Ухвала
від 27.03.2014 по справі 2-197/2008
АМВРОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-197/2008

№ провадження 6/218/24/14

УХВАЛА

Іменем України

"27" березня 2014 р. Амвросіївський районний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Ладе В.Р.

при секретарі Бачуріній М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Амвросіївка подання відділу державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції про тимчасове обмеження виїзду за кордон громадянки України ОСОБА_1,

В С Т А Н О В И В:

На виконанні у відділі державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції знаходиться виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа № 2-197 від 03.03.2008 року, виданого Амвросіївським районним судом Донецької області, про стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку.

08.04.2008 року у відношенні боржника, на підставі ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження», відкрито виконавчі провадження по примусовому виконанню рішення суду.

23.03.2008 року боржник з»явилася до відділу державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції та надала пояснення щодо несплати аліментів. Аліменти не сплачує у зв»язку з тим, що на даний час є безробітною. Вона ознайомлена зі ст. 164 КК України.

Згідно інформації боржник доходів не отримує, рахунки в установах банку відсутні, майно не зареєстровано.

Заборгованість зі сплати аліментів ОСОБА_1 станом на 01.03.2014 року складає 36950 грн. 80 коп.

Згідно п. 18 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець має право у разі ухилення боржника від виконання зобов»язань, покладених на нього рішенням суду, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України, до виконання зобов»язань за рішенням.

Відповідно до ст. 377-1 ЦПК України відділ державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції просить винести ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду громадянки України ОСОБА_1

Представник відділу державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції Черненко І.С. у судовому засіданні підтримала подання, просить його задовольнити. Суду пояснила, що на виконанні у відділі державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції знаходиться виконавчий лист про стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання двох неповнолітньої доньки. Заборгованість по аліментам складає 36 950 грн. 80 коп. станом на 1 березня 2014 року. Боржницю змогли знайти лише в лютому 2014 року, вона дала пояснення, що не працює та не має заробітку. Просить встановити обмеження для того, щоб вони мали можливість знайти її на території України.

Як встановлено в судовому засіданні на підставі виконавчого листа № 2-197 від 03.03.2008 року, виданого Амвросіївським районним судом Донецької області, про стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, не була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження, оскільки суду не надана.

14 березня 2014 року державний виконавець звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду ОСОБА_1 за кордон.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в»їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок врегульований Законом України «Про порядок виїзду з України і в»їзду в Україну громадян України», яким визначено випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України та встановлено порядок розв»язання спорів у цій сфері. Зазначеним Законом не передбачена можливість тимчасового обмеження виїзду за кордон боржника у виконавчому провадженні до виконання рішення суду за ухвалою суду. В статті 6 цього Закону лише передбачена можливість тимчасово відмовити у видачі паспорту громадянинові України, або паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено у випадку ухилення від виконання зобов»язань, покладених на нього судовим рішенням.

Згідно з п. 18 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець в процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов»язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов»язань за рішенням.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов»язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. У відповідності до вимог ст. 32 Закону України «Про виконавче провадження», заходами примусового виконання рішень є: звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають у інших осіб або належать боржникові від інших осіб; звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника; вилучення в боржника і передача стягувачу певних предметів, зазначених у рішенні; інші заходи, передбачені рішенням.

Таким чином, першочерговими заходами примусового виконання рішень є звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають у інших осіб або належать боржникові від інших осіб.

До матеріалів справи не додано жодних доказів того, що на підставі виконавчого листа була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження, відсутні дані про вручення копії постанови боржнику, та чи їй відомо про відкриття виконавчого провадження по примусовому виконанню виконавчого листа про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої доньки. Будь-які підтвердження про вручення боржнику копії відповідної постанови про відкриття виконавчого провадження суду не надані. Докази щодо прийнятих першочергових заходів примусового виконання рішення суду відсутні. Суду не надано доказів щодо виклику боржника до відділу ДВС та його неявки без поважних причин. Лише 23 березня 2012 року від ОСОБА_1, в той час як аліменти стягнуто з боржника ОСОБА_1, отримана заява про кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів та відомості про відсутність заробітку. Дані про зміну прізвища з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 відсутні, таким чином, вищевказана заява отримана не від боржника, а від іншої особи. З наданих документів не вбачається, що в період з 8 квітня 2008 року по теперішній час державним виконавцем відділу державної виконавчої служби вживалися відповідні заходи по виконанню рішення суду щодо стягнення аліментів з ОСОБА_1 на утримання неповнолітньої доньки. Крім того, суду не надано доказів щодо перебування боржника за межами України або наміру виїхати за межі України.

За таких обставин подання про тимчасове обмеження виїзду за кордон громадянки України ОСОБА_1 задоволенню не підлягає.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в»їзду в Україну громадян України», ст. ст. 377-1, 383-388 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відділу державної виконавчої служби Амвросіївського районного управління юстиції відмовити в задоволенні подання про тимчасове обмеження виїзду за кордон громадянки України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Донецької області через Амвросіївський районний суд протягом п»яти днів з дня отримання її копії

СуддяВ.Р. Ладе

СудАмвросіївський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.03.2014
Оприлюднено31.03.2014
Номер документу37867826
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-197/2008

Ухвала від 27.03.2014

Цивільне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Ладе В. Р.

Ухвала від 12.07.2012

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Голота Л. О.

Ухвала від 24.09.2008

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Гутич П.Ф.

Ухвала від 18.06.2008

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Попко Я.С.

Рішення від 08.10.2008

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Гончар Ірина Володимирівна

Рішення від 05.06.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Смєлік С.Г.

Рішення від 22.09.2008

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Яковець Н.В.

Рішення від 04.03.2008

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Кузевич Й. Я.

Ухвала від 17.06.2008

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Лойзик М.В.

Ухвала від 24.03.2008

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Файдюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні