Рішення
від 30.04.2009 по справі 7/90-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/90-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

30.04.2009                                                                Справа №  7/90-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Задорожної Н.О. при секретарі Степановій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Обласного комунального підприємства з оптово-роздрібної торгівлі "Херсонпродресурси", м. Херсон

до Закритого акціонерного товариства "Херсонімпекспродукт", м. Херсон

Третя особа, яка не заявляє самостійних  вимог на предмет спору на стороні відповідача: Херсонська обласна рада, м. Херсон  

про стягнення 1 886 400 грн.   

за участю

представників сторін:

від позивача: Подрез О.О., дов. від 09.04.2009р. (у справі)

від відповідача: Ляшко О.В.- голова ліквід комісії, Манжосіна О.В. - представник, дов. від 29.04.2009р.

від третьої особи: не прибув

Сутність справи: позивач (обласне комунальне підприємство з оптово-роздрібної торгівлі "Херсонпродресурси", код ЄДРПОУ 32126058) звернувся з позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача (закритого акціонерного товариства "Херсонімпекспродукт", код ЄДРПОУ 34369825) грошову суму у розмірі 188640грн. Обгрунтовуючи підстави позовних вимог, позивач посилається на те, що вказану суму ( у складі загальної суми 1886400грн.) відповідач зобов'язаний перерахувати на рахунок позивача на підставі рішення  зборів засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" (протокол від 20.10.2008р.) та рішення Херсонської обласної ради ХХХІІІ сесії п'ятого скликання №770 від 28.11.2008р., проте відповідачем вказана сума була перерахована на рахунок Херсонської обласної ради, що порушує права позивача та його кредиторів, оскільки позивач перебуває в процедурі банкрутства. В якості правової підстави стягнення позивач посилається на порушення відповідачем вимог ч.1 ст.136 ГК України.

До початку судового розгляду позивач, керуючись ст.22 ГПК України, подав заяву про збільшення позовних вимог, просить стягнути з відповідача грошові кошти в сумі 1886400грн. Заява оплачена державним митом, відповідає вимогам закону, суд її задовольняє.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач позов не визнає, вважає, що належним отримувачем спірних коштів є Херсонська міська рада, а не позивач. Обгрунтовуючи свої заперечення, зазначає, що виплата частки ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" (що є спільною власністю територіальних громад Херсонської області) у статутному капіталі ЗАТ "Херсонімпекспродукт" в сумі 1886400 грн. на рахунок Херсонської обласної ради відповідає вимогам закону. В обгрунтування своєї правової позиції відповідач посилається на ч.5 ст.16 Закону України "Про місцеве самоврядування" та ч.2 ст.65 ГК України.

Від третьої особи надійшло клопотання про розгляд справи без її участі. Оскільки всі учасники судового процесу належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, відсутність представника третьої особи не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся з позовом про стягнення з відповідача грошових коштів в сумі 1886400грн. Вважає, що вказану суму (у складі загальної суми 1886400грн. відповідач зобов'язаний перерахувати на рахунок позивача на підставі рішення зборів засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт", яке оформлене протоколом від 20.10.2008р., та рішення Херсонської обласної ради ХХХІІІ сесії п'ятого скликання №770 від 28.11.2008р., проте відповідачем вказана сума була перерахована на рахунок Херсонської обласної ради, що порушує права позивача та його кредиторів, оскільки останній перебуває в процедурі банкрутства.

Постановою господарського суду Херсонської області від  06 листопада 2007р. у справі №6/270-Б-07 ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора. В ході ліквідаційної процедури було з'ясовано, що ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" володіє часткою в статутному капіталі ЗАТ "Херсонімпекспродукт". Вказана частка не оформлена у формі акцій у зв'язку з порушеннями, допущеними під час створення ЗАТ "Херсонімпекспродукт". Як вбачається з матеріалів справи, 21.01.2008р. збори засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" прийняли рішення про ліквідацію ЗАТ  "Херсонімпекспродукт". ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" було подано заяву про вихід ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" зі складу учасників ЗАТ "Херсонімпекспродукт". Збори засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" 20.10.2008р. прийняли рішення, яким задоволено заяву ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" про вихід  із ЗАТ "Херсонімпекспродукт"; виключено ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" зі складу учасників ЗАТ "Херсоніпмекспродукт"; зобов'язано ліквідаційну комісію ЗАТ "Херсонімпекспродукт" здійснити виплату частки ОКП ОРТ "Херсонпордресурси" (що є спільною власністю територіальних громад Херсонської області) у статутному капіталі ЗАТ "Херсонімпекспродукт" в сумі 1886400грн. протягом одного місяця з дня винесення відповідного рішення Херсонською обласною радою.

З матеріалів справи вбачається, що Херсонська обласна рада ХХХІІІ сесії п'ятого скликання рішенням №770 від 28.11.2008р. вирішила погодитись із рішенням засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" про вихід із складу засновників товариства у відповідності до протоколу зборів засновників від 20 жовтня 2008р. ОКП ОРТ "Херсонпродресурси"; ліквідаційній комісії здійснити відповідно до чинного законодавства заходи щодо припинення діяльності ЗАТ "Херсонімпекспродукт" та виходу зі складу засновників товариства обласного комунального підприємства з оптово-роздрібної торгівлі "Херсонпродресурси" з компенсацією долі територіальних громад області у статутному фонді товариства згідно з рішенням засновників у сумі 1886400грн., здійснивши розрахунки до кінця 2008р.

ЗАТ "Херсонімпекспродукт"  провело виплату частки ОКП ОРТ "Херсонпродресурси", що є спільною власністю територіальних громад Херсонської області, у статутному капіталі "Херсонімпекспродукт" в сумі 1886400грн. на рахунок Херсонської обласної ради на підставі рішення Херсонської обласної ради ХХХІІІ сесії п'ятого скликання №770 від 28.11.2008р. та листа Херсонської обласної ради від 12.12.2008р. №31-281-156/58.

З'ясувавши обставини справи, дослідивши докази на їх підтвердження та надавши їм юридичну оцінку, суд визнав позов не обгрунтованим і відмовляє у його задоволенні з врахуванням наступного.

Виходячи з п.3.1 статуту ОКПОРТ "Херсонпродресурси", підприємство є спільною власністю територіальних громад області, а відповідно до п.1.2, п.3.3 статуту - засновником підприємства є Херсонська обласна рада. Норма ч.5 ст.16 Закону України "Про місцеве самоврядування"  встановлює, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради. Повноваження власника по управлінню створеним ним підприємством визначено ст.65 ГК України, відповідно до частини другої якої власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Наведена норма закону дозволяє власнику, від імені якого діє Херсонська обласна рада, вчиняти дії, пов'язані з управлінням ОКП ОРТ "Херсонпродресурси", як через створені ним органи управління даного підприємства, так і безпосередньо.

З матеріалів справи вбачається, що 18.03.2008р. Херсонскою обласною радою було прийнято рішення ХХVІ сесії п'ятого скликання №539, яким визначено об'єкти спільної власності територіальних громад області згідно переліку, в тому числі і ОКП ОРТ "Херсонпродресурси", такими, до яких не застосовуються положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Рішенням Херсонської обласної ради ХХХVІ сесії п'ятого скликання №869 від 12.03.2009р. ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" виключено з переліку об'єктів, до яких не застосовуються положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", проте вказане рішення не має зворотньої сили в часі, на дату прийняття зборами засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" вищезазначеного рішення, ліквідатор ОКП ОРТ "Херсонпродресурси" не мав повноважень одноособово приймати рішення щодо майна, яке є  спільною власністю територіальних громад області. Враховуючи викладене, єдиною  особою, яка відповідно до ст.65 ГК України була уповноважена вирішити вказане питання, була саме Херсонська обласна рада, а сплата частки ОКП ОРТ "Херсонпродресурси", що є спільною власністю територіальних громад Херсонської області, у статутному капіталі ЗАТ "Херсонімпекспродукт" в сумі 1886400грн. на рахунок Херсонської обласної ради відповідає вимогам закону.

Суд також зазначає, що з тексту рішення зборів засновників ЗАТ "Херсонімпекспродукт" від 20.10.2008р. вбачається, що кошти, які підлягають перерахуванню, є спільною власністю територіальних громад Херсонської області; крім того, з тексту рішення вбачається згода засновників на прийняття саме Херсонською обласною радою відповідного рішення з питання перерахування вказаних коштів. Реквізити для перерахування спірних коштів були повідомлені ЗАТ "Херсонімпекспродукт" листом Херсонської обласної ради від 12.12.2008р. №31-281-156/58, після отримання яких відповідач платіжним  дорученням №445 від 22 грудня 2008р. перерахував кошти в сумі 1886400грн. на рахунок Херсонської обласної ради.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82- 85  Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. У задоволенні позову відмовити.

 

         Суддя                                                                                      Н.О. Задорожна

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      

Дата ухвалення рішення30.04.2009
Оприлюднено20.05.2009

Судовий реєстр по справі —7/90-09

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Рішення від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Постанова від 11.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 17.06.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 17.06.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 23.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні