Ухвала
від 26.03.2014 по справі 2а-11214/12/0170/28
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2014 року м. Київ К/800/25508/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі Приходько І. В. Бухтіярової І. О. Костенко М. І., розглянувши в попередньому судовому засіданні

касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби

на постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 10.12.2012 р.

та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 11.04.2013 р.

у справі № 2а-11214/12/0170/28

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вітряний парк Керченський»

до Державної податкової інспекції у Ленінському районі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби,

Державного реєстратора Ленінської районної адміністрації Максимової Наталії Олександрівни

та Державної податкової служби України

про визнання незаконними дій, скасування запису, скасування рішення та спонукання до виконання певних дій -

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2012 р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Вітряний парк Керченський» (далі - позивач, ТОВ «Вітряний парк Керченський») звернулось до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим з позовом до Державної податкової інспекції у Ленінському районі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби (далі - відповідач 1, ДПІ у Ленінському районі АРК), Державного реєстратора Ленінської районної адміністрації Максимової Наталії Олександрівни (далі - відповідач 2) та Державної податкової служби України (далі - відповідач 3, ДПС) про визнання незаконними дій, скасування запису, скасування рішення та спонукання до виконання певних дій.

Постановою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 10.12.2012 р., залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 11.04.2013 р., позов задоволено частково: визнано дії державного реєстратора Максимової Н.О. щодо внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України запису № 11291430007001097 від 26.09.2012 р. про відсутність ТОВ «Вітряний парк Керченський» за його місцезнаходженням протиправними; зобов'язано державного реєстратора Максимову Наталію Олександрівну скасувати запис № 11291430007001097 від 26.09.2012 р., внесений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, про відсутність ТОВ «Вітряний парк Керченський» за його місцезнаходженням; визнано протиправним та скасовано рішення Державної податкової інспекції у Ленінському районі АР Крим Державної податкової служби № 1/18-00 від 01.10.2012 р. про анулювання реєстрації ТОВ «Вітряний парк Керченський» як платника податку на додану вартість; зобов'язано Державну податку службу України вчинити дії протягом місяця з дня набрання законної сили постановою Окружного адміністративного суду АР Крим від 10.12.2012 р. по справі № 2а-11214/12/0170/28 щодо внесення до Реєстру платників ПДВ запису про відміну анулювання реєстрації платника ПДВ ТОВ «Вітряний парк Керченський». В решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із прийнятими рішеннями судів попередніх інстанцій, Державна податкова інспекція у Ленінському районі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби звернулась до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просила скасувати постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 10.12.2012 р. та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 11.04.2013 р. і прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

Позивач у письмових запереченнях проти доводів касаційної скарги заперечував, вважає оскаржувані судові рішення законними, обґрунтованими та прийнятими у відповідності до норм діючого законодавства.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ТОВ «Вітряний парк Керченський» є юридичною особою, зареєстрованою виконавчим комітетом Ленінської районної державної адміністрації АР Крим 07.12.2011 р.

Відповідно свідоцтва від НБ № 315750 позивач є платником податку на додану вартість.

06.07.2012 р. ТОВ «Вітряний парк Керченський» було зареєстровано платником податку на додану вартість, що підтверджується свідоцтвом НБ № 315750, виданим ДПІ у Ленінському районі АР Крим.

09.08.2012 р. в.о. першого заступника начальника ГВПМ Феодосійської ОДПІ було складено Довідку № 1417/7/07-31 про встановлення фактичного місцезнаходження платника податків, в якій зазначено, що було проведено необхідні та достатні заходи щодо встановлення місцезнаходження платника податків ТОВ «Вітряний парк Керченський» за юридичною адресою: АР Крим, Ленінський район, с. Белінське, вул. Південна, 34.

21.09.2012 р. ДПІ у Ленінському районі АР Крим Державної податкової служби на адресу державного реєстратора Ленінської районної адміністрації було направлено повідомлення № 18-ОПП від 21.09.2012 р. про відсутність юридичної особи ТОВ «Вітряний парк Керченський» за місцезнаходженням.

26.09.2012 р. державним реєстратором Ленінської районної адміністрації до Єдиного державного реєстру було внесено запис № 11291430007001097 про відсутність юридичної особи ТОВ «Вітряний парк Керченський» за юридичною адресю, - АР Крим, Ленінський район, с. Белінське, вул. Південна, 34.

01.10.2012 р. комісією ДПІ у Ленінському районі АР Крим Державної податкової служби встановлено, що відносно ТОВ «Вітряний парк Керченський» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено запис про відсутність за місцезнаходженням, на підставі чого відповідно до пп. «ж» п. 184.1, ст. 184 ПК України прийнято рішення про анулювання реєстрації ТОВ «Вітряний парк Керченський» платника податку на додану вартість.

Зазначене рішення було направлене ДПІ у Ленінському районі АР Крим на юридичну адресу позивача та отримане останнім 04.10.2012 р.

Суд першої інстанції, рішення якого залишено без змін судом апеляційної інстанції, задовольняючи позовні вимоги виходив з того, що ДПІ у Ленінському районі АР Крим не було надано безперечного доказу, який би свідчив про правомірність прийнятого рішення.

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Відповідно до п. 5.2.4 п. 5.2 розділу V Положення №978 рішення про анулювання реєстрації за ініціативою податкового органу приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей), а саме: повідомлення державного реєстратора, відомості з Єдиного державного реєстру щодо наявності запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи-підприємця за місцезнаходженням (місцем проживання) або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (підстава -п.п. «ж»п. 184.1 ст. 184 розділу V Кодексу).

Відповідно до пп. «ж» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Порядок внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу визначено статтею 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Згідно з нормами цієї статті зазначені записи вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за ініціативою державного реєстратора або за ініціативою органу державної податкової служби.

Відповідно до ч. ч. 11, 12 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу; у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ч. 14 ст. 19 зазначеного Закону).

З аналізу наведених норм чинного законодавства вбачається, що податковий орган може анулювати реєстрацію платника податку на додану вартість у випадку наявності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням або запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, який здійснюється державним реєстратором у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору картки про підтвердження відомостей у зв'язку з надходженням від органу державної податкової служби повідомлення про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, на підставі письмових пояснень Державного реєстратора Ленінської районної адміністрації Максимової Наталії Олександрівни від 22.10.2012 р., останнім 26.09.2012 р. помилково внаслідок технічної помилки внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців за № 11291430007001097.

08.10.2012 р. ТОВ «Вітряний парк Керченський» надало державному реєстратору картку по формі № 6 про підтвердження відомостей про юридичну особу, про що 08.10.2012 р. державним реєстратором було зроблено відповідний запис за № 11291060009001097.

Таким чином статус відомостей про юридичну особу підтверджений, стан юридичної особи - зареєстрована.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України, погоджується з висновками судів першої та апеляційної інстанцій про необґрунтованість прийнятого рішення від 01.10.2012 р. № 12260/18-00 про анулювання реєстрації позивача як платника податку на додану вартість, з огляду на те, що податковий орган керувався недостовірною інформацією про відсутність ТОВ «Вітряний парк Керченський» за місцем знаходження.

За вказаних обставин, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли вірного висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Таким чином, беручи до уваги зазначені норми та встановлені обставини справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку щодо наявності підстав для задоволення позову.

Доводи касаційної скарги не дають підстав вважати, що при прийнятті оскаржуваних рішень, судами першої та апеляційної інстанцій були порушені норми матеріального та процесуального права.

Враховуючи викладене, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що судами першої та апеляційної інстанції виконано всі вимоги процесуального законодавства, всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу у відповідності до норм матеріального права, постановлено обґрунтоване рішення, в якому повно відображені обставини, що мають значення для справи.

На підставі викладеного, керуючись статтями 220, 220 1 , 223, 224, 230, 231, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби - відхилити.

Постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 10.12.2012 р. та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 11.04.2013 р. у справі № 2а-11214/12/0170/28 - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення. Заява про перегляд судового рішення в адміністративній справі Верховним Судом України може бути подана з підстав, в порядку та у строки, що встановлені статтями 236-238 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя (підпис) І. В. Приходько Судді: (підпис) І. О. Бухтіярова Помічник судді (підпис) М. І. Костенко З оригіналом згідно Т. В. Давидовська

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення26.03.2014
Оприлюднено03.04.2014
Номер документу37995492
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11214/12/0170/28

Ухвала від 20.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 26.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 14.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 03.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 16.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 11.04.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Дудкіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 11.04.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Дудкіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 14.03.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Дудкіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 14.03.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Дудкіна Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні