Рішення
від 26.11.2013 по справі 905/6863/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26.11.2013 Справа № 905/6863/13

Суддя господарського суду Донецької області Філімонова О.Ю., розглянувши матеріали

за позовом: 1. Комунального підприємства "Міська служба єдиного замовника" м. Горлівка, Донецька область; 2.Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа", м.Горлівка, Донецька область

до Повного товариства "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" м. Горлівка, Донецька область

про зобов'язання привести мережу централізованого опалення у нежитловому приміщенні, яке є його власністю, вбудованому у житловий будинок №2 по вул. Жукова в м. Горлівка до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення, шляхом приєднання нагрівальних приладів опалення до внутрішньої системи опалення житлового будинку №2 по вул. Жукова.

Представники сторін:

від позивача1: не з'явився

від позивача2: Єжова Н.С. - за довіреністю №06/4824 від 16.04.2013р.

від відповідача: Радов С.В. - директор

СУТЬ СПОРУ :

Комунальне підприємство "Міська служба єдиного замовника" м. Горлівка, Донецька область та Приватне акціонерне товариство "Горлівськтепломережа" м.Горлівка, Донецька область звернулось до господарського суду Донецької області з позовними вимогами до Повного товариства "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" м. Горлівка, Донецька область про зобов'язання привести мережу централізованого опалення у нежитловому приміщенні, яке є його власністю, вбудованому у житловий будинок №2 по вул. Жукова в м. Горлівка до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення, шляхом приєднання нагрівальних приладів опалення до внутрішньої системи опалення житлового будинку №2 по вул. Жукова.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідачем порушено умови договору на постачання теплової енергії №1779 від 20.07.2006р., а саме відповідачем виконано відключення нагрівальних приладів від внутрішньої системи опалення у нежитловому приміщенні, яке є його власністю, вбудованому у житловий будинок №2 по вул. Жукова в м. Горлівка.

Нормативно свої вимоги Позивач обґрунтовує ст.ст. 16, 319, 525, 526, 629 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 1, 23, 54 Господарського процесуального кодексу України, «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення», від 21.06.2005р. №630, «Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» від 22.11.2005р. №4.

Представник позивача 2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав зазначених у позові та просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог.

Представники сторін клопотання щодо фіксації судового процесу не заявляли, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосування засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані позивачем документи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

20.07.2006р. між ЗАТ "Горлівськтепломережа" м. Горлівка, Донецька область (Постачальник) та Повним товариство "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" м. Горлівка, Донецька область (Споживач), укладено договір на постачання теплової енергії №1779.

Відповідно до п. 1.1 Договору, за даним договором постачальник бере на себе зобов'язання поставляти споживачу теплову енергію для теплопостачання нежитлового приміщення за адресою вул. Жукова, б. 2, загальною площею 23,9 кв.м., а споживач зобов'язується оплачувати отриману теплову енергію за встановленими тарифами в строки, передбачені даним договором.

Згідно з п. 2.2 Договору, всі нові або реконструйовані системи теплоспоживання споживача, до введення їх в роботу, повинні бути прийняті в експлуатацію постачальником та власником житла згідно з вимогами Закону України «Про теплопостачання», Закону України «Про житлово - комунальні послуги», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005р. №630 та «Правил технічної експлуатації теплоспоживаючих установ та теплових мереж» з оформленням відповідного акту - допуску, підписаного сторонами.

Пунктом 3.2.4 Договору передбачено, що споживач зобов'язаний забезпечувати безперешкодний доступ представників постачальника до теплоспоживаючих установок та огляду внутрішніх систем опалення.

Відповідно до п. 3.2.5 Договору, споживач не має права самовільно, без згоди постачальника та власника будинку здійснювати переобладнання, реконструкцію, демонтаж та відключення систем теплоспоживання вбудованого приміщення (заміна та збільшення поверхневого нагріву, установка нагрівальних приладів на балконах, лоджіях, прибудованих тамбурах та інш. приміщеннях, в яких установка нагрівальних приладів не передбачена проектом).

При переобладнанні, реконструкції, демонтажу або відключенні внутрішніх систем теплоспоживання, зроблених без участі представника постачальника, споживач здійснює оплату у повному обсязі згідно розділу 5 даного договору, до моменту підписання обома сторонами відповідного акту.

Пунктом 8.1 Договору передбачено, що за неналежне виконання зобов'язань за договором сторони несуть відповідальність відповідно до Закону України "Про теплопостачанню", Закону України "Про житлово - комунальні послуги", Правилами надання послуг з централізованого опалення, поставки холодної та горячої води та водовідведення, затверджених Кабінетом Міністрів України ві 21.07.2005р. №630, іншим нормативно - правовим актам України.

Згідно з п. 10.1 Договору, строк дії даного договору з 01.10.2006р. по 30.09.2009р.

Пунктом 10.3 Договору передбачено, що після закінчення строку дії договору, договір автоматично продовжується щорічно на кожний наступний такий же період.

Додатковою угодою від 18.12.2006р. до договору №1779 від 20.07.2006р. сторони дійшли угоди викласти преамбулу договору в наступній редакції: Повне товариство "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" м. Горлівка, Донецька область.(а.с. 16)

06.06.2006р. між ЗАТ "Горлівськтепломережа" та ПТ "Віра" підписано акт обстеження внутрішньої системи опалення житлових будинків від 20.07.2006р. (а.с. 17)

Даний акт є додатком №1 до договору №1779 від 20.07.2006р.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обгрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим ( ст.43 Господарського процесуального кодексу України).

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 714 Цивільного кодексу України унормовано, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона, постачальник, зобов'язується надавати другій стороні, споживачеві, абонентові, енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Статтею 275 Господарського кодексу України унормовано, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство, енергопостачальник, відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду, енергію, споживачеві, абоненту, який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2005р. №630 (далі - Правила), відключення споживача від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Згідно з п.26 Правил, відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Пунктом 27 Правил передбачено, що витрати, пов'язані з відключенням від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, відшкодовуються споживачем відповідно до калькуляції, складеної виконавцем.

Відповідно до договору №629 від 23.10.2001р. купівлі - продажу нежитлового вбудовано-прибудованого приміщення за адресою: м. Горлівка, вул. Жукова, б. 2, власником приміщення є відповідач. (а.с. 5-7)

Балансоутримувачем житлового будинку №2 по вул. Жукова є КП «Міська служба єдиного замовника» Горлівської міської ради, яке відповідно до п. 4.1 статуту КП «Міська служба єдиного замовника» Горлівської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 29.01.2010р. №V/60-22, створено для балансоутримання житлового фонду та соцкультоб'єктів, що перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Горлівка.

Довіреністю №348 від 30.09.2011р. КП «Міська служба єдиного замовника» Горлівської міської ради доручило ВСП №1 ТОВ «Енерго - Апекс» в особі уповноважених представників - начальника Черняєвої Т.М., головного інженера Зозулі Л.С. підписувати від імені КП «Міська служба єдиного замовника» акти перевірки теплопостачання об'єктів (житлових будинків), акти обстеження внутрішньої системи опалення житлових будинків. (а.с. 11)

Актом від 11.01.2012р., зафіксовано, що у належному ПТ «Ломбард Віра» Радов С.В. і компанія» нежитловому приміщенні, вбудованому у багатоквартирний житловий будинок №2 по вул. Жукова в м. Горлівка, виконано відключення нагрівальних приладів від внутрішньої системи опалення вказаного багатоквартирного житлового будинку. (а.с. 12)

Даний акт підписано представником ПАТ «Горлівськтепломережа» інженером (техніком) Смірновою Т.Є., представником ТОВ «Енерго - Апекс» в особі інженера Зозулі Л.С., директор Радов С.В. від підпису відмовився.

Згідно з п. 1.2 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово - комунального господарства України від 22.11.2005р. №4 (далі-Порядку), для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг ЦО і ГВП орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП, призначає голову та затверджує її склад, затверджує положення про роботу комісії.

Пунктом 2.1 Порядку визначено що, для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП.

Відповідно до п. 2.2.2 Порядку, підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП є невиконання умов, визначених у пунктах 2.1 та 2.2 цього Порядку.

У разі незгоди заявника з відмовою спір вирішується в судовому порядку.

Враховуючи викладене, відповідачем порушено норми діючого законодавства, які не передбачають можливість відключення окремих квартир та приміщень, вбудованих до житлових будинків, від внутрішньої мережі централізованого опалення.

У зв'язку з вищевикладеним, суд вважає позовні вимоги Комунального підприємства "Міська служба єдиного замовника" м. Горлівка, Донецька область та Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" м.Горлівка, Донецька доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32-34, 36, 43, 49, 82-85, 115, 116, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Повне товариство "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" (84629, Донецька область, м. Горлівка, вул. Жукова, б. 2) привести мережу централізованого опалення у нежитловому приміщенні, яке є його власністю, вбудованому у житловий будинок №2 по вул. Жукова в м. Горлівка до попереднього стану, а саме відновити централізоване опалення, шляхом приєднання нагрівальних приладів опалення до внутрішньої системи опалення житлового будинку №2 по вул. Жукова.

Стягнути з Повного товариства "Ломбард Віра" Радов С.В. і компанія" (84629, Донецька область, м. Горлівка, вул. Жукова, б. 2, ЄДРПОУ 30950827) на користь Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа" (84601, Донецька область, м. Горлівка, вул .Академіка Павлова, б. 13, ЄДРПОУ 03337007) судовий збір у розмірі 1147 (одна тисяча сто сорок сім) грн. 00 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня складення повного рішення та може бути оскаржене в порядку та у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.Ю. Філімонова

Дата складання та підписання повного тексту рішення 02.12.2013р.

Надруковано 5 примірників:

1-до справи;

2-позивачам;

2-відповідачу

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення26.11.2013
Оприлюднено09.12.2013
Номер документу35801398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/6863/13

Судовий наказ від 04.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Судовий наказ від 04.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Постанова від 29.01.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Радіонова О.О.

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Радіонова О.О.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Радіонова О.О.

Рішення від 26.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

Ухвала від 27.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.Ю. Філімонова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні