Рішення
від 02.07.2009 по справі 11/99-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/99-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

02 липня 2009 р.           Справа 11/99-09

за позовом    Козятинського міжрайонного прокурора  в інтересах держави –

                     Козятинської районної державної адміністрації, м. Козятин   

до:                 сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу «Щедра Нива»,

                     с. Вовчинець Козятинського району

третя особа   Вовчинецька сільська рада, с. Вовчинець Козятинського району

про                стягнення 52 667,46 грн. та повернення самовільно зайнятої земельної ділянки.

                                                                                            Суддя      В. Матвійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за участю представників:

прокурор            -  не з‘явився;  

від позивача       -  В. Слуцький  за довіреністю № 01-31-755 від 18.05.2009р.;

від відповідача   -  О. Янчук  за довіреністю б/н. від 18.05.2009р.;

третьої особи      - Л. Токова сільський голова.

   

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов зобов'язання сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу «Щедра Нива»повернути у володіння та користування Козятинської районної державної адміністрації самовільно зайняті земельні ділянки площею 15,52 га та 34,5 га земель резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради шляхом припинення володіння та користування з боку СБК «Щедра Нива». Стягнення з СБК «Щедра Нива»шкоди, завданої самовільним зайняттям земельних ділянок в сумі 52 667,46 грн..

Позовні вимоги мотивовано  тим, що СБК «Щедра Нива» в супереч вимогам ч.2 ст. 116, ст.125 Земельного кодексу у 2008 році самовільно, без укладання договору оренди, використовує для вирощування сільськогосподарських культур земельні ділянки резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради  площею 15,52 га та 34,5 га, які відносяться до земель державної власності, і відповідно до п.12 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження якими здійснюють відповідні органи виконавчої влади.

Відповідач у відзиві заперечує проти позову посилаючись на те, що обставини викладені в позовній заяві не відповідають дійсності, оскільки рішеннями Вовчинецької сільської ради 10 сесії 5 скликання та 12 сесії 5 скликання погоджено надання в оренду земельних ділянок запасу площами 55,02 га та 20,4 га термінами на 5 та 10 років.

Представник третьої особи в судовому засіданні зазначила, що договорів оренди з СБК «Щедра Нива» не укладалось.

Заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши та дослідивши матеріали справи, надавши їм оцінку, судом встановлено наступне.

13.11.2008р. управлінням контролю  за використанням та охороною земель у Вінницькій області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства СБК «Щедра Нива»за результатами якої складено акт.

Даною перевіркою встановлено факт  використання СБК «Щедра Нива»земель резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради Козятинського району в двох польових масивах площею 15,52 га та 34,5 га землі, що не ввійшли до розпаювання (рілля).

Вказані земельні ділянки використовувались для вирощування сільськогосподарських культур у 2008 році за відсутності договорів оренди на них.

В зв‘язку з відсутністю керівника СБК «Щедра нива»на момент перевірки  на його адресу було залишено повідомлення «Про надання до перевірки необхідної документації»від 02.12.2008р..

Після отримання інформації інспектором Козятинського міжрайонного управління з контролю за використанням та охороною земель у Вінницькій області за участю керівника господарства Бутило Я.В.  13.03.2009р. проведено повторну перевірку, якою встановлено, що станом на 13.03.2009р. СБК «Щедра Нива» проведено посів озимих культур на площі 15, 52 га. Земельна ділянка  площею 34,52 після збору  урожаю 2008 року залишена без обробітку.

На момент проведення перевірок  правовстановлюючі документи на право  використання земельних ділянок площею 15,52 га та 34,5 га земель резервного фонду    в межах Вовчинецької сільської ради  у СБК «Щедра Нива» були відсутні.

Згідно пояснень керівника СБК «Щедра Нива» Бутило Я.В. від 23.03.2009р.  правовстановлюючі документи на право  використання земельних ділянок площею 15,52 га та 34,5 га у господарства відсутні, що засвідчує факт їх самовільного використання в розумінні ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», якою визначено, що самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

При розгляді справи представник Вовчинецької сільської ради пояснила, що договорів оренди на земельні ділянки резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради  площею 15,52 га та 34,5 га з СБК «Щедра Нива» не укладалось. Разом з тим, зауважила, що  останнім сплачується  плата за використання земель, в підтвердження чого надала  світлокопії довідки № 4051 від 10.10.2008р.  та платіжного доручення № 129 від 26.09.2008р..

Вказані документи не надають СБК «Щедра Нива» права користування земельними ділянками.

Статтею 14 Конституції України визначено, що земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Згідно із ст.ст. 83, 84 Земельного кодексу України землі, які, належать на праві власності територіальним громад сіл, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім державної та приватної власності. В державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності. Право державної власності на землю набувається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій відповідно до закону.

Статтею 116 ЗК України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 125 та ч. 1 ст. 126 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.  

Посилання відповідача рішення Вивчинецької сільської ради 10 сесії 5 скликання від 22.01.2008р.  та 12 сесії 5 скликання від 11.09.2008р.  судом не беруться до уваги, оскільки вказаними рішеннями  надано погодження про надання в оренду земельних ділянок.  До того ж  вказані земельні ділянки   земель резервного фонду в межах  Вовчинецької сільської ради знаходяться за межами населеного пункту. Згідно з п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.  

За таких обставин, земельні ділянки площею 15,52 га та 34,5 га земель резервного фонду  є власністю держави в особі Козятинської районної державної адміністрації.

Згідно п. б ст. 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельних ділянок.

Статтею 212 ЗК України визначено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

      Положеннями ст. 387 ЦК України визначено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Виходячи з викладеного вимога про повернення у володіння та користування Козятинської районної державної адміністрації самовільно зайняті земельні ділянки площею 15,52 га та 34,5 га земель резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Судом також розглянуто вимогу про стягнення з СБК «Щедра Нива»шкоди, завданої самовільним зайняттям земельних ділянок в сумі 52 667,46 грн..

Статтею 90 Земельного кодексу України встановлено, що власники земельних ділянок мають право: самостійно господарювати на землі; на відшкодування збитків у випадках передбачених законом. Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Розмір шкоди завданої самовільним зайняттям земельних ділянок визначається відповідно до  Методики визначення розміру шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару) без спеціального дозволу затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007р. № 963.

Відповідачем будь-яких заперечень чи зауважень до розрахунку розміру шкоди не надано.

Дослідивши вказаний розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, суд дійшов висновку про його обґрунтованість, а відтак вимога про стягнення шкоди в сумі   52 667,46 грн. підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.  43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а в силу статей 32, 33 вказаного Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень шляхом подання доказів.  

За таких обставин, заперечення відповідача викладені у відзиві є непереконливими, а отже суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам, матеріалам справи та законодавству, а тому підлягають  задоволенню з покладенням судових витрат на відповідача   за правилами ст.49  ГПК України.          

Керуючись  ст.ст.43, 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:   

1.          Позов задовольнити.

2.          Зобов‘язати сільськогосподарський багатофункціональний кооператив «Щедра Нива»повернути у володіння та користування Козятинської районної державної адміністрації  самовільно зайняті земельні ділянки площею 15,52 га та 34,5 га земель резервного фонду в межах Вовчинецької сільської ради Козятинського району  шляхом припинення  володіння та користування.

3.          Стягнути з  сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу «Щедра Нива» (22113, Вінницька область, Козятинський район, с. Вовчинець, код 32840541) на користь держави в особі Козятинської районної державної адміністрації  (22100, Вінницька область, м. Козятин, вул. Леніна, 20, рахунок № 31115102700187, ГУДК у Вінницькій області, м. Вінниця, МФО 802015, код 34701036)  шкоду завдану самовільним зайняттям земельної ділянки  в розмірі 52 667 (п‘ятдесят дві тисячі шістсот шістдесят сім) грн. 46 коп..

4.          Стягнути з  сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу «Щедра Нива» (22113, Вінницька область, Козятинський район, с. Вовчинець, код 32840541)  до Державного бюджету України 526 (п‘ятсот двадцять шість) грн. 67 коп. –державного мита та  118 (сто вісімнадцять) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

5.          Видати накази після набрання рішенням законної сили.

6.          Копію рішення направити сторонам, прокурору та третій особі .

                                                                           Рішення оформлено та підписано 06.07.2009р.

Суддя                                                         В. Матвійчук

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - Козятинська міжрайонна прокуратура (22100, Вінницька область, м. Козятин, вул. Комсомольська, 40)

3 - прокуратура Вінницької області (21050, м. Вінниця, вул. Володарського, 33)

4 - позивачу (22100, Вінницька область, м. Козятин, вул. Леніна, 20)

5 - відповідачу ( 22113, Вінницька область, Козятинський район, с. Вовчинець)

6 - Вовчинецька сільська рада (с. Вовчинець, Козятинського району Вінницької області)

 

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4020661
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/99-09

Ухвала від 20.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 04.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Рішення від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні