Ухвала
від 29.05.2014 по справі 2270/6801/11
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2014 року м. Київ К/9991/27721/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого судді: Сіроша М.В.,

суддів: Блажівської Н.Є.,

Усенко Є.А.

розглянувши у порядку попереднього розгляду касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому (далі - ДПІ) на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 16 січня 2012 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2012 року у справі за адміністративним позовом ДПІ до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Марка» (далі - Товариство), Виконавчого комітету Запорізької міської ради м. Запоріжжя Запорізької області (далі - Міська рада), Відділу державної реєстрації Хмельницької міської ради Хмельницької області (далі - Відділ)

про скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

В С Т А Н О В И Л А :

У травні 2011 року ДПІ звернулася до суду з адміністративним позовом про скасування державної реєстрації змін до установчих документів Товариства щодо його місцезнаходження на вул. Козацька, 55 у м. Хмельницький.

На обґрунтування позову зазначила, що внесені державним реєстратором дані до Єдиного державного реєстру (далі - ЄДР) щодо зміни місцезнаходження Товариства є незаконними, вчинені у порушення вимог Цивільного кодексу України та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб підприємців».

Згідно з актом обстеження місцезнаходження суб'єкта підприємницької діяльності за юридичною адресою м. Хмельницький, вул. Козацька, 55 Товариство не знаходиться.

16 січня 2012 року постановою Хмельницького окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2012 року, у задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суди першої та апеляційної інстанцій зазначили, що відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням не може бути підставою для скасування або визнання неправомірним запису в ЄДР щодо місцезнаходження юридичної особи.

ДПІ звернулося із касаційною скаргою про скасування постанови Хмельницького окружного адміністративного суду та ухвали Вінницького апеляційного адміністративного суду, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, відповідно до витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Товариство з 16.07.2009 року зареєстроване як юридична особа і йому присвоєний ідентифікаційний код - 36576749 за адресою Запорізька область, м. Запоріжжя, Шевченківський район, вул. Вольська, 73.

Згідно з витягом з ЄДР станом на 6.04.2011 року місцезнаходження Товариства зазначене Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Козацька, 55.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (далі - Закон) відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження юридичної особи. При цьому, згідно з ч. 5 ст. 17 Закону в Єдиному державному реєстрі містяться також відомості, зокрема, про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону у разі, якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Відповідно до ч. 4 цієї статті державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, якщо вони не передбачені частинами першою - третьою цієї статті. Відповідно до ч. 9 цієї статті державний реєстратор за відсутності підстав для залишення без розгляду документів про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, зобов'язаний внести не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження запис про внесення змін і в той самий день подати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, інформацію з реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису.

Згідно з ст. 14 Закону передача реєстраційних справ здійснюється, зокрема, в разі зміни місцезнаходження юридичної особи, якщо нове місцезнаходження юридичної особи розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці. За таких обставин, державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи.

Суди попередніх інстанцій правильно зазначили, що у разі виникнення у певного суб'єкта підприємницької діяльності необхідності змінити місцезнаходження, цією особою за своїм попереднім місцезнаходженням подається державному реєстратору реєстраційна картка з визначенням нового місцезнаходження. Державному реєстратору за попереднім місцем знаходження не надано право вимагати додаткових документів, крім зазначеної реєстраційної картки.

Державний реєстратор за попереднім місцезнаходження вносить дані до Єдиного державного реєстру щодо зміни місцезнаходження, а реєстраційну справу передає державному реєстратору за новим місцезнаходження суб'єкта підприємницької діяльності.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» не передбачає право чи обов'язок державного реєстратора при встановленні податковим органом відсутності підприємства за юридичною адресою, відповідно при зміні ним адреси, скасовувати попередню реєстрацію та повертати реєстраційну справу до державного реєстратора за попередньою адресою.

Суди першої та апеляційної інстанцій обґрунтовано зазначили, що відсутність юридичної особи Товариства за її місцезнаходженням не є підставою для скасування або визнання недійсним запису в Єдиному державному реєстрі стосовно місцезнаходження юридичної особи.

Висновки судів першої та апеляційної інстанцій про відмову у задоволені позову є обґрунтованими.

Згідно з ч. 1 ст. 224 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права під час ухвалення судових рішень чи вчинення процесуальних дій.

Колегія суддів дійшла висновку, що судові рішення ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана правильно, підстав для їх скасування з мотивів, викладених в касаційній скарзі, немає.

Керуючись ст.,ст. 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И Л А :

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому відхилити.

Постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 16 січня 2012 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2012 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і оскарженню не підлягає, але може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, визначених ст. 237 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді: Сірош М.В.

Блажівська Н.Є.

Усенко Є.А.

Дата ухвалення рішення29.05.2014
Оприлюднено15.07.2014
Номер документу39741483
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування державної реєстрації змін до установчих документів

Судовий реєстр по справі —2270/6801/11

Ухвала від 08.12.2011

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 23.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сірош М.В.

Ухвала від 29.02.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 22.08.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 22.08.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 29.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сірош М.В.

Ухвала від 28.03.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 29.02.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 19.10.2011

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні