Ухвала
від 19.02.2014 по справі 2а-5410/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2;; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 У Х В А Л А

судового засідання про заміну сторони виконавчого провадження

(в порядку ст. 264 КАС України)

19 лютого 2014 року № 2а-5410/10/1370

Львівський окружний адміністративний суд в складі колегії суддів:

головуючої - судді Потабенко В.А., суддів - Лунь З.І., Мартинюка В.Я.,

за участю секретаря судового засідання Гойни Є.А.,

за участі:

заявника - ОСОБА_1, згідно довіреності,

представника ГУ Міндоходів у Закарпатській області - Сойми І.І., згідно довіреності,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 2а-5410/10/1370 за позовом ОСОБА_1 до Державної податкової адміністрації України, Державної податкової адміністрації в Закарпатській області про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на роботі та виплату заробітної плати, -

в с т а н о в и в :

11.10.2010 року судом задовлено позов ОСОБА_1 в частині визнати протиправним та скасування наказу ДПА України від 05.05.2010 року № 580-о та наказу ДПА в Закарпатській області від 05.05.2010 року № 79-0, поновлення його на посаді заступника голови ДПА у Закарпатській області, та стягнення заборгованості по заробітній платі за час вимушеного прогулу до дати фактичного поновлення на посаді.

08.02.2014 року від позивача надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником. Свою заяву мотивує тим, що виконавчою службою Закарпатської області винесено постанову ВП № 29263458 від 14.10.2011 року про відкриття виконавчого провадження щодо стягнення з ДПА у Закарпатській області на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за період вимушеного прогулу з 05.05.2010 року по 11.10.2010 року в сумі 26332,90 грн. Водночас, у зв'язку з тим, що відбулася реорганізація боржника у виконавчому провадженні, просить суд замінити боржника і у виконавчому провадженні на правонаступника - Головне управління Міндоходів у Закарпатській області.

Заявник в судовому засіданні підтримав своє прохання про заміну сторони виконавчого провадження. Просить його задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні залишив вирішення питання про заміну боржника в виконавчому провадженні на розсуд суду.

Оглянувши матеріали справи, дослідивши заяву про заміну сторони у справі, суд дійшов висновку, що вказана заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Як вбачається із матеріалів адміністративної справи, 11.10.2010 року Львівським окружним адміністративним судом винесено постанову у справі, якою позов задоволено частково, визнано протиправним та скасовано наказ ДПА України № 580-о від 05.05.2010 року. Поновлено ОСОБА_1 на посаді заступника голови ДПА України в Закарпатській області з 05.05.2010 року та стягнено з ДПА в Закарпатській області в користь позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 05.05.2010 року по 11.10.2010 року в сумі 26332,90 грн. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 14.02.2011 року постанову ЛОАС змінено, визнано протиправними дії ДПА у Закарпатській області щодо звільнення ОСОБА_1 з посади голови ДПА в закарпатській області. В решті постанова залишена без змін. За наслідками касаційного оскарження даних постанов, 03.12.2013 року, Вищим адміністративним судом України такі залишено без змін.

01.04.2011 року Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі. Стягувач в справі - ОСОБА_1, боржник - Державна податкова адміністрація в Закарпатській області.

14.10.2011 року старшим державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень ДВС ГУЮ у Закарпатській області Секернею В.М. відкрито виконавче провадження № 29263458 з примусового виконання даного виконавчого листа.

У відповідності до постанови Кабінет Міністрів України "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" від 21 вересня 2011 року № 981, Державну податкову адміністрацію в Закарпатській області реорганізовано шляхом перетворення на Державну податкову службу у Закарпатській області. Відтак, ДПС у Закарпатській області є правонаступником ДПА у Закарпатській області (боржника у виконавчому провадженні ВП № 29263458).

В подальшому, згідно з Указом Президента України "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" від 24.12.2012 року № 726/2012 було утворено Міністерство доходів і зборів України та реорганізовано Державну митну службу України та Державну податкову службу України, а також покладено на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. (абз. п. 1 Указу).

Відтак, 20.03.2013 року постановою Кабінет Міністрів України "Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів" № 229, утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства доходів і зборів. Крім того, в п. 2 постанови реорганізовано шляхом приєднання до відповідних територіальних органів Міністерства доходів і зборів територіальні органи Державної податкової служби та Державної митної служби згідно з переліком. Так, ДПС у Закарпатській області приєднано до ГУ Міндоходів у Закарпатській області. Крім того, визначено територіальні органи Міністерства доходів і зборів правонаступниками територіальних органів Державної податкової служби та Державної митної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови.

Відповідно ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України та ч. 1 ст. 59 Господарського кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Згідно з ст. 108 Цивільного кодексу України, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Як передбачено ч. 2, 3 ст. 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами. При цьому, передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом. Згідно з ч. 3 ст. 59 Господарського кодексу України у разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

Згідно наявних в матеріалах справи даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ДПА у Закарпатській області припинено 30.01.2012 року. Правонаступником є ДПС у Закарпатській області.

Крім того, згідно наявних в матеріалах справи даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ДПС у Закарпатській області припинено 19.08.2013 року. Правонаступником є Головне управління Міндоходів у Закарпатській області.

В ч. 2 ст. 104 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа вважається такою, що припинилась, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

З аналізу наведених вище норм законодавства випливає, що права та обов'язки переходять до правонаступника після державної реєстрації факту припинення юридичної особи.

З положень ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» вбачається, що відомості про юридичну особу включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України. В Єдиному державному реєстрі містяться відомості, зокрема, щодо даних про перебування юридичної особи в процесі припинення, зокрема дата реєстрації рішення засновників (учасників) або уповноважених ними органів про припинення юридичної особи, дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, підстава для його внесення.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 вищевказаного Закону, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Згідно з ст. 55 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

У відповідності до ч. 1 ст. 264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

З наведеного вище випливає, що стягувача у виконавчому листі - Державну податкову адміністрацію в Закарпатській області (ЄДРПОУ 01291784) - припинено та її правонаступником є ГУ Міндоходів у Закарпатській області (ЄДРПОУ 38766427), а тому наявні підстави для її заміни як сторони виконавчого провадження на правонаступника.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що заява про заміну сторони підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 55, 160, 165, 261 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні задовольнити повністю.

Замінити сторону виконавчого провадження щодо виконання виконавчого листа № 2а-5410/10/1370, виданого 01 квітня 2011 року Львівським окружним адміністративним судом, про стягнення з Державної податкової адміністрації в Закарпатській області в користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу за період з 05.05.2010 року по 11.10.2010 року в сумі 26332,90 грн., вірно вказавши боржником Головне управління Міндоходів у Закарпатській області (ЄДРПОУ 38766427, юридична адреса 88000, Закакрпатська обл., м. Ужгород, вул. Волошина, 52).

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом 5 днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, або у разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що ухвала суду не набрала законної сили.

Повний текст ухвали виготовлено 24.02.2014 року.

Суддя Потабенко В.А.

Суддя Лунь З.І.

Суддя Мартинюк В.Я.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2014
Оприлюднено27.02.2014
Номер документу37332091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5410/10/1370

Ухвала від 28.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 10.07.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Весельська Т.Ф.

Ухвала від 10.06.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Р.П.

Ухвала від 30.04.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Р.П.

Ухвала від 25.03.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 25.03.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 10.02.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.01.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні