Постанова
від 01.07.2014 по справі 922/2367/13
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2014 року Справа № 922/2367/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Куровського С.В.

За участю : представника ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області - Данканич М.Д.; ліквідатора ТОВ "Дарніка" - Антоненка Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області

на ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 08.01.2014 по справі № 922/2367/13 за заявою ФОП ОСОБА_4 до ТОВ "Дарніка" про визнання банкрутом,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 14.06.2013 прийнято заяву ФОП ОСОБА_4 про порушення справи про банкрутство ТОВ "Дарніка", на підставі ст.ст.10-13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" / в редакції чинній з 19 січня 2013/.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 01.07.2013 порушено провадження по справі № 922/2367/13 про банкрутство ТОВ "Дарніка", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Антоненка Д.О.

Постановою Господарського суду Харківської області від 04.09.2013 по справі № 922/2367/13 боржника - ТОВ "Дарніка" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Антоненка Д.О.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.11.2013 /суддя : Чистякова І.О./ затверджено звіт ліквідатора боржника, ліквідаційний баланс ТОВ "Дарніка" та провадження по справі № 922/2367/13 припинено.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 19.12.2013 порушено апеляційне провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області на ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.11.2013 по справі № 922/2367/13.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 08.01.2014 по справі № 922/2367/13 /судді : Фоміна В.О., Кравець Т.В., Крестьянінов О.О./ апеляційне провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області на ухвалою Господарського суду Харківської області від 21.11.2013 припинено на підставі п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

В касаційній скарзі ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області просить скасувати ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 08.01.2014, посилаючись на те, що вона прийнята з неправильним застосуванням норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Провадження по даній справі про банкрутство ТОВ "Дарніка" здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19 січня 2013 року.

Згідно із ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається із матеріалів справи, оголошення про порушення провадження по справі про банкрутство ТОВ "Дарніка" опубліковано в газеті "Голос України" 01.07.2013 №125 (5625).

Згідно п.1 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство.

Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Як було встановлено судом апеляційної інстанції, ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області у встановленому законом порядку з кредиторськими вимогами до ТОВ "Дарніка" не зверталась.

Ухвалою попереднього засідання Господарського суду Харківської області від 21.08.2013 по справі № 922/2367/13 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Дарніка" (т. 2, а.с.211-216).

В подальшому, постановою Господарського суду Харківської області від 04.09.2013 ТОВ "Дарніка" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Антоненка Д.О.

Згідно п.1 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Як вбачається із матеріалів справи та було встановлено судом апеляційної інстанції, ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області до ліквідатора боржника у встановленому законом порядку з кредиторськими вимогами не зверталась.

Відповідно до ст . 1 ГПК України право на звернення до господарського суду мають підприємства та організації, що звертаються за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Сторонами у справі про банкрутство згідно ст.1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут), іншими учасниками провадження є: сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Вищевказаний перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство названа стаття відносить також інших осіб, які у випадках, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Проте, податкові органи не віднесені чинним законодавством до інших, окрім кредиторів, учасників справи про банкрутство.

Так як ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області не зверталась у встановленому Законом порядку з кредиторськими вимогами ТОВ "Дарніка" та не має належним чином підтверджених кредиторських вимог до боржника, то ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області не набула статусу учасника чи сторони у справі про банкрутство ТОВ "Дарніка"

Відповідно до ч.1 ст.91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Таким чином, оскільки ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області не зверталась з кредиторськими вимогам і статусу учасника чи сторони у даній справі про банкрутство ТОВ "Дарніка" не має, то господарський суд апеляційної інстанцій дійшов до правильного висновку про те, що апеляційне провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області на ухвалу Господарського суду Харківської області від 21.11.2013 підлягає припиненню.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що підстав для скасування ухвали Харківського апеляційного господарського суду від 08.01.2014 по справі № 922/2367/13 не вбачається.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній ухвалі суду апеляційної інстанції.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 - 111 13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області залишити без задоволення.

Ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 08.01.2014 по справі № 922/2367/13 залишити без змін.

Головуючий - Ткаченко Н.Г.

Судді - Катеринчук Л.Й

Куровський С.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.07.2014
Оприлюднено03.07.2014
Номер документу39552802
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2367/13

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Постанова від 01.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 17.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Кравець Т.В.

Постанова від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Постанова від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні