Ухвала
від 28.04.2009 по справі 4/68-38
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/68-38

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

            

                                                  УХВАЛА

                    

Від "28" квітня 2009 р.               по справі № 4/68-38.

Господарський суд Волинської області, в складі судді Слободяна П. Р.,розглянувши скаргу ВАТ "Червоноградський інформаційно - обчислювальний центр",                м. Червоноград

на дії відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області

по справі за позовом ВАТ "Червоноградський інформаційно - обчислювальний центр", м. Червоноград

до відповідача ДП "Волиньвугілля" в особі відокремленого структурного підрозділу шахти № 1 "Нововолинськ", м. Нововолинськ

про стягнення 158679,51грн.

За участю представників сторін:

від ВАТ "Червоноградський ІОЦ": Вашків О. В. - довіреність у справі

від ДП "Волиньвугілля": Бобак Л. П. - довіреність у справі

від ВДВС Нововолинського МУЮ: Гальчик С. М. - довіреність у справі

Суть спору: скаржник - ВАТ "Червоноградський інформаційно - обчислювальний центр" звернувся до господарського суду із скаргою на дії відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області та просить визнати бездіяльність ВДВС Нововолинського МУЮ Волинської області по не виконанню на протязі більш як 6 місяців наказу господарського суду Волинської області № 4/68 від 26.05.2008р. виданого на виконання рішення господарського суду Волинської області від 13.05.2008р. про стягнення з ДП "Волиньвугілля" в особі ВСП шахти №1 «НВ» в його користь 128 998,27 грн. боргу з урахуванням інфляції, пені, 3% річних та судових витрат по справі, та по не виконанню на протязі більш як 6 місяців наказу господарського суду Волинської області № 1/100-1 від 07.07.2008р. виданого на виконання рішення господарського суду Волинської області від 26.06.2008р. про стягнення з ДП "Волиньвугілля" в особі ВСП шахти №5 «НВ» в його користь 108 573,65 грн. боргу з урахуванням інфляції, пені, 3% річних та судових витрат по справі - неправомірною. Зобов'язати ВДВС Нововолинського МУЮ негайно вжити всіх передбачених законом заходів до стягнення в користь заявника коштів з ДП "Волиньвугілля". Зобов'язати ВДВС Нововолинського міського управління юстиції вивести вищевказані виконавчі провадження із зведеного виконавчого провадження про стягнення з ДП "Волиньвугілля" заборгованості.

В обґрунтування викладених у скарзі обставин товариство посилається на те, що державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області порушено вимоги ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження”, а саме з моменту відкриття виконавчого провадження пройшло більше шести місяців.

В заперечені № 6196 від 16.04.2009р. та в судовому засіданні представник відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області з приводу задоволення заявлених скаржником вимог заперечив, мотивуючи тим, що на виконанні у відділі знаходились інші виконавчі документи про стягнення з ДП "Волиньвугілля" на користь фізичних, юридичних осіб та держави заборгованості. Державним виконавцем, в порядку ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження", вказані виконавчі провадження приєднані до зведеного виконавчого провадження. Останнє виконавче провадження про стягнення коштів з ДП "Волиньвугілля" приєднано до зведеного виконавчого провадження 06.04.2009р.

Згідно Інструкції про проведення виконавчих дій № 865/4158 від 15.12.1999р. строк проведення виконавчих дій щодо зведеного виконавчого провадження відраховується з моменту приєднання до зведеного виконавчого провадження останнього виконавчого документа, тобто встановлений 6-ти місячний строк, для виконання рішення суду, порушено не було.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши представлені документи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, встановив:

Рішенням господарського суду Волинської області від 13.05.2008р. у справі № 4/68-38 постановлено стягнути з ДП "Волиньвугілля" в особі відокремленого структурного підрозділу шахти № 1 "Нововолинськ", (м. Нововолинськ, вул. Шахтарська, 53, код 00176242) в користь ВАТ "Червоноградський інформаційно - обчислювальний центр",                 (м. Червоноград, вул. Хмельницького, 20а, код 23967058) 78603,82грн. основного боргу, 35731,93грн. інфляції, 6550,73грн. річних, 6407,00грн. пені, 1586,79грн. державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На підставі та на виконання зазначеного рішення господарського суду було видано наказ № 4/68-1 від 26.05.2009р.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження – це сукупність дій органів і посадових осіб Державної виконавчої служби, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів, яке здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених чинним законодавством України, а також рішеннями, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до вимог ст.ст. 3, 18, 18-1, 19 Закону України "Про виконавче провадження" державною виконавчою службою підлягають виконанню рішення, ухвали та постанови господарських судів.

При здійсненні виконавчого провадження державний виконавець керується Законом України "Про виконавче провадження", іншими нормативно-правовими актами.

18 червня 2008 року на виконання до відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області надійшов наказ Господарського суду Волинської області № 4/68-1 від 26.05.2008р. про стягнення з ДП "Волиньвугілля " в особі ВП "Шахта № 1 " на користь ВАТ  "Червоноградський інформаційно-обчислювальний центр " 78603,82 грн. основного боргу, 35731,93 грн. інфляції, 6550,73 грн. річних, 6407,00 грн. пені, 1586,79 грн. держмита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На підставі ст.ст. 3, 18, 24 Закону України "Про виконавче провадження" 19.06.2008р. державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. Копії постанови направлено сторонам.

Згідно ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження" у разі якщо в органі державної виконавчої служби відкрито кілька виконавчих проваджень щодо одного й того самого боржника, вони об'єднуються у зведене виконавче провадження і на майно боржника накладається арешт у межах загальної суми стягнення, виконавчого збору і можливих витрат на виконавче провадження.

Оскільки на виконанні у відділі знаходились інші виконавчі документи про стягнення з ДП "Волиньвугілля" на користь фізичних, юридичних осіб та держави заборгованості державним виконавцем, в порядку ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження", вказані виконавчі провадження були приєднані до зведеного виконавчого провадження.

До складу зведеного виконавчого провадження входять 97 виконавчих проваджень на суму 19642459,64 грн., з них: виплати з заробітної плати, регресам, одноразової допомоги та компенсації (10 виконавчих проваджень на суму 196476,94 грн.), державного мита в дохід держави (11 виконавчих проваджень на суму 31540,60 грн.), заборгованості на користь управління Пенсійного фонду України ( 26 виконавчих проваджень на суму 14317647,77 грн.).

Останнє виконавче провадження про стягнення коштів з ДП "Волиньвугілля" приєднано до зведеного виконавчого провадження 06.04.2009р.

Згідно Інструкції про проведення виконавчих дій № 865/4158 від 15.12.1999р. строк проведення виконавчих дій щодо зведеного виконавчого провадження відраховується з моменту приєднання до зведеного виконавчого провадження останнього виконавчого документа, тобто встановлений 6-ти місячний строк, для виконання рішення суду, порушено не було.

Державним виконавцем розподіл коштів, стягнутих з ДП "Волиньвугілля" проводиться відповідно до вимог ст. 44 Закону України "Про виконавче провадження " в порядку черговості задоволення вимог стягувачів, а саме:

-          у першу чергу задовольняються забезпечені заставою вимоги про стягнення з вартості заставленого майна;

-          у другу чергу задовольняються вимоги щодо стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку з втратою годувальника;

-          у третю чергу задовольняються вимоги працівників, пов'язані з трудовими правовідносинами, після чого задовольняються вимоги щодо збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, вимоги щодо виплати наданої адвокатами юридичної допомоги, виплати винагороди, що належить автору за використання його твору, відкриття, винаходу, промислового зразка, на які видано відповідні свідоцтва. Після повного задоволення зазначених вимог задовольняються вимоги громадян за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та вимоги громадян про відшкодування збитків, заподіяних їх майну злочином або адміністративним правопорушенням;

-          у четверту чергу задовольняються вимоги щодо податків і неподаткових платежів до бюджету, вимоги органів страхування з обов'язкового страхування (крім вимог щодо збору на обов'язкове державне пенсійне страхування);

-          у п'яту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Крім того, відповідно до Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію нерухомого майна", прийнятого Верховною Радою України 29.11.2001р. № 2864-111, зупинено примусову реалізацію майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25%., до вдосконалення визначеного законами України механізму примусової реалізації майна. Державна частка майна ДП "Волиньвугілля" у статутному фонді становить 100 %.

З огляду на вищевикладене, вимога скаржника, щодо визнання незаконною бездіяльності ВДВС Нововолинського МУЮ Волинської області до задоволення не підлягає, з тих підстав, що державний виконавець Михайловський О. С. діяв в межах своїх повноважень та у відповідності до вимог Закону України "Про виконавче провадження". Враховуючи, що інших підстав для визнання дій незаконними скаржником не наведено, суд вважає за необхідне, в задоволенні даної вимоги відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 1212 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги ВАТ "Червоноградський інформаційно - обчислювальний центр" на дії відділу державної виконавчої служби Нововолинського міського управління юстиції у Волинської області відмовити.

Суддя                                                                       Слободян П. Р.   

Дата ухвалення рішення28.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3588145
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/68-38

Судовий наказ від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Ухвала від 07.08.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Дубник О.П.

Ухвала від 28.04.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Рішення від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Рішення від 19.06.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Ухвала від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

Постанова від 02.11.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 28.09.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні