Рішення
від 07.11.2013 по справі 2-954/2011
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

07.11.2013

Апеляційний суд міста Севастополя

Справа № 22ц- 797\2577\13 р. Головуючий в першій

Категорія 45 інстанції Шкірай М.І.

Доповідач в апеляційній

інстанції Моцний М.В.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду міста Севастополя в складі:

головуючого судді - Моцного М.В.,

суддів - Андрейченко А.А., Саліхова В.В.,

за участю секретаря: - Івченка М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Севастополі апеляційну скаргу прокурора Балаклавського району міста Севастополя на рішення Балаклавського районного суду м. Севастополя від 16 вересня 2013 року по цивільній справі за позовом прокурора Балаклавського району міста Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради до ОСОБА_4, третя особа - Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельне товариство індивідуальних забудовників «Зелений мис», про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з незаконного володіння земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И Л А:

У листопаді 2010 року прокурор Балаклавського району м. Севастополя в інтересах держави в особі СМР звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4 в якому просив визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 067015 на право власності на земельну ділянку площею 0,0800 га, розташовану у АДРЕСА_1, виданий ОСОБА_4 Головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 28.04.2010 року, зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088301991, кадастровий номер 8536400000:57:001:0057, витребувати на користь держави в особі СМР з незаконного володіння ОСОБА_4 вищезазначену земельну ділянку.

Вимоги позову мотивовані тим, що спірна земельна ділянка вибула з державної власності всупереч земельного законодавства та волі держави в особі уповноваженого на те органу, що дає підстави для звернення до суду із вимогами про визнання недійсним державного акту про право власності на земельну ділянку та її витребування із чужого незаконного володіння.

Рішенням Балаклавського районного суду м. Севастополя від 16 вересня 2013 року у задоволенні позову прокурора відмовлено.

Прокурор Балаклавського району м. Севастополя з рішенням суду не погодився, подав апеляційну скаргу, у якій ставить питання про його скасування з підстав неправильного застосування норм матеріального права. Просить ухвалити по справі нове рішення про задоволення його позовних вимог у повному обсязі.

В судове засідання сторони не з'явилася, повідомлені належним чином про час та місце слухання справи, що не перешкоджає апеляційному розглядові справи. Відповідно до ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалося.

Колегія суддів, заслухавши доповідь головуючого, дослідивши матеріали справи, та перевіривши доводи апеляційної скарги вважає, що остання підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 24 березня 2010 року Севастопольською міською державною адміністрацією видано розпорядження № 746-р «Про передачу у власність громадян-членам ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис» земельних ділянок для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), розташованих за адресою: АДРЕСА_1» (а.с.8).

Відповідно до вказаного розпорядження членам ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис» надано у власність земельні ділянки загальною площею 2,16 га для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), розташовані за адресою: АДРЕСА_1.

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 067015, виданого СМФ ДП «Центр Державного земельного кадастру», ОСОБА_4 є власником земельної ділянки, кадастровий номер 8536400000:57:001:0057, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), площею 0,0800 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.5).

Державний акт зареєстровано у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, з зазначенням підстави видачі - розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації в № 746-р від 24 березня 2010 року.

Відповідно до ч. 6 ст. 118 ЗК України (у редакції, чинній на час видачі державного акту на спірну земельну ділянку) громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та висновки конкурсної комісії (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Згідно довідки ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис» ОСОБА_4 являється членом названого кооперативу (а.с.112).

Згідно до виписки з протоколу загальних зборів ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис» від 29 жовтня 2009 року вбачається, що було погоджено надання відповідачу земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд площею 0,0800 га за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.113).

Відповідно до п. 12 Перехідних положень ЗК України (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) до розмежування земель держаної і комунальної власності, повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці другому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади, а ст. 9 того ж кодексу передбачено, що до повноважень Севастопольської міської Ради у галузі земельних відносин на їх території належить, зокрема, розпорядження землями територіальної громади міста.

Рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської ради депутатів трудящих № 3/93 від 08 лютого 1977 року «Про межі районів м. Севастополя» затверджено межі Балаклавського, Гагарінського та Нахімовського районів, а згідно рішенням Севастопольської міської Ради № 4114 від 13 грудня 2005 року «Про затвердження Генерального плану міста Севастополя до 2025 року» земельна ділянка знаходиться в Балаклавському районі в межах території населеного пункту - м. Севастополь.

Отже, спірна земельна ділянка за територіальним принципом не перебуває в юрисдикції Севастопольської міської державної адміністрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 ЗК України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Статтею 5 Лісового кодексу України до земель лісогосподарського призначення належать лісові землі, на яких розташовані лісові ділянки, та нелісові землі, зайняті сільськогосподарськими угіддями, водами й болотами, спорудами, комунікаціями, малопродуктивними землями тощо, які надані в установленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства.

Віднесення земельних ділянок до складу земель лісогосподарського призначення здійснюється відповідно до земельного законодавства.

Згідно з п. 5 Прикінцевих положень ЛК України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали лісовпорядкування.

Відповідно до ч. 5 ст. 116, ч. 1 ст. 149 ЗК України надання громадянам земельних ділянок, що перебувають у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення їх у порядку, передбаченому цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачається, що земельний ділянка, яка запитувалась ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис», що розташована у районі с. Колхозне відповідно до матеріалів лісовпорядкування, знаходиться у постійному користуванні ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство» - Орлинівське лісництво квартал 30. (а.с.145).

Крім того, перебування спірної земельної ділянки у користуванні ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство» підтверджується планово-картографічними матеріалами лісовпорядкування названого підприємства, квартал 30.

Належні докази, які б свідчили про вилучення спірної земельної ділянки із землекористування ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство» у встановленому законом порядку, у матеріалах справи відсутні (п.9 ст.149 ЗК України).

Довідка ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство» № 472/1 від 06 травня 2009 року, згідно якої земельна ділянка орієнтованою площею 2,164 га, яка запитувалась ОК «ЖБТІЗ «Зелений мис» для індивідуального житлового будівництва, не входить до складу земель лісового фонду ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство» до уваги прийнята бути не може, оскільки відомості, що містяться у ній суперечать наведеним вище планово-картографічним матеріалам лісовпорядкування названого підприємства.

Відповідно до ч. 6 ст. 118 ЗК України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення індивідуального дачного будівництва у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача.

Разом з тим, доказів свого звернення до Севастопольської міської Ради із заявою про передачу земельної ділянки у власність відповідач суду не представив.

Частиною 1 ст.360-7 ЦПК України встановлена обов'язковість для всіх судів України рішень Верховного Суду України, прийнятих за наслідками розгляду заяв про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

Відповідно до позиції Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України викладеної у постанові від 26 вересня 2012 року, аналіз наведених норм дає підстави для висновку про те, що державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий органом, який не мав на це законних повноважень, визнається недійсним.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що оспорюваний державний акт підлягає визнанню недійсним, оскільки він виданий на підставі розпорядження органу, який не мав на це законних повноважень; із відповідною заявою про одержання безоплатно земельної ділянки відповідач до Севастопольської міської Ради у порядок, визначений ст.118 ЗК України, не звертався. Крім того, спірна земельна ділянка передана у власність відповідача без вилучення її у встановленому законом порядку від ДП «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство», у постійному користуванні якого вона перебуває.

Відповідно до ч.2 ст.152 ЗК України, власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, а ст.16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, способами визнання правочину недійсним, відновлення становища, яке існувало до порушення, а за ст.387 того ж Кодексу, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

В той же час колегія суддів вважає, що оскільки спірна земельні ділянка перебуває у постійному користуванні Державного підприємства «Севастопольське досвідне лісомисливське господарство», у задоволенні вимог про її витребування від відповідача на користь Севастопольської міської ради слід відмовити.

Враховуючи наведене, відповідно до вимог п.п.1, 4 ч.1 ст.309 ЦПК України рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню з ухваленням апеляційним судом нового рішення про часткове задоволення позову.

У відповідності до вимог ст.88 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір за ставками вимог немайнового характеру у розмірі 229,40 коп.

Керуючись ст.ст.116, 118, 173, 174 Земельного Кодексу України, ст.ст.303, 304, п.2 ч.1 ст.307, п.1, 4 ч.1 ст.309, ч.2 ст.314, ст.317 ЦПК України, колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу прокурора Балаклавського району міста Севастополя - задовольнити частково.

Рішення Балаклавського районного суду м. Севастополя від 16 вересня 2013 року - скасувати.

Ухвалити нове рішення.

Позов Прокурора Балаклавського району міста Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради до ОСОБА_4, третя особа Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельне товариство індивідуальних забудовників «Зелений мис», про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з незаконного володіння земельної ділянки - задовольнити частково.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,0800 га, розташовану у АДРЕСА_1, кадастровий № 8536400000:57:001:0057, серія ЯИ № 067015, виданий ОСОБА_4 Головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 06 квітня 2010 року та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 011088301991.

У задоволенні решті вимог позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір у розмірі 229 грн. 40 коп.

Рішення апеляційного суду набирає законної чинності з моменту його проголошення та може бути оскаржено в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий: М.В.Моцний

Судді: А.А.Андрейченко

В.В.Саліхов

СудАпеляційний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення07.11.2013
Оприлюднено25.11.2013
Номер документу35409551
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-954/2011

Ухвала від 07.10.2016

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Тітова І. В.

Рішення від 09.09.2011

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Рішення від 07.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Моцний М. В.

Ухвала від 30.09.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Севастополя

Моцний М. В.

Рішення від 17.09.2013

Цивільне

Балаклавський районний суд міста Севастополя

Шкірай М. І.

Рішення від 16.09.2013

Цивільне

Балаклавський районний суд міста Севастополя

Шкірай М. І.

Ухвала від 08.10.2012

Цивільне

Балаклавський районний суд міста Севастополя

Шкірай М. І.

Ухвала від 22.03.2012

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Рішення від 10.04.2012

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Рішення від 10.04.2012

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні