Ухвала
від 02.12.2014 по справі 813/7743/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

У Х В А Л А

З ПИТАНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

АДМІНІСТРАТИВНОГО ПОЗОВУ

02 грудня 2014 року                                                                      № 813/7743/14

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В., розглянувши клопотання третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача – Приватного підприємства «Транс – Спорт» про забезпечення адміністративного позову по адміністративній справі за адміністративними

позовами Асоціації «Львівська обласна асоціація перевізників автомобільного транспорту» та третьої особи, яка заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Приватного підприємства «Транс – Спорт»

до Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно – енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача – Львівської обласної державної адміністрації, Товариства з обмеженою відповідальністю науково – виробничий центр «Євроінвестсервіс»

про визнання протиправними і скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

28.11.2014 року третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача – Приватне підприємство «Транс – Спорт» звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом у якому просить визнати протиправними і скасувати рішення про оголошення конкурсу на визначення перевізників для роботи на автобусних маршрутах загального користування.

Одночасно з адміністративним позовом третя особа звернулася з клопотанням про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову у якому просить - заборонити Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації, Львівській обласній державній адміністрації в особі Обласного конкурсного комітету з розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу на автобусному маршруті загального користування та Товариству з обмеженою відповідальністю науково-виробничому центру «Євроінвестсервіс» вчиняти, передбачені «Порядком проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті», що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №1081 від 03.12.2008 року будь-які дії щодо організації, підготовки та проведення конкурсів на визначення перевізників для роботи на автобусних маршрутах загального користування: № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько та заборонити Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації (79008, м. Львів, вул. Винниченка,18, ідентифікаційний код 38853514) вводити в дію рішення обласного конкурсного комітету з розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу на автобусному маршруті загального користування щодо визначення переможця конкурсів на визначення перевізників для роботи на автобусних маршрутах загального користування: № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько та укладати договори на організацію пасажирських перевезень на вищевказаних автобусних маршрутах.

Клопотання про забезпечення адміністративного позову третя особа обґрунтовує тим, що згідно Закону України «Про автомобільний транспорт», визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

ПП «Транс-Спорт», як переможець конкурсів на автобусних маршрутах загального користування, відповідно до укладених договорів з організатором перевезень здійснює пасажирські перевезення на автобусних маршрутах: № 789 Львів АВ – Сколе АС десятьма транспортними засобами (cтрок дії вищезазначених договорів до 21.04.2016року та до 26.08.2019 року), № 778 Львів АВ – Труханів – Сколе АС двома транспортними засобами (строк дії договорів до 05.09.2016 року та 26.08.2019 року), № 788 Львів АВ – Орів двома транспортними засобами (строк дії договорів до 31.07.2019 року), № 785 Львів АВ – Сколе АС – Матків двома транспортними засобами (строк дії договорів до 01.08.2015 року), № 783 Львів АВ – Сколе АС – Завадка двома транспортними засобами (строк дії договорів до 01.08.2015 року), № 777 Львів АС-3 – Сколе АС – Плав'я двома транспортними засобами (cтрок дії договорів до 26.08.2019 року), № 780 Львів АВ – Сколе АС – Верхнячка двома транспортними засобами (строк дії договорів до 21.04.2016 року), № 786 Львів АВ – Сколе АС – Довжки (продовжений до Задільсько) двома транспортними засобами (строк дії договорів до 24.11.2015 року).

На підставі спірних рішень відповідачем оголошено конкурси на автобусні маршрути загального користування № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько, тобто автобусні маршрути, які повністю дублюють маршрути, що обслуговуються ПП «Транс-Спорт» від міста Стрий у напрямку населених пунктів Сколе, Труханів, Орів, Матків, Завадка, Плав'я, Верхнячка, Задільсько всупереч вимог пункту 4.1. «Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом», розклади руху автобусних маршрутів, на які оголошено конкурси, не скоординовані з іншими автобусними маршрутами, зокрема, з автобусними маршрутами, що обслуговуються ПП «Транс-Спорт». З розкладів руху, які містяться в паспортах маршрутів, які обслуговуються ПП «Транс-Спорт» та інформації, розміщеної в оголошеннях про конкурси на маршрути, що відкриваються, вбачається, що за більшістю міжміських маршрутів, відправлення автобусів в рейс на оголошені на конкурси маршрути має відбуватися безпосередньо перед відправленням в рейс автобусів за діючими маршрутами, які обслуговуються ПП «Транс-Спорт».

Відповідачем всупереч вимог ч. 1 ст. 43 Закону України «Про автомобільний транспорт» без проведення конкурсу були укладені договори з ТОВ «Стрийським АТП», дія яких, внаслідок проведених трудовим колективом ПП «Транс-Спорт» масових акцій протесту, була достроково припинена.

Відтак, з врахуванням вищенаведеного, існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, у вигляді недоотриманих доходів, а захист цих прав та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, а також у зв'язку з наявністю очевидних ознак протиправності рішення (прийняття спірних рішень відповідачем з перевищенням повноважень).

У поданому клопотанні заявник також вказав на невідкладність та терміновість розгляду питання про забезпечення даного адміністративного позову, у зв'язку з чим судове засідання не проводилося.

При постановленні ухвали суд виходить з наступного:

Суд відзначає, що забезпечення адміністративного позову — це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до вирішення адміністративної справи визначених законом заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому постанови суду, якщо її буде прийнято на користь позивача.

Підставою для вжиття заходів забезпечення позову можуть бути обставини очевидності ознак протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Згідно ч. 1 ст. 43 Закону України «Про автомобільний транспорт», визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах. Об'єктом конкурсу можуть бути: маршрут (кілька маршрутів), оборотний рейс (кілька оборотних рейсів).

Згідно з ч. 5 ст. 44 Закону України «Про автомобільний транспорт», договір з переможцем конкурсу (або дозвіл) органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування укладають (або надають) на термін від трьох до п'яти років.

Стаття 70 КАС України встановлює правила належності доказів, які визначають об'єктивну можливість доказу підтверджувати обставину, що має значення для вирішення в даному випадку питання про вжиття заходів забезпечення позову, а також правила допустимості доказів, що визначають легітимну можливість конкретного доказу підтверджувати певну обставину. Предметом доказування, згідно з ч. 1 ст. 138 КАС України, є обставини (факти), якими обґрунтовуються вимоги чи заперечення та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Судом враховуються обґрунтування ПП «Транс-Спорт» поданого клопотання, оскільки заявником, який на даний час є переможцем конкурсів на автобусних маршрутах загального користування, згідно укладених договорів з організатором перевезень здійснюється пасажирські перевезення на автобусних маршрутах № 789, № 778, № 788, № 785, № 783, № 777, № 786.

Згідно спірних рішень, відповідачем оголошено конкурси на автобусні маршрути загального користування № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько, тобто автобусні маршрути, які повністю дублюють маршрути, що обслуговуються ПП «Транс-Спорт» від міста Стрий у напрямку населених пунктів Сколе, Труханів, Орів, Матків, Завадка, Плав'я, Верхнячка, Задільсько.

З розкладів руху, які містяться в паспортах маршрутів, що обслуговуються ПП «Транс-Спорт» та інформації, розміщеної в оголошеннях про конкурси на маршрути, що відкриваються, вбачається, що відправлення автобусів в рейс на оголошені на конкурси маршрути має відбуватися безпосередньо перед відправленням в рейс автобусів за діючими маршрутами, які обслуговуються ПП «Транс-Спорт».

Відкриття нових автобусних маршрутів відбулося без врахування думки органів місцевого самоврядування, які неодноразово інформували організатора перевезень про недоцільність відкриття таких маршрутів та без одержання результатів обстеження пасажиропотоків.

Крім цього, з наданої суду копії листа № 1-1/3773-2 від 20.11.2014 року «Щодо відкликання договорів» вбачається, що директор Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно – енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації повідомив директора ТОВ «Стрийське АТП» про недійсність договорів від 02.10.2014 року № 12/11-14, від 07.11.2014 року № 13/11-14, від 07.11.2014 року №14/11-14, від 07.11.2014 року № 15/11-14, від 07.11.2014 року № 16/11-14, від 07.11.2014 року № 17/11-14, від 07.11.2014 року № 18/11-14, від 10.11.2014 року № 19/11-14 про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько, з метою уникнення соціальної напруги.

Таким чином, судом враховуються обґрунтування ПП «Транс-Спорт» клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, оскільки існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам та інтересам заявника в тому числі у вигляді заподіяних збитків, що може мати наслідки, невиплата заробітної плати, сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів, а захист цих прав та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів.

Крім цього, Департаментом розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно – енергетичного комплексу Львівської обласної державної повідомлено про відкликання та недійсність договорів про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, однак в справі відсутні докази про наявність в засобах масової інформації повідомлення про відміну проведення відповідного конкурсу.

Керуючись ст. ст. 117, 118, 158, 159, 160, 165 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача – Приватного підприємства «Транс – Спорт» (ідентифікаційний код 31318998, вул. Наукова, 7, м. Львів) про забезпечення адміністративного позову задоволити.

2. Вжити заходи забезпечення адміністративного позову Приватного підприємства «Транс – Спорт» шляхом:

- заборони Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації (79008, м. Львів, вул. Винниченка,18, ідентифікаційний код 38853514), Львівській обласній державній адміністрації (79008, м. Львів. вул. Винниченка, 18; ідентифікаційний код 00022562) в особі Обласного конкурсного комітету з розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу на автобусному маршруті загального користування та Товариству з обмеженою відповідальністю науково-виробничому центру «Євроінвестсервіс» (79035, м. Львів, вул. Керченська, буд. 8; ідентифікаційний код 33073238) вчиняти, передбачені «Порядком проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті», що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №1081 від 03.12.2008 року будь-які дії щодо організації, підготовки та проведення конкурсів на визначення перевізників для роботи на автобусних маршрутах загального користування: № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько;

- заборони Департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної державної адміністрації (79008, м. Львів, вул. Винниченка,18, ідентифікаційний код 38853514) вводити в дію рішення обласного конкурсного комітету з розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішення про визначення переможця конкурсу на автобусному маршруті загального користування щодо визначення переможця конкурсів на визначення перевізників для роботи на автобусних маршрутах загального користування: № 491 Стрий АС – Сколе АС, № 492 Стрий АС – Труханів, № 493 Стрий АС – Орів, № 592 Стрий АС – Труханів – Сколе АС, № 706 Стрий АС – Матків, № 711 Стрий АС – Завадка, № 712 Стрий АС – Плав'я, № 713 Стрий АС – Верхнячка, № 802 Стрий АС – Задільсько та укладати договори на організацію пасажирських перевезень на вищевказаних автобусних маршрутах.

4. Ухвала підлягає негайному виконанню.

Згідно ч. 6 ст. 118 КАС України, ухвала з питань забезпечення адміністративного позову може бути оскаржена. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Згідно ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали.

          Ухвала суду першої інстанції, набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 254 КАС України.

Суддя                                                                                 Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення02.12.2014
Оприлюднено09.12.2014
Номер документу41723908
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними і скасування рішень

Судовий реєстр по справі —813/7743/14

Ухвала від 01.12.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 23.06.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 07.05.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич С.М.

Постанова від 31.03.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 21.01.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

Ухвала від 02.12.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 17.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні