Рішення
від 11.11.2014 по справі 924/1438/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" листопада 2014 р.Справа № 924/1438/14

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю. В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр", м. Славута

до 1) Зарічанської сільської ради, с. Зарічанка, Чемеровецький район

2) комунального підприємства "Зарічанський ринок", с. Зарічанка, Чемеровецький район

3) реєстраційної служби Чемеровецького управління юстиції, смт. Чемерівці

про визнання недійсним рішення Зарічанської сільської ради від 21.03.2014 р.; зобов'язання Реєстраційної служби Чемеровецького управління юстиції скасувати реєстраційний запис про право постійного користування земельною ділянкою

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_1, с. Почапинці, Чемеровецького району, Хмельницької області

за участю представників сторін:

від позивача - Шевчишин М.Є. за дорученням

від відповідача 1 - Білоножко В.В. за довіреністю

Олійник В.І. сільський голова

від відповідача 2 - Олійник В.І. за довіреністю

від відповідача 3 - не з'явився

від третьої особи - не з'явився

встановив:

Позивач після остаточного уточнення позовних вимог просить суд:

- визнати недійсним рішення Зарічанської сільської ради від 21 березня 2014 року;

- зобов'язати Реєстраційну службу Чемеровецького управління юстиції скасувати реєстраційний запис про право постійного користування земельною ділянкою кадастровий номер 6825283800:01:010:0003 за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

Обгрунтовуючи позов, позивач посилається на наступне. 21 березня 2014 року Зарічанською сільською радою Чемеровецького району винесено рішення, яким комунальному підприємству „Зарічанський ринок" Зарічанської сільської ради передано у постійне користування земельну ділянку площею 2,6861 га у с. Зарічанка, Чемеровецького району, Хмельницької області. На підставі даного рішення в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Реєстраційною службою Чемеровецького районного управління юстиції за КП „Зарічанський ринок" внесено відомості про право постійного користування земельною ділянкою кадастровий номер 6825283800:01:010:0003 за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

Зазначене рішення Зарічанської сільської ради, на думку позивача є незаконним, виходячи з наступного. 12 червня 2009 року між Чемеровецьким РСТ та позивачем укладено договір купівлі - продажу майна, за яким РСТ відчужено на користь позивача 16 / 25 частки не житлових будівель та споруд ринку, що розміщені за адресою: с. Зарічанка, АДРЕСА_2. Іншу частину в майні продано ФОП ОСОБА_1

13 січня 2010 року між ОСОБА_1 та позивачем укладено договір поділу вищевказаного майна. Про набуття права власності позивача на вказані вище об'єкти нерухомості зроблено відповідний запис до Реєстру прав власності на нерухоме майно. Пізніше, на вищевказані об'єкти нерухомості позивач оформив технічний паспорт.

В свою чергу, Чемеровецьке РСТ земельну ділянку, на якій розташовані вищевказані не житлові приміщення (передані РСТ позивачу) використовувало з 1958 року та була надана йому на підставі рішення загальних зборів колгоспу ім.. Сталіна від 29 січня 1958 року.

9 березня 2010 року позивач звернувся до Зарічанської сільської ради із заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування не житлових приміщень (територія базару), які розміщені за адресою: с. Зарічанка, АДРЕСА_3, площею 2, 8287 га. В задоволення вказаного звернення позивачу відмовлено. Крім того, вирішено, що при повторному зверненні позивача з даним зверненням, останні вважати такими, що не підлягають розгляду. В подальшому, таке рішення визнано недійсним в судовому порядку. В зв'язку з цим, позивач, повторно звернувся з заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою. Проте, 1 липня 2012 року відповідачі звернулись до позивача з вимогою звільнення земельної ділянки, яка використовується останнім для господарської діяльності. На підтвердження підстави звільнення позивачу надано копію Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 19 червня 2012 року, відповідно до якого вищевказану земельну ділянку (на якій знаходяться належні позивачу не житлові приміщення) отримало в постійне користування КП „Зарічанський ринок". Даний акт виданий на підставі рішення сесії Зарічанської сільської ради № 2 від 13 квітня 2012 року, яке приймалось без повідомлення позивача.

Позивач звертає увагу суду на те, що вказане рішення сесії сільської ради визнано недійсним. Недійсним визнано і акт від 19 червня 2012 року. Судом, крім того, встановлено, що фактичне розміщення об'єктів нерухомості, які знаходяться за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка, АДРЕСА_3 відповідає даним, зазначеним в технічному паспорті Чемеровецького БТІ станом на 16 лютого 2010 року з реєстрацією поточних змін, виданому ТОВ „Універсалінвестцентр". Крім того, судом встановлено про наявність нашарування земельної ділянки для розміщення та обслуговування комплексу об'єктів нерухомості та будівель, які знаходяться за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка, АДРЕСА_3 та належать ТОВ „Універсалінвестцентр" на земельну ділянку надану в постійне користування КП „Зарічанський ринок" відповідно до державного акту.

Враховуючи передання КП „Зарічанський ринок" у постійне користування земельної ділянки, на якій знаходяться об'єкти нерухомості позивача, керуючись ст. ст. 120, 124, 134 Земельного кодексу України, позивач звернувся з даним позовом.

У додаткових поясненнях позивач більш глибше дослідив питання належності земельної ділянки (на якій розташовані належні йому нежилі приміщення) Чемеровецькому РСТ (яке передало об'єкти позивачу), зокрема з посиланням на діючі на той час норми Земельного кодексу УРСР.

Також позивач зазначає, що за змістом норм Земельного кодексу України (редакція, діюча на час розгляду справи) земельна ділянка комунальної власності, на якій знаходяться об'єкти нерухомого майна підлягає передачі в оренду виключно власнику цього майна. За таких обставин, відповідач (Зарічанська сільська рада) зобов'язаний передати земельну ділянку під належними позивачу об'єктами в оренду саме позивачу. Проте, даний відповідач своїми діями порушує цей обов'язок.

Відмова даного відповідача в передачі землі позивачу була предметом розгляду суду у справі № 15/5025/771/12. Зазначена земельна ділянка, із її кадастровим номером, фактично є предметом дослідження як у вказаній справі, так і у даній справі. З метою встановлення порушення прав позивача, щодо передачі землі КП „Зарічанський ринок" призначалось експертне дослідження. За результатами встановлено, що надаючи в постійне користування іншій особі земельну ділянку площею 2.6861, кадастровий номер 682528300:01:010:003, Зарічанська сільська рада грубо порушила права позивача, оскільки при цьому, відбулось нашарування відповідної ділянки на об'єкти нерухомості, які належать позивачу.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, наполягав на його задоволенні.

Представники Зарічанської сільської ради в судовому засіданні та даний відповідач у письмовому відзиві проти позову заперечують, доводять його безпідставність. Зокрема вказують таке. За Конституцією України, Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні" Зарічанська сільська рада здійснює управління і розпорядження майном, що належить територіальній громаді, в тому числі і землями різного цільового призначення, які перебувають в межах населених пунктів, підконтрольних раді. Вказані у позові обставини не відповідають дійсності, що підтверджується наступним. У правовстановлюючих документах Чемеровецького РСТ, яке продало частину нерухомості позивачу (яка за його словами знаходиться на частині земельної ділянки, переданої КП „Зарічанський ринок"), а ні у самому договорі купівлі - продажу не наведено площі та огорожі, а ні твердого покриття по об'єктах нерухомості, що знаходяться по АДРЕСА_3 в с. Зарічанка. Відсутність такої вказівки стало причиною того, що у договорі купівлі продажу (між РСТ та позивачем) наведено лише загальну площу об'єктів нерухомості. Така ж площа названа і у реєстрі прав власності на майно, зареєстроване за позивачем. Наведені обставини, дають відповідачу підстави стверджувати про намір позивача щодо рейдерського (незаконного) захоплення території ринку у КП „Зарічанський ринок". Будь - яких же доказів першочергового права позивача на отримання землі в оренду останнім не додано.

Сільська рада не заперечує щодо розгляду питання про виділення у користування позивачу земельної ділянки під придбаними ним об'єктами. Проте, відповідач наголошує, що на час розгляду справи відкрито кримінальне провадження щодо перевищення посадовими особами Чемеровецького РСТ повноважень під час підписання договору з позивачем (купівлі - продажу нерухомості). Тому, сільська рада, ознайомившись з вказаними обставинами задовольнила заяву КП „Зарічанський ринок", фактично виділивши йому вільну земельну ділянку.

Поряд з тим, відповідач зазначає, що ознайомившись із господарською діяльність позивача за КВЕД, можна дійти висновку, що позивач не здійснює господарської діяльності, пов'язаної з обслуговуванням і організацією ринку. Відтак, позивач немає права на отримання ринкового збору, а також на виділення землі для організації ринку.

Більше того, як зазначає даний відповідач, рішенням Зарічанської сільської ради від 12 липня 2009 року позивачу надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду. Проте, позивач не виготовив даний проект і не подав його на затвердження, що дає підстави стверджувати, про відсутність в останнього наміру орендувати землю, оскільки відсутність проекту не дає можливості уточнення про які саме землі йде мова.

Представник КП "Зарічанський ринок" в судовому засіданні та даний відповідач у письмовому відзиві позов не визнають, доводять його необгрунтованість. Зокрема, відповідач вказує, що Зарічанською сільською радою прийнято оскаржуване рішення у відповідності до її повноважень, наданих законодавством та зокрема Конституцією України. Зокрема, рішенням № 1 Зарічанської сільської ради від 06.12.2006р. створено на території сільської ради Комунальне підприємство „Зарічанський ринок" якому надано в постійне користування вільну земельну ділянку ринку.

Рішенням № 9 Зарічанської сільської ради від 17.11.2010р. Комунальному підприємству надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки в постійне користування. Вважаючи це рішення незаконним, яке нібито порушує права ТзОВ „Універсалінвестцентр", останнє звернулося з позовом до суду про визнання недійсним та скасування вказаного рішення.

Рішенням Господарського суду Ххмельницької області від 03.10.2011р. у справі № 6/5025/1377/11 у позові ТзОВ „Універсалінвестцентр" відмовлено. Рішення не оскаржено та не скасовано.

Відповідно до позитивного висновку комісії з розгляду питань пов'язаних з погодженням документації із землеустрою № 96 від 22.12.2011р., висновку Державної експертизи землевпорядної документації № 261 від 02.04.2012р. виготовлений проект із землеустрою для КП „Зарічанський ринок". Внесено запис до державного реєстру земель про реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 6825283800:01:010:0003 . Згідно ст.125 Земельного Кодексу України, право користування земельною ділянкою виникає з моменту її державної реєстрації. Відповідно до п.10 ст.79-1 Земельного Кодексу України Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після Державної реєстрації в Державному земельному кадастрі. Отже, згідно витягу з Державного земельного кадастру № НВ- 681012342014 від 26.02.2014р та на підставі Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель Державної та комунальної власності" від 06.09.2012р., в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно проведено Державну реєстрацію права власності територіальної громади с. Зарічанка на земельну ділянку Зарічанського ринку площею 2,6861 га. (витяг № 18649045 від 05.03.2014р.).

Відповідно до ст .12 Земельного Кодексу України до повноважень сільських, селищних рад в галузі земельних відносин на території сіл належать зокрема розпорядження землями територіальних громад; передача земельних ділянок у власність громадянам і юридичним особам; передача земель у користування із земель комунальної власності.

Рішенням № 1 Зарічанської сільської ради від 21.03.2014р. земельну ділянку площею 2,6861 га., передано у постійне користування КП „Зарічанський ринок" із зазначенням кадастрового номера, який є єдиним у системі кадастрової нумерації по всій території України. Згідно п.бст.16 Закону України „Про Державний земельний кадастр" кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки при її поділу чи об'єднані. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера.

Позивач є набувачем і власником окремих будівель загальною площею 407,9 кв.м. що підтверджується договором від 12.06.2009р., свідоцтвом про право власності на нерухоме майно Чемеровецького РСТ від 02.12.2003р., витягом з реєстру прав власності на нерухоме майно від 17.02.2012р. та інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно позивача. Відповідно до вимог ч.2 ст.120 Земельного Кодексу ТзОВ „Універсалінвестцентр" надано дозвіл на переоформлення договору оренди земельних ділянок під будівлями (рішення № 2 Зарічанської сільської ради від 25.06.2009р.). На повторне звернення товариству надано повторно дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для обслуговування придбаних будівель (рішення №1 Зарічанської сільської ради від 12.07.2012р.). На даний час документація не виготовлена.

Дані обставини спростовують твердження позивача щодо порушення норм чинного законодавства при прийнятті оскаржуваного рішення. Більше того, додані позивачем докази не підтверджують наявності форми, розміру та місця розташування земельних ділянок, необхідних для обслуговування придбаних ним об'єктів нерухомості, а відтак позивачем не доведено порушення вимог земельного законодавства при винесенні оскаржуваного рішення щодо передачі відповідачу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти позивача.

Відповідач - Реєстраційна служба Чемеровецького РУЮ в судове засідання свого представника не направив. 03.10.14р. надіслав клопотання про розгляд справи за відсутності його представника. З приводу поданого позову даний відповідач покладається на розсуд суду.

Третя особа ОСОБА_1, в судове засідання не з'явилась, надіслала клопотання про розгляд справи без її участі. Позов, як зазначено в клопотанні, третя особа підтримує.

З матеріалів справи вбачається.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної ради депутатів трудящих від 25 березня 1958 року вирішено відвести установам, організаціям та іншим землекористувачам під різні види будівництва та для інших потреб земельні ділянки з земель колгоспів і інших землекористувачів вказаних у рішенні районів в розмірі та на умовах, згідно додатку. В силу витягу з протоколу загальних зборів колгоспу ім. Сталіна, с. Зарічанка, Чемеровецького району, Хмельницької області від 20 січня 1958 року, зборами вирішено виділити із земель колгоспу ім.. Сталіна 3, 00 га. землі під базарну площу в с. Зарічанка.

3 січня 2003 року архівним відділом Чемеровецької РДА видано архівну виписку з рішення № 119 виконкому Чемеровецької райради від 18 червня 1987 року, за яким, зокрема Зарічанській сільській раді та відповідному РСТ наказано організувати передачу - прийом ринків з усіма плановими показниками на 1987 рік.

2 грудня 2003 року виконкомом Зарічанської сільської ради видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно - не житлові будівлі та споруди ринку, який знаходиться у Чемеровецькому районі, с. Зарічанка, АДРЕСА_2, власником яких є Чемеровецьке РСТ у розмірі 1 / 1 ч.

29 липня 1999 року ринку Чемеровецького РСТ видано державний акт на право постійного користування землею, в тому, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 2, 87 га. землі для використання під ринок.

6 грудня 2006 року Зарічанською сільською радою прийнято рішення № 1, яким вирішено створити на території сільської ради КП „Зарічанський ринок". Надати в постійне користування КП „Зарічанський ринок" земельну ділянку в розмірі 2,8 га. Згідно додатку № 1 до вказаного рішення ради місце розташування земельної ділянки (територія зарічанської базарної площі), в межах населеного пункту с. Зарічанка, Чемеровецького району.

20 червня 2009 року між Чемеровецьким районним споживчим товариством (продавець) та ТОВ „Універсалінвестцентр" (покупець) укладено договір, за яким продавець зобов'язується передати майно у власність покупця, а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього обговорену грошову суму. У власність покупця переходять 17 / 25 частки не житлових будівель та споруд ринку, які знаходяться в селі Зарічанка, Чемеровецького району, Хмельницької області по АДРЕСА_2, яка складається з консультативного пункту літ. „А-1", площею 26, 8 м. кв., молочного павільйону літ. „Б-1", площею 81, 6 м. кв., м'ясного павільйону літ. „В-1", площею 209, 6 м. кв., лабораторії літ. „Г-1", площею 9, 5 м. кв., складу шкір літ. „Е-1", площею 51, 1 кв. м., складу літ. „Ж-1", площею 7, 5 кв. м., вбиральні літ. „З", площею 21, 8 кв. м., частини огорожі 1-4 твердого покриття, площею 407, 9 кв. м. (п. 2.). Ці 17 / 25 ідеальних частки не житлових будівель та споруд ринку, що відчужуються за цим договором, належать продавцю на підставі свідоцтва про право власності виданого виконавчим комітетом Зарічанської сільської ради 2 грудня 2003 року та зареєстрованого в реєстрі прав власності на нерухоме майно за реєстраційним № 3710707 (п. 3).

25 червня 2009 року Зарічанською сільською радою прийнято рішення № 2, за яким у зв'язку з придбанням частин приміщень Чемеровецького РСТ на території Зарічанського ринку ТОВ „Універсалінвестцентр", а також враховуючи згоду правління та адміністрації ринку Чемеровецького РСТ про переоформлення договору оренди земельних ділянок на яких розміщені будівлі їх права власності, виконкому сільської ради провести переоформлення договору - оренди на земельні ділянки під об'єктами відповідно до документації, що підтверджують право власності правління Чемеровецького РСТ та ТОВ „Універсалінвестцентр" .

Згідно витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно, виданого Чемеровецьким районним БТІ від 29 грудня 2009 року власниками не житлових будівель та споруд ринку Хмельницької області, Чемеровецького району с. Зарічанка, АДРЕСА_2 є ОСОБА_1 у розмірі 8 / 25 частки та ТОВ „Універсалінвестцентр" у розмірі 17 / 25 частки. Кадастровий номер земельної ділянки - 6825283800:01:010:0003.

13 січня 2010 року між ОСОБА_1 та ТОВ „Універсалінвестцентр" укладено договір про поділ майна, що є у спільній частковій власності, за яким поділяється нерухоме майно, що перебуває у спільній частковій власності сторін, а саме: шлакоблоковий консультативний пункт літер „А-1", молочний павільйон літер „Б-1", цегляний м'ясний павільйон літер „В-1", шлакоблокова лабораторія літер „Г-1", цегляний магазин літер „Д-1", шлакоблоковий склад шкір літер „Е-1", цегляний склад літер „Ж-1", цегляна вбиральня літер „З", огорожа „1-4" та асфальтне тверде покриття „5", що знаходяться в с. Зарічанка, Чемеровецького району, Хмельницької області, АДРЕСА_2.

Стороні - ОСОБА_1 належить на праві спільної часткової власності 8 / 25 частки майна. Стороні - ТОВ „Універсалінвестцентр" - 17 / 25 частки. Вказаний договір, згідно витягу з Державного реєстру правочинів від 13 січня 2010 року зареєстрований за № 3793546, дата нотаріального посвідчення 13 січня 2010 року.

В силу поданого витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданого Чемеровецьким районним БТІ 19 лютого 2010 року не житлові будівлі та споруди ринку у Хмельницькій області, Чемеровецького району, с. Зарічанка, АДРЕСА_3 (після поділу) перебувають у власності ТОВ „Універсалінвестцентр" на основі договору про поділ майна від 13 січня 2010 року у розмірі 1 / 1 частки. Така ж інформація міститься у витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно від 17.02.2012 року. Крім того, в справі міститься технічний паспорт від 16 лютого 2010 року на не житлові приміщення у с. Зарічанка АДРЕСА_3, власником якого вказано ТОВ „Універсалінвестцентр".

9 лютого 2010 року позивач направив відповідачу - Зарічанській сільській раді заяву про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення землі для обслуговування не житлових приміщень, які розміщені в с. Зарічанка АДРЕСА_3

17 листопада 2010 року Зарічанською сільською радою прийнято рішення № 9, яким вирішено надати дозвіл КП „Зарічанський ринок" на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Зарічанського ринку в постійне користування, яка розташована на території с. Зарічанка, площею 2. 87 га.

3 жовтня 2011 року господарським судом Хмельницької області винесено рішення у справі № 6/5025/1377/11 за позовом ТОВ „Універсалінвестцентр" за участю третіх осіб - Чемеровецької РДА та управління Держкомзему у Чемеровецькому районі до Зарічанської сільської ради за участю третьої особи - КП „Зарічанський ринок" про визнання незаконним та скасування рішення сесії Зарічанської сільської ради від 17 листопада 2010 року № 9, яким в позові відмовлено.

24 квітня 2012 року Рівненським апеляційним господарським судом винесено постанову у справі № 14/5025/2276/11 за позовом Зарічанської сільської ради до ТОВ „Універсалінвестцентр" за участю третьої особи без самостійних вимог - КП „Зарічанський ринок" про стягнення 188 793, 69 грн. та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки, якою рішення суду першої інстанції (про відмову у позові) залишено без змін. Предметом дослідження у зазначеній справі є земельна ділянка, що розглядається у даній справі (924/1438/14).

19 червня 2012 року КП „Зарічанський ринок" видано державний акт на право постійного користування землею ЯЯ № 335443, за яким останній є постійним користувачем земельною ділянкою, площею 2,6861 га, розташованою в Хмельницькій області, Чемеровецький район, с. Зарічанка.

12 липня 2012 року Зарічанською сільською радою прийнято рішення № 1, яким надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою, щодо відведення в оренду земельної ділянки ТОВ „Універсалінвестцентр" орієнтованою площею 0, 0900 га. для використання в комерційних цілях та обслуговування не житлових будівель в межах с. Зарічанка за адресою АДРЕСА_3

13 лютого 2013 року за заявою ТОВ „Універсалінвестцентр" проведено експертне дослідження об'єкту - земельна ділянка в с. Зарічанка Чемеровецького району згідно державного акту ЯЯ № 335443; не житлові приміщення, що розташовані по АДРЕСА_3 в с. Зарічанка, Чемеровецького району. Відповідно до висновку експертизи № 2067 ед / 013 фактичне розміщення об'єктів нерухомості, які знаходяться за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка, АДРЕСА_3 відповідає данним, зазначеним в технічному паспорті, станом на 16.02.2010 року з реєстрацією поточних змін, виданому ТОВ „Універсалінвестцентр".

24 квітня 2013 року Рівненським апеляційним господарським судом винесено постанову у справі № 15/5025/771/12 за позовом ТОВ „Універсалінвестцентр" до Зарічанської сільської ради, КП „Зарічанський ринок" за участю третіх осіб - Управління Держкомзему у Чемеровецькому районі та Чемеровецького РСТ з самостійними вимогами до Зарічанської сільської ради до КП „Зарічанський ринок" про визнання недійсним рішення від 13 квітня 2012 року № 2 („Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення землі в постійне користування КП „Зарічанський ринок") та скасування державного акту на право постійного користування землею (за яким КП „Зарічанський ринок" отримало в користування земельну ділянку площею 2,6861 га.), яким рішення першої інстанції (яким у позові відмовлено) скасовано. Прийнято нове рішення про задоволення позову. Визнано недійсним рішення сільської ради від 13 квітня 2012 року № 2 та державний акт на право постійного користування земельною ділянкою № 335443. При цьому апеляційним судом встановлено та прийнято до уваги, що за висновком експерта фактичне розміщення об'єктів нерухомості, які знаходяться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький р-н, с. Зарічанка, АДРЕСА_2/1 відповідає даним, зазначеним в технічному паспорті Чемеровецького БТІ станом на 16.02.2010р. з реєстрацією 16.02.2012р. поточних змін, виданому Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр", площа та конфігурація земельних ділянок, необхідних для розміщення та обслуговування об'єктів нерухомості та будівель, які знаходяться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький р-н, с. Зарічанка, АДРЕСА_2/1 та належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр" наведена в Додатку №6. Тобто має місце нашарування земельної ділянки для розміщення та обслуговування комплексу об'єктів нерухомості та будівель, які знаходяться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький р-н, с. Зарічанка, АДРЕСА_2/1 та належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр" на земельну ділянку надану в постійне користування комунальному підприємству "Зарічанський ринок" відповідно до державного акту на право постійного користування земельною ділянкою (серія ЯЯ №335443). Площа та конфігурація нашарувань земельних ділянок наведені в Додатку №7.

Висновок експертного дослідження №2067ед/013 надано позивачем до матеріалів справи.

Відповідно до витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ - 6801012342014 від 26 лютого 2014 року щодо земельної ділянки, кадастровий номер якої 6825283800:01:010:0003, розташованої в Чемеровецькому районі с. Зарічанка, площею 2, 6861 га користувачем даної землі є КП „Зарічанський ринок", форма власності землі - комунальна.

Відповідно до витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 5 березня 2014 року земельна ділянка, кадастровий номер 6825283800:01:010:0003 перебуває у власності територіальних громад с. Зарічанка в особі сільської ради у розмірі 1 / 1 ч. (реєстраційний номер об'єкта нерухомості 307458668252)

21 березня 2014 року Зарічанською сільською радою прийнято рішення № 1, яким передано у постійне користування КП „Зарічанський ринок" земельну ділянку для будівництва і обслуговування будівель ринкової інфраструктури, площею 2, 6861 га, кадастровий номер 6825283800:01:010:0003 з земель житлової та громадської забудови, що розташована в с. Зарічанка Чемеровецького району.

В силу витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 26 березня 2014 року правокористувачем об'єкта нерухомості за реєстраційним номером 307458668252 (земельна ділянка кадастровий номер 6825283800:01:010:0003) є КП „Зарічанський ринок", власником - територіальна громада с. Зарічанка в особі сільської ради.

Відповідно до інформації з реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна від 15 травня 2014 року не житлові будівлі та споруди ринку за адресою Чемеровецький район, с. Зарічанка, АДРЕСА_3 перебувають на праві приватної власності ТОВ „Універсалінвестцентр" .

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши надані докази та давши їм оцінку в сукупності, судом враховується таке.

Спір між сторонами стосується передачі в постійне користування КП „Зарічанський ринок" земельної ділянки з кадастровим номером 6825283800:01:010:0003.

Аналогічний спір розглянутий господарським судом у справі № 15/5025/771/12.

В силу ст. 35 Господарського процесуального кодексу України факти, встановлені рішенням господарського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду в постанові від 24.04.2013 року у справі № 15/5025/771/12 встановлено право користування (на умовах оренди) ТзОВ „Універсалінвестцентр" земельною ділянкою на якій розташовані належні останньому на праві власності об'єкти нерухомості, а також нашарування земельної ділянки для розміщення та обслуговування комплексу об'єктів нерухомості та будівель, які знаходяться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький р-н, с. Зарічанка, АДРЕСА_2/1 та належать Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр" на земельну ділянку надану в постійне користування комунальному підприємству "Зарічанський ринок" з кадастровим номером 6825283800:01:010:0003. Так, апеляційним судом вказується, що дослідженими судом апеляційної інстанції доказами, які містяться у матеріалах справи, зокрема договором купівлі-продажу нерухомого майна від 12.06.2009 р., витягом з реєстру прав власності на нерухоме майно від 28.12.2009р., виданим Чемеровецьким БТІ, технічним паспортом на нежитлові будівлі і споруди за адресою АДРЕСА_3 Чемеровецького району, Хмельницької області, іншими доказами достовірно підтверджено наявність у власності позивача об'єктів нерухомого майна, які є комплексом будівель і споруд ринку і які розташовані на земельній ділянці розміром 2,6861 га, державний акт на право користування якою видано КП "Зарічанський ринок".

Оскільки судом апеляційної інстанції встановлено, що на час виникнення права власності позивача на споруди і будівлі, придбані за договором купівлі-продажу з Чемеровецьким РСТ, земельна ділянка перебувала у користуванні продавця, до спірних відносин слід застосувати положення ч.2 ст.120 ЗК України. Виходячи із зазначених положень закону, позивач, набувши право власності на об'єкти нерухомості, що є комплексом будівель і споруд ринку, набув одночасно право врегулювати відносини землекористування з власником земельної ділянки - Зарічанською сільською радою.

Отже зі спірного рішення вбачається, що Зарічанська сільська рада повторно надала КП „Зарічанський ринок" в постійне користування земельну ділянку з кадастровим номером 6825283800:01:010:0003 чим допустила порушення права позивача та норм чинного законодавства. За таких обставин позов в частині визнання недійсним рішення Зарічанської сільської ради від 21 березня 2014 року підлягає задоволенню.

Що ж до вимоги позивача про скасування реєстраційного запису (вчиненого на підставі спірного рішення) про право постійного користування земельною ділянкою то суд дійшов висновку, що за характером спору та суб'єктним складом (ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства) дана вимога не може бути розглянута в порядку господарського судочинства та має розглядатись в порядку адміністративного судочинства.

Керуючись ст.ст. 44,49, 80, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати недійсним рішення двадцять першої сесії шостого скликання Зарічанської сільської ради від 21 березня 2014 року № 1 "Про передачу земельної ділянки в постійне користування комунальному підприємству "Зарічанський ринок".

Провадження у справі, в частині зобов'язання Реєстраційної служби Чемеровецького районного управління юстиції скасувати реєстраційний запис про право постійного користування земельною ділянкою кадастровий номер 6825283800:01:010:0003 за адресою: Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури - припинити.

Стягнути з Зарічанської сільської ради (Хмельницька область, Чемеровецький район, с. Зарічанка, вул. Леніна, 31, код 04404116) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр" (Хмельницька область, м. Славута, вул. Садова, 3, кв. 9, код 34863272) 1 218 грн. судового збору.

Повний текст складено 14 листопада 2014 року.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 6 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу

3 - відповідачу 1

4 - відповідачу 2

5 - відповідачу 3 ( Хмельницька обл., Чемеровецький район, смт. Чемерівці, вул. Центральна, 28),

6 - третій особі (с. Почапинці, Чемеровецького району, Хмельницької області).

Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено20.11.2014
Номер документу41395561
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1438/14

Ухвала від 30.05.2017

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

Ухвала від 27.03.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Постанова від 23.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 06.12.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Постанова від 12.10.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 09.09.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 11.08.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 29.07.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Кочергіна В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні