Постанова
від 11.03.2014 по справі 910/840/13
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" березня 2014 р. Справа№ 910/840/13

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Верховця А.А.

суддів: Остапенка О.М.

Сотнікова С.В.

за участі представників

кредитора (апелянта): Забашта О.В., дов. №506/9/102-39 від 14.08.2013р. розглянувши апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у

Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

на ухвалу господарського суду міста Києва

від 27.11.2013р.

у справі № 910/840/13 (суддя Омельченко Л.В.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудтрейд"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 заяву Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва від 16.07.2013р. про визнання кредиторських вимог до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" разом з приєднаними до неї документами повернуто без розгляду.

Не погоджуючись з ухвалою, Державна податкова інспекція у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві звернулась до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13, визнати Державну податкову інспекцію у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві кредитором товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" на суму 3905912,50 грн., включити вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві до реєстру вимог кредиторів.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 26.02.2014р. відновлено Державній податковій інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві пропущений строк подання апеляційної скарги, прийнято апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 до провадження, розгляд справи призначено на 11.03.2014р.

Наводячи підстави, з яких порушено питання про перегляд оскаржуваної ухвали, Державна податкова інспекція у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві посилалась допущення судом порушень ст. 23, 38, ч. 1 розд. 10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у зв'язку з чим заявлені вимоги інспекції до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" в сумі 3905912,50 грн. неправомірно не були включені до реєстру вимог кредиторів.

В судове засідання 11.03.2014р. з'явився представник апелянта, який і надав усні пояснення по суті апеляційної скарги, підтримав заявлені вимоги, просив суд скаргу задовольнити з мотивів, наведених у скарзі. Представники інших сторін у справі в судове засідання не з'явились, хоча про місце та дату судового засідання були повідомлені належним чином, відзиву на апеляційну скаргу не надали, своїм правами не скористались. Зважаючи на обмеженість процесуальних строків розгляду апеляційної скарги та перегляду оскарженої ухвали суду першої інстанції, колегія суддів визнала за можливе здійснити розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши доводи апеляційної скарги, заслухавши представника скаржника, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом при винесенні оскаржуваної ухвали норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, ухвала господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 підлягає скасуванню як така, що прийнята з порушенням та неправильним застосування норм матеріального та процесуального права, з одночасним прийняттям нового рішення про визнання грошових вимог кредитора з огляду на наступні обставини.

Відповідно до ст. 99 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у розділі XII цього Кодексу. Згідно ст. 101 цього ж Кодексу, у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі. Статтею 33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Згідно з ч. 2 ст. 41 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами ГПК України.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" було порушено ухвалою господарського суду міста Києва від 18.01.2013р. у справі №910/840/13. 05.02.2013р. судом винесено ухвалу підготовчого засідання, в якій визнано безспірні грошові вимоги ініціюючого кредитора, призначено розпорядника майна, визначено дату проведення попереднього судового засіданні, інше. Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство вказаного боржника було опубліковано у газеті "Голос України" від 27.02.2013р. №39(5539).

24.04.2013р. відбулося попереднє судове засідання, в якому були розглянуті заяви з грошовими вимогами до боржника, які надійшли до суду та які були включені до реєстру вимог кредиторів, затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко". Кредиторами боржника були визнані Київський міський центр зайнятості та товариство з обмеженою відповідальністю "Євробудтрейд". 03.07.2013р. у справі № 910/840/13 судом прийнято постанову про визнання боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

06.08.2013р. (згідно відбитку вхідного штампу господарського суду міста Києва) Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Києва було подано заяву про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 3905912,50 грн.

Заявлені грошові вимоги являють собою заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" зі сплати податку на додану вартість (строк оплати якої настав до порушення провадження у справі №910/840/13), самостійно визначену платником податків відповідно до декларації з податку на додану вартість за грудень 2011 року (3584403,28 грн.) та нарахованих 321509,22 грн. пені.

На підтвердження заявлених вимог суду було подано витяг з облікової картки платника податків, примірник податкової декларації за грудень 2011 року, копію податкової вимоги №998 від 03.02.2013р. на суму 3584403,28 грн. основного платежу з податку на додану вартість.

Вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" були відхилені як такі, що є погашеними в силу ч. 2 ст. 14 та ч. 5 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Повертаючи без розгляду заяву Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва про визнання кредиторських вимог, господарський суд міста Києва, наголошував на тому, що вимоги конкурсних кредиторів, які заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Оскільки вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" виникли до порушення провадження у справі (згідно з поданою заявою, невиконання обов'язку мало місце за 2011 рік), подана заява з грошовими вимогами до боржника після спливу встановленого законодавством строку для її подання підлягає поверненню без розгляду у порядку ч. 2 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З такими висновками суду першої інстанції колегія суддів апеляційного господарського суду погодитись не може, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Згідно з ч. 4 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі. Частиною 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

Статтею 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" врегульовано питання відмови у прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство, тоді як провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" вже було порушено 18.01.2013р. і станом на момент подання Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі міста Києва заяви про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 3905912,50 грн., до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" судом вже застосовано судову процедуру ліквідації банкрута.

Таким чином, вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва про визнання кредиторських вимог до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" на суму 3905912,50 грн. підлягають розгляду та включенню до шостої черги в ліквідаційній процедурі.

Всебічно, повно і об'єктивно розглянувши в судовому процесі всі обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, за наслідками розгляду апеляційної скарги та перевіряння законності та обґрунтованості ухвали місцевого господарського суду у повному обсязі, повторно розглянувши справу, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду вбачає наявність підстав задоволення апеляційної скарги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві та вважає ухвалу господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 такою, що підлягає скасуванню з огляду на порушення та неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, з одночасним прийняттям нового рішення про визнання грошових вимог Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" на суму 3905912,50 грн. та включення їх до шостої черги в ліквідаційній процедурі.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві на ухвалу господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 задовольнити.

2. Ухвалу господарського суду міста Києва від 27.11.2013р. у справі №910/840/13 скасувати.

3. Визнати грошові вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у місті Києві до товариства з обмеженою відповідальністю "Авілон Ко" на суму 3905912 грн. 50 коп. (шоста черга).

4. Матеріали справи повернути до господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя А.А. Верховець

Судді О.М. Остапенко

С.В. Сотніков

Дата ухвалення рішення11.03.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37603707
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/840/13

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 19.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 11.03.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Постанова від 04.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 19.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 16.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні