Рішення
від 26.08.2008 по справі 11/68-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/68-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

26 серпня 2008 р.           Справа 11/68-08

за позовом   товариства з обмеженою відповідальністю  «Компанія «Дельта», м. Козятин   

до                  Сокілецької сільської ради, с. Сокілець Козятинського району

до                  товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ –Нафта», с. Таценки

                     Обухівського району Київської області  

третя  особа суб‘єкт підприємницької діяльності Пудайло Г.В., м. Київ

третя особа  приватне підпритємство «Фірма «Тарас»

про                визнання рішення недійсним, визнання права власності на нерухоме майно  

                     та витребування майна з чужго незаконенного володіння.

                                                                                            Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за участю представників:

від позивача                -  С. Петричко директор, С. Сич за довіреністю;

від І відповідача         -  не з‘явився;

від ІІ відповідача        -  не з‘явився;

третьої особи СПД Пудайло Г.В. –не з‘явився;

третьої особи ПП «Фірма «Тарас»- не з‘явився.  

   

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про визнання недійсним рішення виконавчого комітету  Сокілецької сільської ради Козятинського району Вінницької області від 21.03.2003р. № 9  «Про порядок  оформлення  права власності на автозаправну  станцію, що розташована  по вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч). Визнання за ТОВ «Компанія «Дельта» право власності на будівлю автозаправної станції. Вилучення  зазначеної будівлі  у ТОВ «БРСМ «Нафта» та виселення ТОВ «БРСМ –Нафта» із вказаної будівлі.

В процесі розгляду справи позивач подав заяву  про відмову від позовної вимоги  про виселення ТОВ «БРСТ-Нафта»із будівлі автозаправочної станції,  що розташована по вул.. Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б.  Церква (236км.+300м. праворуч).

Судом роз‘яснено процесуальні наслідки його дій.

Таким чином, провадження у справі в цій частині слід припинити відповідно до п. 4 ст. 80 ГПК України.

Позов мотивовано тим, що рішення виконавчого комітету  Сокілецької сільської ради Козятинського району Вінницької області від 21.03.2003р. № 9  «Про порядок  оформлення  права власності на автозаправну  станцію, що розташована  по вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч)  є недійсним оскілкьи прийнято на підставі розпорядження № 284 від 10.10.2002 р. про затвердження акту від 23.09.2002 р. та  розпорядження № 153 від 04.04.2003 р. про внесення змін до розпорядження № 284 від 10.10.2002 р., які в судовому порядку визнані протиправними та скасовані.

Відповідач - Сокілецька сільська рада  в поясненнях № 203 від 12.06.2008р.  заперечує проти позовних вимог оскаржуване рішення прийнято з дотриманням усіх норм закону, а тому просить залишити рішення буз змін.

Відповідач -  товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ –Нафта»вимоги  суду викладені в ухвалах  від 30.05.2008р.  та 18.06.2008р.  щодо надання витребуваних документів  не виконав, явки уповноваженого представника в судові засідання не забезпечив. Про час, дату та місце  розгляду справи відповідач повідомлений належним чином, про що свідчать   повідомлення про вручення поштових відправлень.

Таким чином суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для реалізації відповідачем права судового захисту своїх прав та інтересів. За вказаних обставин суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за  наявними у справі документами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Треті особи  вимоги  суду викладені в ухвалах  від 30.05.2008р.  та 18.06.2008р.  щодо надання витребуваних документів  не виконали, явки уповноважених представників в судові засідання не забезпечили. Про час, дату та місце  розгляду справи  повідомлені належним чином, про що свідчать   повідомлення про вручення поштових відправлень.

Розглянувши матеріали справи,  оцінивши наявні докази, заслухавши пояснення учасників,  судом  встановлено наступне.

01.09.2000 року зборами засновників (протокол №1) було затверджено Установчий договір про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта». Згідно зі статтею 4 Установчого договору учасниками товариства були приватне підприємство «Фірма «Тарас», гр. Пудайло Сергій Васильович та гр. Костюк Олексій Іванович. В статті 5 цього Установчого договору зазначено, що для забезпечення діяльності товариства за рахунок внесків (паїв) учасників створюється статутний фонд товариства у розмірі 60000 (шістдесят тисяч) гривень. Між учасниками частки розподіляються у відповідності: приватне підприємство «Фірма «Тарас»- 25%, Пудайло Сергій Васильович - 25%, Костюк Олексій Іванович -  50%.

Вказаними зборами засновників від 01.09.2000 року було затверджено Статут товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта»та призначено директором товариства Пудайла Сергія Васильовича. Згідно із підпунктом 3.2. пункту 3 Статуту предметом діяльності товариства є створення автозаправних станцій, автостоянок та їх експлуатація.  В підпункті 5.1 пункту 5 Статуту визначено, що статутний фонд товариства становить 60000 (шістдесят тисяч) гривень.

01.09.2000 року засновниками  Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта»Пудайлом Сергієм Васильовичем, який представляв інтереси приватного підприємства «Фірма «Тарас»та себе особисто і Костюком Олексієм Івановичем було складено протокол №2 узгодження ціни на товарно-матеріальні цінності, що передаються в статутний фонд ТОВ «Компанія «Дельта»про те, що ними дана оцінка майну, що належить їм на правах власності на загальну суму 60000 (шістдесят тисяч) гривень, в тому числі: від ПП «Фірма «Тарас»–проект на будівництво АЗС з елементами сервісу по вул. Білоцерківська на загальну суму 9500 грн. та право на оренду земельної ділянки під будівництво АЗС на суму 500 грн.; від Пудайла С.В. –металева бочка для зберігання паливно-мастильних матеріалів в кількості 1 шт. на суму 6000 грн.; від Костюка О.І. - металеві бочки для зберігання паливно-мастильних матеріалів в кількості 2 шт. на суму 12000 грн. Належне їм майно зазначені особи вирішили передати в статутний фонд заснованого ними ТОВ «Компанія «Дельта».

01.09.2000 року було складено Акт приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей як вкладу до статутного фонду № 1А, згідно із яким учасник ТОВ «Компанія «Дельта»приватне підприємство «Фірма «Тарас»в особі директора Пудайла С.В. передало в статутний фонд товариства, а заступник директора ТОВ «Компанія «Дельта»Петричко С.П. прийняв товарно-матеріальні цінності, які будуть використані для будівництва АЗС, а саме: вищезазначений проект на будівництво АЗС з елементами сервісу та право на оренду земельної ділянки.

01.09.2000 року  складено Акт приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей як вкладу до статутного фонду № 1Б, згідно із яким учасник ТОВ «Компанія «Дельта»гр. Пудайло С.В. передав в статутний фонд товариства, а заступник директора ТОВ «Компанія «Дельта»Петричко С.П. прийняв товарно-матеріальні цінності, які будуть використані для будівництва АЗС, а саме: металеву бочку (ємність) для зберігання паливно-мастильних матеріалів в кількості 1 шт. на суму 6000 грн.

12.01.2001 року Козятинською районною державною адміністрацією був зареєстрований Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта».

12.01.2001 року інспекцією державно-архітектурного контролю управління містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації було видано ПП «Фірма «Тарас»дозвіл на виконання будівельних робіт за № 1 на будівництво АЗС з елементами сервісу по вул. Білоцерківська, 5,  м.Козятин, на землях Сокілецької сільської ради, на автомобільній дорозі Кременець-Біла Церква (236км+300м).    

12.01.2001 року засновниками  ТОВ «Компанія «Дельта»Пудайлом Сергієм Васильовичем, який представляв інтереси ПП «Фірма «Тарас»та себе особисто і Костюком Олексієм Івановичем було складено протокол зборів учасників (засновників) про те, що ними дана оцінка майну, що вноситься до статутного фонду товариства і буде використано для будівництва вищезазначеної АЗС. Згідно із даним протоколом Костюком О.І. були внесені до статутного фонду подушки фундаментні, блоки фундаментні, панелі, металоконструкції, цегла, рейси, опори під накриття на загальну суму 18000 грн., а ПП «Фірма «Тарас»зазначений дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва АЗС, оцінений засновниками в 5000 грн.

12.01.2001 року було складено Акт прийому-передання товарно-матеріальних цінностей, згідно із яким учасник ТОВ «Компанія «Дельта» приватне підприємство «Фірма «Тарас»в особі директора Пудайла С.В. передало в статутний фонд товариства, а заступник директора ТОВ «Компанія «Дельта»Петричко С.П. прийняв товарно-матеріальні цінності, які будуть використана для будівництва АЗС, а саме дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва АЗС з елементами сервісу по автомобільній дорозі Кременець-Біла Церква (236км+300м) від 12.01.2001 року за №1 на території Сокілецької сільської ради.

В січні 2001 р. ТОВ «Компанія «Дельта»приступило до будівництва  АЗС на  автодорозі Кременець-Біла Церква (236км+300м, праворуч) на території Сокілецької сільської ради Козятинського району Вінницької області відповідно до проектної документації, переданої до статутного фонду товариства приватним підприємством «Фірма «Тарас».

У вересні 2002 року будівництво вказаної АЗС закінчилось.  23.09.2002 року державною технічною комісією, створеною головою Козятинською районною державною адміністрацією розпорядженням від 13.11.2001 року № 285, було складено Акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкту в експлуатацію. Рішенням зазначеної комісії було прийнято в експлуатацію АЗС з елементами сервісу на автомобільній дорозі Кременець-Біла Церква (236км+300м).    10.10.2002 року зазначений Акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкту в експлуатацію було затверджено розпорядженням голови Козятинської райдержадміністрації від 10 жовтня 2002 р. за № 284. У вказаному  розпорядженні було зазначено, що замовником робіт є ТОВ «Тарас». В подальшому головою Козятинської райдержадміністрації було прийнято розпорядження від 04.04. 2003 року №153 «Про внесення змін до розпорядження голови райдержадміністрації від 10 жовтня 2002 року № 284», в якому обумовлено, що замість ТОВ «Тарас»слід читати ПП «Фірма Тарас».

21.02.2003 року виконком Сокілецької сільської ради Козятинського району Вінницької області на підставі вищевказаного Акту державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об'єкту в експлуатацію прийняв рішення № 9 «Про порядок оформлення права власності на автозаправну станцію, що розташована по вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець –Б.Церква 236 км + 300 м. (праворуч)». В пункті 1 резолютивної частини даного рішення зазначено, що у зв'язку із закінченням і прийняттям в експлуатацію Актом державної технічної комісії від 23.11.2002 року, затвердженого розпорядженням райдержадміністрації №285 від 13.11.2001 року, оформити право приватної власності на автозаправочну станцію загальною площею 181,8 м.кв., з яких 70,7 основна і 111,1 м.кв. підсобна, розташовані за адресою село Сигнал вулиця Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець –Б.Церква 236 км + 300 м. (праворуч) за приватним підприємством «Фірма Тарас».

21.02.2003 року виконкомом Сокілецької сільської ради було видано приватному підприємству «Фірма Тарас»свідоцтво про право власності на збудовану автозаправочну станцію.    11.04.2003 року дане свідоцтво було зареєстровано в КП «Вінницьке обласне об'єднанне  бюро технічної інвентаризації».

14.04.2003 року  Козятинською міжрайпрокуратурою винесено постанову про порушення кримінальної справи по факту замаху на шахрайство в особливо великих розмірах та підроблення документів за ознаками злочинів, передбачених ст.15 ч.4 ст.190, ч.ч.2,3 ст.358 КК України. В обґрунтування необхідності порушення кримінальної справи по факту замаху на шахрайство в особливо великих розмірах та підроблення документів за ознаками злочинів, передбачених ст.15 ч.4 ст.190, ч.2,3 ст.358 КК України, в мотивувальній частині якої зазначено, що  Петричко Сергій Пилипович в період з 2002-2003 років по березень 2002 року спільно з Костюком О.І. з метою заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довір'ям склали і видали завідомо неправдиві документи, якими Петричку С.П. надаються повноваження заступника директора ТОВ «Компанія Дельта»і які засвідчують передачу керівництву ТОВ «Компанія Дельта»  матеріальних цінностей на   23450 грн., тоді як зборами засновників він заступником директора ТОВ «Компанія Дельта» не обирався та вказані матеріальні цінності на загальну суму 23450 грн.  товариству не передавались.

03.06.2003 року слідчим СВ Козятинського РВ УМВС України у Вінницькій області  винесено постанову про порушення кримінальної справи відносно Петричка Сергія Пилиповича по факту створення ним юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.   В мотивувальній частині постанови обумовлено, що в ході розслідування кримінальної справи № 03080115 було встановлено, що в 2000 році в м. Козятині Петричко Сергій Пилипович з метою незаконного отримання доходу від діяльності АЗС, збудованої ПП «Фірмою «Тарас», не маючи наміру займатися статутною діяльністю, від імені підставної особи –Костюка Олексія Івановича, створив суб'єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) - ТОВ «Компанія «Дельта».

11.07.2003 року між ПП «Фірма Тарас»та СПД Пудайло Галиною Василівною було укладено нотаріально посвідчений договір дарування, згідно із яким ПП «Фірма Тарас»подарувало, а Пудайло Г.В. прийняла в дар зазначену будівлю автозаправної станції.

11.07.2005 року ухвалою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області про забезпечення позову в цивільній справі за позовом ТОВ «Компанія «Дельта» до Сокілецької сільської ради, ПП «Фірма Тарас», Пудайло Галини Василівни про визнання недійсним рішення виконкому Сокілецької сільської ради, визнання недійсним свідоцтва про право власності на автозаправочну станцію, визнання недійсним договору дарування, визнання за ТОВ «Компанія «Дельта» права власності на автозаправочну станцію на дану будівлю автозаправної станції було накладено арешт.

Проте, 15.07.2005 року  між гр. Пудайло Г.В. та ТОВ «БРСМ –НАФТА»був укладений нотаріально посвідчений договір-купівлі продажу нерухомого майна, згідно із яким Пудайло Г.В. передала у власність (продала), а  ТОВ «БРСМ –НАФТА»набуло у власність (купило) нерухоме майно – будівлю та обладнання автозаправочної станції, що розташована в с. Сигнал Козятинського району Вінницької області по вул. Білоцерківське шосе, а/д Кременець –Біла Церква, 236 км +300 м, праворуч.

Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 06.10.2005 року вказану ухвалу Козятинського міськрайонного суду про забезпечення позову  від 11.07.2005 року  змінено, а саме: заборонено до закінчення розгляду справи вчиняти дії, направлені на відчуження автозаправної станції, що знаходиться по Білоцерківському шосе в с. Сигнал Козятинського району Вінницької області, а/д Кременець –Біла Церква, 236 км +300 м, праворуч.

Вважаючи, що при прийнятті в експлуатацію закінченої будівництвом АЗС, що знаходиться на автодорозі Кременець-Біла Церква (236км +300 м, праворуч) на території Сокілецької сільської Ради Козятинського району, було допущено  ряд порушень чинного законодавства України, ТОВ  «Компанія «Дельта»звернулося в Господарський суд Вінницької області із адміністративним позовом до Козятинської райдержадміністрації про визнання протиправними і скасування вищезазначених розпоряджень голови райдержадміністрації від 10.10.2002 року №284 «Про затвердження акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію автозаправної станції» та від 04.04.2003 року №154 «Про внесення змін до розпорядження голови райдержадміністрації від 10.10.2002 року №284».

Постановою Господарського суду Вінницької області від 16.04.2007 року в справі № 4/271-06 було визнано протиправними і скасовано розпорядження голови Козятинської райдержадміністрації від 10.10.2002 року №284 «Про затвердження акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію автозаправної станції»та розпорядження від 04.04.2003 року №154 «Про внесення змін до розпорядження голови райдержадміністрації від 10.10.2002 року №284».

В мотивувальній частині даної постанови суд зазначив, що в акті від 23.09.2002 року організацією, яка виконувала будівництво (підрядник) вказано ТОВ «БНВФ «Айс»в особі Олексієнко Ю.В. Серед осіб, які підписали вказаний акт, вказано прізвище Олексієнко Ю.В., але цей підпис скріплений  відбитком печатки не ТОВ «БНВФ «Айс»яке вказано в акті підрядником, а відбитком печатки приватного підприємства «Фірма «Тарас»м. Київ, код ЄДРПОУ 22974949, а підпис Пудайла С.В., вказаного як представника замовника будівництва, скріплений відтиском печатки приватного підприємства «Фірма «Тарас»м. Козятин, Вінницька область, код ЄДРПОУ 25494782.

Згідно листа Вінницького обласного управління статистики № 15/32-907 від 03.04.2003 р. Козятинський підрозділ приватного підприємства фірми «Тарас» (код ЄДРПОУ 25494782) ще 26.07.2001 р., тобто за рік і два місяці до дати складання акту (23.09.2002 р.) і поставлення на ньому відбитку печатки ПП «Фірма «Тарас»м. Козятин було виключено із єдиного державного реєстру підприємств і організацій.

Листом № 06 від 20.01.2003 року багатопрофільна  науково-виробнича фірма «Айс»м. Київ повідомила, що на протязі 2001-2002 р. не виконувало будівельно-монтажних робіт по спорудженню АЗС в Козятинському районі Вінницької області.

Наведене ( відсутність відбитка печатки ТОВ «БНВФ «Айс», його лист, наявність в акті відбитку печатки виключеного із ЄДРПОУ підприємств, виправлення в акті) дає підстави суду зробити висновок про те, що ТОВ «БНВФ»Айс»як підрядник, вказаний в акті не здійснювала будівництво АЗС з елементом сервісу на автодорозі Кременець-Біла Церква 236 км + 300 м праворуч, не брало участі в державній технічній комісії по здачі цього об‘єкту в експлуатацію та не підписувало і не мало права підписувати акт державної технічної комісії від 23.09.2002 р., а також про те, що 23.09.2002 року  акт  державної технічної комісії 23.09.2002 р. не був підписаний ПП «Фірма «Тарас», як замовником будівництва.

Будівництво здійснювало не установлене підприємство без відповідних повноважень на це ( ліцензія на проведення будівельних робіт, дозвіл на їх виконання). Наведене підтверджує те, що державна технічна комісія здійснювала приймання об'єкту в експлуатацію, а відтак і склала акт від 23.09.2002 р. з порушенням вимог п.п. 7, 12 Порядку прийняття в експлуатацію закріплених будівництвом об'єктів, які не є державною власністю.

Не перевіривши і не встановивши хто фактично був замовником, підрядником будівництва АЗС, наявність у фактичного підрядника ліцензії на будівельні роботи, дозволу на виконання будівельних робіт, не перевіривши наявність повноважень у осіб представляти замовника і підрядника, яких було спочатку вказано в акті від 23.09.2002 р. державна технічна комісія вчинила при прийнятті об'єкта АЗС в експлуатацію і складанні акту від 23.09.2002 р. недобросовісно, нерозсудливо та не мала права надавати такий акт для затвердження відповідачу.

Оскільки автозаправочні станції відповідно до законодавства є об'єктами підвищеної небезпеки  та обставини, коли достеменно невідомо, хто фактично будував АЗС, наявність у нього, передбачених законом повноважень на таке будівництво, мали б бути перевірені і з'ясовані державною технічною комісією.

Відповідач також не перевіривши цих обставин виніс розпорядження № 284 від 10.10.2002 р. про затвердження акту від 23.09.2002 р., хоча з огляду на виправлення в акті від 23.09.2002 р., відсутність в ньому відбитку печатки підрядника - ТОВ «БНВФ «Айс»,  не мав права затверджувати акт державної технічної комісії від 23.09.2002 р. Натомість відповідач зроблено  виправлення в акті від 23.09.2002 р.  в частині  назви і місця знаходження замовника та завірено їх підписом і відтиском печатки.  В  подальшому відповідачем видано розпорядження № 153 від 04.04.2003 р. про внесення змін до розпорядження № 284 від 10.10.2002 р. щодо назви замовника, внесено зміни щодо його місцезнаходження, оскільки попередньо було м. Козятин, а виправлено - на м. Київ. Всі виправлення в Акті зроблені без застереження членами комісії, які підписали вказаний акт. Зазначені висновки суду дають підстави вважати, що Акт від 23.09.2002 р. складений з порушенням вимог чинного законодавства і , відповідно, є недійсним.

16.04.2008 року ухвалою Козятинського міськрайонного суду провадження в цивільній справі, в межах якої було винесено зазначені ухвали про забезпечення позову, було закрито.

Постановою Козятинського міськрайонного суду від 24.07.2008 року було частково задоволено скаргу Петричка С.П. скасовано постанову  Козятинської міжрайпрокуратури  від 14.04.2003 року про порушення кримінальної справи по факту замаху на шахрайство в особливо великих розмірах та підроблення документів за ознаками злочинів, передбачених ст.15 ч.4 ст.190, ч.2,3 ст.358 КК України. Відмовлено в порушенні кримінальної справи по факту замаху на шахрайство в особливо великих розмірах та підроблення документів за ознаками злочинів, передбачених ст.15 ч.4 ст.190, ч.2,3 ст.358 КК України.

Постановою Козятинського міськрайонного суду від 25.07.2008 року було задоволено скаргу Петричка С.П. скасовано постанову слідчого СВ Козятинського РВ УМВС України у Вінницькій області про порушення кримінальної справи відносно Петричка Сергія Пилиповича по факту створення ним юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України. Відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно Петричка Сергія Пилиповича по факту створення ним юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.  

Козятинський міськрайонний суд 25.07.2008 року виніс також  Окрему постанову, в якій звернув увагу Козятинського міжрайпрокурора на грубі порушення закону, прав та законних інтересів Петричка С.П. при розслідуванні  кримінальної справи.

Відповідно до ст.12 ЗУ «Про господарські товариства», в редакції, що була чинна на момент створення ТОВ «Компанія «Дельта»та прийняття в експлуатацію будівлі АЗС, товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність. Згідно із ст.13 цього ж Закону, в редакції, що була чинна на момент створення ТОВ «Компанія «Дельта»та прийняття в експлуатацію будівлі АЗС, вкладами учасників  та  засновників  товариства  можуть  бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні  цінності,  цінні папери,  земельні ділянки відповідно до Земельного кодексу України, права  користування  водою  та  іншими  природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому  числі  в  іноземній  валюті.  

Про те, що спірна будівля автозаправної станції будувалась саме ТОВ «Компанія «Дельта»окрім вищевказаних обставин, свідчать також договори, укладені Пудайло С.В.  як директором ТОВ «Компанія «Дельта»на надання послуг для підготовки будівельного майданчика з ТОВ «Агрофірма «Раставиця», постачання матеріалів для будівництва АЗС, на постачання електроенергії, на купівлю та встановлення паливорозбірних колонок, актами виконаних робіт та шляховими листами на перевезення вантажів при будівництві.  

Так, договір про постачання продукції виробничо-технічного призначення електроенергії № 382 від 01.09.2002 року щодо відпуску електроенергії на автозаправну станцію в с. Сигнал по вул. Білоцерківське шосе було укладено між Козятинськими електромережами та ТОВ «Компанія «Дельта».

Із договору з ТОВ «Агрофірма «Раставиця»про надання послуг для підготовки будівельного майданчика вбачається, що ТОВ «Агрофірма «Раставиця», м. Козятин надавало ТОВ «Компанія «Дельта»в 2001 році послуги по перевезенню будівельних матеріалів, виконанню земляних робіт, викорчуванню корневищ зрізаних дерев  на будівельному майданчику, інших робіт, які проводяться на будівництві, що підтвержується   шляховими листами, товарно-транспортними накладними, нарядами, відмостями, підписаними актами на виконання механізованих робіт.  

Таким чином, будівництво автозаправної станції здійснювалось саме ТОВ «Компанія «Дельта».

Відповідно до пункту 3.8 Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого Наказом Держбуду України від 05.12.2000 року №273, у разі передавання у встановленому порядку права на будівництво об'єкту іншому забудовнику (замовнику) дозвіл на виконання будівельних робіт підлягає перереєстрації в органах держархбудконтролю не пізніше, ніж у двотижневий термін.

Оскільки ПП «Фірма Тарас»передало своє право на будівництво автозаправної станції ТОВ «Компанія «Дельта», то дозвіл на виконання будівельних робіт за №1 на будівництво АЗС з елементами сервісу по вул. Білоцерківська, 5, с. Сигнал - м. Козятин, на землях Сокілецької сільської ради, на автомобільній дорозі Кременець-Біла Церква (236км+300м), повинен був бути перереєстрований на ТОВ «Компанія «Дельта». В порушення вимог чинного законодавства Пудайло С.В., який на той час був керівником і ПП «Фірма Тарас»,  і ТОВ «Компанія «Дельта», не здійснив такої перереєстрації.

В силу ст.13 ЗУ «Про господарські товариства»товариство є власником продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності.

Права сторін по справі щодо володіння, користування та розпорядження спірною будівлею АЗС виникли до набрання чинності ЦК України, однак вони продовжують існувати на даний час. Згідно із 4. Прикінцевих та перехідних положень ЦК України щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. З огляду на наведене до спірних правовідносин необхідно застосовувати положення чинного цивільного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого або немайнового або майнового права та інтересу. В ч.2 ст.16 ЦК України передбачено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

В силу до ч.1 ст.316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. За змістом ч.1 ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. В ч.1 ст.658 ЦК України обумовлено, що право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення. Згідно із ч.3 ст.388 ЦК України якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

Із системного аналізу зазначених норм матеріального права вбачається, що якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, то добросовісний набувач не набуває на це майно право власності і власник має право витребувати його від набувача.

Враховуючи, що  Пудайло Г.В. в установленому законом порядку не набула право власності на будівлю автозаправної станції, то, відповідно,  не мала права на укладання договору купівлі-продажу із ТОВ «БРСМ-Нафта»від 15.07.2005 року.

Пунктом 3 ч.1 ст.388 ЦК України передбачено, що в разі придбання майна за відплатним договором у особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у випадку, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.  

ТОВ «Компанія Дельта» має право витребувати спірне майна від добросовісного набувача, а саме від ТОВ «БРСМ-Нафта», оскільки приміщення автозаправної станції вибуло із володіння товариства не з його волі внаслідок неправомірних дій колишнього директора ПП «Фірма Тарас»та ТОВ «Компанія Дельта»Пудайла С.В., Козятинської райдержадміністрації та виконкому Сокілецької сільської ради.

Відповідно до ст.  43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а в силу статей 32, 33 вказаного Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень шляхом подання доказів.  

Враховуючи вищевикладене, в його сукупності та зважаючи, що відповідач не надав доказів в спростування позовних вимог, а позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам, матеріалам справи та законодавству, а отже підлягають частковому  задоволенню з розподілом  судових витрат за правилами ст.49  ГПК України.

Керуючись п. 4 ст. 80,  ст.ст.43, 32, 33, 34, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити частково.

2.          Визнати недійсним рішення  виконавчого комітету Сокілецької сільської ради Козятинського  району Вінницької області від 21.02.2003 року «Про порядок оформлення права власності на автозаправочну станцію, що розташована  по вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч).

3.          Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта»право власності  на будівлю автозаправочної станції, яка розташована в с. Сигнал Козятинського району Вінницької області  по  вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч).

4.          Вилучити у товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ-Нафта» на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта»будівлю автозаправочної станції, яка розташована в с. Сигнал Козятинського району Вінницької області  по  вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч) у товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ-Нафта».

5.          Стягнути з Сокілецької сільської ради  (22142, вул.. Леніна, 10-А, с. Сокілець,  Козятинський район, Вінницька область) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта» (22100, вул. П. Орлика, 19, м. Козятин, Вінницька область, код 31187738) 31 грн. 88 коп. витрат зі сплати державного мита та 44 грн. 25 коп. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

6.          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ –Нафта»(08700, с. Таценки, Обухівський район, Київська область, код 31826526) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Дельта»(22100, вул. П. Орлика, 19, м. Козятин, Вінницька область, код 31187738) 31 грн. 88 коп. витрат зі сплати державного мита та 44 грн. 25 коп. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

7.          Провадження у справі в частині  виселення товариства з обмеженою відповідальністю «БРСМ –Нафта»з будівлі автозаправочної станції, яка розташована в с. Сигнал Козятинського району Вінницької області  по  вулиці Білоцерківське шосе на автодорозі Кременець-Б. Церква (236 км + 300  м., праворуч) припинити.

8.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

9.          Копію рішення направити сторонам.

          

                                                                                           Рішення оформлено та підписано 29.08.2008р.

Суддя                                                         В. Матвійчук

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - І відповідачу

4 - ІІ відповідачу

5,6 - третім особам

  

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.08.2008
Оприлюднено28.05.2009
Номер документу3668061
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/68-08

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 03.07.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Білоус В.В.

Ухвала від 29.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 22.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 21.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 21.01.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні