Рішення
від 21.04.2009 по справі 16/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/24

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        21.04.2009 р.                                                                      Справа №16/24

за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОГА"

до  Селянського фермерського господарства "Колос"

про  стягнення грошових коштів

                              Суддя  Тимощенко О.М.

Представники:

від позивача:  Бондаренко В.В., Мокеров І.М.

від відповідача:  Грицан М.І.

У судовому засіданні 21.04.09р. було оголошено вступну та резолютивну частини рішення за згодою представників сторін відповідно до ст.85 ГПК України.

Суть справи: розглядається позовна заява про стягнення 119468,20 грн., з них - 81997,41 грн. основного боргу  (з урахуванням курсової різниці) по договору  купівлі-продажу №73 від 17.04.2008р.,  24448,29 грн. процентів за користування чужими грошовими коштами,  4955,87 грн. неустойки, 8066,63 грн. збитків.

Позивач позовні вимоги підтримує.

Відповідач повідомив суд про часткову сплату боргу та надав суду копії платіжних доручень.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

17.04.2008р. між сторонами був укладений договір купівлі-продажу №73, згідно умов якого продавець (позивач) зобов'язався передати партіями товар  на умовах товарного кредиту у власність покупця (відповідача), а покупець - прийняти товар та сплатити за нього певну грошову суму, а також проценти за товарний кредит з розрахунку 0,1% в рік від суми фактично поставленого товару за весь період згідно специфікацій.

На виконання умов даного договору, позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 61277,52 грн., що підтверджується видатковими накладними та довіреностями.

Відповідно до п.4 Договору, Відповідач зобов'язаний оплатити товар до 15.09.2008р. згідно специфікацій.

Як зазначає позивач, відповідач взяті на себе зобов'язання в частині оплати отриманого товару, не виконав належним чином, провів лише часткову оплату, у зв'язку з чим станом на  день подання позову сума основного боргу Відповідача по даному договору становить 53 777,52 грн.

Відповідно до п.4.3 договору, з дня, коли товар має бути оплачений, продавець має право вимагати  від покупця , а покупець повинен сплатити проценти за користування  чужими грошовими коштами до дня повної оплати товару,  понад неустойки та збитків, а також проценти  за весь період товарного кредиту до дня, коли товар повинен бути оплачений згідно Специфікацій. сторони узгодили у договорі  розмір процентів  у залежності від  прострочення оплати товару від 0,1% до 0,5%. На підставі цього, Позивач нарахував та просить стягнути з Відповідача проценти за користування чужими грошовими коштами у розмірі 24 489,29 грн.

Крім того, згідно п.8.4.1 договору, сторони узгодили, що у разі невиконання або неналежного виконання зобов'язання по оплаті товару  покупець зобов'язується сплатити неустойку (понад збитки) у розмірі 0,1% від загальної вартості товару за кожен день прострочення. Відповідач нарахував та просить стягнути з Відповідача 4955,87 грн. неустойки (пені).

Відповідно до п.8.4.2 договору, якщо покупець прострочить оплату товару більш ніж на 60 календарних днів, то крім неустойки, він відшкодовує продавцю збитки в розмірі 10% від ціни неоплаченого товару, а якщо більш ніж на 100 днів - 15% від  вартості неоплаченого товару, а якщо більше ніж на 200 днів - то 20% від вартості неоплаченого товару.  На підставі цього, позивач також просить стягнути з Відповідача  8066,63 грн. збитків.

П.4.7 договору передбачено,  що у випадку зміни курсу долару США по відношенню до офіційного курсу гривні, ціна товару, визначена на момент підписання відповідної специфікації або видаткової накладної збільшується пропорційно даній  зміні на день фактичної оплати  конкретної партії товару. Якщо на день оплати за відповідним рахунком-фактурою (строк дії якого закінчився) курс долару США по відношенню до офіційного курсу гривні змінився, то покупець оплачує товар, вказаний у рахунку-фактурі, за ціною пропорційною зміні курсу долара США.

На підставі викладеного,  враховуючи що такі зміни курсу долару до гривні, відбулися, позивач просить також стягнути з відповідача 28 219,89 грн. - сума, на яку збільшився основний борг з урахуванням валютних змін.

Таким чином, загальна сума, заявлена до стягнення, становить 119 468,20 грн.

Згідно ст.11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України). Відповідно до ст.631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права та виконати обов'язки відповідно до договору.

Згідно ст.526 ЦК України зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог , що звичайно ставляться.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах ставляться.

Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем та відповідачем у справі виникли зобов'язання з договору купівлі - продажу, згідно якого, в силу ст. 655 ЦК України, продавець зобов'язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно норм цивільного та господарського законодавства договір купівлі-продажу є оплатним, тобто при набуванні речі у власність, покупець сплачує продавцеві вартість (ціну) речі, яка обумовлена договором, зобов'язуючим, що обумовлено взаємним виникненням у кожної із сторін прав та обов'язків, а саме, зобов'язання продавця передати покупцю річ та право вимоги оплати і зобов'язання покупця сплати вартість отриманої речі та право її вимоги. Даний договір є консенсуальним, оскільки права та обов'язки  виникають  вже  в  момент досягнення  ними  угоди  за  всіма  істотними умовами.  За змістом статті 692 ЦК України покупець зобов'язаний оплатити продукцію (товар) після його прийняття або прийняття товарно-розпорядчих документів на нього, якщо договором чи товарно-розпорядчими документами не визначено іншого строку оплати.

Згідно ст.610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням  умов, встановлених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно повинно бути виконане у встановлений строк (термін).

У відповідності до ст.ст. 547-548 ЦК України правочин   щодо   забезпечення   виконання    зобов'язання вчинюється у письмовій формі. Виконання     зобов'язання     (основного    зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

             Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які   боржник   повинен  передати  кредиторові  у  разі  порушення боржником зобов'язання.  Штрафом є неустойка,  що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

          Пенею  є  неустойка,  що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно  виконаного  грошового  зобов'язання  за  кожен   день прострочення виконання (ст.549 ЦК).

 Згідно до ч.7 ст.231 Господарського кодексу України розмір штрафних санкцій, що застосовуються у внутрішньогосподарських відносинах за порушення зобов'язань, визначається відповідним суб'єктом господарювання - господарською організацією.

Відповідно до ст.536 ЦК України, за користування чужими грошовими коштами  боржник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст.692 ЦК України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Згідно ст.623 ЦК України, боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки. Якщо за порушення зобов'язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню  у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

У судовому засіданні представник Відповідача надав суду докази часткової сплати заборгованості, а саме: копії платіжного доручення №23 від 16.02.09р. на суму 1790,00 грн.,  №22 від 16.02.2009р. на суму 1800,00 грн.,  №21 від 16.02.2009р. на суму 4175,52 грн.,  №158 від 19.03.2009р. на суму 14000 грн., №6 від 10.04.2009р. на суму 12000,00 грн. Тобто, всього позивачем сплачено 33 765,52 грн., і з урахуванням цього, сума основного боргу Відповідача перед позивачем на час прийняття рішення становить 20 012,00 грн.

Враховуючи, що відповідні проплати були здійснені Відповідачем уже після подання позовної заяви позивачем до суду, провадження у справі в частині стягнення 33 765,52 грн. підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

В частині стягнення  20 012,00 грн.  основного боргу, 24448,29 грн. процентів, 4955,87 грн. неустойки, 8066,63 грн. збитків, 28219,89 грн. на які збільшилась сума боргу внаслідок валютних змін, позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати, понесені Позивачем, з урахуванням приписів ст.49 ГПК України, підлягають відшкодуванню за рахунок Відповідача.

На підставі матеріалів справи та керуючись  ст.ст.33, 43,49, п.1-1 ч.1 ст.80, ст.ст.82-85   ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

 1. Позовні вимоги задовольнити частково.

          2. Стягнути з Селянського фермерського господарства "Колос" (37311, Полтавська область, Гадяцький район, с.Мала Побиванка, п/р 26007100001202 ПОД "Райффайзен  банк АВАЛЬ", МФО 331605, м. Полтава, код ОКПО 30742545) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОГА" (61064, м. Харків, вул.Пермська,15, кв.28, п/р 26002033439 в АВУБ "Грант" м. Харків, МФО 351607, код ОКПО 32335705) 20 012,00 грн.  основного боргу, 24448,29 грн. процентів, 4955,87 грн. неустойки, 8066,63 грн. збитків, 28219,89 грн. на які збільшилась сума боргу внаслідок валютних змін, 1194,68 грн. державного мита, 118 грн.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

          4. В іншій частині позовних вимог - припинити провадження у справі.

          5. Копії рішення направити сторонам.

          

Суддя                                                                      Тимощенко О.М.

Повний текст рішення підписано 24.04.2009 року

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.04.2009
Оприлюднено01.06.2009
Номер документу3712897
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/24

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 30.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Моторний О.А.

Ухвала від 06.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Моторний О.А.

Ухвала від 22.10.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Постанова від 04.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні