Ухвала
від 12.05.2014 по справі 5024/1763/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"12" травня 2014 р. Справа № 5024/1763/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Довгань О.І., розглянувши справу

за заявою: Чаплинської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби

до: Державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" "Скадовського морського торговельного порту" місцезнаходження: с. Хорли Каланчацького району, Херсонської області, вул.Набережна,1, код ЄДРПОУ 24113080

про визнання банкрутом

За участю представників сторін та учасників провадження :

від кредитора : Чаплинської МДПІ - не прибули

від боржника : ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" ДП «Скадовський морський торговельний порт» - не прибули

- Головне управління юстиції у Херсонській області , відділ з питань банкрутства - Афанасьєв О.В., дов. № 94 від 16.01.2014р.

- ДП "Скадовський морський торговельний порт" - не прибули

- Міністерство інфраструктури України - не прибули

- Прокурор Херсонської прокуратури з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері - не прибули

в с т а н о в и в:

Суть справи викладена в попередніх ухвалах по справі.

Чаплинська МДПІ Херсонської області ДПС України звернулась до господарського суду Херсонської області із заявою про визнання банкрутом державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" державного підприємства "Скадовський морський торговельний порт", за загальними правилами, встановленими Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки Боржник має податкову заборгованість в сумі 554449,89 грн. і не сплачує її більше трьох місяців.

Додані до заяви матеріали свідчать, що заява про порушення справи подана за правилами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - особливості банкрутства відсутнього боржника.

Ухвалою суду від 17.12.2012р. суд прийняв заяву до розгляду і порушив провадження у справі про банкрутство та призначив справу до розгляду у підготовчому засіданні.

При розгляді справи господарським судом були виявлені грубі порушення в процедурі утворення та державної реєстрації зі статусом юридичної особи державного підприємства "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" державного підприємства «Скадовський морський торговельний порт», яке є лише підрозділом , протизаконні дії посадових осіб ДП "Скадовський морський торговельний порт, " а саме ухилення від відображення господарської діяльності у консолідованому балансі ДП «Скадовський морський торговельний порт», перекручення звітності, ухилення від сплати податків, внаслідок чого причинені збитки державі.

Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області надав до суду копію адміністративного позову від 12.09.2013р. про визнання недійсною державної реєстрації ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт" та ухвали Херсонського окружного адміністративного суду від 16.09.2013р. № 821/3564/13-а про відкриття провадження та закінчення підготовчого провадження.

Ухвалою від 30.09.2013р. суд зупинив провадження у справі до вирішення по суті Херсонським окружним адміністративним судом справи № 821/3564/13-а.

Прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області надав до суду копію постанови Херсонського окружного адміністративного суду від 11.10.2013р. у справі № 821/3564/13-а, якою позов прокурора задоволено повністю, суд визнав недійсною державну реєстрацію ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт", проведену Каланчацькою районною державною адміністрацією 12.08.1996р. № 18/130 зі статусом юридичної особи Дана постанова набрала законної чинності.

Відповідно до ст.79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення. Ухвалою від 02.04.2014р. суд поновив провадження у справі, призначив судове засідання на 12 травня 2014р.

Сторони та учасники провадження належним чином та своєчасно повідомлені про дату і місце розгляду справи. Проте в судове засідання не прибули, Складовська ОДПІ надіслала до суду клопотання про розгляд справи без участі кредитора у зв'язку з відсутністю коштів на відрядження. Інші учасники провадження не повідомили суду про причини неявки в судове засідання.

Справа розглядається за наявними матеріалами за правилами ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Суд зазначає, що жодне судове рішення у даній справі сторонами не оскаржувалось, всі рішення набрали законної чинності.

Відповідно до статті 1 господарського процесуального кодексу України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяль ності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 21 цього ж кодексу встановлено, що сторонами у судовому процес позивачами та відповідачами-можуть бути лише підприємства та організації, зазначені у ст.1 цього кодексу.

Як визначено ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», боржник - це суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа - підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом. Фізична особа - підприємець є боржни ком лише за зобов'язаннями, які виникли у неї у зв'язку зі здійсненням підприємницької діяльності.

Боржником не можуть бути відокремлені структурні підрозділи юридичної особи (філії, представництва, відділення тощо).

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 11.10.2013р. у справі № 821/3564/13-а визнано недійсною державну реєстрацію ДП "Хорлівський морський торговельний портовий пункт", проведену Каланчацькою районною державною адміністрацією 12.08.1996р. № 18/130 зі статусом юридичної особи. Дана постанова набрала законної чинності. Отже боржник у даній справі був утворений та зареєстрований з грубим порушенням чинного законодавства і станом на день розгляду справи не має статусу юридичної особи.

Подальше провадження у справі про банкрутство такого боржника з переходом до інших судових процедур (розпорядження майном, визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури) неприпустимо. Керуючись п. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, згідно з яким справа про визнання банкрутом суб'єкта, що не має статусу юридичної особи , не підлягає розгляду господарськими судами України.

Згідно ст.8 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суддя відмовляє у прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство , якщо боржник не включений до Єдиного державного реєстру підприємство та організацій України або до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності (мається на увазі що боржник повинен мати статус юридичної особи та бути суб'єктом підприємницької діяльності).

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд припиняє провадження у справі, якщо боржник не включений до Єдиного державного реєстру підприємство та організацій України або до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1, 21, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.1, 8, 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд -

у х в а л и в:

1. Провадження у справі припинити.

2. Скасувати дію мораторію на задоволення вимог кредиторів, усі обмеження та заборони, застосовані господарський судом Херсонської області у справі № 5024/1763/2012.

3. Ухвалу надіслати: прокурору Херсонської області, Скадовській ОДПІ, прокурору з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Херсонської області, Міністерству інфраструктури України, ДП «Скадовський морський торговельний порт», державному органу з питань банкрутства м. Херсон, державному реєстратору Каланчацького р-ну, ВДВС Каланчацького РУЮ .

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення12.05.2014
Оприлюднено16.05.2014
Номер документу38657376
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5024/1763/2012

Ухвала від 20.06.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 02.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні