Ухвала
від 26.05.2014 по справі 915/2166/13
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про роз'яснення

"26" травня 2014 р.Справа № 915/2166/13 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Савицького Я.Ф.

Суддів: Гладишевої Т.Я.

Журавльова О.О.

(склад судової колегії сформовано відповідно до розпорядження голови суду від 19.05.2014р. №912)

при секретарі судового засідання Будному О.В.

за участю представників сторін в судовому засіданні від 26.05.2014р.:

від позивача: Цинєв А.О., за довіреністю б/н від 23.10.2013р.;

від відповідача-1: не з'явились;

від відповідача-2: не з'явились;

від відповідача-3: не з'явились;

від третьої особи: не з'явились;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Приватного підприємства "Укрсервіс" про роз'яснення постанови Одеського апеляційного господарського суду від 03 квітня 2014р.

по справі №915/2166/13

за позовом: Приватного підприємства "Укрсервіс"

до відповідачів: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрспецторг Групп" в особі Миколаївської філії

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон"

3. Відділу Державної виконавчої служби Южноукраїнського міського управління юстиції

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Миколаївської обласної дирекції

про визнання торгів та свідоцтва про придбання майна недійсними

Сторони належним чином повідомлені про час і місце засідання суду.

Повна фіксація судового процесу здійснювалась згідно ст. 129 Конституції України та ст. 4-4 Господарського процесуального кодексу України.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 19.02.2014р. по справі №915/2166/13 (суддя Васильєва Л.І.) відмовлено в задоволенні позову Приватного підприємства "Укрсервіс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрспецторг Групп" в особі Миколаївської філії, Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" та Відділу Державної виконавчої служби Южноукраїнського міського управління юстиції за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Миколаївської обласної дирекції про визнання торгів та свідоцтва про придбання майна недійсними.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду першої інстанції, до Одеського апеляційного господарського суду звернулось Приватного підприємства "Укрсервіс" з апеляційною скаргою, в якій позивач просить скасувати рішення господарського суду Миколаївської області від 19.02.2014р. по справі №915/2166/13 в повному обсязі та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги ПП "Укрсервіс" у повному обсязі.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 03.04.2014р., задоволено апеляційну скаргу Приватного підприємства "Укрсервіс", рішення господарського суду Миколаївської області від 19.02.2014р. по справі №915/2166/13 скасовано, визнано недійсними прилюдні торги з реалізації арештованого нерухомого майна-нежитлового приміщення магазину "Зустріч", загальною площею 769,9 кв.м., що знаходиться за адресою: пр-кт Леніна, 11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, яке належить Приватному підприємству "Укрсервіс", що відбулись 22.11.2013р., оформлені протоколом №15-0356/13(Н)-1 від 22.11.2013р.; визнано недійсним свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів від 22.11.2013р. про придбання Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" з прилюдних торгів нежитлового приміщення магазину "Зустріч", загальною площею 769,9 кв.м., що знаходиться за адресою: пр-кт Леніна, 11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, виданого приватним нотаріусом Южноукраїнського міського нотаріального округу ОСОБА_5

16.05.2014р. від Приватного підприємства "Укрсервіс" до Одеського апеляційного господарського суду надійшла заява про роз'яснення постанови Одеського апеляційного господарського суду від 03.04.2014р., якою позивач просить роз'яснити постанову від 03.04.2014р., а саме: чи є вказане рішення суду підставою для припинення права власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" на нежитлове приміщення магазину «Зустріч», загальною площею 769,9 кв. м., що знаходиться за адресою: просп. Леніна,11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл. та підставою для внесення державним реєстратором (нотаріусом) до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про скасування державної реєстрації прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" на нежитлове приміщення магазину «Зустріч», загальною площею 769,9 кв. м., що знаходиться за адресою: просп. Леніна,11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 20.05.2014р. заяву Приватного підприємства "Укрсервіс" про роз'яснення постанови від 03.04.2014р. призначено до розгляду на 26.05.2014р. о 10:00 год. з повідомлення сторін про те, що нез'явлення їх представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду заяви.

У судове засідання 26.05.2014 р. з'явився представник заявника, інші учасники процесу в судове засідання не з'явились, хоча про час, дату та місце його проведення повідомлені належним чином.

Розглянувши заяву Приватного підприємства "Укрсервіс", заслухавши представника позивача, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду зазначає наступне.

Як вбачається з заяви про роз'яснення постанови Одеського апеляційного господарського суду від 03.04.2014р., приватним нотаріусом Южноукраїнського міського нотаріального округу ОСОБА_5 відмовлено у проханні Приватного підприємства "Укрсервіс" про виконання вищезазначеного рішення суду, оскільки вказане рішення не містить посилань щодо скасування рішення про державну реєстрацію прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" на спірне майно.

Відповідно до ч.1 ст. 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відносини, пов'язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та їх обтяжень, регулюються нормами Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

За положеннями п.1 ч.1 ст. 8 зазначеного Закону орган державної реєстрації прав проводить державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмовляє у їх реєстрації.

Згідно з ч.4 ст. 15 Закону державній реєстрації підлягають виключно заявлені права та їх обтяження за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Відповідно до ч.1 ст. 19 Закону, державна реєстрація прав проводиться на підставі: 1) договорів, укладених у порядку, встановленому законом; 2) свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону; 3) свідоцтв про право власності, виданих органами приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді; 4) державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; 5) рішень судів, що набрали законної сили; 6) інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.

За пунктом 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 26.10.2011р. №1141, Державний реєстратор вносить записи до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду, рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Відповідно до статті 89 Господарського процесуального кодексу України суддя за заявою сторони чи державного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.

Роз'яснення судового рішення полягає в усуненні його неясності та викладенні його у більш ясній і зрозумілій формі. При цьому, роз'яснюючи рішення, господарський суд не вправі змінювати зміст рішення, тобто не має права змінювати відомостей, викладених у рішенні відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів зазначає, що постановою Одеського апеляційного господарського суду від 03.04.2014р. по справі №915/2166/13, зокрема, визнано недійсним свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів від 22.11.2013р. про придбання Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" з прилюдних торгів нежитлового приміщення магазину "Зустріч", загальною площею 769,9 кв.м., що знаходиться за адресою: пр-кт Леніна, 11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, виданого приватним нотаріусом Южноукраїнського міського нотаріального округу ОСОБА_5, що безперечно є умовою для скасування рішення про державну реєстрацію прав ТОВ "Торговий дім "Елікон" на вищезазначене майно, оскільки ТОВ "Торговий дім "Елікон" не є власником спірного майна.

Керуючись ст.ст. 86, 89, 102 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИЛА:

Роз'яснити постанову Одеського апеляційного господарського суду від 03.04.2013р. у справі №915/2166/13, зазначивши, що вказана постанова є підставою для припинення права власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" на нежитлове приміщення магазину «Зустріч», загальною площею 769,9 кв. м., що знаходиться за адресою: прос. Леніна,11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл. та підставою для внесення державним реєстратором (нотаріусом) до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про скасування державної реєстрації прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Елікон" на нежитлове приміщення магазину «Зустріч», загальною площею 769,9 кв. м., що знаходиться за адресою: прос. Леніна,11, приміщення №3, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл.

Головуючий суддя Савицький Я.Ф.

Суддя Гладишева Т.Я.

Суддя Журавльов О.О.

Дата ухвалення рішення26.05.2014
Оприлюднено30.05.2014
Номер документу38914973
СудочинствоГосподарське
Сутьчас і місце засідання суду. Повна фіксація судового процесу здійснювалась згідно ст. 129 Конституції України та ст. 4-4 Господарського процесуального кодексу України

Судовий реєстр по справі —915/2166/13

Постанова від 28.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Постанова від 28.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 12.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 12.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 07.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 26.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 30.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 26.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 26.05.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні