясненнях наданих в судовому засіданні.

Відповідач та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Богачик Р.А. не забезпечили явки уповноважених представників в судові засідання, вимог суду, зазначених в ухвалах про порушення справи та про відкладення справи не виконали, витребуваних доказів не подали. Ухвали суду про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи судом були скеровані відповідачеві відповідно до приписів ст.64 ГПК України за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб підприємців. Ухвали суду про залучення до участі у справі та про відкладення розгляду справи скеровані третій особі - Богачику Р.А. за адресою, що зазначена в матеріалах справи.

Представник Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради в попередніх судових засіданнях позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне:

Заступник прокурора міста Львова в інтересах держави в особі Львівської міської ради (надалі - позивач) звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІПК Партнер" (надалі - відповідач) про витребування нежитлових приміщень площею 54, 1 кв.м, які знаходяться на вул. Городоцькій, 89 у м. Львові з чужого незаконного володіння та визнання на них права власності.

В обґрунтування позовних вимог, прокурор вказує на те, що згідно з витягом про реєстрацію права власності будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 89, був зареєстрований на праві комунальної власності за територіальною громадою міста Львова. Право власності територіальної громади міста Львова в особі Львівської міської ради на вказаний будинок зареєстровано на підставі рішення Залізничного райвиконкому від 10.03.1987 р. № 109.

Ухвалою Дрогобицького районного суду Львівської області від 12.12.2011 р. у справі № 2-2899/11 визнано право власності на нежитлові приміщення, загальною площею 54,1 кв.м., що знаходяться по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові за гр. Богачик Р.А. Як вбачається з вказаної ухвали при її винесені судом не вирішувалося питання про припинення права комунальної власності на спірні нежитлові приміщення та законного власника приміщень - Львівську міську раду до участі у справі залучено не було, у зв'язку з чим прокуратурою Львівської області було подано заяву про перегляд ухвали Дрогобицького районного суду Львівської області від 12.12.2011 р. за нововиявленими обставинами.

18.12.2012 р. гр. Богачик Р.А. продав спірні приміщення відповідачу - ТзОВ «ІПК Партнер» згідно договору купівлі-продажу № 4529, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Стефанюк О.І.

Під час проведення прокуратурою міста Львова перевірки встановлено, що будівля по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові в порядку, визначеному законодавством про приватизацію комунального майна не відчужувалася та кошти від реалізації такого майна до місцевого бюджету не надходили. Тому, спірні приміщення, вартість яких, згідно оцінювального акту ОКП ЛО «БТІ та ЕО» становить 78 053, 00 грн. вибули з комунальної власності територіальної громади міста Львова без відповідної правової підстави - за відсутності рішення Львівської міської ради, як власника майна, про продаж чи інше відчуження такого об'єкту.

Як вбачається з акту від 31.10.2013 р. № 1393-НП/13 проведення перевірки використання нежитлових приміщень, складеного комісією Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради, приміщення по вул. Городоцькій, 89, що у м. Львові перебувають у користуванні невідомих осіб, що підтверджується проведеною заміною фасадних вікон та дверей без відома балансоутримувача та управління комунальної власності, а також демонтовано невідомими особами табличку з написом «Світлиця» ЛКП «Каменяр-Центр».

Таким чином, відповідач незаконно володіє нежитловими приміщеннями по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові, що стало підставою для звернення прокурора з відповідним позовом до суду.

В судових засіданнях представник Львівської міської ради позовні вимоги прокурора підтримав.

В представленому письмовому поясненні та в усних пояснення наданих в судових засіданнях представник Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради позовні вимоги прокурора підтримав, просив їх задоволити з підстав, що будинок № 89 який знаходиться по вул. Городоцькій в місті Львові в цілому зареєстрований на праві комунальної власності за територіальною громадою міста Львова на підставі рішення Залізничного райвиконкому від 10.03.1987 р. № 109. Питання переходу права комунальної власності у приватну регулюються спеціальним законодавством про приватизацію, яким не передбачено можливості набуття приватними особами права власності на об'єкти комунальної власності шляхом визнання такого права в суді.

Відповідач та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Богачик Р.А. в судові засідання не з'явилися, відзиву на позовну заяву та письмових пояснень по суті позовних вимог не надали.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представників позивача і третьої особи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи із наступних мотивів:

Приписами ст. 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У відповідності до ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ч. 8 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів.

У відповідності з ч. 2 ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Судом встановлено, що право власності територіальної громади міста Львова в особі Львівської міської ради на будинок № 89 по вул. Городоцькій, що у м. Львові було зареєстровано на підставі рішення Залізничного райвиконкому від 10.03.1987 р. № 109.

Ухвалою Дрогобицького районного суду Львівської області від 12.12.2011 р. визнано право власності на нежитлові приміщення, загальною площею 54,1 кв.м., що знаходяться по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові за гр. Богачик Р.А., який 18.12.2012 р. продав вказані приміщення ТзОВ «ІПК Партнер», що підтверджується договором купівлі-продажу № 4529, посвідченим приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Стефанюк О.І. Як вбачається з інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно, 25.12.2012 р. за відповідачем здійснено державну реєстрацію спірних приміщень.

10.07.2013 р. прокуратурою Львівської області подано до Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області заяву про перегляд ухвали Дрогобицького районного суду Львівської області від 12.12.2011 р. за нововиявленими обставинами, так як при її винесені судом не вирішувалося питання про припинення права комунальної власності на спірні нежитлові приміщення та законного власника приміщень - Львівську міську раду до участі у справі залучено не було.

Ухвалою Дрогобицького районного суду Львівської області від 17.09.2013 р. заяву прокурора про перегляд ухвали від 12.12.2011 р. за нововиявленими обставинами задоволено, вказану ухвалу скасовано, справу призначено до розгляду на 26.09.2013 р.

26.09.2013 р. ухвалою Дрогобицького районного суду Львівської області позов Стецюка С.Т. до Богачика Р.А. про виконання договірних зобов'язань та за зустрічним позовом Богачика Р.А. до Стецюка С.Т. про визнання права власності з участю прокурора в інтересах держави в особі Львівської міської ради, третіх осіб: Львівської міської ради та Бойка П.Л. - залишено без розгляду.

Згідно ст. 330 ЦК України, якщо майно відчужене особою, яка не мала на це права, добросовісний набувач набуває право власності на нього, якщо відповідно до ст. 388 цього Кодексу майно не може бути витребуване у нього .

Відповідно до ст. 388 ЦК України якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати про, що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно, зокрема вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову є вимоги пов'язані із захистом права власності шляхом пред'явлення позову про визнання права власності та про витребування майна із чужого незаконного володіння.

Приписами статті 387 ЦК України передбачено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

В даному випадку спірне нерухоме майно було майном комунальної власності, яке належало територіальній громаді міста Львова, і воно може бути витребуване від відповідача, оскільки майно належне територіальній громаді вибуло з її власності без її волі та без належних правових підстав.

Відповідно до ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Згідно ст. 1213 ЦК України набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Виходячи з п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 р. № 9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» та п. 2.16. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 р. № 11 «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними», майно може бути витребуване від особи, зокрема від добросовісного набувача - з підстав, передбачених частиною першою статті 388 ЦК України, шляхом подання віндикаційного позову. Судове рішення про задоволення позову про повернення майна, переданого за недійсним правочином, чи про витребування майна з чужого незаконного володіння особи, за якою зареєстровано право власності на майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, є підставою для здійснення державної реєстрації права власності на майно, що підлягає такій реєстрації, за власником, а також скасування попередньої реєстрації (стаття 19, 27 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень").

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власноті.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

За таких обставин, суд дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість вимог прокурора про витребування від відповідача - ТзОВ «ІПК Партнер» нежитлових приміщення, що знаходяться по вул. Городоцькій, 89 у м. Львові загальною площею 54, 1 кв.м. та визнання за позивачем права власності на вказані приміщення, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Оскільки спір виник внаслідок неправомірних дій відповідача, судовий збір покладається на нього повністю.

Ухвалою суду від 23.09.2013 р. було накладено арешт на нежитлові приміщення, що знаходяться в м. Львові по вул. Городоцькій, 89, загальною площею 54, 1 кв.м. та загальною вартістю 78 053, 00 грн.

Згідно ст. 68 Господарського процесуального кодексу України, питання про скасування забезпечення позову вирішується господарським судом, що розглядає справу, із зазначенням про це в рішенні чи ухвалі.

Таким чином заходи забезпечення, вжиті ухвалою Господарського суду Львівської області від 23.09.2013 р. підлягають скасуванню.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задоволити повністю.

2. Витребувати з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «ІПК Партнер» (79014, м. Львів, вул. Б. Котика, 1, код ЄДРПОУ 38501586) нежитлові приміщення, що знаходяться в м. Львові по вул. Городоцькій, 89, загальною площею 54, 1 кв.м., інвентаризаційна вартість 78 053, 00 грн. та передати їх Львівській міській раді (79000, м. Львів, пл. Ринок, 1, код ЄДРПОУ 04055896).

3. Визнати за Львівською міською радою (79000, м. Львів, пл. Ринок, 1, код ЄДРПОУ 04055896) право власності на нежитлові приміщення, що знаходяться в м. Львові по вул. Городоцькій, 89, загальною площею 54, 1 кв.м.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ІПК Партнер» (79014, м. Львів, вул. Б. Котика, 1, код ЄДРПОУ 38501586) в дохід Державного бюджету України 3 441, 00 грн. судового збору.

5. Скасувати арешт на нежитлові приміщення, що знаходяться в м. Львові по вул. Городоцькій, 89, загальною площею 54, 1 кв.м. та загальною вартістю 78 053, 00 грн., що був накладений ухвалою суду від 23.09.2013 р.

6. Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 08.11.2013 року.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення04.11.2013
Оприлюднено11.11.2013
Номер документу34701810
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування майна з чужого незаконного володіння та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —914/3312/13

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 28.10.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Постанова від 06.05.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

Ухвала від 29.04.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

Ухвала від 14.04.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні