Ухвала
від 23.05.2013 по справі 804/1307/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

У Х В А Л А

Справа № 804/1307/13-а

23 травня 2013 року м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя Ляшко О.Б.,

розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області про визнання протиправними дії та скасування припису,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 28 січня 2013 року було відкрито провадження в адміністративній справі №804/1307/13-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області про визнання протиправними дії та скасування припису та справу призначено до судового розгляду.

ТОВ "Кодак", з урахуванням доповнень до адміністративного позову просить:

- визнати протиправними дії Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області про видання Товариству з обмеженою відповідальністю "КОДАК" припису від 03 січня 2013 року з вимогою в порядку ст.38 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" усунути порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів і правил шляхом знесення торгівельно-виставкового комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а, у м. Дніпропетровську.

- скасувати вимогу припису від 03 січня 2013 року Інспекції державного архітектурно -будівельного контролю у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "КОДАК" в порядку ст.38 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" усунути порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів і правил шляхом знесення торгівельно-виставкового комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а, у м. Дніпропетровську.

- визнати протиправними дії Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області про видання Товариству з обмеженою відповідальністю "Ккодак" припису від 21 листопада 2013 року з вимогою зупинення будівництва торгівельно-виставкового комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а, у м. Дніпропетровську.

- скасувати вимогу припису від 21 листопада 2013 року Інспекції державного архітектурно - будівельного контролю у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" щодо зупинення будівництва торгівельно-виставкового комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а, у м. Дніпропетровську.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2013 року у справі № 804/1307/13-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області про визнання протиправними дії та скасування припису призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Товариства з обмеженою відповідальністю "Судова експертна палата". Даною ухвалою зупинено провадження у адміністративній справі № 804/1307/13-а до одержання результатів експертизи, або вмотивованої відмови у її проведенні від експертної установи

На адресу суду 04.04.2013 року надійшло клопотання судового експерта Товариства з обмеженою відповідальністю "Судова експертна палата" вих. № 347-04/13 від 02.01.2013 р. про витребування наступних документів:

- проектну проектно-кошторисну та виконавчу документацію (у тому числі форми КБ-2, КБ-3, виконавчі схеми, журнал авторського нагляду, акти прихованих робіт, відомості списання матеріалів, журнал виконання робіт, акти випробувань та інше) на об'єкт "Будівництво торговельно-виставкового комплексу з реконструкції ринку по пр. Героїв, 3а в м. Дніпропетровську";

- копію інвентарної справи на ринок по пр. Героїв, 3а в м. Дніпропетровську;

- містобудівні умови та обмеження земельної ділянки по пр. Героїв, 3а в м. Дніпропетровську, видані головним архітекторно-планувальним управлінням 06.12.2012 р. № 09/2525;

- копію інвентарної справи на будинок по пр. Героїв, 3а в м. Дніпропетровську;

- інші документи, що мають відношення до справи.

Ухвалою суду від 25.04.2013 року провадження у справі № 804/1307/13-а поновлено та призначено судовий розгляд.

22.05.2013 року ТОВ «Кодак» були надані документи, запитувані судовим експертом Товариства з обмеженою відповідальністю "Судова експертна палата", заявлено клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

Судовий експерт Товариства з обмеженою відповідальністю "Судова експертна палата" надав заяву про розгляд справи без його участі.

У судовому засіданні, яке відбулося 23.05.2013 року Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області заявлено клопотання щодо розширення кола питань, які мають бути поставлені на розгляд експерту, а саме:

- яка відстань від житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Героїв, 3 до суміжної з ним стіни об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ»?

- чи відповідає відстань від житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Героїв, 3 до суміжної з ним стіни об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ» державним будівельним нормам, пожежним нормам та проектним рішенням?

- чи можливо розроблення проекту та виконання будівельних робіт на об'єкті: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ» до отримання містобудівних умов і обмежень, виданих ГоловАПУ 06.12.2012 р. № 09/2525?

- на підставі яких вихідних даних розроблявся проект об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ»?

Відповідно до ч. 4 ст. 122, ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи вищезазначені обставини, суд ухвалив розглядати справу в письмовому провадженні.

Вирішуючи клопотання Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області суд доходить висновку про відмову у його задоволенні з наступних підстав.

Питання, запропоновані відповідачем: - яка відстань від житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Героїв, 3 до суміжної з ним стіни об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ»?; - чи відповідає відстань від житлового будинку, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект Героїв, 3 до суміжної з ним стіни об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ» державним будівельним нормам, пожежним нормам та проектним рішенням? входять у зміст питань, поставлених експерту судом, а саме: - чи відповідають вимогам протипожежної безпеки об'єкт «Будівництво торговельно-виставкового комплексу з реконструкції ринку по пр. Героїв, 3А в м. Дніпропетровську І черга»?; - чи порушені забудовником вимоги ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень», ст. 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» під час проведення будівельних робіт об'єкта «Будівництво торговельно-виставкового комплексу з реконструкції ринку по пр. Героїв, 3А в м. Дніпропетровську І черга»? - чи відповідає проект та об'єкт «Будівництво торговельно-виставкового комплексу з реконструкції ринку по пр. Героїв, 3А в м. Дніпропетровську І черга» містобудівним умовам та обмеженням земельної ділянки по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровську, виданим Головним архітектурно-планувальним управлінням 06.12.2012 року № 09/2525?. Питання відповідача: - чи можливо розроблення проекту та виконання будівельних робіт на об'єкті: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ» до отримання містобудівних умов і обмежень, виданих ГоловАПУ 06.12.2012 р. № 09/2525?; - на підставі яких вихідних даних розроблявся проект об'єкта будівництва: «Будівництво торгівельно-виставочного комплексу з реконструкцією ринку по проспекту Героїв, 3а у м. Дніпропетровськ»? не стосуються предмету спору та, відповідно не відносяться до предмету необхідного експертного дослідження.

На підставі викладеного, клопотання Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області щодо розширення кола питань, які мають бути поставлені на розгляд експерту не підлягає задоволенню.

Частинами 1-3, 5 статті 81 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначаються судом. Суд повинен вмотивувати відхилення питань осіб, які беруть участь у справі. Особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд призначити експертизу і доручити її проведення відповідній експертній установі або конкретному експерту. Якщо сторони домовилися про залучення експертами певних осіб, суд повинен призначити їх відповідно до цієї домовленості. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 156 Кодексу адміністративного судочинства України суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Відповідно до ст. 92 Кодексу адміністративного судочинства України витрати, пов'язані з проведенням судових експертиз несе сторона, яка заявила клопотання про її проведення.

Враховуючи те, що позивачем були надані документи, запитувані судовим експертом Товариства з обмеженою відповідальністю "Судова експертна палата", необхідні для повного дослідження і надання обґрунтованого та об'єктивного висновку щодо поставлених питань, суд доходить висновку про необхідність направлення справи експертам Товариства з обмеженою відповідальністю «Судова експертна палата» для проведення будівельно-технічної експертизи. Також суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи - до одержання результатів експертизи, або вмотивованої відмови у її проведенні від експертної установи.

Керуючись ст.ст. 71, 81, 92, 122, 128, 156, 160, 165, 185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Передати експертам Товариства з обмеженою відповідальністю «Судова експертна палата» (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Паторжинського, 8/9) матеріали адміністративної справи № 804/1307/13-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровської області про визнання протиправними дії та скасування припису для продовження проведення будівельно-технічної експертизи та вирішення питань відповідно до ухвали суду від 20.02.2013 року.

Зупинити провадження в адміністративній справі № 804/1307/13-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кодак" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області про визнання протиправними дії та скасування припису - до одержання результатів експертизи, або вмотивованої відмови у її проведенні від експертної установи.

Копію ухвали разом з документами, необхідними для проведення експертизи, направити до Товариства з обмеженою відповідальністю «Судова експертна палата» (Дніпропетровське регіональне відділення) (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Паторжинського, 8/9).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя (підпис) О.Б. Ляшко

З оригіналом згідно

Суддя О.Б. Ляшко

Ухвала не набрала законної сили

23.05.2013 р.

Суддя О.Б. Ляшко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.05.2013
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу38005747
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/1307/13-а

Ухвала від 19.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Постанова від 08.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 30.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 30.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 26.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 06.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 26.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні