Рішення
від 29.05.2009 по справі 1/1799-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/1799-НМ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "29" травня 2009 р.                                                     Справа № 1/1799-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

головуючого - судді Тимошенка О.М.

при секретарі Стародуб Л.Ф.

за участю представників сторін

від позивача Дубовик А.А. (директор)

від відповідача Клим Т.П. (керівник)

від Житомирської обласної Ради Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" - Климчук А.В. (довіреність від 30.12.07)

від Українського фонду "Реабілітації інвалідів" - не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Колективного підприємства "Житомирфото" (м. Житомир)  

до Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів" (м. Бердичів)

за участю третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача:

Українського фонду "Реабілітація інвалідів" (м.Київ)

про визнання незаконним створення Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів" та про визнання недійсними установчих документів,

за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору Житомирської обласної Ради Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" (м.Житомир)

до  Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів"

про визнання незаконним створення Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів" та про визнання недійсними установчих документів.

Позивачем з урахуванням уточнень до позовної заяви просить визнати незаконним та недійсним погодження Житомирською обласною Радою Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" Положення Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів"; визнати недійсними та такими, що не відповідають вимогам чинного законодавства установчі документи відповідача в частині, згідно якої вказано, що Бердичівський міський осередок Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів" підпорядкований Житомирській обласній Раді Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" та зобов'язати відповідача виключити з власного найменування формулювання: "Житомирської обласної Ради Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" (а.с.1-3 том.ІІ).

Житомирською обласною Радою Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" пред'явлено аналогічний позов, з урахуванням заяви про зміну предмету позову, до  Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів"  (а.с.124-126 І том).

Представник позивача у судових засіданнях уточнені позовні вимоги підтримав.

Представник Житомирської обласної Ради Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" у судових засіданнях уточнені позовні вимоги підтримав.

Представник Бердичівського міського осередку Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів"  у судових засіданнях заперечив проти позову.

Третя особа - Український фонд "Реабілітація інвалідів" представника до суду не направив.

У судовому засіданні 13.05.09 оголошувалась перерва до 29.05.09, на підставі ст.77 ГПК України.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію об'єднання громадян 18 березня 1993 року зареєстроване об'єднання громадян - Житомирська обласна рада Українського фонду "Реабілітація інвалідів" (далі Рада) як осередок всеукраїнського громадського об'єднання, діяльність якого поширюється на територію Житомирської області.

Таким чином за організаційно-правовою формою Рада є об'єднанням громадян, громадською організацією, створення та діяльність якої регулюється в першу чергу Законом України "Про об'єднання громадян" (далі Закон) та іншими нормативними актами.

Відповідно до ст. 9 Закону об'єднання  громадян  України  утворюються    і    діють    з всеукраїнським, місцевим та міжнародним статусом. До всеукраїнських  об'єднань  громадян  належать  об'єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей.

Відповідно до Статуту Українського фонду "Реабілітація інвалідів" Фонд об'єднує у своєму складі місцеві осередки, які є юридичними особами.

Отже Рада є місцевим осередком громадської організації - Український фонд "Реабілітація інвалідів".

Зі змісту ст. 1, ст. 3 Закону,  пункту 3.1 Положення про Раду вбачається, що членами громадської організації можуть бути лише громадяни, отже юридична особа, в тому числі і Бердичівський міський осередок Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація Інвалідів", не може бути членом Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів".

Виходячи зі змісту ст. 9 ч.2 Закону Рада, яка не є всеукраїнським об'єднанням громадян, не може мати своїх осередків.

Таким чином відповідач не може бути осередком Ради.

З назви відповідача вбачається, що він є осередком Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів". Назва відповідача не може вважатись визначенням його правового статусу з огляду на вищевикладене а також враховуючи, що відповідно до ст. 12-1 Закону назва об'єднання  громадян  визначається рішенням установчого з'їзду (конференції) або загальними зборами об'єднання громадян.

Із довідки про включення до ЄДРПОУ вбачається, що органом управління відповідача є Український фонд "Реабілітація інвалідів", тобто не Рада.

В Положенні про Бердичівський міський осередок Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів" зазначено, що Бердичівський міський осередок є громадською організацією, підпорядкованою Житомирській обласній раді Українського фонду "Реабілітація інвалідів". Під терміном підпорядкування слід розуміти обов'язок однієї особи виконувати вказівки іншої. Разом з тим в Положенні жодним чином не зазначено в чому полягає це підпорядкування.

На титульному аркуші Положення міститься вказівка "Погоджено Житомирською обласною радою Українського фонду "Реабілітація інвалідів". Саме це погодження позивач та Рада просять визнати недійсним

В свідоцтві про реєстрацію відповідача зазначено вид об'єднання - громадська організація, тобто не зазначено, що це є осередок Ради. Таким чином відповідача можна вважати місцевим об'єднанням громадян.

З аналізу викладеного господарський суд робить висновок, що:

- Бердичівський міський осередок Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів" є самостійною юридичною особо, яка не підзвітна та не залежна від інших осіб, керується в своїй діяльності тільки своїм Положенням та чинним законодавством, не є і не може бути осередком (відділенням, первинною організацією, тощо) Ради та як юридична особа не може бути членом об'єднання громадян;

- Рада є місцевим осередком всеукраїнської громадської організації, в своїй структурі не може мати місцевих осередків - юридичних осіб, членами Ради можуть бути тільки громадяни.

Таким чином будь які внутрішні організаційні документи (статути, положення, накази, погодження, тощо) відповідача, не можуть впливати на права, обов'язки чи охоронювані законом інтереси Ради, так само як і не можуть впливати такі документи Ради на права, обов'язки чи охоронювані законом інтереси відповідача.

Статтею 1 ГПК України та статтею 16 ЦК України передбачено право звернення до суду за захистом свого порушеного права чи законного інтересу. Господарським судом не встановлено, що відповідачем допущені порушення щодо Ради.

До такого ж висновку суд приходить щодо позовних вимог позивача КП "Житомирфото", по відношенню до якого відповідач є самостійною юридичною особою.

Враховуючи викладене господарський суд відмовляє в задоволенні позову КП "Житомирфото" повністю та відмовляє в задоволенні позову Ради в частині позовних вимог про визнання недійсним погодження Радою Положення Бердичівського міського осередку та в частині визнання недійсними установчих документів відповідача.

Позов Житомирської обласної Ради Українського Фонду "Реабілітація інвалідів", як третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, підлягає задоволенню в частині вимоги про спонукання до зміни назви юридичної особи. При цьому господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 90 ЦК України, юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.

Назва відповідача містить в собі назву Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів".

Як встановлено судом, Бердичівський міський осередок Житомирської обласної Ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів" не є осередком Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів".

Відповідно до ст.90 ч.5 ЦК України юридична  особа  не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Використання відповідачем найменування Ради може вводити в оману третіх осіб  щодо правовідносин сторін.

З огляду на викладене господарський суд робить висновок, що використання відповідачем у власній назві назву Ради порушує право останньої, яке захищене законом, а саме частиною 5 статті 90 ЦК України. Порушене право підлягає захисту шляхом покладення на відповідача обов'язку  змінити в установленому законом порядку найменування юридичною особи шляхом виключення з власного найменування вказівку на те, що юридична особа є осередком Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів", а саме виключити слова "Житомирської обласної ради".

Керуючись ст.ст. 49, 82 – 85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Відмовити в задоволенні позову Колективного підприємства "Житомирфото".

Позов Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів" задовольнити частково.

Зобов'язати Бердичівський міський осередок Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів" (13312, м.Бердичів, вул.Руська,18; код 23562568) змінити в установленому законом порядку найменування юридичною особи шляхом виключення з власного найменування вказівку на те, що юридична особа є осередком Житомирської обласної ради Українського фонду "Реабілітація інвалідів", а саме виключити слова "Житомирської обласної ради".

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

                                                                                Дата підписання 03.06.09

Суддя                                                                     Тимошенко О.М.  

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу

 3-відпов.

4-5-третім особам:

Український фонд "Реабілітації інвалідів"  (03028,м.Київ, Голосіївський район, проспект Науки,22, кв.37)

Житомирська обласна Рада Українського Фонду "Реабілітація інвалідів" (м.Житомир, вул.Київська,74)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.05.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3800690
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/1799-нм

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні