Ухвала
від 02.04.2014 по справі 5024/1763/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"02" квітня 2014 р. Справа № 5024/1763/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Довгань О.І., розглянувши справу порушену

за заявою: Чаплинської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби смт. Чаплинка Херсонської області

до: Державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" "Скадовського морського торговельного порту" місцезнаходження с.Хорли Каланчацького району Херсонської області, вул.Набережна,1, код ЄДРПОУ 24113080

про визнання банкрутом

За участю представників сторін та учасників провадження :

кредитора Чаплинської МДПІ - Педюк А.В.,дов.б/н від 27.03.14р.- Скадовська ОДПІ

боржника - ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" ДП «Скадовський морський торговельний порт» - не прибули

Головне управління юстиції у Херсонській області, відділ з питань банкрутства - Афанасьєв О.В., дов. № 94 від 16.01.2014р.

ДП "Скадовський морський торговельний порт"- не прибули

Міністерство інфраструктури України - не прибули

Прокурор Херсонської прокуратури з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері - не прибули

в с т а н о в и в:

Суть справи викладена в попередніх ухвалах по справі.

Чаплинська МДПІ Херсонської області ДПС України звернулась до господарського суду Херсонської області із заявою про визнання банкрутом державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" державного підприємства "Скадовський морський торговельний порт", за загальними правилами, встановленими Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки Боржник має податкову заборгованість в сумі 554449,89 грн. і не сплачує її більше трьох місяців.

Додані до заяви матеріали свідчать, що заява про порушення справи подана за правилами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - особливості банкрутства відсутнього боржника.

Ухвалою суду від 17.12.2012р. суд прийняв заяву до розгляду і порушив провадження у справі про банкрутство та призначив справу до розгляду у підготовчому засіданні.

При розгляді справи судом були виявлені грубі порушення в процедурі утворення та державної реєстрації державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" державного підприємства «Скадовський морський торговельний порт», яке є лише підрозділом , протизаконні дії посадових осіб ДП "Скадовський морський торговельний порт, " а саме ухилення від відображення господарської діяльності у консолідованому балансі ДП «Скадовський морський торговельний порт», перекручення звітності, ухилення від сплати податків, внаслідок чого причинені збитки державі.

Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області надав до суду копію адміністративного позову від 12.09.2013р. про визнання недійсною державної реєстрації ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" та ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 16.09.2013р. № 821/3564/13-а про відкриття провадження та закінчення підготовчого провадження.

Ухвалою від 30.09.2013р. суд зупинив провадження у справі до вирішення по суті Херсонським окружним адміністративним судом справи № 821/3564/13-а.

Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області надав до суду копію постанови Херсонського окружного адміністративного суду від 11.10.2013р. у справі № 821/3564/13-а, якою позов прокурора задоволено повністю, державна реєстрація боржника ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" визнана недійсною. Дана постанова набрала законної чинності.

Відповідно до ст.79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення. Отже, провадження у справі має бути поновлене.

Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області надав до суду копію ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 29.11.2013р. у справі № 821/4349/13-а, якою позов прокурора про припинення юридичної особи повернено позивачу (без розгляду).

На вимогу суду Реєстраційна служба Каланчацького районного управління юстиції надіслала суду копію ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 05 листопада 2013р. у справі № 821/3564/13-а, якою суд роз'яснив постанову від 11.10.2013р. Як вбачається з тексту ухвали від 05.11.2013р., під час розгляду позову про визнання недійсною державної реєстрації позивачем не ставилось і не було предметом судового розгляду питання про припинення юридичної особи.

Відповідно до ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003р. (з наступними змінами та доповненнями), безумовною підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.

Зважаючи на те, що позов прокурора про припинення юридичної особи повернено позивачу (без розгляду), а ухвала Херсонського окружного адміністративного суду від 29.11.2013р. у справі № 821/4349/13-а не оскаржувалась, прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області має повторно направили позов про припинення юридичної особи - ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" ДП «Скадовський морський торговельний порт», що є логічним та необхідним кроком для реалізації постанови про визнання недійсною державної реєстрації ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" .

В судовому засіданні представник Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції заявив клопотання про заміну сторони правонаступником. Відповідно до Постанови КМУ від 20.03.2013р. №229 проведено реорганізацію Чаплинської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби шляхом приєднання до Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Херсонської області, яка являється правонаступником Чаплинської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби з усіма її правами та обов'язками.

В результаті приєднання Чаплинська МДПІ Херсонської області ДПС стала структурним підрозділом Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Херсонської області.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 25 Господарського процесуального кодексу України, Скадовська об'єднана державна податкова інспекція Міндоходів у Херсонській області просить замінити у справі №5024/1763/2012 кредитора Чаплинську міжрайонну державну податкову інспекцію Херсонської області Державної податкової служби на Скадовську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Херсонській області. До клопотання додано копію виписки з ЄДР Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Херсонської області та наказу Міністерства Доходів і зборів України від 16.08.2013р. за №365. Клопотання розглянуте у судовому засіданні і судом задовольняється.

В судовому засіданні представник Складовської ОДПІ повідомив суду, що ДП «Скадовський морський торговельний порт» ніколи не подавав податкову звітність з урахуванням діяльності Хорлівського морського торговельного портового пункту, та надав суду довідку аналогічного змісту від 01.04.2014р. № 428/10-19-10-05.

Факт неподання консолідованого балансу ДП «Скадовський морський торговельний порт» з урахуванням діяльності Хорлівського морського торговельного портового пункту встановлювався судом у попередніх засіданнях.

Міністерство інфраструктури України направило до суду пояснення (т.4, а.с.84) , з яких вбачається , що ДП «Скадовський морський торговельний порт» подавав до Міністерства фінансові плани з урахуванням діяльності Хорлівського морського торговельного портового пункту, код ЄДРПОУ 01125703. До пояснень додані звіти ДП «Скадовський морський торговельний порт» про виконання фінансового плану за 9 міс.2013р., інформація до звіту, пояснювальна записка до звіту (т.4, а.с.84 - 130).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.25, 79, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1 Провадження у справі поновити.

2. В подальшому вважати стороною у справі Скадовську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Херсонській області (Скадовську ОДПІ).

3. Витребувати у прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області докази повторного звернення до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом про припинення юридичної особи - ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" ДП «Скадовський морський торговельний порт», для реалізації постанови про визнання недійсною державної реєстрації ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" .

4.Призначити судове засідання на "12" травня 2014 р. о 11:00 за адресою: м.Херсон, вул. Горького, 18 кабінет № 211

5.Ухвалу надіслати: прокурору Херсонської області, кредитору, боржнику, Скадовській ОДПІ, прокурору з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області, Міністерству інфраструктури України, ДП «Скадовський морський торговельний порт», державний орган з питань банкрутства м. Херсон.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено08.04.2014
Номер документу38046745
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5024/1763/2012

Ухвала від 20.06.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 02.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні