Ухвала
від 04.08.2014 по справі 826/4810/14
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

04 серпня 2014 року К/800/39114/14

Суддя Вищого адміністративного суду України Голубєва Г.К., розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Стілнет на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 травня 2014 р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 01 липня 2014 р. по справі №826/4810/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Стілнет до Державної податкової інспекції у Подільському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві про скасування податкових повідомлень-рішень, -

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю Стілнет звернулось до Вищого адміністративного суду України із касаційною скаргою на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 травня 2014 р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 01 липня 2014 р. по справі №826/4810/14.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 21 липня 2014 року було відкритого касаційне провадження за даною касаційною скаргою.

Товариством з обмеженою відповідальністю Стілнет було подано клопотання про зупинення виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 травня 2014 р. та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 01 липня 2014 р. по справі №826/4810/14 до розгляду касаційної скарги.

Пунктом 5 частини першої статті 215 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суддя-доповідач протягом десяти днів після відкриття касаційного провадження вирішує питання про зупинення виконання судових рішень, які оскаржуються.

При застосуванні зазначеного припису варто враховувати, що питання про зупинення оскаржених судових рішень, які набрали законної сили, може розглядатися лише в тому разі, коли ці рішення підлягають примусовому виконанню. Таке застосування розглядуваної норми випливає з її буквального тлумачення, а саме з поняття виконання судових рішень.

При цьому, порядок примусового виконання судових рішень в адміністративних справах визначається статтею 257 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 257 КАС України у разі необхідності спосіб, строки і порядок виконання можуть бути визначені у самому судовому рішенні. Так само на відповідних суб'єктів владних повноважень можуть бути покладені обов'язки щодо забезпечення виконання рішення. В свою чергу, примусове виконання судових рішень в адміністративних справах здійснюється в порядку, встановленому Законом України Про виконавче провадження (частина 4 статті 257 КАС України).

Як випливає зі змісту статті 258 КАС України, звернення судових рішень до виконання в адміністративних справах здійснюється шляхом видачі виконавчого листа. В подальшому на підставі такого листа судовий виконавець відкриває відповідне виконавче провадження.

Виходячи з викладеного, виконання судових рішень в адміністративних справах має місце в тому разі, якщо за змістом судового рішення є необхідним видати виконавчий лист, на підставі якого в подальшому повинно відкриватися виконавче провадження. В інших випадках судове рішення в адміністративній справі не підлягає примусовому виконанню.

Водночас, із набранням законної сили судового рішення настають передбачені КАС України наслідки. Згідно з частиною першою статті 255 КАС України постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Тобто, КАС України розрізняє такі правові наслідки набрання чинності судовим рішенням, як його 1) обов'язковість; 2) необхідність виконання.

В свою чергу, пункт 5 частини першої статті 215 КАС України передбачає можливість зупинення лише виконання судового рішення. Однак, правових підстав для зупинення обов'язковості судового рішення КАС України не містить. Тому, зупинення виконання судового рішення касаційною інстанцією не може обмежувати обов'язковість судового рішення і тим самим заперечувати передбачені КАС України наслідки набрання таким рішенням законної сили.

З огляду на викладене, у Вищого адміністративного суду України відсутні підстави для зупинення виконання оскаржуваного судового рішення у тому разі, коли таке рішення не передбачає можливості їх примусового виконання з видачею виконавчого листа та відкриттям виконавчого провадження.

Керуючись ст. 215 КАС України, -

ухвалив:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Стілнет у задоволенні клопотання про зупинення виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 травня 2014 р. та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 01 липня 2014 р. по справі №826/4810/14.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Г.К.Голубєва

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення04.08.2014
Оприлюднено08.08.2014
Номер документу40066354
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/4810/14

Ухвала від 07.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Постанова від 07.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 04.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 01.07.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Постанова від 14.05.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Гарник К.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні