Рішення
від 26.06.2009 по справі 7/85-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/85-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

26 червня 2009 р.           Справа 7/85-09

за позовом: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Володарка і К о", с. Івча, Літинський район, Вінницька область.   

до: Івчанської сільської ради, с. Івча, Літинський район, Вінницька область.  

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Літинська районна державна адміністрація

про визнання права власності на самочинне будівництво

Головуючий суддя     Банасько О.О.     

Cекретар судового засідання Гайворонюк Т.О.

Представники

позивача :   Палагнюк Н.К. - довіреність № 37 від 25.05.2009 року.

відповідача : Кащенко В.Д. - Івчанський сільський голова.

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Літинська районна державна адміністрація: Віннічук М.А. - довіреність № 602-1/25  від 15.06.2009 року.

ВСТАНОВИВ :

Надійшла позовна заява про визнання за СТОВ "Володарка і Ко" права власності на самочинне будівництво, а саме будівлю складу в садку в с. Івча, Літинського району, Вінницької області.

Ухвалою від 16.04.2009 року порушено провадження у справі № 7/85-09 та призначено до розгляду на 26.05.2009 року.

В судовому засіданні 26.05.2009 року представник відповідача надав відзив на позовну заяву, згідно якого позовні вимоги не визнає, з тих підстав, що спірний об'єкт до експлуатації не прийнято, крім того позивач не звертався до виконкому Івчанської сільської ради з питанням про прийняття його до експлуатації.

Представник позивача подав додаткові пояснення до позовної заяви, в яких зазначає, що відповідно до положень статуту Івчанської сільської ради, прийняття об'єктів нерухомості до експлуатації та видача правовстановлюючих документів на ці об'єкти, відноситься до компетенції виконкому Івчанської сільської ради.

Заслухавши пояснення представників сторін щодо обставин справи та дослідивши наявні в матеріалах справи докази суд дійшов висновку про необхідність заміни первісного відповідача на належного.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 ГПК України господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача, не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Виходячи із пояснень Івчанського сільського голови виконком Івчанської сільської ради не є самостійною юридичною особою. Натомість правовий статус юридичної особи має Івчанська сільська рада на підтвердження чого суду надано довідку № 1 з ЄДРПОУ від 02.03.2007 року.

З огляду на викладене саме Івчанська сільська рада є належним відповідачем в даній справі.

Представник позивача погоджується з заміною первісного відповідача на належного - Івчанську сільську раду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи судом встановлено, що оспорюваний об'єкт нерухомості знаходиться за межами населеного пункту.

Відповідно до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Враховуючи наведене суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Літинської районної державної адміністрації оскільки прийняття рішення у справі може вплинути на її права чи обов'язки.

Враховуючи заміну неналежного відповідача, залучення до участі у справі третьої особи без самостійних вимог розгляд справи було відкладено до 15.06.2009 року.

В зв'язку з необхідністю надання додаткових документів в судовому засіданні 15.06.2009 року оголошено перерву до 26.06.2009 року.

Оголошуючи перерву в судовому засіданні судом враховано, що сторонами надано згоду на розгляд справи за межами строку встановленого ч.1 ст.69 ГПК України.

За письмовим клопотанням представників сторін справа розглядається без здійснення технічної фіксації судового процесу.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті судом встановлено наступне.

СТОВ "Володарка і Ко" звернулось до суду з позовом про визнання права власності на самочинне будівництво (будівля складу в садку в с. Івча, Літинського району, Вінницької області).

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне.

Так, позивач стверджує, що саме він є володільцем будівлі-складу в садку розташованого за межами населеного пункту с.Івча Літинського району Вінницької області. При цьому він зазначає, що вказана будівля була збудована господарським способом будівельною бригадою колгоспу ім.Леніна с.Івча в 1965 році та використовувалась як склад. За посиланням позивача будівництво здійснювалось без оформлення проекту спеціалізованої проектної організації за рахунок власних коштів, а будівля розташовувалась в межах земельної ділянки, що на момент забудови знаходилась в користуванні господарства.

Як вказує позивач в позовній заяві в 1992 році на базі колгоспу ім. Леніна с. Івча було створено КСП "Івча", якому згідно рішення Івчанської сільської ради народних депутатів від 12.10.1995 року передано у колективну власність 2531 га. землі, у тому рахунку землю на якій розташований "склад у садку".

В 2000 році при розпаюванні майна, КСП "Івчанське" було реформовану в СТОВ "Володарка і К о", а не розпайоване майно було виділено під кредитну заборгованість товариства, після погашення якої склад на ставку був переданий на баланс СТОВ "Володарка і Ко".

В якості нормативно-правового обґрунтування позовних вимог позивач посилається на ст.ст.375, 376 ЦК України.

Дослідженням матеріалів справи судом встановлено, що факт володіння позивачем спірним об'єктом нерухомості підтверджується інвентаризаційною справою (технічним паспортом) на склад в садку виготовленим КП "ВООБТІ" 22.07.2008 року (а.с.31-37, т.1). Відповідно до довідки  СТОВ "Володарка і Ко" № 35 від 25.05.2009 року склад у садку на час розгляду справи в суді знаходиться на балансі СТОВ "Володарка" в розділі "Основні засоби", а його балансова вартість станом на 25.05.2009 року складає 6500,00 грн..

Також суду виконкомом Івчанської сільської ради надано довідку від 25.06.2009 року № 438 в якій зазначено про те, що склад в садку побудовано в 1965 році колгоспом ім. Леніна, с. Івча, а загальна площа вказаного приміщення складає 117,6 кв.м..

Також судом встановлено, що 12.10.1995 року на 4 сесії 22 скликання Івчанської сільської ради народних депутатів було прийнято рішення про передачу у колективну власність 2531 га землі, а також надати у постійне користування 535 га землі відповідно до проекту роздержавлення для виробництва товарної сільськогосподарської продукції КСП "Івчанське" (а.с.26, т.1). На виконання даного рішення Вінницьким філіалом інституту землеустрою було виготовлено технічну документацію по видачі державного акту на право колективної власності КСП "Івчанське" та видано державний акт на право колективної власності на землю серія ІІ-ВН № 000101 (а.с.22-25, 28, т.1).

В архівній довідці від 01.04.2009 року № 2/01-14 виданої архівним відділом Літинської районної державної адміністрації Вінницької області зазначено, що у протоколі № 1 від 05.02.2000 року зборів уповноважених КСП СТОІ "Володарка і Ко", с.Івча має місце рішення про перелік майна, що не підлягає паюванню та направляється на погашення боргів (а.с.29, т.1). Як вбачається із "Переліку майна" затвердженого вказаним вище протоколом в ньому значиться, серед іншого, склад в садку - п.35 (а.с.30, т.1).   

Відповідно до п.1.1 Статуту СТОВ "Володарка і Ко" є підприємством, створеним шляхом реорганізації у формі перетворення з  КСП "Івчанське" і є його правонаступником.

Також судом встановлено, що відповідно до технічного звіту та заключення про технічний стан будівельних конструкцій існуючої будівлі складу в садку с.Івча Літинського району існуюча будівля складу відноситься до ІІ стану - задовільний, при цьому в цілому згідно конструктивних елементів придатне для подальшої експлуатації, при умові виконання рекомендацій та проведення в подальшому поточних ремонтів не рідше одного разу на два роки і проведення обстежень не рідше 1 разу на 5 років в період її експлуатації, будівля складу може експлуатуватись (а.с.38-55, т.1). Відповідно до висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 16.03.2009 року № 02-02/40 вказаний вище звіт відповідає вимогам діючого санітарного законодавства (а.с.56, т.1). Згідно листа від 20.03.2009 року № 08-2/2356 Управління з питань наглядово-профілактичної діяльності ГУ МНС України у Вінницькій області вважає можливим використання складу в садку розташованого в с.Івча Літинського району за призначенням визначеним в технічному звіті  та заключення про технічний стан будівельних конструкцій існуючої будівлі.

З врахуванням встановлених обставин суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.ст. 37, 39 Цивільного кодексу Української РСР юридична особа припиняється шляхом ліквідації або реорганізації (злиття, поділу або приєднання).

При злитті і поділі юридичних осіб майно (права і обов'язки) переходить до нововиниклих юридичних осіб. При приєднанні юридичної особи до іншої юридичної особи її майно (права і обов'язки) переходить до останньої. Майно переходить в день підписання передаточного балансу, якщо інше не передбачене законом або постановою про реорганізацію.

Кооперативні, а також державно-колгоспні та інші державно-кооперативні організації, що є юридичними особами, припиняють свою діяльність на підставах, зазначених у законі і в статутах (положеннях) цих організацій.

Реорганізація (злиття, поділ, приєднання) державно-колгоспних, інших державно-кооперативних, кооперативних та інших громадських організацій, що є юридичними особами, допускається тільки за рішенням загальних зборів їх членів або зборів уповноважених.

За приписами ст.ст. 104, 106, 108 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Враховуючи те, що КСП "Івчанське" є правонаступником колгоспу ім. Леніна, право власності на всі об'єкти нерухомого майна, що належало колгоспу ім. Леніна, перейшло до КСП "Івчанське", як до правонаступника.

В свою чергу СТОВ "Володарка і Ко" у відповідності до статуту є правонаступником КСП "Івчанське", тобто право власності на всі об'єкти нерухомого майна, яке належало КСП "Івчанське" належить СТОВ "Володарка і Ко" як правонаступнику.

При   проведенні   інвентаризації  та   виконанні   інвентарних   справ   у липні      2008   року Вінницьке   обласне   бюро   технічної   інвентаризації   на   схематичному   плані        вказало на відсутність акту про прийняття до експлуатації та відсутність правовстановлювальних документів на самочинно збудовану будівлю складу в садку, позначеною    літерою "А".

Як встановлено ч.1 ст.328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. У частині 2 ст.328 ЦК України закріплюється презумпція правомірності набуття права власності на певне майно. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ч.2 ст.328 ЦК України).

Відповідно до положень ст. 375 ЦК України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам. Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно. Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Правові наслідки самочинної забудови, здійсненої власником на його земельній ділянці, встановлюються статтею 376 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

При цьому частина 5 названої статті вказує, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Статтями 15 та 16 ЦК України визначено право кожної особи на захист, в тому рахунку і судовий, свого цивільного права у випадку його порушення, невизнання або оспорювання. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги котрого звернені до суду який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об'єктом цього позову є усунення невизначеності відносин права власності позивача щодо індивідуально визначеного майна. Підставою ж позову, є обставини, що підтверджують право власності позивача на майно. Порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні, визначається Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 № 7/5). Пунктом 6.1 названого Положення встановлено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться, зокрема, з видачею органами місцевого самоврядування свідоцтва про право власності. Такими доказами можуть бути право підтверджувальні документи, а також будь-які інші докази, що підтверджують приналежність позивачу спірного майна.

Крім того, ст.392 ЦК України встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається із відзиву відповідач не визнає право власності та заперечує проти позову.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом порядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення для господарського суду не є обов'язковим.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Оцінюючи в сукупності те, що будівля складу в садку побудована без порушення будівельних, санітарних та інших норм, не порушує права інших осіб, перебуває у володінні позивача, відображена в його бухгалтерському обліку і перебуває на його балансі, позивач є правонаступником прав і обов'язків КСП "Івчанське", яке в свою чергу було правонаступником колгоспу ім.Леніна, а останнє побудувало спірне приміщення на належній йому земельній ділянці, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову. При цьому суд враховує відсутність заперечень щодо заявленого позову зі сторони третьої особи без самостійних вимог на предмет спору.

Доводи відповідача викладені у його відзиві оцінюються судом критично, оскільки не є переконливими і не спростовують правомірності вимог позивача з врахуванням мотивів наведених вище.

Витрати на держмито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  покладаються на відповідача відповідно до вимог ст.49 ГПК України.

Беручи до уваги викладене, керуючись ст.ст. 37, 39 ЦК УРСР, ст.ст. 15, 16, 104, 106, 108, 328, 375, ч.ч.1, 5 ст. 376, 392 ЦК України, ст.ст.4-3, 4-5, 22, 29, 33, 34, 36, 43, 44, 45, 46,  49, 69, 82, 84, 85, 115, 116  ГПК України суд,-

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Володарка і Ко", с. Івча, Літинського району Вінницької області право власності на будівлю складу в садку загальною площею 117,6 м2, що розташований в с. Івча, Літинського району, Вінницької області.  

3. Стягнути з Івчанської сільської ради, с. Івча, Літинський район, Вінницька область  - (інформація про реквізити - ідентифікаційний код - 04326371, р/р - 35414022001492 в ГУДКУ у Вінницькій області МФО - 802015) на користь Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Володарка і Ко" - (інформація про реквізити - р/р - 26002062256212 в ХОФ АКБ "Укрсоцбанк" МФО-315018, ідентифікаційний код - 03731572) - 102 грн. 00 коп. - відшкодування витрат пов'язаних зі сплатою державного мита та 118 грн. 00 коп. - відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Видати наказ в день набрання рішенням законної сили.

5. Копію рішення надіслати сторонам рекомендованим листом.    

Суддя                                             Банасько О.О.

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  01 липня 2009 р.

віддрук. 4 прим.:

1 - до справи.

2 - позивачу - СТОВ "Володарка і Ко", с. Івча, Літинський район, Вінницька область, 22332.

3 - відповідачу - Івчанська сільська рада, вул.Леніна, 32, с. Івча, Літинський район, Вінницька область, 22332.

4 - третя особа - Літинська райдержадміністрація, вул. Леніна, 7, смт. Літин, Вінницька область, 22300.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4020660
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/85-09

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 16.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 22.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Рішення від 26.06.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Рішення від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

Ухвала від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков М.Б.

Ухвала від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні